Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, November 22, 2013

22. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 22. november 2013

Staňte sa príčinou zmeny 

Naďalej budem rozpínať na tému “sannyas”, pretože mám toho toľko, s čím by som sa chcel s vami na túto tému podeliť.

Prosím pochopte, vzorce, ktoré ste si vytvorili, neukončenia, ktoré ste si nahromadili, samskary (uložené spomienky), ktoré ste si vytvorili, engramy (uložené spomienky), ktoré sa vo vás ukladali počas všetkých vašich životov celé veky, od nepamäti, potrebujete stráviť aspoň jeden život ich ukončovaním, jeden celý život, aby ste sa od nich oslobodili. Nech sa na to pozrieme akokoľvek, keď máte vo vašom živote nejakú inú prioritu, tak sa ukončenie neudeje až na úroveň ukončenia s ukončením samotným. 

Prosím počúvajte! Existujú rôzne úrovne ukončenia. Ak máte dobré vzťahy s inými, myslíte si, že je to naplnenie. Lenže toto je iba jedna úroveň naplnenia. Ľudia sa veľakrát usadia na tejto úrovni naplnenia. Ľudia si veľakrát myslia, že toto stačí na to, aby život pokračoval. Prosím pochopte, nemať žiadnu chorobu, to nie je dostatočné zdravie, to nie je to najvyššie zdravie. Nemať žiadnu chorobu je možno jeden krok ku zdraviu. Jogínske telo je veľmi ďaleko od takéhoto negatívneho zdravia. Takisto, nemať mentálny chaos a zmätok neznamená, že ste dosiahli to najvyššie. Nemať žiadne konflikty doma neznamená, že ste naozaj naplnení.

Takže ide o úroveň naplnenia. Ak chcete viesť hladko váš život, tak mať iba dobré vzťahy a priateľskú atmosféru, toto samotné nie je ten najvyšší vrchol možnosti v ľudskom živote. Naplnenie vo vašom bytí by sa malo udiať až na úrovni ukončenia so samotným neukončením, ktoré začalo váš cyklus narodenia a smrti! Prosím pochopte, samotný cyklus narodenia a smrti sa pre vás začal kvôli nejakým neukončeniam. Choďte až na túto úroveň a ukončite ho!  

Vy máte tri vrstvy karmy:
Prinesená karma je “prarabdha” karma. Nahromadená karma z tohto života je “agamya” karma. Zbierka vašej celkovej karmy zo všetkých životov dokopy je “sanchita” karma.

Prosím pochopte, prinesená karma, karma prinesená preto, aby ste si ju vychutnávali, ukončili v tomto tele, to je “prarabdha”. Karma, ktorú ste si nahromadili, neukončenia, ktoré ste si vytvorili potom, ako ste prijali toto telo, to je “agamya”. Celková zbierka všetkej vašej karmy je “sanchita”.
Zvyčajne, keď ukončíte samotnú agamya karmu, budete spokojní. Hľadači idú o niečo hlbšie ako je agamya. Oni ukončia aj prarabdha karmu. Lenže až vtedy, keď ukončíte sanchita karmu, oslobodíte sa od cyklu narodenia a smrti. Mať iba dobré vzťahy, mať zdravie, mať mentálnu pohodu ich neukončí.
Mať naplnenie ako prvú prioritu nie je cieľom. Mať naplnenie ako JEDINÚ prioritu je cieľom ľudského života! Prosím pochopte, mať naplnenie na vašom dlhom zozname túžob je život bežného človeka. Mať naplnenie ako prvú prioritu na vašom zozname je život hľadača. Mať naplnenie ako JEDINÚ prioritu v živote je život v sannyas!

Mať ukončovanie na vašom dlhom zozname vecí, ktoré treba urobiť, ktorý si každý z vás lepí na chladničku, ako je pranie, nakupovanie, hodenie dcéry do tanečnej školy a možno aj ukončovanie, keď budete mať na to čas, to je život bežného človeka.
Ukončovanie ako prvá priorita je život hľadača. 
Ukončovanie ako jedna jediná priorita je život sannyasi.

Prosím počúvajte! Všetky tie najlepšie veci, ktoré vidíte v živote, či je to inteligencia, umenie, architektúra, reč, hudba a poézia, alebo poznanie životného štýlu, všetko najlepšie, čokoľvek najlepšie čo vidíte, všetko je dar od sannyasis. Je to prínos sannyasis.

Nedávno som strávil veľa času nad históriou naga sannyasis (ctitelia boha Šivu). Mal som príležitosť vidieť pôvodné dokumenty a referencie, ktoré patria Mahanirvani akáde, našej akáde a veľa historických referencií o našich mahantoch (hlavy chrámov alebo kláštorov), úspechy veľkých sadhus z obdobia Moghul - z britského obdobia - a prínosy sadhus z predhistorického obdobia spred 5000 rokov. Prosím pochopte, títo sadhus boli skutočne ako Mahadeva, Šiva! Keď sa pozriete na príbeh Šivu, nepozerajte sa na všetky zbytočné veci, ktoré mal so sebou, ale na všetky tie najlepšie veci, ktorými prispel spoločnosti.

Pochopte, keď sa dialo čerenie Mliečneho oceánu, dal Šiva polobohom (devatas) tú najkrajšiu vôňu kvetov a stromov, šperk Shyamantaka (šperk požehnaný magickými silami, ktorý patril Bohu slnka) dal Višnovi, Narayanovi (Višnu alebo Narayana je jeden z trojice bohov, boh udržiavateľ) a dal mu aj jeho „Miss Universe“ – Lakšmi (bohyňa bohatstva a priaznivosti). Všetko rozdal a nechal si jedine jed! Ten jed vypila jeho ozdoba, had. Takisto, naga sadhus nosili so sebou iba veci, ktoré boli zbytočné pre spoločnosť. Neobliekali si šaty, nemali so sebou tie najlepšie veci. Mali so sebou iba zbytočné, nepotrebné veci, ale spoločnosti dávali to najlepšie!      

Keď som čítal históriu naga sadhus, to množstvo akým prispeli, prínosy, ktoré urobili v oblasti vedy, umenia, vzdelávania, v každej oblasti, sú nepredstaviteľné! To čo robili vtedy, robia aj teraz! Je to nepredstaviteľné! Úžasný prínos! Oni ochraňovali dharmu, dharma ochraňovala ich! „Dharmo Rakshati Rakshitaha!“ - Oni ochraňovali dharmu a dharma ochraňovala ich! To, že je kultúra tejto krajiny a jej vedomosti stále nažive je iba vďaka prínosu sannyasis! Ich prínos je nepredstaviteľný, je úžasný! Ja vám môžem dať tony a tony referencií o tom, ako boli všetky tie najlepšie staré veci zachovávané, chránené, obohacované a rozvíjané veľkými sannyasis, nielen v duchovnej oblasti, ale aj v oblasti poľnohospodárstva, obliekania, architektúry. To, akú dôležitú, veľkú úlohu hrala inteligencia sannyasis a ich schopnosti v každej oblasti je nepredstaviteľné!

Prosím pochopte, je čas, aby sme oživili tú istú tradíciu. Ja sľubujem Mahanirvani akáde, že v tomto živote, v tomto tele, počas tohto života vytvorím milión sadhus! Toto je môj záväzok voči Mahanirvani akáde, že oživím sannyas sampradayu (línia).

Ja žiadam všetkých ctiteľov, prosím počúvajte, chcem vám všetkým pripomenúť tieto slová:
Keď sa zmeníte po zmene, prežijete. Keď sa zmeníte zároveň so zmenou, budete mať úspech. Keď spôsobíte zmenu, budete viesť!   

Žiadam všetkých ctiteľov, aby boli príčinou zmeny, pretože zmena sa deje teraz! Buďte príčinou zmeny, pretože zmena sa deje teraz! Buďte príčinou zmeny v nejakej podobe. Keď ste slobodní, prijmite sannyas. Keď ste v manželstve, dajte aspoň jedno dieťa pre sannyas. Ja to hovorím veľmi odvážne. Nikdy som od ľudí nič nežiadal, žiadne peniaze, ani láskavosti. Ale teraz žiadam! Nie je to pre mňa, ale pre ľudstvo, pre váš vlastný život! 

Ja som videl rôzne organizácie, vzlety a pády toľkých organizácií z rôznych náboženstiev,  hindu-náboženstva a mojej vlastnej organizácie. Nemôžem ani povedať „pády“. To ľudia sa pokúšali o to, aby tie organizácie padli. Ja som videl všetko. Na základe tejto bohatej skúsenosti vám poviem, že hinduizmus potrebuje iba jednu vec: vycvičených sannyasis! Hinduizmus má všetko ostatné. Nie je to tak, že náš problém sú peniaze, že nemáme nasledovateľov, že nás prenasledujú médiá. Toto všetko je až druhoradé. Prvá potreba sú integrovaní, autentickí, vycvičení sannyasis, „shaastra dhaari“ sannyasis, ktorí dokážu pochopiť šastry (veršované sanskritské učebnice náboženstva) a obohatiť o tie isté šastry celý svet. Cieľ je milión shaastra dhaari sannyasis. Milión shaastra dhaari sannyasis je život. Poďme do každého kúta a zákutia sveta, oslovujme ľudí v každej dedine v krajine a žiadajme ich: „Dajte nám aspoň 10 ľudí. My ich vycvičíme a vrátime vám ich späť, aby obohacovali vašu dedinu nielen duchovne, ale v každom smere!“

Prosím pochopte, iba sannyasi dokáže zostať verný svojmu cieľu počas celého života. Ľudia prichádzajú a pýtajú sa ma: „Ako, Swamiji? Ja takisto žijem ako sannyasi. Ja som sannyasi vo svojom vnútri.“ Ak chcete moju odpoveď, poviem vám iba jedno slovo...! Nie, nebudem vám hovoriť žiadne slovo. Pochopíte to z môjho úsmevu! 

Iba sannyasi si pamätá sám pred sebou, že sa rozhodol pre tento ideál. Keď ste sannyas nevyhlásili pred svetom a nerozhodli sa pre tento životný štýl, keď ste ho vyhlásili iba sami pre seba a žijete ho bez toho, aby ste ho vyhlásili pred svetom, čomu hovoríte „mentálny sannyas“, za desať dní zabudnete, že ste prijali sannyas. Zabudnite, že by si to pamätali iní, aj vy sami zabudnete! Musíte to vyhlásiť svetu, aby ste si na to pamätali.

Pochopte, sannyas je silný životný štýl, ktorý obohacuje vás samých, aj iných. Obohacuje vás samých, aj iných! 

Podstata dnešného satsangu je: Nech je sannyas zmenou, a vy nech ste príčinou tej zmeny! 

No comments:

Post a Comment