Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, August 10, 2013

10. august 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 10. august 2013

Život je na obohacovanie

Prvá vec, s ktorou sa dnes s vami chcem podeliť je, že od dnešného dňa začíname nové obdobie - Aapyaayana Rithu – obdobie obohacovania. Pre našu sangu dnes začína nové obdobie až do Navaratri - Aapyaayana Rithu. Znamená to dosiahnuť naplnenie a duchovnú explóziu pomocou obohacovania.

Prosím počúvajte. Príďte do priestoru počúvania. Každá vaša konverzácia vás napĺňa určitou energiou. Keď sa budete neustále rozprávať o peniazoch, oblečení, šperkoch, uvidíte, že sa budete napĺňať presne takou energiou. Keď rozprávate, hovorte o chrámoch, aby ste boli naplnení túžbou zažiť ich. Nech sa rozprávate o čomkoľvek, ste napĺňaní presne tým druhom záujmu, zvedavosti, energie, inšpirácie. Konverzácia, ktorú vediete, je veľmi dôležitá, pretože v skutočnosti nerozprávate iba s inými, ale zároveň aj sami so sebou! Keď rozprávate, musíte jasne pochopiť, že aj počúvate, na čo zabúdame. Vždy si myslíme, že sme dosť inteligentní na to, aby sme chránili sami seba pred našimi vlastnými slovami, ale nie je to tak. 
Poviem vám, pokúste sa desať dní hovoriť neustále pozitívne veci: „Áno, existuje Existencia, Najvyššia inteligencia, Boh. Ja postupujem smerom k nim. Vidím, že sa dejú tie správne veci.“ Hovorte o tom po dobu desiatich dní a zistite, čo sa bude diať vo vašom vnútornom priestore! Potom nasledujúcich desať dní dookola hovorte: „Myslím, že mám depresiu! Boh neexistuje! Neexistuje žiadny guru! Nič! Všetko bez zbytočné! Všetko je podvod!“ Cíťte sa takto a pozrite sa, čo sa udeje! Skúste to! Potom pochopíte silu vašej konverzácie, silu slov, ktoré hovoríte, to ako veľmi na nás vplývajú, ako silno nás buď inšpirujú alebo odrádzajú, ako silno nami hýbu, aký silný dopad na nás majú.

Pochopte, vy nie ste nič iné ako slová, ktoré hovoríte. Vy nie ste nič iné ako slová, ktoré počúvate. Vy nie ste nič iné ako slová, ktoré opakujete vo vašom vnútri. Súhrn slov, ktoré počujete, hovoríte a opakujete, sú slová, ktoré vytvárajú vaše pochopenie. Napríklad, ak počujete o láske, okamžite si poviete: „Pre mňa je to veľmi ťažké.“ Slová, ktoré počujete, chápete a slová, ktoré hovoríte, hrajú vo vašom živote dôležitú úlohu. Súhrn všetkých týchto slov je váš život. Všetky tieto slová spolu sú váš život. 

Konverzácia, ktorú vediete sami so sebou a s inými je veľmi dôležitá. Konverzácia, ktorú vediete, v ktorej sa aktívne zúčastňujete je veľmi dôležitá. Niekedy dokáže jedna aktívna konverzácia, jedna správna konverzácia pretransformovať váš život! Takisto jediná konverzácia dokáže zničiť váš život! 

Urobme všetci s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a naplnením veľmi silné rozhodnutie, že odo dnes budeme celé obdobie viesť iba obohacujúcu konverzáciu, ktorá obohatí nás a iných. Zoberme zodpovednosť za obohacovanie seba a iných až do 13. októbra, do sviatku Navaratri. Musíte vedieť, že keď budete obohacovať pre nejaký skrytý zámer, strácate nádej v ľudí. Obohacujte iba preto, aby ste boli obohacovaní. Poviem vám, obohacujte iba kvôli tomu nadšeniu, ktoré cítite zatiaľ čo obohacujete. Obohacovanie prinesie toľko nadšenia vo vašom vnútri, aj navonok. 

Jedno z najväčších ochorení hinduizmu je sebeckosť! Hinduizmus má všetky veľké hodnoty, nekonečný oceán duchovného poznania, mystickej sily, ale trpí týmto jediným ochorením – prístupom neobohacovania, sebectvom a myšlienkami, ktoré podporujú toto sebectvo. To je tá najväčšia rakovina, ktorou hinduizmus trpí a ktorá ho takmer zabila! Ak máme ostať tou najstaršou, najväčšou duchovnou tradíciou na planéte Zem, potrebujeme silnú chemoterapiu a operáciu, ktorá odstráni všetky sebecké, na seba zamerané myšlienky a naplní ju veľkými pravdami obohacovania!

My máme veľmi nesprávnu myšlienku: „Najprv chcem skúsenosť, potom budem obohacovať.“ Je to rovnaké ako povedať: „ Najprv sa vyliečim, potom si zoberiem liek!“ Pochopte, obohacovanie je liečba! Obohacovanie je skúsenosť! Obohacovanie je tapas (pokánie)! Obohacovanie vás odpúta od vašich minulých neukončení. Je to obohacovanie, ktoré vytvorí priestor medzi vami a vašimi minulými neukončeniami, nenaplneniami. Je to obohacovanie, ktoré umožní, aby ste rástli. Keď sa dieťa pokúša odlúčiť od svojho auta na hranie, bude trpieť. Ale keď vyrastie, tá hračka sa jednoducho zbaví jeho! Obohacovanie spôsobí, že vyrastiete, zmocniete. Vedenie obohacujúcich konverzácií spôsobí, že sa vyviniete do vašej ďalšej úrovne!

Obohacovanie automaticky spôsobí, že mnoho vašich neukončení, nenaplnení sa vás zbaví. Prosím pochopte, keď sa pokúšate ukončovať, odpútavať, zbavovať sa vašich neukončení, trpíte vašim nenaplnením a vzorcami. Keď budete obohacovať, vaše neukončenia, nenaplnenia sa zbavia vás! 

Obohacovať iných je jeden z najlepších, najsilnejších duchovných procesov a techník. 

Prvá vec, ktorú sa hinduisti musia naučiť je obohacovanie! Nech sa obohacovanie stane naším náboženstvom. Nech sa obohacovanie stane naším životným štýlom. Jediná veľká duchovná hodnota, ktorú si udržiavajú niektoré náboženstvá, je obohacovanie! Niekedy som prekvapený a šokovaný tým, akú silu má obohacovanie. Iba vďaka obohacovaniu sa ľudia stávajú svätcami a mudrcami. Pretože vtedy, keď budete obohacovať, prirodzene budete znova a znova konverzovať o obetovaní, nadšení, oddanosti.

Basavanna (svätec z Južnej Indie z 12. storočia) veľmi pekne hovorí: „Niť, ktorá sa ponechá v určitej farbe, túto farbu absorbuje. Mozog, ktorý sa ponechá v kontakte s určitými slovami, tieto slová absorbuje.“ 

Keď váš mozog bude ponechaný v kontexte so slovami ako je milosrdnosť, obetovanie, nadšenie, oddanosť, integrita, autentickosť, bude tieto slová jednoducho absorbovať. Na konci dňa budú tieto veľké pravdy vaším mozgom pohltené.

To isté sa stane, ten istý výsledok sa udeje, keď budete obohacovať týmito veľkými slovami iných! Sila obohacovania vás bude neustále inšpirovať. Poviem vám, iba vtedy keď budete neustále obohacovať bez toho, aby ste stratili nádej v iných, nestratíte ju ani v seba.

Obohacovanie je to, čo potrebujeme pridať do hinduizmu. Všetko ostatné hinduizmus má. Nie je potrebné k nemu pridávať nič iné, iba obohacovanie! Prosím pochopte, iba tým, že prinesieme do hinduizmu obohacovanie, udržíme ho nažive, pretože už trpí štvrtým stupňom rakoviny – sebectvom! Potrebujeme silnú operáciu a chemoterapiu. Hindu-tradícia môže byť zachránená iba tým, že sa obohacovanie stane našim životným štýlom. Inak budú naše knihy, posvätné poznanie, posvätné literatúra, všetko bude zbytočné. 

Muž sa sťažuje prednostovi stanice na indickej železničnej stanici: „Pane, aký je význam toho, že máme cestovný poriadok, keď vlaky stále meškajú?“ Prednosta odpovedá: „Ako budeme vedieť, že meškajú, keď ho nebudeme mať?“ 

Indické cestovné poriadky sú užitočné iba na to, aby sme zistili ako budú meškať vlaky! 

Vieme diagnostikovať dôvod zlyhania, ale to nás neudrží nažive. Ó, hinduisti! Vy, ktorí ste presiaknutí myšlienkami o tom, že ste Sanatana dharma, že ste ste večným náboženstvom, že vás nikto nedokáže zničiť, prebuďte sa! Možno vás nikto nedokáže zničiť, ale môžete sa začať neustále scvrkávať. Už sa to deje. Prebuďte sa z takzvanej pýchy, že vami nemôže nič otriasť! 

Pochopte, Sanatana dharma bola večná! Všetci sme prežili bez toho, aby boli určené pravidlá, alebo jediná kniha, jediná deity, jediný princíp! Pretože celá atmosféra, vzduch bol naplnený dharmou! Buď ste si vybrali Šivu alebo Devi alebo Krišnu alebo Višnu, ale prostredie bolo také, že ste si jedného z nich vybrali! Tak ako ozónová vrstva pokrýva planétu Zem, dharma pokrývala našu krajinu, naše mysle! Ale už ju viac nepokrýva! Revolúcia médií už urobila diery v ozónovej vrtsve. Museli sme prejsť množstvom osočovania, útokov! My môžeme zostať nažive, môžeme prežiť iba vďaka obohacovaniu. Poviem vám, prijmite obohacovanie ako váš životný stýl. Jedine toto vás prebudí. Ja učím obohacovanie nielen v kontexte obohacovania iných, ale aj vás samotných! 

No comments:

Post a Comment