Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, September 2, 2013

2. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 2. september 2013

Prečo?

Chcem sa s vami podeliť o niekoľko vecí o tom, ako by mali hinduisti začať žiť hinduizmus a prečo by ho mali žiť. Vysvetlím a podelím sa s vami všetkými o tieto myšlienky.

Prvá vec, odporúčam všetkým, ktorí sú rodení alebo praktizujúci hinduisti: Zistite, prečo praktizujete to, čo praktizujete. Majte ten adekvátny a správny dôvod. Väčšina hinduistických organizácií úplne a vážne zlyháva, pretože nemajú adekvátne pochopenie, adekvátne dôvody, nemajú dosť dôvodov. 

Pochopte, hinduizmus nie je iba ďalšie náboženstvo, ktoré je tu do počtu, alebo pre dosiahnutie politickej moci, alebo na ovládanie ľudí cez náboženstvo. Toto je prvé pochopenie, ktoré musíme mať. Západné civilizácie nanešťastie nevedia, čo je náboženstvo. Poznajú iba súbor pravidiel a nariadení založených na organizácii, nejaké koncepty, ktoré sa obyčajne používajú na politickú manipuláciu alebo ovládanie ľudí. 

Podľa západnej definície hinduizmus nie je náboženstvo. Je to životný štýl! Krása tohto náboženstva je v tom, že ho nikto nemôže používať na ovládanie alebo manipulovanie ľudí. Nikto ho nemôže používať na získanie politickej sily, na politickú manipuláciu. Hinduizmus je životný štýl, ktorý obohacuje vás a iných o vedomie. 

Všade tam, kde sa báda, skúma mystérium vedomia, všade tam, kde sa ľudia pokúšajú ukončiť svoje neukončenia, neúplnosti, všade tam, kde sa ľudia snažia zažiť to najvyššie, okúsiť to najvyššie, všade tam, kde ľudia hľadajú to najvyššie, všade tam sa praktizuje hinduizmus. Pochopte, všade tam sa praktizuje hinduizmus! 

Aké sú skutočne tie hlavné dôvody pre utrpenie, ktorým prechádzame? Aké sú dôvody pre útoky, ktorými prechádzame? 

Nanešťastie, hindu-organizácie, či sú to organizácie založené na duchovne, ktoré učia jogu, meditáciu, duchovné koncepty, alebo organizácie založené na náboženstve, organizácie so zložkou hinduistických rituálov, alebo organizácie vytvorené pre zabezpečenie sociálnej spravodlivosti pre hinduistov, alebo organizácie zriadené pre to, aby oslovili celý svet a odstránili nesprávne myšlienky, koncepty, ktoré sa učia o hinduizme a aby zastavili hanobenie hinduizmu, akýkoľvek typ týchto organizácií robí službu pre spoločnosť na základe hindu-viery. 

Každý typ organizácie musí robiť prevažne jednu vec. Toto odovzdávam ako dôležitú radu aj pre Nithyananda sangu. Naša práca nespočíva v práci vo vnútri našej sangy. Naša práca spočíva hlavne mimo sangy, aby sme získali hlavný prúd hinduistov. Našťastie alebo nanešťastie, vedome alebo nevedome, premohlo nás to, čo nazývate vaše naplnenie alebo nenaplnenie, alebo vedomosti, alebo praktizovanie. Väčšina hindu-organizácií je zaseknutých v ich vlastnom vnútri, vrátane Nithyananda sangy. Prosím pochopte, všetko to, čo hovorím je sebakritika. Nie je to kritizovanie niekoho iného. Je to moja introspekcia. Zabudli sme na hlavný prúd hinduistov. 

Pochopte, musíme im pripomenúť, musíme ich vzdelávať tým, že budeme odpovedať na veľké „PREČO?“. Odpoveď na túto otázku je nevyhnutná! Keď nebudeme adresovať „Prečo“, tak ateisti, anti-hinduistické živly, ktorých je obrovské množstvo – ľudia, ktorí chcú konvertovať, terorizovať, rozdeľovať, politizovať – budú učiť ľudí „Prečo nie“! Keď nebudete odpovedať na otázku „Prečo?“, oni budú odpovedať na otázku „Prečo nie“! 

Pochopte, skôr ako oni nakŕmia svoje myšlienky „Prečo nie“ - to znamená: „Prečo sa nevzdáš tohto životného štýlu? Prečo sa nevzdáš hinduizmu?“ – skôr ako začnú predkladať odpovede „Prečo nie“, radšej vy rozširujte „Prečo“. Skôr ako začnú rozširovať myšlienky o tom „Prečo nie“, radšej vy rozširujte myšlienky „Prečo“. 

Najväčším utrpením hinduizmu, ktorým prechádza, je neschopnosť odpovedať na otázky „Prečo?“. Pochopte, prvé vyhlásenie v našej tradícii nie je: „Boh existuje. Je niekde tam hore. On vytvoril svet.“ Nie! Prvé vyhlásenie je: „Athato Brahma Jijnasa“ – „Preskúmajme, prebádajme to, aká je pravda.“ To znamená, že začíname otázkou „Prečo?“. 

Tu je ďalší veľký problém. Súčasní hinduisti majú hlboké pochybnosti o sebe kvôli vplyvu západu. Poviem vám, ani hinduisti nevedia, že dokážu zvládnuť otázky „Prečo“ od sveta. Nielenže dokážete zvládnuť tieto otázky od sveta, vy sa dokážete pýtať sveta „Prečo“! Máte dosť vedomostí na to, aby ste sa pýtali sveta „Prečo?“. Zobuďte sa! Pretože máte strach pýtať sa „Prečo?“, oni tlačia svoje „Prečo“ na vás! 

Ó, praktizujúci hinduisti, počúvajte! Najprv pochopte, že máte viac než dosť adekvátnych a správnych dôvodov pre všetky „Prečo?“, ktoré sa dejú vo vašom vnútri aj mimo vás. Je čas, aby ste odpovedali, aby ste učili a odpovedali na všetky otázky „Prečo?“, ktoré sa dejú vo vašom vnútri, ktoré sa dejú mimo vás a aby ste sa pýtali ďalších ľudí „Prečo?“ Položte im dôraznú otázku „Prečo?“ Nech vám odpovedajú!

Hinduizmus je životný stýl, duchovný myšlienkový trend, duchovná skúsenosť. 

Pravda, ktorú chcem vám všetkým vyjadriť, pravda, ktorú musíte teraz pochopiť je, že my sme nikdy neboli a nikdy sa nemôžeme prispôsobiť západnej definícii náboženstva. Náš životný štýl bol vždy o tom: „Kto to bude teraz? Kto je ten najlepší prístupný človek, ktorý nás môže doviesť na ďalšiu úroveň naplnenia a na ďalšiu úroveň vedomia?“ To je všetko! Sme ustálení na jednej pravde: Kto nás môže doviesť na ďalšiu úroveň vedomia, na ďalšiu úroveň naplnenia.

Prosím pochopte, my sme vždy žili s otázkou „Prečo?“, nie ako organizácia. Naše vedomie je vyvinuté, kolektívna duša Veda Matha, kolektívna duša indického poznania, vedomostí je založená na tejto jednej pravde: Kto dokáže zodpovedať na viac našich otázok „Prečo?“. Iba táto schopnosť je základom, na ktorom je vytvorená indická tradícia, indická tradícia poznania. 

Otázka „Prečo?“ od ľudí by mala byť zodpovedaná. Na čím viac otázok „Prečo?“ dokážete odpovedať, tým viac budete udržiavať indickú tradíciu poznania nažive. Musíme vytvoriť ľudí, ktorí budú odpovedať na otázky „Prečo?“, na veľké otázky „Prečo?“ Mali by chodiť po svete a mať na sebe veľkú tabuľu: „Viem odpovedať na všetky vaše otázky ´Prečo?´ o indickej tradícii poznania, o Indii a hinduizme. Môžem vám pomôcť s vašou otázkou ´Prečo´?“ Mali by sme chodiť a pýtať sa ľudí „Prečo?“

Pochopte, ani hinduisti nestratili svoju tradíciu, ani tradícia v nich nestratila nádej. Je to tak, že musí zosilnieť most medzi nimi cez zodpovedanie viac a viac otázok „Prečo?“ To stačí! Odpoveď na otázku „Prečo?“ stačí! 

Nemusíte strácať nádej v ľudí. Nikto nie je násilný, nikto nestráca nádej vo vás, nikto vás nezavrhuje. Každý je pripravený počúvať. Žiadam všetkých hinduistov, všetkých hinduistických vodcov – náboženských, duchovných, spoločenských – všetci vodcovia, ktorí sa pričleňujú k hinduizmu, prosím obohacujte sami seba a obohacujte iných odpovedaním na otázky „Prečo?“ od ľudí. Toto je prvý krok k tomu, ako oživiť hindu-tradíciu. 

No comments:

Post a Comment