Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, August 3, 2013

3.august 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 3. august 2013

Ukončenie – priama technika ukončenia od Šivu

Téma dnešného satsangu je veľmi vzrušujúca: Mahadevova definícia ukončenia. 

Myslel som si, že ukončenie pochádza z védanty a z tradície sankhya, pretože veda ukončenia je čistá matematika. Čistá matematika mikro-vesmíru, to je sankhya. Veda o posvätnosti je védanta. Umenie tej najvyššej skúsenosti je tantra.

Myslel som si, že ukončenie, ktorého základom je matematika, pochádza z upanišád a tradície sankhya. Preto som bol zvedavý, prečo Mahadeva neuviedol toto umenie vo svojich 64-och sutrách (aforizmoch).

Keď som sa dostal do samadhi (stavu hlbokej meditácie), objavil sa predo mnou 22. verš Vijnanamaya tantry napísaný zlatými písmenami, ktorý okomentoval Swami Lakshmanju vo svojej knihe „Zen, telo, a kosti“. Jasne v nej hovorí o ukončení. Táto sútra definuje ukončenie za hranicami akejkoľvek definície z upanišádov alebo tradície sankhya. 

O niekoľko dní začnem rozprávať o filozofii sankhya. Čoskoro budete môcť v ranných správach počúvať o ´sankhya karika´ a sankhya sútrach.

Mahadeva zašiel ďaleko za hranice celého procesu ukončenia. Tu je preklad 22. verša: 
„Pozrite sa na svoju minulosť odosobnene. Dovoľte, nech je vaša pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejakú udalosť z minulosti, a aj vaša podoba, ktorá stratila svoje súčasné vlastnosti, bude pretransformovaná.“ 

Po prvé, každý moment akí ste v určitom čase a priestore sa zaznamenáva vo vás, vo vašom vnútornom priestore. To je individuálna pamäť. Všetky individuálne pamäte tvoria spolu vesmírny archív. Každý moment sa zaznamenáva – to je život. 

Ak existujú chvíle, v ktorých je skúsenosť o nás samých neúplná a prenesieme túto našu podobu do nasledujúcich momentov, aby sme naplnili sami seba, to je neukončenie, nenaplnenie. 

Ak neukončíme nenaplnené momenty tým, že buď zareagujeme spätne na danú osobu, alebo tým, že im odpustíme, tak si tieto nenaplnenia prenesieme do ďalších a ďaľších momentov v našej budúcnosti, a tie budú čakať na to, aby sme ich ukončili. Toto všetko sú neukončenia. 

Čas sa posúva, ale dopad času a priestoru z minulosti, naše neúplné pochopenie z minulosti sa prenáša do ďalších momentov, nemení sa. Rieka tečie, voda sa hýbe, ale stopy, ktoré urobila na kameňoch na brehu rieky sú trvalé. Odpad, smeti, ktoré sa nevedome dostali do vašej batožiny, sú neukončenia, nenaplnenie. 
Čo je potrené na to, aby nastalo nenaplnenie? Čas, priestor a vaše neadekvátne pochopenie. Takto vzniká nenaplnenie. V konkrétnom čase sa vaše neadekvátne pochopenie otlačí do vášho vnútorného priestoru ako pečiatka a to si nesiete naďalej so sebou.

Čas, kedy sa vaše neadekvátne pochopenie otlačilo do priestoru, a táto skúsenosť nenaplnenia sa neustále prenáša do ďalších momentov, to je neukončenie.

Tu je ešte jedno posvätné tajomstvo: Neukončenie z minulosti bude mať na prítomný moment dopad iba vtedy, ak prinesie späť danú spomienku z minulosti do vášho vedomia. 

Napríklad: Vo veku 6 rokov vás zbil váš brat a zažili ste pocit silného strachu a bezmocnosti. Kedykoľvek sa teraz cítite ovplyvnení týmto neukončením z minulosti, kedykoľvek, keď trpíte touto bezmocnosťou, kedykoľvek keď máte toto neadekvátne pochopenie, na mikro-sekundu si spomeniete na tú podobu dieťaťa, v ktorej sa vytvorila táto neúplnosť a stala sa súčasťou vašej pamäte, a na základe tejto podoby sa bude toto neukončenie rozrastať. 

Je to ako fotografia z toho momentu, ktorá je uchovaná na vašom hard disku a je znova a znova prehrávaná. Ak budete znova trpieť týmto neukončením, budete si pamätať vašu podobu vo veku 6 rokov. Iba na jednu trilóntinu sekundy. Vaša pamäť pripraví pôdu, v ktorej bude toto neukončenie rásť a ovplyvňovať váš vnútorný priestor. 

Ak ste zažili neukončenie vo veku 6 rokov a stále si ho nesiete zo sebou a trpíte, ak to ovplyvňuje váš súčasný stav vedomia, tak najmenej na jednu trilióntinu sekundy si premietnete podobu tohto dieťaťa, jeho formu a tvár. Vaša vnútorná skúsenosť z tohto momentu neukončenia vám bude oživená a z tejto spomienky začne rásť vaša neúplnosť, nenaplnenie. 

Preto pochopte, v každom momente sa vaša podoba, to ako vyzeráte, odtláča do priestoru. Priestor je film, čas je materiál, na ktorom sa vaša podoba neustále zaznamenáva. Teraz Mahadeva hovorí: vráťte sa do toho istého času, do tej istej podoby, znova ten moment prežite, ale pamätajte na to, aby ste sa s ním neidentifikovali, aby vaša podoba z detstva, ktorá trpí vašou minulosťou, sa rozplynula.

Ak to budete znova a znova prežívať, stane sa presne toto. Ak to znova prežijete a vedome sa od toho odosobníte, odpútate, odpojíte sa od toho, tak podoba tohto terorizovaného dieťaťa a ten dopad neukončenia na váš vnútorný priestor zmizne.

„Pozrite sa na svoju minulosť odosobnene. Dovoľte, nech je vaša pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejakú udalosť z minulosti, a aj vaša podoba, ktorá stratila svoje súčasné vlastnosti, bude pretransformovaná.“ 

Tá podoba stratí svoje vlastnosti. Keď sa pozriete na minulé momenty neukončenia, nemali by ste si pamätať žiadnu podobu, akú ste vtedy mali. Pozrite sa na vašu minulosť odpútaným spôsobom. Aj vaša podoba v tomto momente stratí svoje súčasné vlastnosti. 

Neukončenie je ten najkomplikovanejší fenomén, ktorý prináša vašu minulú neúplnú podobu do tohto súčasného tela a žije v ňom. To isté neadekvátne pochopenie a podoba je prinášaná späť a vy trpíte touto neadekvátnosťou. Neadekvátnosť je prekliatím života. 

Počúvajte túto veľkú pravdu. Mahadeva jasne popisuje techniku ukončenia “Seďte odpútaným spôsobom, odosobnene. Dovoľte, nech je vaša pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejakú udalosť z minulosti, a aj vaša podoba, ktorá stratila svoje súčasné vlastnosti, bude pretransformovaná.“ 

Vaše neadekvátne pochopenie z minulosti stratí vplyv nad vašou prítomnosťou. Ak si budete pamätať iba vašu súčasnú podobu, vtedy budete úplní, naplnení. 

Ale vy nesiete zo sebou stovky vašich podôb z minulosti. Tak ako človek nemôže prejsť cez dvere s tristo deťmi na svojom chrbáte, rovnako ani vy nebudete naplnení, keď budete na vašich ramenách niesť všetky vaše minulé neukončenia. Staňte sa sebou. Keď sa stanete vami, budete pretransformovaní. Nebudete viac vašim neúplným pochopením, nebudete viac neadekvátnou ľudskou bytosťou. Budete naplnení, úplní. 

Každý večer si sadnite sami so sebou, vráťte sa späť, nechajte vašu pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejaké minulé neukončenia a pozrite sa na tieto minulé udalosti odpútaným spôsobom. Toto všetci poznáte: „Prečo sa to stalo? Pretože sa to stalo. Prečo vás zbil brat? Pretože vás zbil. Prečo je niekto taký aký je? Pretože je taký aký je.“ Nie je na to žiadny dôvod. Ak dovolíte, aby ste znova prežili minulé udalosti, uvidíte, že vaše podoby, v ktorých nastali vaše neúplnosti, začnú miznúť a vy pocítite naplnenie.

Nikto nedokáže dať presnejšiu definíciu ukončenia ako je táto. Toto tá najpresnejšia definícia ukončenia, definícia Mahadevu!

Každý deň uvidíte, že z tristo detí, ktoré nesiete, sa stratí desať, dvadsať, tridsať. Keď zmiznú všetky tie neúplné podoby, zrazu budete v jeden deň úplne sami - „Kevala“ - sami, bez akýchkoľvek neukončení. Iba sami sebou. Všetky neadekvátne pochopenia zmiznú a nastane obrovská hojnosť - Lakshmi.

Všetka chudoba je spôsobená z toho dôvodu, že žijeme s našimi minulými neukončeniami. Zbavte sa vašich angličákov áut na hranie, nastúpte do skutočného auta. Detská láska, detské autá, detské pochopenia, všetky by mali byť zničené, odstránené! Nanešťastie, spoločnosť vás učí, aby ste sa zbavili detskej lásky a destkých áut, ale nie vašich neadekvátnych pochopení. Zbavte sa ich všetkých! Dovoľte, aby sa vo vás udialo naplnenie! 

„Pozrite sa na svoju minulosť odosobnene. Dovoľte, nech je vaša pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejakú udalosť z minulosti, a aj vaša podoba, ktorá stratila svoje súčasné vlastnosti, bude pretransformovaná.“ 

Akákoľvek záťaž, ktorú teraz cítite vo svojom vnútri, je len vaše staré neukončenie, ktoré na vás sedí ako dieťa. Zničte všetky tieto neukončenia. Je to ako keby ste niesli na vašich pleciach veľa ľadu a trpeli pritom dehydratáciou a nedostatkom vody. Roztopte ten ľad! Po prvé – záťaž sa zmenší a po druhé budete mať vodu.

Vždy keď sa neukončenie roztopí, budete mať viac priestoru naplnenia, budete mať viac priestoru pre naplnenie. 

„Pozrite sa na svoju minulosť odosobnene. Dovoľte, nech je vaša pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejakú udalosť z minulosti, a aj vaša podoba, ktorá stratila svoje súčasné vlastnosti, bude pretransformovaná.“ 

Keď zmiznú vaše minulé neukončenia, budete pretransformovaní. 

Ktokoľvek sa chce naučiť umenie ukončenia, mal by sa to naučiť iba z tohto satsangu. Nikto nedokáže rečniť lepšie ako Mahadeva, nikto nedokáže prezentovať lepšie ako Mahadeva, nikto nedokáže popisovať lepšie ako Mahadeva, nikto nedokáže definovať lepšie ako Mahadeva! 

Dávam vám presne inštrukcie podľa definícií Mahadevu: 

Sadnite si a rozhodnite sa, že budete ukončovať nejaké minulé neukončenie a dovoľte, aby ste znova prežili celú záležitosť odpútaným spôsobom. Prečo sa to stalo? – Pretože sa to stalo! To je všetko! Žiadny minulý dôvod nemôže byť adekvátny vášmu súčasnému pochopeniu! 

S týmto pochopením, s touto jasnosťou, znova a znova prežívajte danú udalosť. Uvidíte, že vaša podoba, v ktorej sa stalo to neukončenie, sa rozplynie. To je znamenie toho, že nastalo ukončenie. Pokračujte. Žiadnu inú podobu než tú, ktorú máte teraz, by ste si nemali pamätať. Potom sa stanete beztvarými.

Táto podoba bude existovať iba vtedy, keď jej existenciu budú podporovať nejaké iné neúplné podoby. Iba vtedy, keď sa tieto neúplné podoby stratia, táto podoba nebude existovať, stratí sa. Aj táto podoba sa stane beztvarou. To je advaita.

Keď beztvarosť vstúpi do podoby, je to pôvab. Keď beztvarosť vstúpi do podoby, tomu sa hovorí INKARNÁCIA.

Toto je veda ukončenia, matematika ukončenia, umenie ukončenia, história ukončenia, metodológia ukončenia, teológia ukončenia, tajomstvo ukončenia a majstrovstvo ukončenia. 

Počúvajte! Celé umenie ukončenia je matematika. Ak máte -2, musíte pridať +2, aby sa to vynulovalo. Keď musí byť odstránené neúplné pochopenie, musíte ho zaplaviť úplným pochopením. Preto nám Mahadeva dáva matematiku ukončenia, umenie ukončenia, aby sme sa mohli stať majstrami ukončenia.

Podstata dnešného satsangu je: „Pozrite sa na svoju minulosť odosobnene. Dovoľte, nech je vaša pozornosť na mieste, v ktorom vidíte nejakú udalosť z minulosti, a aj vaša podoba, ktorá stratila svoje súčasné vlastnosti, bude pretransformovaná.“

No comments:

Post a Comment