Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, November 27, 2013

27. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 27. november 2013

Oživme tradíciu našich predkov

Dnes budem pokračovať v rozvíjaní témy sannyas, pretože je ním naplnený celý môj vnútorný priestor! Neustále čítam históriu naga sannyasis (ctitelia Šivu) a akád, preto je celý môj vnútorný priestor naplnený vďačnosťou voči ich prínosu a obetovaniu.

Prosím pochopte, keby som mal povedať podstatu, tak ak ešte stále máme nejaké duchovné hodnoty a vedomosti védskej tradície, ak ešte stále máme niektoré dobré veci, ktoré nám zanechala védska tradícia, tak je to len vďaka nadšeniu, oddanosti a obetovaniu naga sadhus (potulných mníchov). Je to len vďaka ich obetovaniu, množstvu životov, ktoré obetovali! Vďaka internalizovaniu a uchovávaniu vedomostí a poznania nažive boli nielen veľkí filozofovia, ale boli aj veľkí bojovníci, ktorí ochraňovali krajinu.

Ochraňovali pred zničením naše chrámy a ašrámy. Aurangazeb a ďalší teroristi spoznali slabosť naga sadhus. Naga sadhus bojovali v súlade s dharmou. To znamená, že oznámili vojnu v dostatočnom predstihu, určili pravidlá pre obe strany a držali sa ich. Lenže títo teroristickí démoni (Aurangazeb a ďalší) zaútočili ako partizáni s delami, so zbraňami hromadného ničenia. Otrávili ľudí, otrávili jedlo v ďalších táboroch. Urobili toľko vecí v rozpore s dharmou a zvíťazili nad naga sadhus. Nikdy neboli schopní vyhrať túto vojnu priamo.
Pochopte, naga sadhus ochraňovali každý chrám. Ten spôsob ako plánovali stratégiu a ochraňovali dharmu! Somanath chrám bol ochraňovaný pomocou naga sadhus 17-krát a až potom Ghazni Mohammad vyhral tú vojnu. Keď ju vyhral, nebolo to spravodlivo. Vyhral vďaka špinavej hre pomocou otravy jedla pre naga sadhus, použitím zbraní hromadného ničenia, zaútočením keď meditovali a robili pancha tapas (meditácia v kruhu z ohňa).
Pozrite, je to podobné ako v našom ašráme. Ktokoľvek chce, ten môže prísť medzi 8 a 9 hodinou ráno, na všetko sa pozrieť a ísť, pretože vtedy sedíme všetci na satsangu. Samozrejme, teraz sme tu postavili bezpečnostnú stráž. Lenže predtým mohol medzi 8 a 9 hodinou ktokoľvek prísť, čokoľvek ukradnúť a odísť, pretože všetci sannyasis, zamestnanci, všetci sedeli na satsangu! To je náš životný štýl, dharma.
Takisto, moslimskí teroristi skúmali životný štýl naga sadhus, to, kedy všetci robia pancha tapas. Väčšina nagas, môžem povedať 90 % z nich praktizovalo každý deň pancha tapas. Vtedy ich nemohlo nič prebudiť, nič pohnúť. V týchto chvíľach ich napadli moslimskí teroristi a zabili ich, keď boli v samadhi! Ghazni Mohammad vyhral iba pomocou špinavých trikov.

Aurangazeb sa pokúsil 3-krát zničiť Vishwanath chrám, lenže naga sadhus ho ochránili, pretože v tom čase bolo celé Varanasi pod ochranou Mahanirvani akády. Aurangazeb znova použil špinavé triky a adharmicky, v rozpore s dharmou, zabil nagas. Ja vám poviem, že nič iné nedokázalo urobiť nagas nič zlé, než táto jedna slabosť. Oni boli takí silní bojovníci! Boli takí silní filozofovia!
Možno sa opýtate: ”Ako môže adharma vyhrať?”

Nie! Nemôže vyhrať! Preto sa 90% Indie, ktorá bola riadená Aurangazebom, mogulským kráľovstvom… Čo sa s ním teraz stalo? Je preč! Ja som späť! Takže, čo chápete pod výhrou adharmy? Bolo to ako dočasné víťazstvo. Somanath chrám stojí, znova je na svojom mieste! Vishwanatha chrám stojí, znova je na svojom mieste! Samozrejme, stratili sme niekoľko vecí, niet pochýb.
Ten prínos, ktorý urobili títo sannysis, európski učenci nazývaní naga sadhus, “nahí bojovníci”. Existuje toľko dokumentov, dôkazov, ktoré ukazujú, aký bohatí vzdelávací systém mali naši nagas a spôsob, ako vychovávali mládež. Klobúk dole pred ich oddanosťou a organizačnou schopnosťou! Je to je semienko, ktoré zasiali, kultúra, ktorú vytvorili, ktorá je dnes zodpovedná za úspech organizácií ako sú RSS (Rashtriya Swayam Sevak Sangh) a VHP (Vishwa Hindu Parishad). Niekedy sa čudujem, ako bola RSS schopná viesť toľko tisícok pobočiek po celej krajine, ako boli ich Vidyalayas schopné vzdelávať toľko tisícok detí! Je to vďaka tradícii, ktorú vytvorili títo veľkí nahí filozofovia, títo veľkí nahí bojovníci, nagas! Ja som šťastný, hrdý na to, že držím túto dharma dhwaja (vlajku) tak vysoko. Som pyšný na to, že pochádzam z tejto tradície, že som zdedil toto veľké dedičstvo. Aká sila!

Prosím pochopte, silní, mocní ľudia nikdy neprijmu nepoctivé spôsoby, nikdy nebudú mimo integrity. Rozmýšľal som nad tým, ako potom prišla táto degenerácia? Ja si myslím, že hindovia zabudli na túto veľkú pravdu: “Dharmo Rakshathi Rakshithaha” – “Keď vy budete ochraňovať dharmu, tak dharma ochráni vás.” Hlavný prúd hinduistov zabudol na túto veľkú pravdu. Zabudli na to, že si ju majú pamätať. Zabudli si ju uchovávať vo svojom srdci: “Ochraňuj dharmu. Iba vtedy bude ona ochraňovať teba.” Teraz je čas pripomenúť všetkým hinduistom, aby si pamätali: “Dharmo Rakshathi Rakshithaha”.
Je čas, aby sme v každej dedine znovu obnovili akády, to ako sa nahí filozofovia učili, ako si vytvárali jogínske telo a védsku myseľ, to ako žili osvietený život. Každá dedina by mala mať akádu, kde sa budú učiť osnovy Nithyananda Bala Vidyalaya a Nithyananda joga. Mládež by mala mať každé ráno Nithyananda jogu, večer osnovy Shuddha Advaitha Vedantha v Bala Vidyalayas. Toto je spôsob, ako by sme mali oživiť Mahanirvani akádu, jej tradíciu, tradíciu naga sadhus.

Videl som, že v mnohých dedinách ešte stále majú aj bohatí ľudia zvyk obliekať si iba bedrové šaty. Iba v týchto šatách sa môžu kdekoľvek veľmi pohodlne pohybovať! Samozrejme, iba muži! Čudoval som sa, odkiaľ prišiel tento zvyk. Teraz tomu rozumiem. Tento životný štýl sa rozšíril do rôznych častí krajiny cez naga sadhus.

Na každom mieste by sme mali mať sadhus, aby oslovovali tisíce a tisíce mladých ľudí. Ranná joga a večerné vzdelávanie vytvoria jogínske telo a védsku myseľ. Toto je tá skutočná vďačnosť, ktorú venujeme našim predkom, praotcom, ktorí vytvorili a ochraňovali jedinečnú dharmu tejto krajiny. Ja vám úprimne poviem: teraz nepotrebujeme bojovníkov. My potrebujeme filozofov. Mali by sme učiť vedu osvietenia, Jeevan Muktha Vijnana, vedu integrovanej sanatana hindu dharmy, podstatu všetkých posvätných kníh, šastier, základné umenie ukončovania. Toto by sa mala učiť každá ľudská bytosť v každej dedine.

No comments:

Post a Comment