Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, November 11, 2013

11. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 11. november 2013

Vytvárajte si predstavy tým správnym smerom

Dnes rozviniem tému „umenie tvorenia, umenie vytvárania“. Predtým ako do nej vstúpim, chcem najskôr ukončiť to, o čom som rozprával včera. Na rannom satsangu som rozprával o tom, ako vás pochopenie podoby a vizualizácia môžu priamo oslobodiť a doviesť k spontánnemu naplneniu.   

Podoba, ktorú vidíte nie je problém, ale problémom sú neukončenia, ktorými túto podobu napĺňate. Prosím počúvajte! Poviem jeden príklad: V celom svojom živote uvidíte hada možno raz alebo dvakrát, aj to z veľmi bezpečnej vzdialenosti, ale každý deň si na neho veľakrát so strachom spomeniete, prechádzate stavmi paniky iba kvôli tejto vizualizácii. Zomriete už len kvôli spomienke na hada, nie preto, že ho vidíte alebo preto, že vás uhryzol! Spomienka samotná zabíja väčšie množstvo ľudí! Spomienka znižuje vašu dlhovekosť! Spomienka znižuje dlhovekosť u väčšieho množstva životov ako skutočné dianie.

Predstava chudoby spôsobí, že budete žiť ako lakomec. Lakomec a chudobný človek sú jedno a to isté. Chudobný aspoň vie, že nemá, lenže lakomec si myslí, že má, ale nevie, ako si to užívať. Kto je lakomec? Ten, kto žije s predstavou chudoby! Vždy si predstavuje chudobu, a preto žije v hlbokej neistote. Pretože žije v hlbokej neistote, tak si nikdy nebude vedieť užívať peniaze, ktoré má. Takže lakomec je chudobný človek, ktorý je chudobný aj psychologicky. Takisto to platí aj keď nepoužívate svoje telo na jogu, na to, aby ste boli aktívni, tak ste tiež chudobní!

Veľa ľudí si myslí: „Keď budem v tomto veku veľa pracovať, tak ochoriem! Moje zdravie sa zrúti!“ Títo ľudia žijú v chorobe kvôli spomienke na ňu! Spomienka spôsobuje, že to samotné čo si predstavujete prežívate teraz, v tejto chvíli.

Počúvajte, toto je veľmi dôležitá vec! Veľakrát, vo chvíli keď si začnete hovoriť: „Tento vzťah sa rozpadne, tento človek odíde z môjho života.“, tak si poviete: „Skôr ako odíde on, idem radšej ja! Skôr ma on zraní, zraním radšej ja jeho!“ Iba preto, že si začnete myslieť, že tento človek môže odísť, tak odídete z jeho života vy, vy sa vzdialite. Toto sa deje znova iba kvôli spomienke. Iba kvôli myšlienke ničíte svoj život. Už  len tým, že si pomyslíte: „Môžem schudobnieť.“, ste začali žiť v chudobe! Iba tým, že si pomyslíte: „On možno odíde z môjho života. Budem sa cítiť zranený.“, začnete odchádzať z jeho, alebo z jej života. 

V akom patetickom podmieňovaní žijú ľudské bytosti! Pod nadvládou diabolského draka, démonických vizualizácií, ktoré sa nazývajú neukončenia! Vy nevidíte, aký divný život žijeme? 

Veľakrát som videl, že keď si ašramajti myslia, že si od nich vytvorím odstup, začnú okamžite utekať preč! Iba kvôli fantázii, kvôli svojej predstavivosti! Existujú hlupáci, ktorí hovoria: „Raz tak či tak zomriem, tak prečo nevypiť jed dnes a nezomrieť?“ Nie! Toto nie je inteligentný život! Toto nie je inteligentné riešenie! Namiesto toho by malo byť vaše rozhodnutie: „Tak či tak sa stanem raz naplnený, tak prečo nie od dnes?“ To je to, čomu hovorím “Smaranaath Arunachalam” – pomyslieť si na Arunachalu (posvätný vrch v Indii) je vykúpenie. Tak či tak raz budem slobodný, prečo si nepomyslieť na Arunachalu hneď a zažiť vykúpenie teraz!

Pochopte, čokoľvek si myslíte, že sa stane, to sa stane! Budujte si preto svoju vieru, svoje presvedčenie tým správnym smerom, pretože to sa stane. O čomkoľvek si myslíte, že sa to stane, stane sa to, pretože vy to spôsobíte! Vy spôsobíte, že sa to stane! Vy ste dosť silní! Keď chcete byť vodca, osvietený človek, dokážete spôsobiť, že sa to stane, pretože máte tú schopnosť! Keď chcete žiť v chudobe a neustále na ňu myslíte, spôsobíte, že sa vám udeje! Ochudobniete! Keď si myslíte: „Akokoľvek veľa budem praktizovať, vždy budem iba v priestore bezmocnosti“, tak spôsobíte, že sa to stane, pretože to je to, čo ste chceli! Takže, všetko čo potrebujete urobiť je zmeniť vašu základnú vizualizáciu, základné chápanie, vnímanie, vašu základnú energiu, vaše základné pochopenie. 

Dám vám niekoľko príkladov. Namiesto toho, aby ste celý čas bojovali so svojou mysľou, ktorá rozmýšľa o negatívnych veciach, ako napríklad: „Och, čo sa stane, keď ochoriem? Čo sa stane, keď ochudobniem? Čo sa stane, keď zbankrotujem? Čo sa stane, keď sa udeje to, alebo tamto?“, si povedzte: „Toto a všetko ostatné sa nestane! Netráp sa!“ Toto je totiž boj, ktorý si vždy vytvárate! Presuňte sa zo sféry boja do pozitívneho vytvárania. Napríklad, keď sa stále bojíte, že zbankrotujete, rozhodnite sa: „Ja budem bilionár!“ Takto bude boj vo vašom vnútornom priestore o tom, či sa stanete bilionárom alebo nie. Možno nebudete mať milióny, ale ten boj viac nebude o tom, či zbankrotujete alebo nie. Nech je boj vždy vo sfére vytvárania a nie vo sfére ničenia. Vy len bojujete v nesprávnej zóne!

Počúvajte! Mahabharata krásne hovorí: „Nech je boj na Kurukshetra!“ „Kurukshetra“ v sanskrite znamená priestor vytvárania. „Kuru“ znamená robiť. Nech je boj v priestore vytvárania. Celé miesto boja by malo byť zmenené. Nemalo by byť v tých najnižších sférach, ale v tých najvyšších! A tak budete vždy v strede. V boji samotnom vždy budete v strede a na jeho konci budete na vrchole. Nech je váš boj vo sfére: „Stanem sa šéfom alebo nie?“, nie vo sfére: „Stratím prácu, alebo nie?“ Teraz je celý váš boj: „Stratím prácu, alebo nie?“ Všetky vaše obavy, celé vaše zmýšľanie, vaše základné pochopenie je: „Stratím prácu, alebo nie?“ Aj vo svojich nočných morách, vo svojich snoch budete mať strach iba o toto: „Stratím prácu, alebo nie?“ NIE! „Stanem sa šéfom, alebo nie?“ Presuňte svoje bojisko! Nech je to Kurukshetra! Nech je bojiskom Kurukshetra! „Dharma Kshetre Kurukshetre”! Prosím, všetci počúvajte! Keď je boj vo vašom živote v oblasti vytvárania, tak žijete dharmu (podľa princípov vesmíru). Keď je v oblasti zlyhania, tak žijete adharmu. Toto je význam prvej slohy v Baghavad Gíte:  

Dharmakshetre Kurukshetre Samavetayuyutsavaha |
Maamakaah Paandavaashchaiva Kimakurvata Sanjaya ||

Počúvajte, pokým sa nestanete osvietení, život bude boj, ale postarajte sa o to, aby bol ten váš boj bol v oblasti vytvárania, nie v oblasti prehry. Nech ja vaša vizualizácia: „Stanem sa šéfom, alebo nie? Stanem sa jogínom, alebo nie? Stanem sa bohatým človekom, alebo nie? Stanem sa silným, alebo nie? Stanem sa vodcom, alebo nie? Stanem sa osvieteným, alebo nie?“ Nech ten boj prebieha v smere „Kuru“, tvorenia. Ja vám poviem, keď bude váš boj v smere Kuru, veľmi ľahko ten boj vyhráte a to s veľmi malým stresom.   

Oblasť, na ktorej prebieha boj, rozhoduje o vašej existencii a rozpínaní. Nebojujte neustále s týmto: „Uhryzne ma had a zomriem? Dostanem infarkt a zomriem? Zrúti sa moje zdravie? Zbankrotujem? Stratím prácu?“ Nie! Mali by ste bojovať s týmto: „Kedy sa stanem jogínom? Kedy dosiahnem vrchol môjho zdravia? Kedy sa stanem šéfom? Kedy sa stanem vrcholom, najvyšším centrom sily? Kedy sa stanem osvietený?“  

Dovoľte, aby sa bojisko, oblasť boja presunuli. Nebude trvať viac ako 48 hodín, aby ste presunuli oblasť boja! Musíte iba ukončiť niektoré pochybnosti o sebe, ktoré máte a ktoré ste dostali ako “Sthree Dhana”, veno od svojej rodiny, od starších. Ukončite ich. Zmeňte oblasť boja a okamžite zažijete toľko naplnenia! Vo chvíli, keď zmeníte oblasť boja, môžete sa dokonca stať osvietení, pretože je to iba vaše predvolené parkovacie miesto, ktoré rozhoduje o tom, či ste osvietení alebo nie! Lebo vy ste osvietení! Musíte si na to iba spomenúť a vyhlásiť to! Najlepší spôsob, ako si na to spomenúť a vyhlásiť je ukončiť pochybnosti o sebe samých a presunúť oblasť boja. 

Váš cieľ by mal byť vašim predvoleným parkovacím miestom. Môžete zobrať svoje auto kdekoľvek chcete, ale nakoniec ho zaparkujete tam, kde patrí: do vašej garáže. Takisto, vaša myseľ môže ísť kamkoľvek chce, ale na konci dňa by mala prísť a zaparkovať na mieste vášho cieľa, nie na mieste nehody. Nehody sa môžu alebo nemusia udiať, ale miesto nehody by nemalo byť parkovacím miestom. Vo vašom živote sa zlé veci môžu alebo nemusia stať, ale toto nie je miesto, kde by ste mali parkovať svoju myseľ. Jej parkovacie miesto by malo byť miesto tvorenia, vytvárania.

Prosím počúvajte. Keď si myslíte: „Jedného dňa určite zbankrotujem,  tak idem urobiť čokoľvek, aby som to oddialil.“, tak žijete adharmu (proti vesmírnym zákonom). Vo svojom vnútri máte obrovskú silu. Či funguje ako sila gravitácie alebo sila levitácie, či vás bude ťahať dole alebo pozdvihovať, či ste v rukách gravitácie alebo milosti je na vás. Keď budete v rukách gravitácie, pôjdete smerom do hrobu. Keď budete v rukách milosti, tak sa stanwte veľkými! Poviem vám, vo chvíli, keď zmeníte oblasť vášho boja, zmení sa aj vaša stratégia, vaše pochopenie a celé vaše vyjadrovanie, výraz.   

Pochopte, ak chceme zmeniť svet, budeme musieť začať od nuly a uistiť sa, aby bežný človek pochopil potrebu a hodnotu hindu-tradície. Keď budeme čakať a sedieť: „Ó, budeme sa prihovárať ku všetkým ľuďom, ktorí sa zaujímajú o duchovno, ktorí prídu do chrámu a potom ich budeme inšpirovať, aby sa zúčastnili Vnútorného prebudenia a potom sa ich opýtame: Čo keby si sa stal sannyasi? Alebo ak majú deti, opýtať sa ich: Čo keby tvoje dieťa prijalo sannyas?“ Nie! Ja nie som takýto stratég! My musíme povedať ľuďom: “Ničíte sami seba!“ Samovraždy, drogy, depresia nie je nič iné ako nemať tú správnu vedomosť o živote. “Shrunvanthu Vishwe!” - Ó, ľudstvo, počúvajte!
“Amrutasya Putraaha!” -Vy ste synovia nesmrteľnosti! 
“Vedam Ayetam Purushamahantam!“ - Ja som si uvedomil túto pravdu a som tu na to, aby som sa s vami o ňu podelil!

“Shrunvanthu Vishwe Amrutasya Putra
Vedam Ayetam Purushamahantam”

Ó, ľudstvo, vy musíte vedieť, že iba oživením védskej tradície tisíce ľudí môžu prijať životný štýl učenia sa a kázania tejto úžasnej vedy ukončovania, tejto veľkej duchovnej pravdy. Iba takto môžeme zachrániť ľudstvo od depresie, drog a smrti!  

Takže smer nášho boja je nesprávny! Človek, ktorý dokáže priniesť tento posun v akejkoľvek komunite je vodca. Keď dokážete priniesť túto zmenu v sebe, budete sám sebe vodcom. Keď dokážete priniesť túto zmenu vo vašej rodine, budete hlavou rodiny. Keď dokážete priniesť túto zmenu vo vašej firme, budete šéfom firmy. Keď dokážete priniesť túto zmenu vo vašej komunite, budete hlavou komunity. Keď dokážete priniesť túto zmenu vo vašom oddelení, budete šéfom oddelenia. Keď dokážete priniesť túto zmenu vo vašej škole, budete riaditeľom školy. Keď dokážete priniesť túto zmenu vo svete, budete vodcom sveta. Vodca je človek, ktorý prináša zmenu na mieste, na ktorom bojujete. Vaše samotné bojisko by sa malo zmeniť. Ja nehovorím, že zmeníme bojisko potom, ako vyhráme, že to urobíme až po víťazstve! Nie! Na zmenu bojiska nie je potrebné víťazstvo! Zmeňte ho teraz!

Teraz je naozaj čas, aby sa zmenila aj celá sanga, aby sa zmenilo bojisko. Každý z vás by mal zmeniť bojisko. Dokonca mnohí z vás ste na bojisku v režime prežívania. Zmeňte to! V každom prípade sa staneme miliónmi sadhus (potulní mnísi), staneme sa sangou s desaťtisíc chrámami! Urobme to čo najskôr! 

Zmeniť bojisko, to je víťazstvo! Zmeniť samotné bojisko, to je víťazstvo, pretože celé vaše chápanie, vaša energia, vaše zmýšľanie, vaša existencia, vaše strategizovanie budú prúdiť tým smerom. Iba keď budete vedieť, že to idete urobiť, risknete investovať do toho, či už v podobe vášho času, energie, peňazí, emócií, čohokoľvek. A to investovanie sa udeje, až keď budete vedieť, že to dokážete.

My sme Mahanirvani Akhada. Musíme ju oživiť so stotisíckou sadhus. Je to náš život! My to urobíme! Stotisíc sadhus by sa malo naučiť umenie ukončovania, a potom ísť a učiť túto vedu celý svet. Musíme to urobiť! To je život!

No comments:

Post a Comment