Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, November 19, 2013

19. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 19. november 2013

Vyhláste svoju slobodu so sannyas

Budem pokračovať v rozvíjaní témy „sannyas“.

Najprv sa chcem venovať tomu, ako je život jedinca vlastne požehnaný. Prosím počúvajte! Individuálna duša sa objavuje na planéte Zem kvôli tomu, aby dosiahla naplnenie, osvietenie. Naokolo sa dejú tisíce intervencíí, zasahovaní, vyrušovaní, tisíce psychologických zneužívaní. Keď používam slovo „zneužívanie“, tak to tak aj myslím! Aj keď vás požiadajú, aby ste boli súcitní, tak bez toho, aby sa vo vás udial súcit, bez udania techniky ako na to, ako dosiahnuť súcit vo vás, to bude len zneužívanie! 

Pochopte, potom čo dostanete techniku na to, ako byť v priestore naplnenia, ale ani po tom tam nie ste, tak to vás zničí. Ale keď ste toto umenie nedostali, ale napriek tomu ho od vás žiadajú, to je zneužívanie! Spoločnosť vás zneužíva mnohými spôsobmi. Neponúka vám žiadny návod, žiadnu technológiu, nedovoľuje vám, aby ste sa systematicky rozpínali, iba vás násilne naťahuje ako pri fyzioterapii. Dokonca aj fyzioterapia ako systém to naťahovanie robí postupne. Spoločnosť je ako krutá fyzioterapia.

Všetci by ste mali vedieť, ako bola fyzioterapia vynájdená.


Jeden autokratický kráľ chcel zabíjať svojich väzňov mučením. Začal ich dávať na posteľ, na ruky a nohy im uviazal ťažké kamene a pomaly pridával záťaž. Čo sa stalo potom? Ruky na jednej strane a nohy na druhej strane sa vytrhli a telo sa roztrhlo na dva kusy. Jedného dňa z nejakého dôvodu mučenie zrazu prerušili. Kráľ zvykol chodievať a vychutnávať si pozeranie na celý proces! Aký sadista to musel byť! To si neviem ani len predstaviť! Možno mal v ten deň lepšiu zábavu, preto nechcel túto – mučenie. A tak prestali väzňa mučiť a pustili ho, aby si jeden deň oddýchol s tým, že budú opäť pokračovať, keď bude mať kráľ čas. Tomuto chlapíkovi sa zrazu uvoľnila dlhotrvajúca bolesť chrbta, a tak to oznámil: „Mal som dlhý čas bolesť chrbta, ale zrazu prestala!“

Takto bola objavená fyzioterapia, naozaj! Toto je príbeh fyzioterapie! 

Ak sa od vás očakáva, že budete slobodní, súcitní, blažení, nenásilní, naplnení, alebo spokojní bez toho, aby ste na to dostali tú správnu techniku, tak vám poviem, že je to jasné zneužívanie! Vy máte právo dostať techniku, návod, postup. Potom ako ste dostali postup, je už vašou zodpovednosťou, aby ste ho robili. Keď tento proces nerobíte, tak ničíte svoj život. Nič sa s tým nedá robiť!  

Počúvajte! Každá bytosť prichádza na planétu Zem na to, aby dosiahla svoje naplnenie a oslobodenie od cyklu narodenia a smrti. Prosím pochopte, mnohí z vás cítite, že vaši rodičia do vás vložili veľa vzorcov. Ja vám poviem, ak je to ich nevedomosť, tak majú právo trpieť a zomrieť. Lenže vo chvíli, keď vložili túto nevedomosť do vás, aj keď to bolo z ich nevedomosti, tak je to zneužívanie! Keby vedeli, že sú nevedomí, tak by nemali právo vkladať ju do vás. Mali by vás priamo poslať do gurukulu: „My nevieme ako ťa máme vychovať. Bude lepšie, keď pôjdeš do gurukulu. Už sme sa previnili tým, že sme ti dali život. Nechceme sa previniť aj tým, že ťa budeme vychovávať s našou nevedomosťou. Choď do gurukulu.“

Prosím, počúvajte tento príbeh. V lese bol lev a stádo oviec. Každý deň prišla jedna ovca, postavila sa pred leva a začala konverzáciu. Lev túto ovcu zabil a zožral. Dialo sa to každý deň. Raz prišla leva navštíviť líška, aby zožrala zvyšky jedla po levovi. Dostala svoje jedlo a začala tam bývať. Potom, ako deň čo deň videla, čo sa deje, bola po týždni naozaj veľmi prekvapená. Išla za levom a opýtala sa ho: „Ako je možné, že bez jediného vynechania prichádza k tebe vždy jedna ovca, začne konverzáciu, strávi s tebou nejaký čas a ty ju potom zabiješ a zožerieš? Ďalší deň znova, presne v tom istom čase, prichádza ďalšia ovca! Aké je to tajomstvo?“ Lev sa iba zasmial a povedal: “Nič na tom nie je. Raz som zavolal celé stádo oviec a presvedčil som ich, že všetky sú levmi. Zhypnotizoval som ich, že sú levmi, že sú veľmi silné a že sa im nemôže nič stať. V tejto nálade, hlupane, prichádzajú každý deň jedna za druhou a ja ich zabijem a zožeriem!“

Prosím pochopte, toto je presne ten správny príbeh, ktorý vám popíšem. Je to ten správny príklad ako popísať tzv. slobodu tlače. Médiá vás nútia do toho, aby ste si mysleli, že vďaka tejto slobode máte silu, moc. Neustále vás nútia veriť tomu, že ich sloboda je vaša sloboda, čo nie je pravda! Sloboda médií je sloboda ich majiteľov! Je to sloboda ich myšlienok. Je to sloboda tých, ktorí robia rozhodnutia, nie vaša. Rovnako, ako keď lev presvedčil ovce, že sú levmi, neznamenalo to silu pre ovce, ale pre leva! Médiá vás neustále nútia, aby ste verili, že ich sloboda je vaša sloboda. Keď budete veriť, že sloboda médií je vaša sloboda, tak ste presne v tom istom priestore ako tie ovce!

Prosím počúvajte, vy sa naozaj musíte stať silnými. Ja som zmenil celý príbeh o levovi a ovciach. Ten kontext, tá súvislosť sú úplne iné. V skutočnosti si levíča myslí, že je ovca. V mojom príbehu si ovca myslí, že je lev. Keby si vytvorila ten správny priestor, tak sa mohla stať levom, lenže v tomto príbehu nebola iniciovaná do správneho priestoru. Rozdiel medzi politickým mítingom a duchovným satsangom, kde vám majster dáva iniciáciu je ten, že aj keď ste ovca, tak on z vás urobí leva. Nielenže uveríte tomu, že ste lev, ale on z vás urobí leva a poskytne vám umenie toho, ako si vytvárať priestor, aby ste sa stali levom! Stať sa levom neznamená, že budete vždy násilní. 

Prosím počúvajte, keď vás médiá presvedčia, že ich sloboda je vaša sloboda, tak je to nesprávne. Právnik môže prežiť, len keď vy budete mať konflikty. Lekár môže prežiť len vtedy, keď vy budete chorí. Bohatý človek si môže užívať svoje bohatsvo len vtedy, keď vy budete chudobní. Keby mal zrazu každý na celom svete Mercedes Benz, čo by sa stalo? Vlastniť Benz bolo pýchou bohatého človeka. Jeho pýcha bola to, že vlastnil Benz. Tí, čo nemajú spôsobujú pýchu tým, ktorí majú. Tí, čo nemajú, držia tých, čo majú vysoko na piedestále. Vysokopostavení „majúcevší“ sa tešia z toho, že tí „nemajúcevší“ to nemajú. 

Prosím počúvajte, či sú to peniaze, médiá, alebo akýkoľvek politický systém, je to iba nevedomosť spoločnosti, ktorá vás zneužíva. Človek, ktorý sa odvážne postaví a vyhlási: „Ja nemienim byť zneužívaný ani jedným z nich“, ten je sannyasi. Sannyasi je človek, ktorý vyhlási, ktorý jasne povie: „Ja nemám záujem byť zneužívaný! Nie! Ja naplním to, prečo som sem prišiel.“

Veľmi jasne si pamätám, že keď som mal 12 rokov, tak zomrela moja stará mama. Videl som silu peňazí, to ako mali všetci členovia mojej rodiny viac starostí s tým, ako si podeliť jej bohatstvo, než postarať sa o jej telo. Bola mŕtva. Lekár vyhlásil, že je mŕtva. Nestarali sa ani len o to, aby dali na jej telo veniec, aby ho umyli, alebo aby ho vyniesli von, aby ho videli aj ostatní príbuzní! Prvá vec, ktorú urobili bolo to, že si delili jej bohatstvo! Vo chvíli, keď som ich v ten deň videl, uvedomil som si a rozhodol som sa povedať jasné NIE všetkému zneužívaniu spoločnosťou.
Poviem vám, či vás nútia obliekať si burku (odev žien islamského vyznania, ktorý zakrýva celé telo aj tvár), alebo vás nútia obliekať si oblečenie z dvoch kusov a vystavovať celé telo, oboje je mužský šovinizmus. Takisto, či je to myšlienka peňazí, myšlienka médií, alebo myšlienka politických štruktúr, nech je to čokoľvek, ja vám poviem, je to len spoločenská nevedomosť, ktorá vás zneužíva. V deň, kedy som sa ja rozhodol povedať NIE spoločnosti a svojmu zneužívaniu jej nevedomosťou, tak môžem povedať, že som dosiahol to najvyššie oslobodenie. Toto je Jeevan Mukthi - život v osvietení! 

Prosím počúvajte! Ukončenie vám dá „Videha Mukthi“. To znamená, že akonáhle ukončíte každý vzorec, akonáhle sa oslobodíte od všetkých vzorcov, tak vtedy, keď budete opúšťať telo, stanete sa osvietení - Videha Mukthi. Lenže iba vtedy, keď vyhlásite NIE voči spoločnosti, keď vyhlásite sannyas, tak budete oslobodení ešte pokým žijete! Je toľko ľudí, ktorí dosiahli naplnenie, ale ešte stále dovoľujú, aby ich zneužívala nevedomosť spoločnosti. Keď dovoľujete tejto nevedomosti, aby vás zneužívala, tak nie ste slobodní. Oslobodenie sa ešte neudialo. 

Počúvajte, buď môžete veky praktizovať ukončovanie, žiť v priestore slobody, čakať na smrť a po smrti dosiahnuť Videha Mukthi, alebo môžete vyhlásiť sannyas a oslobodiť sa hneď, ešte pokým žijete v tomto tele. Vyhlásiť, že spoločenská nevedomosť vás viac nedokáže ovplyvňovať a zneužívať, že nedovolíte spoločenskej nevedomosti, aby vás viac zneužívala, to je život v osvietení. To je Jeevan Mukthi. Vyhláste, že nedovolíte spoločenskej nevedomosti, aby vás viac zneužívala! 

Pretože vidím tisíce ľudí a venujem sa ich problémom každý deň, tak chápem, že každý psychologický problém, každé psychosomatické ochorenie ľudských bytostí, ktorými trpia, nie je nič iné ako nevedomosť spoločnosti, ktorá ich zneužíva a v ktorej nikto nemá žiadnu zodpovednosť. Kto nesie zodpovednosť za taký veľký počet samovrážd v IT biznise? V minulosti to boli psychiatri, ktorí páchali viac samovrážd, teraz ich predbehli ľudia z IT biznisu! Mládež pácha samovraždy, narastá počet samovrážd v IT oblasti, dejú sa samovraždy študentov, mladých ľudí! Kto je za to všetko zodpovedný? Nikto nenesie za to zodpovednosť! Ja vám poviem, že za to všetko je zodpovedná nevedomosť spoločnosti! Rozhodnite sa povedať NIE spoločenskej nevedomosti, ktorá vás zneužíva. Keď vyhlásite: „Nedovolím spoločenskej nevedomosti, aby ma zneužívala.“, tak budete sannyasi! 

Médiá sú organizované klamstvo! Politika je organizovaný systém zneužívania! Peniaze sú ten najväčší podvod na svete! Manželstvo je najpokryteckejšia inštitúcia na planéte Zem! Každá profesia sa uisťuje, aby bola nažive vďaka udržiavaniu konfliktov. Pochopte, ja nehovorím, aby ste urobili revolúciu. Nie! Revolúcia je len ďalšie bláznovstvo! Všetci revolucionári sú egoistickí idioti! Všetci revolucionári sa za desať rokov stanú najskazenejšou zbytočnou skupinou, ktorá bude zneužívať ešte viac ako ľudia, ktorí mali moc pred revolúciou! Ja vás nežiadam, aby ste urobili revolúciu, pretože revolúcia nie je riešenie. Evolúcia, vývoj je riešenie! Vyvíjajte sa! Je čas, aby sme sa vyvíjali a aby sme povedali svetu, nech sa vyvíja!

Pochopte, človek, ktorý sa rozhodne: „Ja nedovolím spoločnosti, aby ma viac zneužívala kvôli jej nevedomosti“, ten je sannyasi. To neznamená, že budete anti-spoločenskí. Nie! Vy budete „a-spoločenskí“, to znamená za hranicami spoločnosti, nad obručou spoločnosti. Nielenže sannyasis nikdy neboli anti-spoločenskí, práve naopak, ich prínos pre spoločnosť bol taký veľký! Keď som čítal príbeh o naga sadhus (nasledovatelia boha Šivu), tak som to pochopil! Ó Bože, všetky najlepšie veci, ktoré máme teraz, boli vytvorené a uchované vďaka sannyasis! Keď ste v Indii, tak aj to ako dýchate je určené, zostavené nami! Nielen to, ako jete, ako sa obliekate, ale aj to ako dýchate – pranayama - je vytvorené nami. Aký veľký prínos urobili sannyasis! Keď vidím histografiu celej tejto krajiny od starých čias – prosím pochopte, ja vytváram nové slovo: histografia – keď vidím histografiu celej tejto civilizácie...

Počúvajte! Slovo „biografia“ znamená to, čo sa stalo jednotlivcovi a aký bol jeho vplyv na spoločnosť. „História“ znamená udalosti v spoločnosti a ich vplyv na jednotlivcov. História je písaná spoločnosťou na základe jej pochopenia o udalostiach, ktoré sa udiali. Biografia sa píše na základe pochopenia vplyvu daného jednotlivca. Ja tu oboje spájam a vytváram z toho „histografiu“, pretože indická civilizácia bola vždy založená na pochopení jednotlivca, ale aj spoločnosti ako celku. My sme sa nikdy nezriekli jedného na úkor toho druhého, preto používam nové slovo – histografia.

Keď sa pozriem na histografiu tejto krajiny, tak vidím, že všetky najlepšie veci Indie boli prínosom veľkých sadhus. Keď som študoval rôzne dostupné dokumenty, materiály a záznamy o tradícii sannyas a o prínose sannyasis pre svet, objavil som veľmi krásne, vzrušujúce informácie. 

Ó, ten obrovský prínos akí majú sannyasis pre spoločnosť! Sannyasis, ktorí sa rozhodli nenechať sa zneužívať nevedomosťou ľudstva, nevedomosťou spoločnosti, ktorí sa rozhodli nebyť zneužívaní nevedomosťou takzvaných vodcov, ktorí nemajú žiadne odpovede na hlavné problémy, ktorým spoločnosť čelí! Ó, ďalšia generácia ľudstva! Život je vo vašich rukách! Život na planéte Zem je vo vašich rukách! Ste to vy, ktorí sa musíte rozhodmúť, či poviete NIE spoločnosti, jej nevedomosti, zneužívaniu, ktoré robí, alebo či vstúpite do samovražedného životného štýlu. 

Ja vám poviem, sannyasis nikdy nie sú anti-spoločenskí. Oni sú nad spoločnosťou. Veľkosť ich prínosu pre spoločnosť je nepredstaviteľná! Oni sú tí najproduktívnejší ľudia na planéte Zem. Moji sannyasis budú najinteligentnejšie a najproduktívnejšie ľudské bytosti na planéte Zem!

Prosím pochopte, my sa musíme prebudiť zo všetkých škôd a strát, ktoré nám boli spôsobené nevedomosťou takzvaných vodcov. Len si predstavte, koľko škody nám urobila myšlienka peňazí! Len nedávno som čítal jeden článok na Facebooku. Niekoľko najvyšších funkcionárov, ktorí odišli z Medzinárodného menového fondu popisujú to, ako niekoľko top-rodín zneužíva celý svet s podvodom, ktorý sa volá „peniaze“. Keď majú pocit, že ľudia majú príliš veľa peňazí, tak vyvolajú globálnu recesiu a stiahnu celú ekonomiku dole vo forme fiktívnej krízy! A tak to, čo ste si zarobili tvrdou prácou jednoducho zmizne! Teraz musíte znova začať odznova „škrabať“ peniaze! Toto je hra, ktorá pokračuje v mene peňazí! Je to doslova ako v indických dedinách. Videl som, že keď chcú prinútiť býkov, aby utekali, tak pred nich priviažu malú tyčku a na ňu zelený list. Býky sa snažia ten list chytiť a utekajú a utekajú, lenže nikdy ten list nechytia! Presne takto utekáme aj my. Za peniazmi. 

No comments:

Post a Comment