Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, September 22, 2013

22. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 22. september 2013

Život nie je nikdy nespravodlivý!

Dnes budem rozprávať o hlbších pravdách o zodpovednosti a obohacovaní. 

Zodpovednosť! Medzi týmito štyrmi princípmi – integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie – je zodpovednosť ten najjednoduchší princíp. Vy nemusíte robiť nič! Je to veľmi jednoduché! Kedykoľvek pôjdete jesť, jednoducho vyhláste: „S integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním dovoľujem tomuto jedlu, aby ma obohatilo a zaväzujem sa, že obohatím ľudí, ktorí sa podieľali o toto jedlo.“ Keď pôjdete spať, vyhláste: „S integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním vyhlasujem, že budem v úplnosti so všetkými mojimi denno-dennými činnosťami a budem oddychovať v pokoji, bez akýchkoľvek neukončení, neúplností.“ Vtedy budete mať bezsenný spánok! Keď sa zobudíte, vyhláste: „Vstávam s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním a udržím si svoj priestor zodpovednosti pre celý svet.“

Poviem vám, zodpovednosť je tá najjednoduchšia metóda a proces, alebo technika. Na to, aby sa zodpovednosť stala vašou súčasťou, potrebujete iba väčší a väčší počet vyhlásení! Nič iné! Nič iné! 

Všetko, čo potrebujete robiť je iba vyhlasovať! Iba vyhlasovať! Čím viac a viackrát si na to spomeniete, čím viac a viackrát budete robiť vyhlásenia, tým viac sa bude zodpovednosť stávať súčasťou vášho bytia! Neustále vyhlasujte, vyhlasujte, vyhlasujte! Znova a znova vyhlasujte! Keď jete, urobte vyhlásenie! Keď pôjdete spať, urobte vyhlásenie! Keď sedíte, urobte vyhlásenie! Keď začínate s vašimi aktivitami, urobte vyhlásenie! Keď budete končiť vaše aktivity, urobte vyhlásenie! Čokoľvek robíte, urobte vyhlásenie! Vedomé pamätanie je cesta k posunu chápania. Vedomé vyhlásenie je cesta ku zodpovednosti.

Prosím pochopte, keď budete znova a znova robiť vyhlásenia, vaše bytie sa prebudí, vaše chápanie sa pretransformuje. Prosím počúvajte! Keď privediete zodpovednosť do vášho bytia, prebudia sa vaše nemechanické časti mozgu. Keď budete variť a budete to robiť so zodpovednosťou, že iba vtedy, keď budete variť, budete mať peniaze a iba vďaka týmto peniazom sa môžete postarať o vaše potreby a vašu rodinu, možno budete dobrý otec rodiny, možno budete hlavou rodiny, možno budete dobrý kuchár, ale nie viac ako je toto! Ale keď budete tú istú prácu robiť s pochopením: „Obohatím jedlom celý svet! Som zodpovedný za celý svet. Toto varenie a obohacovanie sveta je okamžitá, priama činnosť, ktorú urobím, ale som zodpovedný za celý svet!“, jednoducho sa udeje posun vo vašom chápaní. Poviem vám, budete „karma jogín“, pretože nespočetne veľa správnych vecí bude pridaných do vášho myslenia, do vášho bytia, do vašich činností, do vášho života! 

Do ľudského vedomia musíte dodať iba jednu vec. Keď sa auto potrebuje pohnúť, musíte ho naplniť palivom. Takisto, do ľudských bytostí potrebujete naplniť jednu vec – zodpovednosť! Keď budú ľudské bytosti, ľudské vedomie naplnené zodpovednosťou, stane sa čokoľvek, stane sa všetko! Keď nebudú naplnené zodpovednosťou, nič sa nedá robiť! 

Naplnenie so zodpovednosťou je prvý krok. Keď nezoberiete zodpovednosť, aj keď budú vybudované pevnosti, tak budú prázdne. 

Naplniť zodpovednosť do jednotlivca! Prosím pochopte, niekedy nejaká vaša časť nerozumie vašej zodpovednosti. Vtedy skončíte vo veľkom zmätku, chaose! Každá časť vás, v ktorej nie ste naplnení zodpovednosťou, bude prirodzene naplnená chápaním toho, čo je spoločenské nadšenie, vzrušenie. To, čo vás spoločnosť učí, že je „nadšenie, vzrušenie“, to sa stane súčasťou vášho chápania. 

Videl som ľudí, ktorí prišli ku mne a povedali: „Swamiji, nikdy som nechcel spôsobiť túto karmu, že som niekoho zbil alebo hodil kameň do autobusu, zničil verejný majetok. Nejako som sa stal nezodpovedným, týchto niekoľko dní som nebol zodpovedný. Nadšenie, vzrušenie, ktoré nás spoločnosť učí, to vzrušenie sa dostalo do môjho systému a ja som to urobil. Teraz trpím kvôli súdnemu prípadu a všetkými právnymi problémami.“ 

Riešením na tento problém je naplniť sa so zodpovednosťou. Mali by ste byť naplnení zodpovednosťou. Keď naplníte vaše bytie zodpovednosťou, pochopíte prečo sa taká vec stala, prečo ste sa dostali do tohto zmätku. Poviem vám ešte jednu vec. Kedykoľvek to pochopíte a urobíte ukončenie s dôvodmi, prečo ste sa dostali do tohto zmätku, všeky vedľajšie účinky a následky tohto zmätku vo vašom živote zázračne zmiznú! Prosím pochopte, dávam vám sľub! Dávam vám prísľub! Nemyslite si: „Teraz tomu rozumiem. Teraz prinesiem zodpovednosť do môjho bytia. Teraz som naplnený. Ale ako ma to zbaví minulého zmätku, ktorý som vytvoril vo svojom živote?“ 

Nebojte sa! Dávam vám záväzok. Keď teraz privediete do vášho bytia zodpovednosť a začnete ho robiť zodpovedným, zrazu zmizne aj minulosť, pretože váš život nie je odpojený od minulosti a budúcnosti. Minulosť, prítomnosť a budúcnosť sú všetky jedno a to isté! Keď zvládnete ktorúkoľvek časť s inteligenciou, keď zvládnete ktorúkoľvek časť a ukončíte ju, urovnáte, tak všetky časti sa začnú takisto zosúlaďovať, usporiadavať. Keď urobíte ukončenie s vašou prítomnosťou a udržíte si správny priestor do budúcnosti, tak minulý zmätok, chaos zmizne! 

Niekedy keď budete používať tieto princípy, keď sa vo vašom žiovte stanú akékoľvek správne veci, možno si pomyslíte, že ja som spôsobil tento zázrak. Poviem vám, nie je to tak! Je to sila tohto princípu, ktorá spôsobila zázrak. A takisto vám poviem, kedy spôsobujem zázraky ja. Ja nie som človek, ktorý niečo skrýva. Hovorím vám to veľmi jasne, som veľmi priamočiary človek. Viem, kde spôsobujem zázraky ja a kde spôsobujú zázraky princípy. Tento princíp samotný je dosť silný na to, aby spôsoboval zázraky! Viete, kde spôsobujem zázraky ja? Vy sa budete pokúšať spôsobiť zázrak, ale budete zlyhať. Ale ste veľmi úprimní. Chcete nasledovať tento princíp, pretože o tom hovorím. Keď nenasledujete tento princíp úplne, tak potom zasiahnem ja a spôsobím zázrak. Ja to robím! Ale princíp samotný stačí na to, aby spôsobil zázraky! Tento princíp samotný je dosť inteligentný na to, aby spôsobil zázraky! 

Začnite žiť tento princíp zodpovednosti. Poviem vám, život nemá žiadne skratky. Niekedy sa ma ľudia pýtajú: „Prečo dobrí ľudia trpia? Prečo sú zlí ľudia bohatí a šťastní?“ 

Život je spravodlivý! Život je dharma! Čokoľvek čo chcete, to máte. Čokoľvek čo chcete, to vytvárate. Čokoľvek čo chcete, to premietate navonok. Čokoľvek čo chcete, to robíte. Čokoľvek čo chcete, to žijete. 

Život je spravodlivý. Život je dharma. Prosím počúvajte! Celý život funguje na základe princípov integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania. Ak určitá časť vášho života nefunguje, tak stále ste nepochopili tú časť života. To je všetko! Nič viac! 

Ak máte otázky, musíte nad tým rozjímať, nielen vytvárať hnev a pomstychtivosť. Vytvárať hnev a pomstychtivosť nevyrieši váš problém. Priveďte zodpovednosť do vášho bytia. Keď privediete zodpovednosť do vášho bytia, tak urobíte ukončenie s prítomným momentom. 

Prosím pochopte, dávam vám náhľad do tejto vedy. Ak privediete zodpovednosť do vášho bytia a urobíte ukončenie s vašou prítomnosťou, tak minulé zmätky a problémy ktoré sa udiali vo vašom živote sa rozpustia, zmiznú. Budete od nich oslobodení.

Budete oslobodení nielen od chýb, ktoré ste urobili, ale aj od každého vzorca, ktorý vás nútil robiť ich znova a znova. Ak je vo vás určitá časť, ktorá nie je naplnená zodpovednosťou, tá časť dokáže precítiť nadšenie a vzrušenie iba v spoločenskom vzrušení.

Čo je to spoločenské vzrušenie? Je to to, čo vám dáva falošný pocit, že všetci ľudia vďaka ktorým zažívate nadšenie a vzrušenie tu budú navždy. Nie! Keď sa dostanete do problémov, budete sami. To je spoločenské vzrušenie. 

Poviem vám, ľudia, ktorí vás nabádajú: “Poď, poďme hádzať kamene do autobusov. Poďme zbiť toho chlapa. Poďme ukradnúť túto retiazku. Poďme vykradnúť tento dom. Poďme toto predať a nechať si tie peniaze.” Toto všetko je spoločenské vzrušenie. Ale keď sa dostanete do problémov, nikto nebude pri vás. Ostanete úplne sami. 

Prosím pochopte, život ako taký je len spoločenské vzrušenie. Spoločnosť vám hovorí: “Vydaj sa! Ožeň sa! Maj deti! Nájdi si dobrú prácu!”, ale keď zostarnete, nikto nebude pri vás. Keď príde smrť, nikto nebude s vami. Nemôžete sa schovať za manželkinu sukňu. Keď príde Yama, nemôžete sa schovať za sukňu. Nie! Yama len pohľadom spáli vás aj vašu sukňu. 

Spoločnosť samotná je určitý druh spoločenského vzrušenia, ktoré vás odťahuje od integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania. Chcem vám povedať, že človek, ktorý pochopí, že spoločnosť nie je nič iné ako kolektívne vzrušenie, a že pri vás nebude stáť, keď sa dostanete do problémov, je Sannyasi. 

Ten, kto pochopí, že musí byť integrovaný, že musí byť autentický, že musí byť zodpovedný, že musí obohacovať, že nemôže len tak plávať životom len preto, lebo spoločnosť to tak očakáva, je Sannyasi. 

Pochopte, ak spoločnosť nedodržiava integritu, to neznamená, že vy takisto nemusíte dodržiavať integritu. Ak to urobíte, tak život vás dostane. Zostanete sami. Pochopte, život dostane každého. Vy možno nemáte schopnosť dostať každého, ale život má dosť nástrojov na to aby dostal každého. Yama (pán smrti) má dosť Yama Doothas (poslov smrti) na to, aby chytili každého. Neporušujte tieto princípy. Neporušujte integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie. Aj keď ich bude porušovať celý svet, aj keď celý svet bude proti nim, nerobte to. Poviem vám, v živote neexistujú skratky. Život je priamočiary. 

Pochopte, život vás dostane najkôr za veľké veci ktoré ste urobili, ale postupne vás dostane aj za malé veci. Ak ste urobili veľké zločiny, život sa bude najskôr venovať im a potom prídu na rad ďalšie, menšie veci až nakoniec prídu na rad aj momentálne skutky aké robíte. 

Len preto, že život sa nevenuje vašim momentálnym skutkom okamžite, nemyslite si, že je slepý. Niekedy chvíľu trvá, kým príde trest za váš veľký zločin, ale to neznamená, že ten systém je mŕtvy. Nie, ten systém veľmi dobre funguje. Poviem vám, priviesť zodpovednosť do vášho bytia je ten najlepší spôsob ako sa pozdvihnúť na ďaľšiu úroveň vedomia. A ak privediete zodpovednosť do vášho myslenia, tak dokonca aj minulé skutky, v ktorých ste zaseknutí sa rozpustia a vy budete slobodní, budete vyslobodení. 

Pochopte, nechoďte vždy s prúdom spoločnosti, aj keď viete, že je taký trend. Veľakrát to ľudia robia: jednoducho idú s prúdom spoločnosti. Boli časy, keď bolo módou urážať ma a veľa ľudí išlo s týmto prúdom. 

Podstata dnešného satsangu je: Prineste zodpovednosť do vášho bytia. Toto je ten najlepší spôsob, ako rozpínať vaše bytie. Keď nebudete mať vo vašom bytí zodpovednosť, všetky vaše činnosti budú iba „karma bhoga“. Keď privediete do vášho bytia zodpovednosť, všetky vaše činnosti budú „karma joga“! 

No comments:

Post a Comment