Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, September 15, 2013

15. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 15. september 2013 

OTÁZKA: Kedysi žilo v Tamil Nadu mnoho svätcov, ktorí boli ustálení v ´bhakti´, v oddanosti. Aký je dôvod, prečo sú teraz tí, ktorí praktizujú oddanosť, zosmiešňovaní? Čo by mali hinduisti ako sme my urobiť v tejto súvislosti? Ako môžem ja ako jednotlivec prispieť k zlepšeniu tejto situácie? 

ODPOVEĎ: Keď sme stratili schopnosť počúvať pripomienky, postrehy iných, stratili sme schopnosť transformovať sa. Ten, kto ich nechce počúvať, si vytvára peklo sám pre seba. Hulvátstvo, ateistický terorizmus sa zvýšili. Tamilčania stratili odolnosť, pevnosť znášať pripomienky.

Chrám Tanjavore a mesto Madurai boli postavené pred tisícmi rokov. Nie sú iba symbolom ľudského umenia. Sú dôkazom prosperity a sily mysle ľudí, ktorí ich postavili. Nie je možné, aby takú krásnu architektúru postavili otroci. Je to možné iba vtedy, keď je sochár ustálený v priestore naplnenia. Jasne vidím, že keď stavali chrám Tanjavore, všetci sochári a robotníci blažene spievali chválospevy Šivovi a pracovali! Fyzická sila samotná nestačí! 
Aby som bol úprimný, posledné 2 roky som plánoval postaviť obrovský Šivov chrám. Ale napriek všetkému technologickému pokroku si nie som schopný ani predstaviť, ako postavili chrám Tanjavore. Prosím pochopte, na to, aby postavili tento chrám nestačilo, aby si ho vizualizoval iba jeden architekt. Musela to byť aspoň skupina ľudí, ktorá bola schopná vizualizovať si ho vo svojom vnútornom priestore a byť v priestore možností, aby to urobili realitou. Najmenej 5000 ľudí by malo byť v čistom priestore naplnenia a mať entuziazmus, nadšenie tvoriť. Tá prekypujúca radosť, ktorá v nich bola, je zobrazená v rezbárskych výtvoroch v chráme. Takéto umenie je možné preniesť, odovzdať iba vďaka láske, nie pomocou sily.

Existujú rôzne druhy vzdelania. Vzdelanie ako je umenie, architektúra, poézia, všetky z nich si vyžadujú hlboké pochopenie a lásku medzi učiteľom a žiakom. Inak nie je možné učiť ich a naučiť sa ich. Iné druhy vzdelania, ako je matematika, nevyžadujú žiadnu lásku alebo nenávisť medzi učiteľom a žiakom. Môžu byť učené kýmkoľvek. Ďalšie je transformačné vzdelávanie, ktoré spôsobuje nenávisť voči človeku, ktorý učí. Toto je veľmi riskantný druh vzdelávania. Dokážete pochopiť v akej pozícii teraz stojím? (Swamiji sa smeje.)

Keď nenávidíte učiteľa, ktorý sa vás pokúša pretransformovať, tak sa posúvate smerom k vlastnej deštrukcii. Prichádza ku mne veľa ľudí a hovoria mi: „Swamiji, v súčasnosti sa tak veľmi zvýšila oddanosť. Pozri sa ako sú preplnené chrámy.“ Dav ľudí nie je ukazovateľom bhakti, oddanosti. Sila je ukazovateľom oddanosti. Prosím pochopte, keby sme vyrástli v oddanosti, tak by sme vyrástli aj vo svojej sile. Ale to sa nestalo.

V Tamil Nadu v Indii bolo zaznamenaných najviac samovrážd na svete. Dôvodom je slabosť. Nie sme pripravení prijímať rady, pripomienky. Neexistuje láska medzi učiteľom a človekom, ktorý sa učí. Tretí druh vzdelania je obohacovanie seba samých. Ale my nenávidíme učiteľa, ktorý sa nás pokúša obohatiť. Žiadajú vás, aby ste zničili rakovinu vo vašom tele, ale vy si myslíte, že vás žiadajú odhodiť vašu ruku alebo nohu. Takto to je, keď niekto nie je pripravený na transformáciu. 

Ateistickí teroristi v Tamil Nadu sa postarali o to, že ateizmus sa stal za posledných sto rokov základom tamilskej kultúry. ´Tamilský´ znamená stotožnenie sa s chrámom. Títo ateistickí výtržníci nedovolili, aby sa to stalo. 

Žiak sa opýtal svojho zenového majstra, aká je tá najhoršia vec, ktorá sa môže stať človeku. Majster povedal: „Opýtaj sa sám seba.“ Žiak povedal: „Keď nemá jedlo, aby sa najedol.“ Majster odpovedal: „Nie.“ Potom žiak povedal: „Keď nemá oblečenie.“ Majster znova odpovedal nie. „Keď stratí meno a slávu.“ „Nie.“ Potom žiak povedal: „Keď nemá majstra, aby ho učil duchovné koncepty.“ „Nie.“ Nakoniec majster odpovedal: „Najhoršia vec, ktorá sa kedy môže stať človeku je nemať myseľ, ktorá pochopí učenia, slová a iniciácie Majstra.“ 

Na to, aby ste sa pretransformovali, by ste mali zahodiť vašu súčasnú myseľ. Používať médiá na výtržnosti je ako keď vám podávajú lieky pseudo-lekári. Iba vtedy, keď viac nebudú liečiť žiadni pseudo-lekári, si ľudia vytvoria vieru v lekárov. Takisto iba vtedy, keď sa odstráni mediálne výtržníctvo, budú mať ľudia dôveru v médiá. Oni ľudí ničia, nie transformujú. Ateistické výtržníctvo v médiách zmiatlo mysle vodcov a oni začali odolávať akýmkoľvek pripomienkam, postrehom, dokonca aj konštruktívnej kritike. Keď vodcovia prestali počúvať, ľudia si osvojili to isté. 

Aj vy ste začali ignorovať konštruktívnu kritiku, ktorá vám pomáha pozdvihnúť sa. Prestali ste počúvať produktívnu a konštruktívnu kritiku kvôli deštruktívnej kritike výtržníkov a ateistických teroristov. Uvedomte si to a pozdvihnite sa!

No comments:

Post a Comment