Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, August 13, 2013

13. augusta 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 13. august 2013

Hlbšie pravdy o obohacovaní

Dnes vám poviem viac o termíne Vishwaroopa (Višvarúpa). Vnímať samých seba ako vesmír to je “Vishwa”. Roopa znamená tá časť z vás, ktorú si pamätáte, s ktorou sa spájate a vďaka ktorej vás iní vnímajú ako seba samých. Bežný človek vníma sám seba ako telo a správa sa tak, aby ho aj ostatní vnímali ako jeho telo. Ukazovať sa navonok ako telo je “Roopa”. “Vishwaroopa” znamená vnímať, že celý vesmír ste vy a spôsobiť to, že aj celý vesmír vás vníma ako vesmír, ako Vishwa.

Jedno dôležité posvätné tajomstvo, ktoré musíte vedieť je: Iba počas nezrelého obdobia vášho života sa spájate s vašim fyzickým telom, ale akonáhle dospejete, začnete sa spájať s ľuďmi, ktorí zdieľajú tie isté myšlienky ako vy. Ako súčasť prirodzeného prúdu života, keď dozreje vaše pochopenie o sebe samom, tak ktokoľvek má rovnaké myšlienky a pohľady ako vy, toho vnímate ako súčasť vás samých.
Preto sa hovorí, že Šivovi ctitelia sú Shivom samotným, pretože nesú samotné pochopenie Šivu. Slúžiť Višnovým ctiteľom je ako slúžiť Višnovi samotnému, pretože jeho ctitelia nesú tie isté idey ako Višnu samotný.
Musíte vedieť ako funguje ideologické spájanie sa s inými. Mám pre vás príbeh. Nezrelé, neadekvátne vnímanie ľudských bytostí, ktoré sa neustále identifikujú so svojím telom v nich neustále prežíva ako nezrelé pochopenie. Pokiaľ sa identifikujete s vašim telom, tomu hovoríme Katakáša, identifikácia s telom, toto je nezrelé pochopenie. Ak sa začnete identifikovať s myšlienkami a pochopeniami iných ľudí, alebo s určitou ideológiou to je Mahakáša. S čímkoľvek sa identifikujete rozhoduje o tom, aké adekvátne je vaše pochopenie.

Zdrojom utrpenia je vaše neadekvátne pochopenie, nie neadekvátny stav vášho účtu alebo postavenia v spoločnosti. Chudoba na ktorú ľudia trpia je iba kvôli neadekvátnemu pochopeniu. Toto je prvé čo chcem odstrániť ako prvé z ľudí Indie. Najväčšie utrpenie tejto krajiny je chudobné pochopenie. Toto musí byť odstránené ako prvé, až potom sa môžeme zbaviť chudoby.

Keď sa vaše pochopenie vyvinie, tak sa začnete spájať s ľuďmi, ktorí majú rovnaké pochopenie ako vy. Poviem vám, vaše vedomie, vaša Chittakasha, keď sa identifikuje len s fyzickým telom, stane sa Katakáša, keď sa začne identifikovať s Mahakášou, vtedy sa vaše pochopenie stáva adekvátnym, rozpínavým, zrelým.

Celý život nie je nič iné ako mať správne a dostatočné dôvody na čokoľvek čo robíte. Keď to máte, vtedy ste nadšení, inšpirovaní, plní radosti. Život stojí za to žiť. Ale ak nemáte správne alebo dostatočné dôvody na to čo robíte, život bude nudný, sivý a vy budete otupení, zdeprimovaní, budete sa len vliecť životom.

Všetko utrpenie nie je nič iné iba nedostatočné a nesprávne dôvody. Utrpenie alebo zlyhanie nemá nič do činenia s inými. Prosím pochopte, ľudia čakajú na vaše zlyhanie, ale zlyhanie nemá nič spoločné s inými. Poviem vám, počas vášho života zákonite urobíte mnoho rozhodnutí, ktoré nebudú po vôli iným ľuďom alebo ich skrytým záujmom, najmä ak sa zastávate určitej ideológie. Títo ľudia budú čakať na vaše zlyhanie, budú hľadať spôsoby ako vám uškodiť.

Ale pochopte, žiadni vonkajší ľudia nemôžu spôsobiť vaše zlyhanie, pretože samotné pochopenia, s ktorými sa identifikujete zmenia vaše ponímanie o zlyhaní. Vaše samotné pochopenie o zlyhaní bude iné.
Váš úspech alebo zlyhanie nie sú založené na vašom fyzickom tele, ale na ideológii, s ktorou identifikujete svoje názory a idey. Ja viem, že ja som už ustálil mnoho tiel, ľudí, ktorí sa identifikujú s myšlienkami, ktoré učím a ja viem, že cez nich budem žiť navždy. Moje ponímanie existencie, moje ponímanie samého seba a mojej existencie je iné aké majú moji oponenti.

Poviem vám, prineste obohacovanie ako vašu silu a vyhráte akúkoľvek vojnu. Akúkoľvek vojnu! Védska tradícia prežila všetky vojny iba vďaka tomu, že používame vedomosť ako naše zbrane. Šástra (vedomosť) je naša sástra (zbraň). Je to vďaka správnemu pochopeniu a sile obohacovania, že sme vyhrali všetky vojny na svete.
Vedeli ste, že aj viac praktizované náboženstvo na svete je jóga? Jóga je systém vytvorený svätcom Patanďžalim, ktorý pochádza z južnej Indie.

Správne pochopenie vám dá silu čeliť útokom od líšok a vlkov. Pochopte, ja vám dávam všetky príklady z môjho života, aby ste pochopili, že veci, ktoré vás učím, pravdy, o ktoré sa s vami podieľam sú tie isté pravdy, ktoré ja sám používam pri útokoch na mňa a oni fungujú!

Poviem vám, princíp obohacovania je priamo užitočný na úspech v živote. Ak sa menej identifikujete s vašim telom, ale skôr s ľuďmi, ktorí žijú v tom istom naplnení, o ktoré sa s nimi podieľate, o ktoré ich obohacujete, budete cítiť spojenie s nimi. Budete cítiť silu ich všetkých a oni budú cítiť vašu silu. Obohacovanie sa stane prakticky použiteľné. 50 ľudí, ktorí spolu udržiavajú priestor obohacovania majú väčšiu hodnotu ako bilión dolárov.
Aj vo vašej rodine, vo vašom biznise, vo vašej kariére, len si udržte správny priestor a neviete si predstaviť, akú bude mať silu. Ak manžel a manželka držia spolu ten správny priestor, už nie sú dvaja. Jeden plus jeden, ktorí majú nesprávny priestor sú dva. Alebo ak si kontrujú, tak sa vynulujú a je z nich nula. Ale jeden plus jeden, ktorí majú ten správny priestor je jedenásť.

Poviem vám, nech je to čokoľvek, len si udržiavajte ten priestor obohacovania. Uvidíte, že aj vonkajšie situácie sa zmenia tak podľa vašich predstáv. Vonkajší svet nie je nič iné iba vosk, ktorý môžete tvarovať ako vy chcete. Pochopte, vonkajší svet je vytvorený z toho istého materiálu z akého sú vyrobené vaše sny.

Zdrojom vašich snov ste vy. Vy ste hlavným hrdinom, zločincom, obeťou a všetkým vo vašich snoch. Niektorí ľudia žijú v takom omyle, že si myslia, že dokonca aj ich sny pochádzajú odniekiaľ zvonka. Poviem vám, vaše sny sú len vašim výtvorom, sú výtvorom vašej mysle. Tak ako všetko vo vašich snoch je vašim vlastným výtvorom, takisto aj všetko vo vašom živote je vašim výtvorom. Vezmite obohacovanie seba a iných ako vaše pochopenie. Zrazu si uvedomíte, že nie len, že ste centrom svojho života, ale že ste centrom samotného vesmíru.

Ja vám neponúkam žiadne teórie a príbehy, ja vám dávam praktické návody z môjho vlastného života. Vy nie ste len centrom svojho života. Vy ste centrom kozmického života.

Ak sa budete identifikovať iba s vašim fyzickým telom, tak ste Roopa, ale ak sa budete identifikovať s ideológiou, posvätnými pravdami tie sa stanú súčasťou vás, vtedy sa stanete Vishwaroopa.

Obohacovanie je priama technika ako sa presunúť od Roopy do Vishwaroopy, od Katakáše do Mahakáše.

No comments:

Post a Comment