Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, November 8, 2013

8. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 8. november 2013 

Neporovnávajte sa s inými

Dnešná téma Nithya satsangu je: Ukončovanie so sebou samými vás pozdvihne na úroveň osvietenia a oslobodí vás od potreby porovnávať sa s inými a udržiavať sa na veľmi nízkej úrovni. 

Jeden z vaších prirodzených sklonov je porovnávať sa s inými. Či sa porovnávate s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, alebo ktorí si myslia, že vy ste menej ako oni, zakaždým upadnete do priestoru bezmocnosti. Či si myslíte, že niektorí ľudia sú niečo viac ako vy, alebo menej ako vy a porovnávate sa s nimi, oboma postojmi upadnete do bezmocnosti.

Keď sa porovnávate s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, upadnete do bezradného priestoru viny, do pocitu straty nádeje v seba samého, do myšlienky, že nie ste dosť cenní. Upadnete do všetkých týchto priestorov bezmocnosti. Keď sa porovnávate s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú menej ako vy, tak upadnete do syndrómu nadradenosti, arogancie, povýšenectva, ktoré sú takisto bezmocnosťou.

Prosím pochopte, aspoň pri pocite viny je to tak, že budete bezmocní a budete o tom aj vedieť. Pri povýšenectve a syndróme nadradenosti, ktorý k vám prichádza väčšinou vtedy, keď ste vyštudovali obchod (biznis)... Naozaj, videl som, že tieto školy ničia ľudí. Aj medzi mojimi sannyasis som videl, že tí ktorí vyštudovali biznis, sú takí povýšeneckí, urážajú každého a všetko! 

Najväčší problém pri povýšenectve je, že budete v priestore bezmocnosti, ale nebudete o tom ani len vedieť. Budete si myslieť, že ste silní! Ľudia, ktorí majú pocit viny si vo chvíli, keď narazia na psychologický problém uvedomia, že sú bezmocní. Lenže ľudia, ktorí sú povýšeneckí pochopia, že sú v priestore bezmocnosti až vtedy, keď ich zasiahne fyzický problém, keď sa zlomí ich zdravie. Všetci ľudia z biznisu majú v sebe povýšenectvo, aroganciu, nadradenosť, násilie. Nikdy si neuvedomia, že žijú v bezradnosti, v priestore bezmocnosti. Ich zdravie sa zrúti a až potom si uvedomia, že je niečo zle, nesrpávne! 

Poviem vám, či sa porovnávate s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, alebo menej ako vy, zakaždým ste v priestore bezmocnosti a ničíte sami seba. Budete ničiť sami seba, pokým sa nepozdvihnete, pokým neurobíte ukončenie sami so sebou.  

Najprv vám vysvetlím mentálne nastavenie, vzorec, štruktúru ľudí, ktorí sa porovnávajú s tými, o ktorých si myslia, že sú niečo viac ako oni: pocit viny. Vysvetlím vám vzorec, následky, aj vedľajšie účinky takéhoto porovnávania sa ľudí, ktorí cítia bezmocnosť kvôli tomu, že si myslia, že iní sú o niečo viac ako oni. Vysvetlím vám typ bezmocnosti, ktorý zažívate napríklad vtedy, keď ste desiaty v poradí, niekto je prvý alebo druhý, a vy sa s nimi porovnávate.   

Prvá vec, ktorá vás zasiahne vo chvíli, keď sa porovnávate s ľuďmi, ktorí sú viac ako vy je tá, že sa stanete bezmocní. Budete sa chvieť a triasť! Budete sa chvieť a stratíte dôveru vo svoj priestor sily. Budete si myslieť, že pocit sily sa vo vás udial iba ako náhoda a že bezmocnosť je vaša prirodzenosť. Dôjdete k nesprávnym záverom o sebe samých, čo je najväčšie prekliatie! Je to doživotné väzenie! Prosím pochopte, doživotné väzenie znamená mať nesprávne myšlienky o sebe a o živote. Toto znamená doživotné väzenie!
Väzenie nie iba sedieť za mrežami žalára. Aj nesprávna myšlienka o sebe, nesprávne vnímanie seba samých, alebo zmýšľanie, že priestor sily sa vo vás deje iba občas ako náhoda, ale že inak je vašou prirodzenosťou bezmocnosť je to najhoršie doživotné väzenie! Celý deň a celú noc budete ako vo väzení.  

Preto pochopte, že mať o sebe myšlienku, že ste niečo menej ako niekto iný je ako doživotné väzenie, v ktorom trpíte porovnávaním sa s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy. Prosím pochopte, zakaždým keď sa porovnávate s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, si odoberáte životnú energiu, ktorá sa vo vás deje, blokujete vašu kundaliny energiu, blokujete vašu životnú silu, ničíte svoju bio-energiu, pretože toto posilňuje vo vás vieru, že ste bezmocní, že ste zbytoční, že ste bez života. 

Prosím pochopte, keď si myslíte, že niekto je viac ako vy a on o tom vie, tak vás bude využívať! Človek, ktorý je naozaj, skutočne viac ako vy vám bude vždy pomáhať, aby ste sa stali ako on. Ale tí, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, vás budú vždy iba využívať. Kto je NAOZAJ viac ako vy, ten vás bude učiť, bude vám vysvetľovať.

Počúvajte! Či sa porovnávate s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, alebo menej ako vy, toto porovnávanie sa vás uvedie do priestoru bezmocnosti. Buďte si toho vedomí!
Keď si myslíte, že je niekto viac ako vy a budete sa s ním porovnávať, privediete si rôzne druhy utrpenia, trápenia, budete rôznymi spôsobmi urážať sami seba. Toto je „peklo“. Existujú mnohonásobné peklá. Všetko čo je pre vás dobré, zlé – všetko je vnímané vami. Keď je toto „vy“ znehodnotené, celý váš život je peklo! Nech potom robíte čokoľvek, všetko je zlé, nesprávne! Musíte si sadnúť a pozrieť sa na to, prečo robíte to, čo robíte. Predtým ako sa úplne zrútite sa musíte pozrieť na to, prečo robíte to, čo robíte.     

Počúvajte! Nech je dôvod vašej bezmocnosti akýkoľvek, akonáhle do vás vstúpi, tak rozožerie aj tú jednu akebo dve posledné dobré veci, ktoré zostávajú vo vašom živote. Aj niekoľko momentov sily, ktoré ste zažili, ostane vo vás zabudnutých. Budete si myslieť, že to bola iba ilúzia, klam alebo náhoda, ktoré sa udiali vo vašom živote. Keď si myslíte, že sa chvíle sily vo vašom živote udiali iba ako náhoda, poviem vám, nikto nie je viac nešťastný ako ste vy! Ktokoľvek si myslí, že všetka bezmocnosť v jeho živote je moment nešťastia, že priestor sily je prirodzený spôsob života, ten je požehnaný človek! Ten je požehnaný! Ale keď si myslíte, že sa moment sily udial iba ako náhoda, že bezmocnosť je vaša prirodzenosť, tak ste ten najnešťastnejší človek! 

Porovnávať sa s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, vás uvedie do večnej depresie. Toto peklo môžeme nazvať ako “Kumbhipaakam” (jedno z pekiel, ktoré je popísané vo védskej tradícii, v ktorom sú vinníci varení v kotloch s vriacim olejom). Byť v priestore bezmocnosti je to isté ako posadiť sa s veľkým úsilím do pekla. Pochopte, keď sa chcete dostať do pekla, nemyslite si, že dostanete vstup tak ľahko, pretože už je preľudnené! Musíte splniť veľa podmienok, aby ste sa tam dostali. Neustále sa musíte porovnávať s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy. Neustále musíte deprimovať sami seba. Pochopte, depresia je taká vec, že vo vás nezostane dlhšie ako pol hodiny alebo hodinu. Potom sa musíte znova začať porovnávať a znova sa dostať do depresie. Musíte vynaložiť veľa úsilia, miesto v pekle dostanete až potom, ako uspejete v skúšobnej dobe neustáleho deprimovania sa!

Teraz vám vysvetlím ďalší vzorec: porovnávanie sa s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú menej ako vy. Bože, toto je horšie ako predchádzajúci vzorec! Tento vedie k povýšenectvu, arogancii, egu a neautentickosti. Nič nerobíte, ale myslíte si, že ste kvalifikovaní na všetko! Nikdy nezoberiete zodpovednosť, ale myslíte si, že môžete šéfovať všetkým naokolo. Poviem vám, toto mentálne nastavenie vás nasmeruje do „Indraloky“, v ktorej je neustále neistota. Možno si pomyslíte: „Fíha! Indraloka je úžasná! Môžem piť somarasa (elixír života), pozerať na tanec Rambha, Urvashi, Menaka, Tilottama, voňať kvety, oddychovať pod Kalpavrukshou, piť mlieko Kamadhenu...“ Nie!    

Musíte vedieť, že nebo je neustále ohrozené! Keď si vybudujete povýšenectvo a budete ukazovať svoju silu navonok, vo svojom vnútri budete bezmocní, pretože porovnávanie sa je postoj, ktorý vznikol z bezmocnosti. Vo vnútri budete cítiť bezmocnosť a navonok budete neustále ukazovať, že ste silní. Budete doslova ako Indra! Indrov priestor je najviac prekliaty priestor. Musíte vedieť, že Indrov priestor je tá najhorkejšia, cukrom obalená tabletka! Navonok musí neustále ukazovať svoju silu, ale vo vnútri bude mať toľko bezmocnosti! Preto je nebo neustále v neistote. 

Keď ste zaseknutí vo vzorci porovnávania sa s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú menej ako vy, vytvoríte si toľko povýšenosti, arogancie, pýchy, neautentickosti. Nikdy nezoberiete zodpovednosť. Nikdy nebudete žiť život obohacovania seba samých a iných, ale budete neustále používať všetku svoju energiu na otázku: “Prečo to nerobí? Prečo nie je oddaný? Prečo je taký?“ 

V sange boli niekoľkí ľudia, ktorí neustále každého urážali: „Celá sanga nie je oddaná. Žijú tu iba stroskotanci, iba zlí ľudia! Nikto nie je integrovaný, nikto nie je autentický!“ Títo „nikto“ sú oni sami, ale nechápu to! Aj keď to poviem, tak to nebudú počuť! Keď ste bezmocní, ale ste tak pokryteckí, že navonok premietate svoju silu, tak priestor, ktorý zažívate je arogancia, povýšenectvo.

Definujem čo je to arogancia: „Arogancia je mentálny vzorec, ktorý je tak prefíkaný, že premieta vašu bezmocnosť, neautentickosť a nezodpovednosť na iných tak, aby ste si nikdy neuvedomili, že to vy ste neautentickí a nezodpovední.“ Títo ľudia nikdy nič nedosiahnu. Čohokoľvek sa dotknú bude zlyhanie. Bude to zlyhanie! Kým sa nezbavia tohto mentálneho postoja, čohokoľvek sa dotknú, to zlyhá! Pokiaľ nezačnú obohacovať seba samých, pokiaľ nedovolia, aby boli obohatení majstrom, nič dobré sa im neudeje. Až pokiaľ nedovolia majstrovi, aby ich obohatil. Dovoliť majstrovi, aby vás obohatil je ten najlepší spôsob ako obohatiť seba samých. Keď sa nebudete obohacovať, nikto vás nemôže zachrániť. Keď budete obohacovať samých seba, tak čohokoľvek sa dotknete, budete v tom úspešní.   

Arogancia a povýšenectvo je tá najsilnejšia, najprefíkanejšia metóda, ktorá premietne všetku vašu neautetickosť a nezodpovednosť na iných. Neustále sa porovnávanie s inými a urážanie iných uráža a ničí vás samých! Až keď budete so zodpovednosťou obohacovať samých seba môžete sa znova stať autentickými. Keď budete mať takúto pýchu a povýšenectvo, keď sa budete nadradzovať nad iných, tak sa vaše zdravie zrúti. Pochopte, s pocitom, že ste menej ako iní budete mať iba psychologické problémy, ale s týmto vzorcom povyšovania, nadradzovania sa zrúti vaše fyzické zdravie.

Uvedomte si to! Až keď sa zrútite, keď spadnete, začnete sa pýtať, čo je skutočnou príčinou: „Kde som urobil chybu, kde som išiel nesprávne?“ Teraz vám poviem, toto je varovanie od guru: Zobuďte sa! Nedovoľte tomuto vzorcu, aby sa vo vás usadil, ukončite ho. Zobuďte sa skôr ako vaša nezrelá arogancia nenapraviteľne zničí vaše zdravie. 

Poviem vám, tento druhý vzorec je oveľa horší ako prvý, pretože pri prvom budete mať iba psychologické poškodenie, ktoré je ľahko napraviteľné. Aj keď trpíte depresiou 25 rokov, môžem vás z toho dostať len tak, ako švihnutím prútika. Ale keď máte zničené vaše telo, prirodzene to zaberie veľa času, aby ste sa z toho dostali. Táto arogancia, tento vzorec pýchy ničí vaše telo, vašu telesnú štruktúru, vaše vnútorné orgány. Nielen to, ale budete voči sebe cítiť toľkú nenávisť. Nebude sa vám ani len chcieť napraviť, budete sa chcieť iba vzdať a stratíte nádej v seba samých, pretože pri arogancii máte vždy pocit, že robíte príliš veľa.

Prosím počúvajte! Poviem vám aký skutočný efekt má arogancia. Mám takmer milión skúseností s rôznymi vzorcami, pretože som všetkými prešiel predtým, ako som sa stal osvietený. Skôr ako sa stanete osvietení, musíte prejsť všetkými typmi vzorcov a získať jasné pochopenia o ich efektoch a následkoch. Až potom sa stanete Paramahamsom. Potrebujete túto vedomosť, aby ste pomohli svojim žiakom. Až potom vám bude môcť byť udelený titul Paramahamsa. 

Pochopte, teraz vám ponúkam posmrtnú správu vzorca arogancie. Arogancia vám dodá myšlienku, že ste urobili príliš veľa, ale bohužiaľ výsledok nebude žiadny. V skutočnom priestore sily budete robiť tak veľa, ale nikdy nebudete mať pocit, že robíte veľa. Poviem vám úprimne so všetkou mojou integritou a autentickosťou, že celý deň cítim, že je môj deň voľný, že môžem urobiť viac a viac. Naozaj mám pocit, že nerobím nič. Každý večer, keď si sadnem a upadnem do samadhi, mám pocit: „Čo to má byť? Dnes som zase nič neurobil!“ 

V priestore skutočnej sily nebudete mať nikdy pocit, že robíte príliš veľa, nikdy nebudete mať stres, pretože nebudete mať vnútorné rozpory pri rozhodnutiach. Keď máte v sebe aroganciu, tak aj pri jednoduchom rozhodnutí budete vo svojom vnútri cítiť taký rozpor a chaos, že budete mať pocit, že robíte tak veľa a začnete veci komplikovať. Keď vás pošlem na jednanie o nejakej veci s jedným človekom, začnete si vo svojom vnútri hovoriť toľko nezmyslov, že to spôsobí pocit, že ste urobili takú veľkú prácu. Lenže opäť výsledok nebude žiadny! 

Je to ako keď povieme „Operácia sa podarila, pacient zomrel!“ Všetci absolventi biznis-škôl, s ktorými pracujem sú presne takíto. To všetko kvôli svojej arogancii, násiliu a teroristickým myšlienkam, ktoré majú, kvôli hnevu, ktorý prežívajú vo svojom vnútri, kvôli komplexom nadradenosti a prefíkanosti, ktoré majú vo svojom vnútri! Bohužiaľ oni ani len nepochopia, že sú to práve oni, ktorí len premietajú svoje chyby na ostatných. Preto nechcú obohacovať sami seba. Myslia si, že nemajú žiadny problém. Myslia si: „Ja som v priestore naplnenia.“ Je to len pseudo-naplnenie!

Keď budete v priestore naplnenia, každá úloha, ktorej sa dotknete bude úspešná, bude prekvitať, prinesie vám toľko sily a úspechu. Priestor sily vás bude vždy zahŕňať úspechom. Pochopte, vnútorná sila vám nikdy neprinesie zlyhanie. Je to zákon života! Pri pocite viny si  ľudia aspoň uvedomia, že robia niečo nesprávne! Vina je ako nepriateľ, ktorý prichádza, aby s vami priamo bojoval. Ale arogancia je zradca. Bude vystupovať ako váš priateľ, bude s vami, ale zničí vás. Pochopte to, arogancia je komplikovaný vzorec neukončenia! 

Prosím pochopte, zradca je miliónkrát nebezpečnejší ako nepriateľ. Nepriateľ je zrejmý, priamy. Ak by ste si mali v živote vybrať jedného z týchto dvoch – samozrejme nemali by ste to dovoliť ani jednému z nich, nepriateľovi či zradcovi - tak radšej do svojho života pustite nepriateľa, teda ten prvý vzorec viny ako nadradenosť, aroganciu. 

Poviem vám, arogancia je zradca, ktorého odhalíte až potom, keď sa úplne zrútite! Preto obohacujte sami seba, zastavte túto ničivú, arogantnú povahu, neustále ponižovanie a nerešpektovanie iných. Táto povaha bude zradcom vo vašom živote. Kým sa zobudíte, už budete fyzicky zničení, budete mať fyzicky zničené telo.

Pochopte, ani porovnávanie sa s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú viac ako vy, ani porovnávanie sa s ľuďmi, o ktorých si myslíte, že sú menej ako vy vás nebude udržiavať v priestore sily. Zostaňte silní iba vďaka tomu, že si budete neustále pamätať, že porovnávanie sa s inými je choroba, ktorá sa deje kvôli vašej bezmocnosti.

No comments:

Post a Comment