Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, November 20, 2013

20. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 20. november 2013

Prebudenie vás vo vás je sannyas

Dnes budem pokračovať v téme sannyas.

Vedome alebo nevedome, priamo alebo nepriamo, spoločnosť vás neustále tlačí, spoločenské nevedomie vás neustále napáda. Každá vaša reakcia na dianie v živote, každá vaša reakcia na udalosti a úseky vášho života, každé vaše pochopenie je na základe interpretácie spoločenského nevedomia.

Prosím pochopte, napríklad keď vás niekto napáda, útočí na vás, to či na neho zaútočite späť, či ho udriete alebo ustúpite, oboje pochádzajú zo spoločenského nevedomia. Vy neustúpite pre správne dôvody, vy neustúpite kvôli nesprávnemu pochopeniu, vy nezaútočite vďaka správnemu pochopeniu. Oboje, váš útok alebo ústup, pokiaľ sú vykonávané z vašej bezmocnosti, zo spoločenského nevedomia, budú vám spôsobovať utrpenie. Prosím pochopte, reagovať a chápať veci na základe spoločenského nevedomia a reagovať na základe nevedomia, do ktorého ste boli podmienení, je to čomu ja hovorím „maya“ (ilúzia).

Prosím pochopte. Swami Vivekananda krásne hovorí: „Yama ithi Maya“ – „To čo neexistuje, ale neustále vám spôsobuje utrpenie ako keby to naozaj bolo, je maya.“ Ramakrišna cituje jeho guru Totapuri, ktorý je prezidentom Mahanirvani Akhada, ktorý hovorí: „Zdroj, život, vesmír, vedomie si nedovoľuje zažívať seba také aké je, preto vždy nosí závoj maye (ilúzie), habit maya.“

Takže počúvajte, či zaútočíte späť alebo ustúpite, alebo či prikážete niekomu inému, aby zaútočil, nech je to čokoľvek, pokiaľ toto pochopenie pochádza zo spoločenského nevedomia, pokiaľ je táto reakcia založená na spoločenskom nevedomí, do ktorého ste boli donútení, prosím pochopte, žijete v mayi. Maya je ilúzia! Maya je klam! Je to tak smutné, veľmi smutné, že bez ohľadu na to, či ste žobrák na ulici alebo vládca krajiny, vaše pochopenie je zo spoločenského nevedomia, vaša reakcia je zo spoločenského nevedomia.

Prosím počúvajte! Ak zbijete svoje deti pre nejaký dôvod a budete chcieť, aby prestali plakať, dáte im cukrík. Presne takto sa k vám správa spoločnosť. Dá vám facku a odoberie od vás vaše pôvodné poznanie seba, váš pôvodný stav. Keď začnete plakať, dá vám trochu peňazí, jeden dom, jedno auto a postavenie, napríklad hlava krajiny, hlava spoločnosti – odmenu. A potom, presne tak ako deti, ktoré si vkladajú čokoládu do úst a hovoria: „Moja mama je úžasná. Môj otec je úžasný.“, vy takisto zabudnete, že váš pôvodný stav vám bol odobraný. Znížiť váš vkus na nižšiu úroveň je výsledkom nevedomosti. Prosím pochopte, znížiť váš vkus je nevedomosť.

Ak by som mal definovať mayu, alebo nevedomie, definoval by som ho týmto jedným spôsobom: zníženie vášho vkusu. Vy máte piť amruta (nektár) a byť v samadhi (najvyšší stav vedomia, blaženosť). Vy namiesto toho pijete alkohol a ležíte v priekope, kde vám prasatá oblizujú nohy.

Znížiť váš vkus, to je nevedomie. Znovu nadobudnúť váš pôvodný vkus pre život je sannyas. Prosím pochopte, znova nadobudnúť váš pôvodný vkus pre život je sannyas.

Ramakrišna zvykol hovoriť: „Len preto, že nemôžete piť vodu z Gangy, nepite odpadovú vodu. Lepšie je zomrieť na ceste ku Gange, ako piť odpadovú vodu a byť nažive!“ 

Počúvajte, sannyas je zosúladiť vaše myslenie na najvyššiu možnosť, zosúladiť vaše myslenie na najvyššiu realitu, zosúladiť vaše myslenie s integritou a autentickosťou. Prebudenie všetkých možných schopností vo vás je sannyas. Prebudenie rôznych síl, prebudenie rôznych možností, prebudenie rôznych pochopení, prebudenie rôznych uvedomení a rôznych cieľov vo vás je sannyas. Prosím počúvajte, prebudenie vás vo vás je sannyas! Prebudenie vás vo vás je sannays!

Sannyas znamená rozohnať tmu vo vašom bytí všetkými možnými spôsobmi. Zvýšiť váš vkus pre život nie podľa spoločenských pravidiel, ale podľa skutočnej reality je sannyas. Vy máte piť nektár a byť v samadhi, ale namiesto toho pijete lacný alkohol a ležíte v priekope. Takže pochopte, pochopenie z toho správneho uhla, pochopenie života na základe reality je sannyas.

Nedávno som čítal jeden článok. Jedna z úradníčiek Medzinárodného menového fondu (MMF) dala výpoveď a poskytla interview, kde vysvetľovala krok po kroku ako pár rodín ovláda celý svet na základe mýtu nazývaného peniaze. Krásne tam popisuje, aký podvod sú peniaze, ako peniaze uchovávajú chudobných chudobými a bohatých bohatšími.

Prosím pochopte, dovoľte peniazom, aby boli vo vašom živote iba pre praktický úžitok. Nehovorím nevlastnite peniaze. Potrebujete ich na jedlo. Majte peniaze, ale iba na základné fungovanie, iba na uchovanie života. Nemajte viac ako toľko. Nech sú peniaze iba prostriedkom na uchovanie života. Nedovoľte, aby mali peniaze vyššie miesto v živote ako toto. Ak viete, že to čo chcete robiť vo svojom živote môžete dokázať vďaka peniazom, ktoré máte, to stačí. Nevenujte svoj život peniazom a neuctievajte ľudí z MMF.

Pochopte, Krišna jasne hovorí: „Kohokoľvek budete uctievať, k toho nohám sa dostanete po smrti.“ Prečo chcete po smrti uctievať nohy ľudí z MMF? Pochopte, ak budete pre nich pracovať celý život, ak pracujete celý život na Wall street, alebo na burze v Mombaji, ak je celý váš život venovaný zarábaniu peňazí, tak uctievate ľudí z MMF. Po vašej smrti prídete k ich nohám – do pekla. Prídete k nohám riaditeľa MMF. Nenechajte sa využívať, nenechajte sa využívať znova! Počúvajte! Počúvajte! Nenechajte sa využívať nevedomými ľuďmi spoločnosti! Rozhodnite sa pre ten správny život, pre správnu inteligenciu, pre správnu energiu!

Ľudia sa ma vždy pýtajú: „Swamiji, čo myslíš tým, keď povieš správna energia, správna inteligencia, správne skutky?“ Ja im hovorím: „Vždy buďte silní, nikdy nedovoľte bezmocnosť vo vašom vnútri. Vždy buďte naplnení vo vašom vnútri. Nikdy nedovoľte nenaplnenie vo vašom vnútri. To je to, čomu hovorím to správne – správne myslenie, správne skutky, správne reakcie.“

Chcem vám povedať, ako bohatí ľudia, politici a médiá tlačia na políciu. Hovorím o peniazoch, ktoré používajú na ovplyvnenie polície, ale nesmieme zabudnúť na to, ako médiá tlačia políciu. Kvôli tlaku médií, len preto, aby si uchovali svoje meno a pýchu, polícia robí toľko zlých vecí. Prosím počúvajte, o čomkoľvek si myslíte, že je to správne alebo nesprávne sú to len klamlivé informácie, ktoré vám boli neustále opakované, ktorým vás donútili uveriť. Rozhodnite sa vyvinúť. Ako som povedal včera, revolúcia nie je východisko. Toto nevyrieši váš problém. Iba evolúcia vyrieši váš problém. Evolúcia! Evolúcia! Roznodnite sa vyvinúť. Vaše rozhodnutie vyvinúť sa, vaše vyhlásenie: „Ja sa vyvíjam, ja sa oslobodzujem od všetkých klamov a ilúzií.“ to je sannyas. Vaše vyhlásenie, vaše rozhodnutie vyvinúť sa, to je sannyas.
Počúvajte! Môžem vám vymenovať stovky a stovky spôsobov, akými je vaše chápanie podplácané spoločnosťou. Nie je to tým, že by to robili vedome. Oni sami o tom nevedia. Čo vás učili vaši rodičia bolo to najlepšie čo vedeli. Čo vás učí spoločnosť, je to najlepšie čo vie. Nie je to ich chyba, sú to ich osnovy. Aj keď učiteľ v škole vie viac ako je v osnovách, ktoré učí, nemôže učiť viac ako je v nich. Infraštrukúra požaduje od učiteľa, aby učil iba podľa osnov. Nie je to ako gurukul, kde vás učia to najvyššie také, aké to je.

Počúvajte! Odvážne sa rozhodnite povedať NIE týmto nevedomým prekážkam spoločnosti vkladaným do vášho vedomia. Povedzte spoločnosti: „Ty mi dávaš peniaze, budem preto pracovať. Ty mi dávaš základné potreby, preto ja ťa tiež obohatím, budem prispievať do spoločnosti, ale nevstupuj do môjho garbhamandir, alebo garbhagriha – vedomia. To zostane čisté.“ Vyhláste: „Nedovolím, aby spoločenké nevedomie vstúpilo do môjho vedomia.“ To je sannyas. Zoberme zodpovednosť za obohatenie sveta cez sannyas.

No comments:

Post a Comment