Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, November 21, 2013

21. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 21. november 2013

Sannyas vynesie na povrch to najlepšie, čo je vo vás
Dnes budeme opäť rozprávať o sannyas.

Zámerom ľudského života je zažívať naplnenie a pracovať, vyžarovať a zasypávať iných, prosím pochopte, používam tri rôzne slová: pracovať, vyžarovaťa a zasypávať aj iných takým istým priestorom naplnenia. Toto je prvý a najdôležitejší cieľ života: naplnenie, naplnenie, naplnenie! Buďte ustálení v priestore naplnenia. Neustále pomáhajte všetkým okolo vás, aby dosiahli priestor naplnenia. Pomáhajte sebe, aby ste boli v priestore naplnenia a neustále obohacujte každého, aby bol v priestore naplnenia.
Pochopte, žiadny iný životný štýl vám neponúkne možnosť žiť v naplnení a neustále inšpirovať ľudí, aby žili v priestore naplnenia. Sannyas vynesie na povrch to najlepšie, čo je vo vás. 

Prosím ochopte, priemerní ľudia strávia takmer 90% svojho života iba na zaobstarávanie jedla, bývania a oblečenia. Tieto tri veci zaberajú 90% ich času. Takmer tretinu svojho života prespia, 25 rokov sa vzdelávajú, aby si mohli potom zarábať na jedlo, oblečenie a bývanie. Kým sa vám toto všetko podarí, tak už máte 50 rokov a čakáte na smrť! 
Čo sa vám snažím povedať je, že ponúknutím sannyas odoberiem všetky tieto základné problémy z vášho života. No tak! Začnite sa presúvať na vyššiu úroveň! Už stačilo! Ste zaseknutí v tom istom kolobehu! Prečo jete? Preto, aby ste pracovali! Prečo pracujete? Preto, aby ste jedli! To je všetko! Vy nevychádzate z koľají týchto základných potrieb na prežitie. Pozdvihnime ľudské bytosti vedomím na ďalšiu úroveň. Ľudským bytostiam je potrebné povedaťo ich ďalšej možnosti. Ľudským bytostiam je potrebné povedať o ďalšej možnosti! 
Prosím počúvajte! Vy musíte poznať jednu veľmi dôležitú pravdu:
Ľudia, ktorí sa zmenia potom, ako sa udeje zmena, prežijú.
Ľudia, ktorí sa menia zároveň so zmenou, uspejú.
Ľudia, ktorí vedú tú zmenu, sú vodcovia!  

Ľudia, ktorí sa zmenia potom, ako sa udeje zmena, tí prežívajú. Ľudia, ktorí sa menia zároveň so zmenou, tí sú úspešní. Ľudia, ktorí vedú tú zmenu, sú vodcovia!  
Hovorím vám, JA SOM ZMENA pre svet! Nehovorím to z pýchy ani z ega, hovorím vám len  jednoduchú pravdu. JA SOM ZMENA! Zmeňte sa zároveň so zmenou samotnou, aby ste uspeli. Prečo sa chcete zmeniť až potom, ako sa zmena udeje, len preto, aby ste prežili? 

Pochopte, sannyas je tá najväčšia zmena, ktorú ponúkam svetu a z ktorej urobím hlavný životný štýl. Uvidíte, o desať rokov bude mať každé mesto hindu-kláštor, kláštor Nithyananda sampradaya (duchovnej línie)! Každé mesto na svete! Pretože my máme niečo úžasné, čo ponúkneme svetu! Pretože my máme niečo obrovské, čo ponúkneme svetu! Integrovaná Sanatana hindu-dharma má niečo obrovské na ponúknutie svetu. Je čas, aby sa ľudské bytosti naučili umenie ukončovania, umenie Jeevan Mukthi, vedu života v osvietení.

Pochopte, sannyas bude to najväčšie oživenie inteligencie integrovanej Sanatana hindu-dharmy. Toto je jediný spôsob, ako zastavíme samovraždy, drogy a smrť, ako zastavíme depresiu a deštrukciu! Sannyas neprinesie naplnenie iba vám, ale zároveň sa stanete aj nástrojom pre ostatných ľudí, aby dosiahli naplnenie, aby ľudstvo dosiahlo naplnenie. Ľudia by mali zažiť naplnenie cez vás, vďaka vám. Vy by ste sa mali stať súčasťou tejto veľkej duchovnej zmeny.

Zapamätajte si toto jedno vyjadrenie:
Ak sa zmeníte až po zmene, tak prežijete.
Ak sa zmeníte zároveň so zmenou, budete mať úspech. 
Ak spôsobíte tú zmenu, tak budete viesť!

Ak sa rozhodnete, že chcete byť vodcom, teraz je ten čas! Buďte príčinou toho, aby svet zažil naplnenie. Buďte príčinou toho, aby vesmír zažil naplnenie. 

Posledné štyri dni neustále hovorím o sannyas. Poviem vám, toľko slov je zaseknutých v mojom hrdle, mám toľko toho, čo chcem povedať svetu! Nech sa naplnenie stane hnacou silou vo vašom živote, nielen adrenalín a testosterón! Momentálne je život riadený týmito dvoma hormónmi – testosterónom a adrenalínom. Prosím, osloboďte sa od nich! Nech váš život riadi a vedie iba naplnenie. Nech je naplnenie centrom vášho života. 

Naplnenie by sa malo učiť pomocou vlastného príkladu. Poviem vám, sannyas je ten najlepší životný štýl, pomocou ktorého môžete učiť naplnenie pomocou toho, že ho žijete. Učiť umenie naplnenia môžete pomocou žitia!

Ja cítim, že je v mojom krku “dopravná zápcha”. Toľko myšlienok chce vyjsť von! Pozerám sa na sannyas z mnohých uhlov – z uhla individuálneho naplnenia, spoločenského naplnenia, vesmírneho naplnenia, naplnenia ľudstva, najvyššieho naplnenia vesmíru. Ja sa pozerám na sannyas z mnohých uhlov a poviem vám, že z každého uhla je to ten najlepší životný štýl! Je to ten najlepší životný štýl! 

Keď sa čo len zbežne pozriem na celú indickú históriu, vidím veľmi jasne, že táto šafránová farba bola tá najjasnejšia, najhrdinskejšia farba počas celej indickej histórie! Postava Bishmu v Mahabharate, postava Hanumana v Ramajáne, postavy v každom epose vynikali viac ako akýkoľvek iní hrdinovia! Hanuman vynikal viac ako Ráma! Bishma vynikal viac ako Krišna! Hovorím to veľmi odvážne! Preto tie najlepšie veci, ktoré máme, sú zobrazené šafránovou farbou na vrchu indickej vlajky. Preto je táto krajina ešte stále nažive! Kvôli tejto farbe. Tisíce a tisíce mužov, môžem povedať milióny a milióny mužov a žien držali túto vlajku dharmy - “dharma dhwaja”- tak vysoko! Myslím si, že naša prvá práca je obohatiť najmenej milión ľudí o sannyas. Potom začnú títo sannyasis, ktorí budú žiťv priestore naplnenia, obohacovať svet o vedu ukončovania.  

Poviem vám, sú to jedine sannyasis, ktorí udržia dharma dhwaja (vlajku dharmy) hore a vysoko bez toho, aby zradili sanatana dharmu. Poviem vám z mojej vlastnej skúsenosti, že keď som bol protiprávne prenasledovaný a napádaný, tak pri mne stáli iba sannyasis! Ja som videl, že pri mne nestál žiadny intelektuál, akokoľvek veľmi alebo hlboko oddaný hinduizmu, iba ak to bol sannyasi! Iba sannyasi vie, prečo by mal stáť za sannyas. Iba on to vie! Ja vám poviem, je to iba sannyasi, kto má energiu čeliť takýmto útokom a prenasledovaniu! Ja vybudujem moju sangu na základe sannyasis a sú to sannyasis, ktorí udržia vlajku dharmy vysoko a nažive! Veľmi logické pochody myslenia, spôsob chápania akí majú intelektuáli je iný, ale chod myslenia a chápania, aký majú sannyasis je iný, preto vám hovorím – sannyasis!

Ramakrišna hovoril: “Sannyasi, ktorý zlyhal je miliónkrát viac ako úspešný grihasta (človek žijúci v manželstve).” Bol som šokovaný, keď som to čítal! Vyznelo to až fanaticky! A toto vyjadrenie urobil Ramakrišna, ktorý sám bol grihasta! Prosím pochopte, on bol až do smrti oficiálne ženatý so Sharada Devi, hoci prijal sannyas. Samozrejme, oni spolu nikdy nežili,  nikdy nemali fyzický vzťah, ale až do smrti žila Sharada Devi s ním. On ďalej fungoval ako sannyasi, robil všetky rituály a dokonca dával sannyas svojim žiakom! On dal sannyas 12 žiakom: Vivekanandovi, Shivanandovi, Brahmanandovi… Inicioval do sannyas 12 z nich! 
Ja dôverujem iba sannyasis ohľadne oživenia tejto integrovanej sanatana dharmy a veľmi jasne vám hovorím, že neverím nikomu, ani intelektuálom, ani učencom. Ja dôverujem iba takým intelektuálom a učencom, ktorí sú sannysis, že dokážu oživiť túto integrovanú sanatana hindu-dharmu.

Chcem povedať ešte jednu vec. Iba keď sa začnú vyvíjať jemné záhyby v mozgu, tak vôbec môžete pochopíť hinduizmus čo len intelektuálne! Na to, aby sa vyvinuli jemné záhyby v mozgu je základným predpokladom a nevyhnutnou podmienkou sannyas! Keď niekto dokáže pochopiť, že jemné záhyby v mozgu sa môžu vyvinúť, a že až  potom dokáže pochopiť hinduimus v jeho úplnosti, tak celá jeho energia bude vytiahnutá do sahasrary (korunná čakra). Ten sa automaticky stane sannyasi!

Poviem vám, keď pôjdete skutočne do hĺbky, iba vtedy pochopíte celú integrovanú sanatana dharmu - to znamená jej hlavnú tému. To vyžaduje, aby sa vyvinuli jemné záhyby vo vašom mozgu. Prebudenie nemechanických častí mozgu sa udeje iba vďaka sannyas. Keď sa tieto nemechanické časti vyvinú, automaticky sa stanete sannyasi. 

Takisto som sa rozhodol, že budeme poskytovať reklamy a upútavky so správnymi informáciami o sannyas na všetky miesta, kde sa uzatvárajú manželstvá. Nech spoločnosť zváži sannas ako jeden zo životných štýlov predtým, ako ľudia vstúpia do manželstva, predtým ako budú hľadať druhých partnerov, potom, čo sa stanú vdovci alebo po rozvode. Nech aspoň zvážia túto možnosť. Rozhodol som sa, že na všetkých týchto miestach umiestnime informácie, ktoré správne predstavia svetu sannyas. Naozaj, je to potrebné! Nikto sa o takéto niečo takto smelo nepokúsil, to je ten problém.  

No comments:

Post a Comment