Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, November 18, 2013

18. november 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 18. november 2013

Sannyas – ten najvyšší životný štýl

Téma dnešného satsangu je sannyas.

Prosím pochopte, po Šankarovi (jeden z najväčších indických osvietených majstrov všetkých dôb) nebola nikdy v hindu tradícii otvorená diskusia pre verejnosť a vyzvanie stať sa sannyasi. Akosi aj sannyasis samotní majú hlboký pocit viny z toho, že urobili chybu a nechcú, aby tú istú chybu urobila aj ďalšia generácia. Keď niekto dospeje k tomu, že chce prijať sannyas, tak sa ho pokúšajú odhovoriť a nakoniec, keď si ten človek stojí pevne za svojím, tak hovoria: „V poriadku, keď je tvoj život tam vonku horší ako tento, tak potom príď.“ Toto je sannyas prijatý z priestoru bezmocnosti. Prosím pochopte, sannyas z priestoru bezmocnosti je to najhoršie čo môže byť, je to zneuctenie sannyas! Teraz, asi po 2 500 rokoch po Šankarovi, budem ja po prvýkrát systematicky, takmer celý ďalší mesiac rozvíjať rôzne aspekty a dimenzie sannyas.  

Prosím počúvajte! Prvá vec, sannyas je životný štýl, je to žiť v priestore úplneho naplnenia, naplnenie vo svojej úplnej podobe. Sannyas je spôsob, akým je v živote jednotlivca zrealizované duchovné poznanie a vedomosti. Ľudia majú zvyčajne problém ohľadne pokrytectva u sannyasis alebo v systéme sannyas. Chcem, aby ste vedeli, že najväčšia svetová inštitúcia je manželstvo. Tá najpokryteckejšia, najviac podvádzaná svetová inštitúcia je manželstvo! Najviac podvádzaný kontrakt na svete je manželská zmluva! Je to tá najviac podvádzaná zmluva. Neexistuje žiadna iná zmluva, ktorá je tak veľmi podvádzaná, zneuctievaná a zneužívaná, ako je manželská zmluva! Ale napriek tomu sa ľudia neprestávajú vydávať a ženiť. 

Problém v inštitúcii manželstva, pokrytectvo inštitúcie manželstva vás nezastavuje v tom, aby ste vstupovali do manželstva. Tak potom prečo to robíte so sannyas? Keď sú v sannyas tradícii jeden alebo dva prípady pokrytectva, ten človek by mal zobrať zodpovednosť, vyvinúť sa a ukončiť to. Prečo by mala byť kvôli jednej alebo dvom trhlinám osočovaná, obviňovaná a znevažovaná celá tradícia? Toto je veľké sprisahanie, ktoré urobili ateisti a anti-hinduistické živly. 

Poviem vám, hinduizmus stratil tak veľa, keď ľudia zastavili sannyas tradíciu. Keď sa vzdali sannyas ako hlavného životného štýlu, tak stratili tak veľa! Tradícia sannyas urobila pre ľudstvo tak veľa! Dala ľuďom miliónkrát viac, než dalo svetu manželstvo, inštitúcia manželstva. Najmä celá India bola vytvorená vďaka sannyasis. Sannyasis prispeli k indickej tradícii všetkým tým, čo je najlepšie: či je to naša architektúra, umenie, kultúra, jazyk. Všetky tie najlepšie veci máme od sannyasis. 

Prosím pochopte, sannyas znamená, že žijete v priestore naplnenia a neustále každého obohacujete tým, aby bol takisto v priestore naplnenia. Celá naša sanga by mala byť sanga založená na sannyas. Buď ste sannyasi, alebo si jasne uvedomujete, že tentokrát ste premeškali sannyas, ale celý svet budete obohacovať tým, aby prijal sannyas.

Ľudia sa okamžite opýtajú: „Čo sa potom stane s rozmnožovaním na svete? Čo sa stane, keď sa všetci stanú sannyasis? Čo sa stane s rozmnožovaním ľudstva?“

Prosím, jasne pochopte: predovšetkým, nie každý je taký inteligentný, aby sa stal sannyasi. Po druhé, boh vám nedal takú zodpovednosť, aby na vás záležala regenerácia ľudstva. On vie, ako rozpínať svet! Vy preberáte veľa zodpovedností, ktoré ste nedostali, ale nepreberáte tie zodpovednosti, ktoré by ste mali vykonávať!

Pochopte, predovšetkým vytvárajte intenzívny priestor ukončenia, úplného naplnenia, učte celý svet umenie ukončovania.

Niekedy v minulosti som dostal otázku: „Keď je sannyas to najvyššie, tak prečo potom všetci bohovia – Šiva, Višnu, Brahma – prečo všetci žili so svojimi manželkami, so svojimi rodinami?“    

Videli si, že žili so svojimi rodinami? Predovšetkým, ich manželstvo je len fantázia ľudí, ktorí sú v manželstve, ktorí sú deprimovaní a chcú iba ospravedlniť tú najväčšiu chybu, ktorú urobili vo svojom živote tým, že to podstrkujú na bohov a bohyne, a hovoria: „Oni takisto urobili rovnakú chybu, preto sme ju urobili aj my!“ Je to projekcia, premietanie deprimovaných ľudí v manželstve na bohov a bohyne. Manželstvo je iba premietanie života, ktoré bolo vytvorené a hodené na bohov a bohyne deprimovanými ľuďmi, ktorí sú v manželstve.

Pochopte, ja nevytváram súťaženie medzi sannyasis a grihasthas (tí, ktorí žijú v manželstve). Pochopte to jasne! Toto je prastará otázka o tom, či je človek prirodzene polygamný alebo monogamný. Toto je jeden z najväčších problémov. Diskutovalo sa o tom od nepamäti. V osobnej praxi chce byť každý polygamný, ale pri spoločenskom prezentovaní chce každý vyzerať ako monogamný! Toto je jeden z najväčších problémov, zmätkov.

Prosím počúvajte! Ja tu rozbíjam jeden z najstarších mýtov na svete. Ľudia ako bol napríklad Ramakrišna, ktorý sa stále správal ako monogamný, alebo ľudia ako bol Osho, ktorý sa stále správal ako polygamný – ja neznevažujem ani jedného z nich. Ale hovorím vám, že ani jedno nie je úplná pravda.

Počúvajte! Fyziologicky ste v podstate polygamní, ale psychologicky ste monogamní. Vaša myseľ má silu a schopnosť prevziať zopdovednosť iba za jeden vzťah. Vy ste schopní milovať iba jednu osobu a ste schopní prebraťzodpovednosť iba za jednu osobu. Fyziologicky ste schopní polygamie, ale psychologicky iba monogamie. Pochopte, je to iná úroveň ľudskej evolúcie. Byť fyziologicky polygamný a psychologicky monogamný je ten najväčší konflikt, ktorým trpia ľudské bytosti. Keď budete polygamní, tak vás nemusí nikto viac mučiť, vy sami  sa budete mučiť, pretože budete spávať s každým mužom alebo s každou ženou, ktorých uvidíte, ale nebudete sa s nimi deliť o lásku. 

Prosím pochopte, keď sa s nimi nebudete podieľať o lásku, ale iba o telo, tak budete mať toľko nerešpektu voči sebe samým. Je to podobné, ako keby ste celý čas spali v kanáli. Akú mienku budete mať sami o sebe? Budete mať voči sebe hlboký nerešpekt, neúctu. Až potom, keď sa aj vaše telo, aj vaša samotná fyziológia vyvinú na úroveň vašej monogamnej psychológie a stanete sa monogamní, tomu sa hovorí zrelosť. Byť fyziologicky polygamný a psychologicky monogamný, to je stav zvieraťa, zvieracie správanie, nezrelosť, nenaplnenie, zmätok. 

Až keď sa aj fyziologicky vyviniete na psychologickú úroveň a na oboch úrovniach sa stanete monogamní, tomu sa hovorí zrelosť. Prosím počúvajte, až keď sa aj vaša fyziológia vyvinie na úroveň psychologickú, tak sa stanete ľudskou bytosťou. A až keď sa obidve úrovne stanú monogamné, tak sa stanete úplnou, naplnenou ľudskou bytosťou.  

Ďalšia úroveň vývoja je, keď sa psychlogicky vyviniete na úroveň, kedy nebudete potrebovať žiadne hry, žiadne vonkajšie potešenia, pretože budete cítiť také naplnenie, budete ustálení v takom priestore naplnenia, že nebudete potrebovať žiadne potešenia zvonku a všetky hry sa jednoducho skončia. Potom sa aj vaša psychológia, vaša myseľ vyvinú na úroveň, kde budete schopní milovať každého na svete. Toto je osvietenie! Keď telo prejde za hranice potreby mať potešenia, myseľ bude vyžarovať, bude schopná zobrať zodpovednosť za každého, bude schopná milovať každého – to je stav sannyas. Sannyas znamená, že telo je úplne naplnené a myseľ je schopná milovať celý svet, je schopná zobrať zodpovednosť za celý svet.

Počúvajte! Intenzívne počúvajte, pretože nesmiete premeškať význam týchto dvoch slov: polygamný a monogamný. Keď ich nepochopíte, tak im porozumiete nesprávne a prekrútite to, čo hovorím a môžete sa pokúsiť manipulovať moje slová, napríklad ak ste z platených médií. Nechcem žiadne nesprávne pochopenie, prekrúcanie, manipuláciu, ani morfovanie. Počúvajte! Počúvajte túto pravdu! Je to jedna z najlepších, najvyšších duchovných právd! 
Hovorím vám, ja poznám vedu sannyas. Netrápte sa kvôli zlyhaniam, ktoré sa stali pred 50-60 rokmi; kedy niekomu, kto sa stal sannyasi sa stalo toto, tamto. Nebojte sa! Ja vám hovorím, že  sannyas je jeden z najsilnejších, úplne naplňujúcich, najinteligentnejších, najviac entuziastických, najvzrušujúcejších, najenergetickejších životných štýlov!

Najväčšia možnosť pre tých, ktorí chcú dosiahnuť to najvyššie v živote, je sannyas. Rešpekt, ktorý má po celom svete budhizmus, je iba vďaka ich stradícii sannyas. Ich výchova a vzdelávanie sú stále nažive iba vďaka sannyasis. Ich vedomosti sú stále nažive vďaka sannyas. Všetky veľké umenia a vedy budhizmu sú stále nažive vďaka sannyas. Všetky ich chrámy a tradície sú stále nažive vďaka sannyas.

Prosím pochopte, my musíme oživiť Mahanirvani Akhadu a duchovné umenie osvietenia na celom svete. Najmenej milión synnasis by sa mali stať „Shaastra Dhaaris“, mali by študovať umenie ukončovania a neustále ho učiť celý svet. Ukončite všetku svoju bezmocnosť a vyžarujte silu. Učiť umenia ukončovania celý svet, to je sannyas. 

Každý chrám, každý ašrám v našej sange by mal zobrať zodpovednosť za oslovovanie a obohacovanie ľudí so sannyas. Aspoň miliarda ľudí by mala mentálne považovať sannyas za životnú voľbu. Až vtedy bude najmenej milión ľudí úspešnými sannyasis. Všetci sannyasis Mahanirvani Akhady, Nithyananda Sampradhaya (duchovnej línie), zobuďte sa! Toto je budíček pre vás všetkých! Aspoň miliarda ľudí by mala považovať sannyas za svoju voľbu, za alternatívny životný štýl. Ja ani nechcem použiť slová „alternatívny životný štýl“ - je to neúcta, nerešpekt. Je to najvyšší životný štýl! Až vtedy, keď bude miliarda ľudí považovať sannyas za najvyššší životný štýl, tak milión ľudí bude úspešnými sannyasis. Sannyas by sa mal stať hlavným životným štýlom.

Pochopte, je čas, aby sme oživili sannyas, Mahanirvani Akhadu, a tradíciu sannyas sampradhaye. Všetky ľudské bytosti, prosím počúvajte, ja teraz otváram dvere sannyas pre vás všetkých.

Takisto vám chcem všetkým povedať, že akonáhle sa naučíte umenie ukončovania a budete schopní ustáliť sa v priestore naplnenia, tak nebudem chcieť, aby ste sedeli v Bidadi (miesto v Indii, kde sa nachádza hlavný Swamijiho ašrám). Choďte do rôznych častí sveta. Môžete bývať buď v našich ašrámoch a učiť umenie ukončovania, alebo môžete zakladať ašrámy, stavať chrámy, a učiť umenie ukončovania, umenie osvietenia celý svet. Ja som vytvoril dosť materiálov na učenie. Musíte iba povzbudiť ľudí, aby pozerali YouTube. Vy môžete začať “YouTube Sampradhayu, duchovnú líniu”! Ľudia budú povzbudzovaní už len tým, že budú pozerať YouTube. Teraz je čas, aby sme začali obohacovať svet so sannyas! 

Takže týmto vás žehnám, aby ste vyžarovali integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie, vo večnej blažennosti - Nithyananda! 

No comments:

Post a Comment