Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, November 24, 2013

24. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 24. november 2013

Sannyas – revolúcia slobody

Dnes budem rozvíjať tému: Posvätné tajomstvo priestoru sannyas. To, ako dokáže váš priestor, v ktorom sa nachádzate, dozrieť a doviesť vás ku sannyas. Prosím počúvajte!

Mahávíra (indický učenec, zakladateľ džainizmu, resp. džinizmu) hovorí: „Kým nebudete mať mužské telo, nemôžete sa stať osvietenými.“ Ja nepotvrdím to, čo povedal, iba vysvetlím, prečo to povedal. Cesta, ktorou prešiel a stal sa osvieteným, cesta ktorú učil, vyžaduje náramnú fyzickú vytrvalosť a fyzickú silu. Vaše telo sa musí namáhať až do extrému, doslova zabúda na koncept bolesti a pôžitku. V džainizme (indické náboženstvo spríbuznené s budhizmom) je ešte aj teraz tradícia, že si musíte trhať vlasy priamo rukou! Nesmiete používať nič iné ako popol na to, aby ste sa okúpali, alebo očistili si telo! Takže cesta, ktorou šiel a stal sa osvieteným, ktorú učil iných, vyžaduje náramné fyzické zanietenie, fyzické úsilie. Preto si myslel, že ženy nebudú schopné prejsť celým týmto fyzickým procesom, fyzickým tapasom (pokáním). To je dôvod, prečo asi vyslovil slová: „Kým nebudete mať mužské telo, nemôžete sa stať osvietenými.’ 

Lenže ja vám poviem jedno z dôležitých posvätných tajomstiev: Sannyasis sú samostatné pohlavie! Prosím počúvajte, popíšem všetky pohlavia:
• mužské;
• ženské; 
• fyzicky, fyziologicky mužské, ale psychologicky ženské - homosexuálovia;
• fyziologicky ženské, ale psychologicky mužské; a
• transsexuálne.

Toto všetko sú rôzne pohlavia. To ultimátne, najvyššie pohlavie je transcendentálne pohlavie (nadzmyslové, odpútané od zmyslov), kde úroveň stavu naplnenia, hĺbka naplnenia dosahuje až do vašej samotnej bio-pamäte. Prosím pochopte, že úroveň naplnenia zasahuje až do úrovne vašej samotnej bio-pamäte, samotnej svalovej pamäte a bio-pamäte, kde necítite hrdosť na to, že ste muž alebo žena, ale kde sa vo vás deje naplnenie ženskosti, alebo mužskosti. Vaša mužskosť a ženskosť, oboje dosahujú svoj vrchol a zažívajú naplnenie. Vaše telo, ktoré vyžaruje stav naplnenia až do úrovne bio-pamäte je to, čomu hovorím transcendentálne pohlavie.

Počúvajte! Nepoznám zámer, prečo Mahávíra vyhlásil: „Kým nebudete mať mužské telo, nemôžete sa stať osvietenými.“ Ale poviem vám, že pokiaľ nedosiahnete priestor transcendentálneho pohlavia, tak nedosiahnete úplné naplnenie! Úplné naplnenie vám umožní zažiť priestor transcendentálneho pohlavia a poviem vám, že radosť z bytia v tele s transcendentálnym pohlavím je tou najväčšou možnosťou!

Niekedy mám pocit, že naši majstri si ponechali ako tajomstvo príliš veľa vecí. Stratili sme veľa znalostí a liečiv. Indické liečiteľstvo je najväčším zdrojom znalostí medicíny. Tradícia siddha (tradičný systém medicíny), ajurvédska tradícia, ajurvéda sa vykonáva v siedmych rôznych oblastiach Indie s úplne iným pochopením! Prosím počúvajte, keralská ajurvéda a bengálska ajurvéda nemajú žiadne iné spojenie ako slovo “ajurvéda”. Celý princíp je odlišný, ale obe sú veľmi silné. Všetky tieto znalosti o liečivách a o procese alchýmie, tak veľa vecí sa stratilo kvôli konceptu “guhyam” – tajomstvo. Ak je to posvätné, tak to má byť uchovávané ako tajomstvo. Nie! Je čas, aby sme všetko zhromaždili a podelili sa o to so svetom. 

Pozrite, veľa posvätných vecí sme stratili kvôli našej myšlienke o tajomstve, ktorá je úplne nesprávna. Jedno z dôležitých posvätných tajomstiev, ktoré sme stratili kvôli prístupu “Tajné”, je radosť zo života v tele s transcendentálnym pohlavím. Dokonca sa zdá, že tento koncept, toto chápanie je veľmi nové. Ak hovorím o súčasnom ľudstve, je to skoro ako keby som navrhoval niečo, čo je nemožné. Pozrite, keď navrhnem, že ľudské bytosti dokážu začať lietať bez použitia akýchkoľvek strojov, len tak, ako sa na mňa ľudia budú pozerať! To je presne spôsob, akým sa na mňa pozeráte vy, keď popisujem radosť zo života v tele s transcendentálnym pohlavím. Viem, zdá sa to byť skoro nemožné, pretože vy tak silno vnímate a veríte tomu, že je to nemožné! Rozhodnutie, že je to nemožné vyzerá veľmi úprimne, alebo akceptovanie toho, že je to nemožné, vyzerá veľmi úprimne. Podobne ako keď Osho konštatuje, že celibát nie je nikdy možný, vyzerá to veľmi úprimne, lenže ja vám poviem, že to nie je pravda. To čo povedal, nie je pravda. Viem, že keby bol živý vo svojom tele, mali by sme skutočne dobrú diskusiu! Oplatilo by sa s ním debatovať. 

Prosím počúvajte, debatovať by sa malo s niekým, kto nie je pomstychtivý. Ja nepotrebujem diskutovať s U.G. Krishnamurthym. Hoci aj keby som debatoval, bolo by to iba z donútenia kvôli zodpovednosti, ktorú mám, len aby som dosiahol, aby pochopil; nie pre radosť. Ale diskusia s Oshom by bola skutočne radostnou skúsenosťou! Bolo by to skutočne ako skúsenosť Shankaru a Mandana Mishru. To bol taký radostný zážitok! Nebolo tam žiadne násilie! Meradlo, na základe ktorého rozhodli kto vyhral, to je veľmi dôležitá vec. 

Manželka Mandana Mishru pociťovala ku Shankarovi materinskú príťažlivosť. Jej meno bolo Ubhaya Bharati alias Sharada. Ubhaya Bharati bolo jej rodné meno, a Sharada bolo jej sannyas meno. Ona bola aj inkarnáciou Saraswathi. Manžel Ubhaya Bharati, Mandana Mishra na jednej strane a Shankara na druhej strane debatovali. A tak stanovila kritérium, kto vyhrá túto diskusiu. Povedala: „Ktokoľvek vyjadrí nejakú neúplnosť ako prvý, ten diskusiu prehrá.“ Pozrite, keď vyjadríte nejakú neúplnosť, neukončenie, tak sa zvýši teplota vášho tela. Kvetinový veniec, ktorý máte na sebe, zvädne! Prosím pochopte, každá neúplnosť vždy zvyšuje teplotu vášho tela. Vždy, keď ste v stave nenaplnenia uvidíte, že sa zvýši teplota vášho tela! Všetky choroby, ktoré boli vo vás v podobe semienka, prepuknú ako bolesť, artritída, alebo kožné ochorenie ako je psoriáza. Keď budete prechádzať procesom ukončovania, tak všetky tieto choroby prepuknú navonok, pretože sa zvýši vaša telesná teplota.

Ubhaya Bharati povedala: „Ten, koho telesná teplota sa zvýši, diskusiu prehral.“ To znamená, že by ste mali diskutovať v priestore naplnenia. Ak sa zvýši teplota vášho tela, tak kvetinový veniec, ktorý máte na sebe prirodzene zvädne. Koho kvetinový veniec zvädne ako prvý, ten v diskusii prehral. Keď sú prebudené vaše neukončenia, tak neudržíte integritu vo svojej logike. Hovoríte len preto, lebo musíte zvíťaziť. Nehovoríte preto, aby ste sa pozdvihli na vyššiu úroveň. 

Pochopte, v Indii sme mali úžasný systém. My sme pripravení nasledovať každého majstra, keď nás dokáže doviesť na ďalšiu úroveň. Nezaoberáme sa s tým, či je hinduista, budhista, shakta, džainista, naga, aghora, tantrik.....! Nestaráme sa o jeho sampradayu (líniu). Keď nás môže posunúť na ďalšiu úroveň, tak sme pripravení nasledovať ho. Toto je to, čomu hovorím “integrovaná hindu sanatana dharma”. Pozrite sa na históriu Indie. Zrazu sa objavil Buddha, najcharizmatickejší sannyasi, ktorý kedy chodil po planéte Zem. Všetci hinduistickí brahmani, hinduistickí králi konvertovali a žili budhizmus. Celá India vibrovala pravdou, myšlienkou: “Buddham Sharanam Gacchami, Dhammam Sharanam Gacchami, Sangham Sharanam Gacchami”! 

Potom, keď Buddha opustil telo, vznikla medzera 300 – 400 rokov. Neexistovala žiadna osvietená bytosť, ktorá by viedla ľudí na ďalšiu úroveň. Všetci ostali zaseknutí v určitých duchovných praktikách, konceptoch, teóriách, slovách, teológiách, terminológiách.  

Potom prišiel Shankara, najmladší duchovný vodca, aký vzišiel v hinduizme. Ľudia videli, že je schopný doviesť každého na ďalšiu úroveň. Okamžite ho nasledovala celá India. 

Prosím pochopte, je nesprávne merať nás pomocou stupnice organizovaných náboženstiev západných tradícií. Na západe je tradícia úplne odlišná. Tam jednoducho žijete s jednou organizáciou. Na východe sme dostali takú úžasnú slobodu. Naše náboženstvo je založené na slobode, voľnosti, preto sme jediné náboženstvo, ktoré prežije ďalšiu generáciu, pretože vnímanie ďalšej generácie bude založené na slobode. Sloboda, voľba, možnosť – to je mantra pre ďalšiu generáciu.  

Poviem vám, veľmi silno cítim, že v nasledujúcich 20 rokoch bude toto životná úroveň ľudstva. Keď budete mať 18 rokov, tak budete mať na výber, v ktorej krajine chcete žiť, akým jazykom chcete hovoriť, kde chcete bývať, kde chcete vykonávať svoju prácu, aké náboženstvo chcete nasledovať, aké pohlavie chcete mať! Prosím pochopte, že v osemnástich budete mať pred sebou všetky tieto voľby, rýchlokurz do každého náboženstva! Povedia vám: „Urob si rýchlokurz z každého náboženstva. O šesť mesiacov si vyber to svoje!“ A takisto rýchlokurz v jazykoch! Možno vyvinú taký softvér, že iba tým, že ho stiahnete, budete schopní hovoriť týmto jazykom! Kto vie? A my tiež budeme mať tú možnosť: „No tak! Aké pohlavie chcete mať?“ Nemusíte byť uväznení v mužskom alebo ženskom pohlaví len preto, že ste sa tak narodili. Budete mať možnosť operácií. Poviem vám, že keď ľudstvo dosiahne tento druh života, bohatstvo, pestrosť slobody, možností, výberu, tak túto revolúciu možností, slobody, výberu prežije len jediné náboženstvo - védska tradícia. 

Žiadne iné náboženstvo, žiadna iná tradícia nebude schopná prežiť túto revolúciu možností, ktorej bude ľudstvo vystavené, kde si môžete vybrať TV kanál sediac pred televízorom s diaľkovým ovládačom, kde máte k dispozícii tristo možností; keď si sadnete pred počítač, tak máte takú rozmanitosť možností! Najviac praktizovaným náboženstvom modernej doby sú „možnosti, voľba, výber“. Sloboda, možnosti, to je najviac praktizované náboženstvo modernej doby. Najväčšou revolúciou modernej doby je voľba, sloboda, možnosti! Poviem vám, len sanatana dharma, integrovaná sanatana hindu dharma dokáže prežiť túto revolúciu možností, pretože je vytvorená na tomto pochopení. Len budova, ktorá je postavená tak, aby odolala zemetraseniam, bude schopná stáť aj po zemetraseniach. Takisto, iba ak bude náboženstvo od začiatku vytvorené na základe rozsiahleho množstva výberu, možností, rozmanitostí, tak bude schopné odolať revolúcii, ktorá sa bude diať, a ktorá sa už deje. 

Takže, prosím pochopte, že keď prišiel Shankara, tak celá India zmenila svoju mantru na „Hara Hara Shankara, Jaya Jaya Shankara”! Len zopár storočí po Shankarovi prišiel Nagarjuna. On bol skutočne schopný umožniť ľuďom, aby zažili skúsenosť ďalšieho stupňa vedomia. Znova, nasledovala ho celá India. “Buddham Sharanam Gacchami, Dhammam Sharanam Gacchami”! Keď prišiel Ramanuja, opäť celá India skandovala “Namo Narayana”!

Takto bola vytvorená celá integrovaná hindu sanatana dharma. Jedinou kvalifikáciou, ktorú sme očakávali bolo to, či nás tento človek bude schopný doviesť na ďalšiu úroveň vedomia, na ďalšiu úroveň naplnenia, na ďalšiu úroveň osvietenia. To je všetko! Ak bude odpoveď na túto otázku “Áno”, tak sme pripravení všetko nechať a ísť za ním. Všetko – symboly, chrámy, kláštory, tradície, spôsob jedenia, spôsob spania, žitia, myslenia, obliekania sa – všetko! Pýtame sa len jedinú otázku: „Dokáže nás tento človek doviesť na ďalšiu úroveň vedomia? Dokáže nás doviesť na ďalšiu úroveň naplnenia? Dokáže nás doviesť na ďalšiu úroveň osvietenia?“ To je všetko! Ak bude odpoveď “Áno”, tak potom „Poďme! Nasledujme ho!“ Ak bude odpoveď “Nie”, tak potom: „Počkajme, kým nepríde človek, ktorý to dokáže.“ To je všetko!

Poviem vám, radosť zo života ako transcendentálne pohlavie je ďalší prelom, ďalšia úroveň vedomia, ďalšia úroveň naplnenia, ktorou prispejem tomuto svetu. Toto bude môj jedinečný príspevok do integrovanej sanatana hindu dharmy. Uvidíte, že sa to stane životným štýlom! Naplnenie by malo ísť až do hĺbky vášho bytia. Všetky parazitujúce vzorce sa roztopia, zmiznú. Roztopia sa až do tej miery, že zabudnete na vzorec, či ste muž alebo žena! Spočiniete v priestore naplnenia. Budete žiť v priestore poornathwa. Spočiniete v radosti z bytia ako transcendentálne vedomie! A ako predstaviteľ najstaršieho rádu sannyas integrovanej sanatana hindu dharmy, najstaršej duchovnej a náboženskej tradície ľudstva na Planéte Zem vám hovorím, že život v transcendentálnom tele je osvietenie. Je to nebo! Je to osvietenie! A cestou je naplnenie. Naplnenie je cesta do neba. Je to návod na to, ako sa dostať do neba, technika ako dosiahnuť nebo.  

No comments:

Post a Comment