Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, November 26, 2013

26. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 26. november 2013

Má váš život slepý uhol?

Dnes budem rozvíjať tému o tom, ako sa priestor, ktorý si vytvárate stáva realitou, prečo to niekedy zlyhá a ako môžete odstrániť všetky prekážky a dosiahnuť, aby sa tento priestor stal realitou. Prosím počúvajte!

Nanešťastie, ľudské bytosti silno veria, silno vnímajú, že “dvojitá” inteligencia je tá najlepšia stratégia. Prosím počúvajte, predstavujem vám nové slovo - “dvojitá” inteligencia, ktoré  musíte internalizovať, ktoré si musíte zvnútorniť. Logika, podľa ktorej zaobchádzate s inými a logika, podľa ktorej zaobchádzate sami so sebou. Logika, s akou sa pozeráte na iných a logika, s akou sa pozeráte sami na seba. 

Prosím počúvajte, každý vie pochopiť, že všetko čo sa deje je psycho-dráma, ilúzia, klam, len pokiaľ sa to deje iným. Viete čo je smiešne? Hovorí sa, že indický provokatér, štváč Tarun Tejpal, ktorý viedol tisícky mediálnych sporov, tak teraz idú médiá proti nemu! V Tamil máme porekadlo: “Keď žiješ s mečom, tak zomrieš mečom.” V angličtine je určite podobné porekadlo, ale ja dodám: “Keď žiješ s perom, tak zomrieš perom.”

Tento Tarun Tejpal, ktorý spôsobil ľuďom toľko škody, nie je teraz schopný čeliť tej istej veci, ktorú on robil iným a ktorá sa mu vrátila! Viete, čo je smiešne? Asaram Bapu, ktorý nič neurobil, ktorý je nevinný, dostal jedného dňa, keď bolo proti nemu podané trestné oznámenie, titul “znásilňovač”. Lenže tento človek, Tarun Tejpal, dokonca aj potom, ako priznal, že urobil zločin... Priznal, že urobil zločin, ale ešte stále používajú opatrne sformulované vyjadrenie: “obvinený zo sexuálneho napadnutia” a nariekajú, že sa proti nemu vedie mediálny spor! No tak! Kto to začal? Je to podobné, ako keby ste založili požiar, aby ste zabili všetky zvieratá v lese, lenže nanešťastie ten oheň vás obkľúči! Založíte požiar, aby ste zabili všetkých svojich nepriateľov, lenže oheň vás nanešťastie obkľúči.

Ja nehovorím, že by ste mali na Taruna Tejpala zaútočiť. Mediálne spory sú nesprávne, či sa robia proti Tarunovi Tejpalovi, alebo Asaramovi Bapu. Lenže toto je životný štýl, štýl myslenia “dvojitej” inteligencie. Ja nechcem použiť slovo pokrytectvo, ktoré sa zvyčajne používa. Používam slovo “dvojitáô inteligencia, pretože pri tejto inteligencii sa zjednocujú a stávajú vašou súčasťou obidve strany tejto logiky. Keby som použil slovo pokrytectvo, museli by byť vymazané obidve strany. Pochopte, vy máte dvojité logické fungovanie. Keby som použil slovo pokrytectvo, museli by byť vymazené obidve jeho strany. Lenže ja používam slovo “dvojitá” inteligencia. Obidve jej strany musia byť naplnené a zjednotené. Inteligencia, ktorú používate na posudzovanie iných a inteligencia, ktorú používate na posudzovanie seba samých, obidve musia byť zjednotené. V skutočnosti by sa mali obidve navzájom dopĺňať. Obidve majú rôzne vlastnosti, ktoré keď sa navzájom zlúčia, tak z vás urobia naplnenú ľudskú bytosť.

Dám vám príklad. Kedykoľvek sa budete veľmi hnevať a budete násilní voči iným, budete mať voči sebe hlboký pocit viny. Kedykoľvek budete cítiť hlbokú lásku voči sebe samým, budete mať hlbokú nenávisť voči ostatným. Vlastnosti, ktoré sa dopĺňajú, keď sú spracované v procese ukončovania, tak sa stanú silou vo vás. Preto používam slovo “dvojitá” inteligencia, nie pokrytectvo. V skutočnosti to, čo spoločnosť, normálni ľudia volajú ako pokrytectvo je to, čomu ja hovorím “dvojitá” inteligencia. Lenže je nechcem používať slovo pokrytectvo.

Počúvajte, keď pochopíte, že všetko čo sa deje je psychodráma, stanete sa pánom svojho vonkajšieho sveta, budete vedieť vytvoriť psychodrámu aj pre iných a spôsobiť, aby robili to, čo vy chcete. A keď pochopíte, že aj to čo si myslíte sami o sebe a to, ako s tým zaobchádzate je tiež psychodráma, tak budete osvietená bytosť! Vaše pochopenie, že to čo robíte sami so sebou je takisto psychodráma, je prvý krok k tomu, aby ste si vytvorili vo svojom vnútri silný priestor. Budete schopní vytvoriť si vo svojom vnútri ten správny priestor. Zakaždým, keď nebudete mať pochopenie, že to čo sa deje vo vašom vnútri je len psychodráma, tak aj keď si z nejakého dôvodu vytvoríte vo svojom vnútri priestor, tak nebudete vedieť, aké budú jeho vedľajšie účinky a následky. Zakaždým, keď ostanete slepí voči vedľajším účinkom a následkom priestoru, ktorý ste si vytvorili, tak vás tento priestor zničí. Stane sa viac a viac nebezpečný, nenaplní sa. Toto je ten najvyšší efekt tohto nepochopenia. 

Ja vidím, že keď ľudia nemajú jednoduchú inteligenciu ohľadom života, tak sami sebe spôsobujú toľko utrpenia! To čo spôsobujú iným je jedna vec, ale to množstvo utrpenia, ktoré spôsobujú sami sebe je nepredstaviteľné! Len preto, že nie sú schopní tolerovať jedno slovo, sú pripravení vzdať sa všetkých svojich životných úspor a žiť niekde v malom kúte! Hovorím o boji medzi manželom a manželkou. Po 50 rokoch spoločného života stačilo jedno slovo a manželka povedala: “Nie! Ja odchádzam niekam preč, kde budem žiť!” Manžel odpovedal: “Nie! To ja odchádzam preč!” A čo bohatstvo, ktoré spolu zarobili? Nielen bohatstvo, ale aj morálna podpora, ktorú dávali navzájom jeden druhému! Žili spolu 50 rokov.

Kedykoľvek má jeden človek problémy, tak okamžite dostane mentálnu podporu od iných. Aj to je zárobok! Obaja sú pripravení vstúpiť do neustáleho utrpenia, pretože nie sú schopní zvládnuť jedno slovo! Pretože nie sú schopní zvládnuť utrpenie jednej minúty, sú pripravení vstúpiť do utrpenia naveky! Aká smutná vec! 

Keď som riešil tento problém, povedal som tej žene: “Aký bol tvoj problém? Trpela si dva dni iba preto, že ti povedal jedno slovo! Aké je teraz tvoje rozhodnutie? Raz a navždy chceš odísť a žiť sama. Takže, čo sa stane? Táto 2-dňová osamelosť bude v tomto starom veku trvalá!”

Zrazu sa prebudila a povedala: “Áno! Áno!” Ja som odpovedal: “To je hlúpe rozhodnutie! Je to podobné, ako keby mi raz omylom dal trochu jedu a preto som sa rozhodla, že ho budem piť každý deň! Toto je jednoduchá inteligencia ohľadom života, jednoduchá matematika ohľadom života!” Ona povedala: “Och, nikdy som sa na to nepozerala takto. Je to taký veľký slepý uhol.”

Prosím pochopte, veľakrát, keď si vytvárate vnútorný priestor pre svoju budúcnosť, tak v ňom necháte veľa slepých uhlov. Zakaždým keď sa to stane, vesmír vás ochraňuje tým, že nenaplní priestor, ktorý ste si vytvorili, nesplní želania, ktoré ste vyslovili. Napríklad, raz sa pohádate so svojím partnerom. Rozhodnete sa odlúčiť a vytvoríte si priestor: “Odchádzam!” Keby to Boh splnil, bolo by to takmer ako keby vás potrestal!

Keď pochopíte, že všetko čo sa deje navonok je psychodráma, stanete sa vodca. Keď pochopíte, že čokoľvek sa deje navonok, aj vo vnútri je psychodráma, stanete sa sannyasi. Keď pochopíte, že oboje sú iba psychodráma, budete vedieť ako si vytvoriť vnútorný priestor bez slepých uhlov. Budete poznať následky a vedľajšie účinky priestoru, ktorý si vytvárate. 

Prosím počúvajte, keď budete ukončovať znova a znova, prijímať obidve inteligencie ako súčasť vás samých, tak sa stanete úplne naplnenou bytosťou. Úplne naplnená bytosť je tá, ktorej hovorím sannyasi. Sannyasi by mal byť úplne naplnenou bytosťou. Bez úplne naplneného bytia nie sú možné väčšie úspechy a činy, nie je možný väčší aktivizmus. Väčší aktivizmus je vedľajším účinkom naplnenia. Prosím pochopte, väčší aktivizmus je vedľajším účinkom úplného naplnenia.

Ja mám pocit, že toto je jediný spôsob ako oživiť Mahanirvani akádu, ako vytvoriť sannyasis, miliardu sannyasis, ktorí budú žiť a vyžarovať priestor naplnenia, ktorí budú učiť ukončovanie celý svet. Prosím pochopte, všetko čo potrebujeme je iba miliarda sannyasis, ktorí žijú naplnenie, učia ukončovanie, žijú osvietenie a učia ho iných. Toto je jediný spôsob ako môžeme oživiť Mahanirvani akádu, to znamená hinduizmus. Integrovaná sanatana hindu dharma, ktorá má tak veľa toho, čo môže ponúknuť svetu, by mala byť uchovaná nažive, nemali by sme ju nechať padnúť.

Kedykoľvek si pre niečo vytvoríte priestor, pozrite sa do svojho vnútra a preskúmajte, či ste tam nevynechali nejaký slepý uhol ohľadom vedľajších účinkov a následkov priestoru, ktorý si vytvárate. Keď odstránite tieto slepé uhly, tak Boh neostane voči vám slepý. Keď odstránite všetky slepé uhly, vesmír nebude voči vám slepý. Odstráňte slepé uhly, to je jediný spôsob. Jeden jediný účinný spôsob ako urobiť svoj vnútorný priestor realitou je pozrieť sa na to, že keď si ho vytvárate, tak tam nebudú žiadne slepé uhly.

No comments:

Post a Comment