Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, August 28, 2013

28. august 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 28. august 2013

Krišna – zosobnenie večného priestoru naplnenia

Žehnám vás všetkých pri priaznivej príležitosti narodením Krišnu! Dnes budem prirodzene hovoriť iba o Krišnovi.

Je to práve Šrí Krišna, kto je zodpovedný za všetky dobré veci, ktoré máme v našom živote. Prosím pochopte, všetko dobré, všetko plné radosti, všetko priaznivé, život z priestoru naplnenia a radosti, umenie žiť život z priestoru naplnenia bude viesť k osvieteniu. Môžete robiť čokoľvek bez toho, aby ste sa toho zriekali, vzdávali. Po prvýkrát predstavil svetu toto umenie Šrí Krišna! Všetky inkarnácie až po Krišnu učili iba umenie opúšťania, zriekania sa, keď chcete dosiahnuť osvietenie. Ale je to práve Krišna, kto ponúkol toto umenie žiť naplnenie, žiť v priestore naplnenia bez toho, aby ste sa museli čohokoľvek vzdať, zrieknuť. Nech budete kdekoľvek, budete vyžarovať život a tešiť sa z neho. 

Krišnov život je príkladom života v priestore naplnenia. On nič neurobil z priestoru nenaplnenia. Všetko robil z priestoru naplnenia. On je ten najúžasnejší politik. Po ňom a pred ním nebol žiadny politik taký naplnený ako on. Žiadny politik sa s ním nedá porovnať. 
A takisto bol nepredstaviteľný milenec! Nikto pred ním alebo ani po ňom sa nemôže porovnávať s jeho odvahou mať romantické vzťahy. Na romantický vzťah potrebujete mať určitú odvahu, pretože celá spoločnosť je podráždená žiarlivosťou a hnevom voči niekomu, kto má romantický vzťah a atakuje človeka, ktorý je v tomto priestore. Ani nemusíte mať romantický vzťah s opačným pohlavím. Stačí, že budete sedieť v romantickej nálade so stromom, riekou a ľudia sa na vás budú hnevať! Iba si sadnite v romantickom vzťahu k mesiacu, slnku, stromu a horám a ľudia sa na vás budú hnevať! Pretože sú žiarliví, podráždení, tak nedokážu stráviť to, že je niekto v priestore romantiky, lásky. A tento muž ... Aký to bol odvážny milenec! 

Keď sa pozriete na spôsob akým Krišna vyžaroval poznanie, lásku, romantiku, inteligenciu, strategické plánovanie, tak môže byť označený ako „Poornavatar (úplná inakrnácia)“. Slovo „Poornavatar“ môže byť udelené iba Krišnovi. Krišna, nepredstaviteľné vyjadrenie toho najvyššieho vedomia! Sila jeho prítomnosti a to množstvo utrpenia, odmietania, ktorým musel prechádzať kvôli svojej čistej láske, čistej energii a čistej inteligencii! Dokonca aj potom, keď vytvoril svoje vlastné kráľovstvo, musel čeliť toľkým veciam! Všetci musíte vedieť, že bol taký vynikajúci stratég, že keď bolo potrebné, tak unikol aj z bojového poľa. 

Priestor naplnenia, ktorý si udržiaval, priestor, z ktorého konal... Prosím pochopte, keď budete konať z priestoru naplnenia, tak čokoľvek budete robiť bude to „leela“ – božská hra! Nebude to nudný život! Krišna je prvá inkarnácia, ktorá ukázala, predviedla koncept božskej hry na planéte Zem. Je to prvá inkarnácia, ktorá ukázala, že život je možné žiť z priestoru naplnenia, z priestoru radosti. Krišna je stelesnenie radosti, stelesnenie blaženosti, stelesnenie života. 

On je stelesnením čistoty medzi skazenými politikmi. Nikdy sa nepresunul do priestoru nenaplnenia. Keď spadne do rieky jeden politik, hovorí sa tomu „znečistenie“. Ale keď spadnú do rieky všetci politici a utopia sa v nej, tomu sa hovorí „riešenie“! Krišna ako veľký politik nikdy nevstúpil do priestoru nenaplnenia, ale bol ustálený v priestore duchovna, duchovnosti. Preto ani na chvíľu neopustil svoje gopis, gopikas a gopas (pastierky) preto, aby išiel do Mathury a naplnil svoju životnú misiu. Bol tým najväčším ochrancom dhammy, dharmy, ktorý bol ustálený v duchovne. Nie je v tom žiadny materializmus. Keby bol materialista, tak by tak ľahko neopustil Brindavan (záhrady neďaleko mesta Mysore v štáte Karnataka). 

Poviem vám príbeh: Právnik otvoril dvere na svojom BMW. Zrazu prešlo vedľa auto, udrelo do dverí a úplne ich odtrhlo. Keď prišiel policajt, tak sa právnik žalostne sťažoval na škodu, ktorá sa stala na jeho vzácnom BMW: „Dôstojník, pozrite sa na to, čo urobili môjmu BMW!“ Dôstojník povedal: „Vy právnici ste takí materialistickí! Je mi z vás zle! Máte také obavy o vaše hlúpe BMW, že ste si ani nevšimli, že vám odtrhlo ľavú ruku!“ „Ó, môj Bože!“, zakričal právnik, keď si konečne všimol, že krváca z ľavého ramena, kde bola kedysi jeho ruka a začal kričať: „Kde sú moje Rolexky?“ 

Pochopte, veľakrát sa zdá, že hmota je dôležitejšia ako život! Veľakrát dajú ľudia za hmotu, hmotné veci aj svoj život! Ale Krišna sa nikdy nestaral o hmotné veci. Aké stelesnenie naplnenia! Žiadne nenaplnenie! Obetovanie, ktoré urobil pre to, aby ustálil dhammu, spôsob akým žil dhammu, ochraňoval ju! Nepredstaviteľné! Úžasné!

Keď začnem alebo keď sa pokúšam rozprávať o Krišnovi, tak sa zaseknem, pretože o akej jeho dimenzii chcete hovoriť? Nemôžete hovoriť o žiadnej jeho dimenzii! On je taký celistvý, úplný! Kedykoľvek sa pokúšate popísať akúkoľvek z jeho dimenzií, tak sa slová zdajú také márne, zbytočné! Jeho nespočítateľné duchovné energie alebo duchovné vlastnosti! On je stále jeden z tých, ktorý riadi celé hindu-vedomie a je tým najväčším uctievaným človekom! Prosím pochopte, Krišna je tou najväčšou uctievanou inkarnáciou na planéte Zem! Ježiš môže byť označený ako „najviac nasledovaný človek“, ale iba Krišna môže byť označený ako „najväčšia uctievaná bytosť, ľudská bytosť“!

To ako sa narodil, ako vyjadroval všetky svoje schopnosti a naplnenie od svojho narodenia, ako vyjadroval takú krásnu, sladkú romantiku, lásku! Byť romantický nie je také jednoduché, pretože každý človek sa na vás bude hnevať a žiarliť. Krišna je človek, do ktorého bolo zamilovaných najviac ľudí na planéte Zem! Ja som si veľmi istý týmto vyhlásením. Bol pôvabný, tak krásne vyžaroval mužské aj ženské vlastnosti. Pôsobil tak žensky, že sa do neho hlboko zamilovali aj muži! Naozaj, existujú o tom záznamy. Bol človek, s ktorým toľko ľudí zažilo radosť života a romantiku! Pochopte, spôsobiť to, aby každý cítil, že k nim patríte je tá základná požiadavka na to, aby sa udial romantický vzťah. Krišna bol schopný to urobiť. Mal schopnosť zvládnuť všetok hnev a žiarlivosť ľudí, ktorí neboli schopní pozdvihnúť sa na jeho úroveň! 

Aká to bola osobnosť! Nikdy nepoužívajte pre neho slovo „sukničkár“! Prosím pochopte, toto je moja úprimná prosba, nikdy nepoužívajte pre Krišnu slovo „sukničkár“, pretože v čase keď opustil Brindavan mal iba deväť rokov! Preto nemôžete povedať, že bol sukničkár. On bol dieťa! On bol stále dieťa! Deväťročné dieťa nemôže byť nikdy sukničkárom! Bez pochybností mal také krásne romantické vzťahy a vyžaroval život, ale nikdy nebol sukničkár. 

Krišna nás nepresvedčil o svojej veľkosti iba vďaka svojej logike. Ukradol naše srdcia a stal sa pánom našich sŕdc vďaka spôsobu akým zvládol každý moment vo svojom živote, akým žil každý moment vo svojom živote, akým sa vyjadroval. Krišna, pán našich sŕdc!


No comments:

Post a Comment