Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, September 21, 2013

21. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 21. september 2013

Zodpovednosť z vás urobí hrdinu 

Budem pokračovať v rozprávaní o zodpovednosti a obohacovaní. Predvčerom som hovoril o integrite a autentickosti a o tom, ako integrita a autentickosť priamo pracujú na našom bytí. Vysvetlil som hlbšie pochopenia o integrite a autentickosti. Teraz sa presuniem k zodpovednosti a obohacovaniu.

Počúvajte! Keď prinesiete integritu do vášho myslenia, udeje sa tá najlepšia pranayama! Keď prinesiete autentickosť do vašich činností , udeje sa vo vás ten najlepší, ten správny aktivizmus. My sa nanešťastie stávame aktívnymi v nesprávnych oblastiach. Videl som ľudí, ktorí sa stali aktívnymi v nesprávnych oblastiach, nie v tých správnych. Aktivizmus v správnej oblasti, v správnej sfére je veľmi dôležitý. Všetky neukončenia, ktoré máte spojené s aktívnosťou, by mali byť ukončené. 

Jedna z najväčších chorôb, ktorými ľudia fyzicky trpia, je neschopnosť byť aktívni, neukončenia spojené s aktívnosťou. Neschopnosť byť aktívni mentálne je nedostatok integrity. V skutočnosti, keď máte neukončenia vo vašom myslení, nedostatok integrity vo vašom myslení, tak budete mentálne negatívni. Aj keď si myslíte, že to nebude užitočné. Nerozmýšľajte v smere, že to nebude užitočné. Veľakrát, hoci ste hore celý deň, nie ste užitoční ani pre seba, ani pre iných. Mentálne rozmýšľate celý deň, ale nie je to zamerané jedným smerom. Nie ste užitoční ani pre seba, ani pre iných. 

Dnes budem pokračovať v rozprávaní o zodpovednosti vo vašom bytí, o integrite vo vašom myslení, o autentickosti vo vašich aktivitách, vo vašich činnostiach.

„Zodpovednosť vo vašom bytí“ - tieto slová musíte pochopiť veľmi hlboko. Keď sa cítite zodpovední vo vašom bytí za akýkoľvek problém, alebo čokoľvek iné, tak na tento problém, na túto situáciu nájdete riešenie. Čo to znamená „bytie“? Znamená to oblasť, v ktorej preberáte zodpovednosť. Oblasť, z ktorej chápete, vnímate, to je bytie. Oblasť, z ktorej sa deje vaše chápanie, vnímanie vo vás, to je bytie. Prosím počúvajte, oblasť, z ktorej sa vo vás deje chápanie, je bytie. Je to hlbšie ako myslenie. Nanešťastie iba vtedy, keď urobíte ukončenie s vaším myslením, s vašimi emóciami, pochopíte rozdiel medzi myslením, bytím, emóciami. Inak je všetko zmätené!

Zodpovednosť vo vašom bytí znamená priestor, z ktorého sa deje vaše chápanie, vnímanie. Znamená to mať zodpovednosť v určitej oblasti, napr. nad ktorou rozmýšľate. Ak sa necítite za niečo zodpovední, tak ani nebudete rozmýšľať v tom smere. Keď budete cítiť za niečo zodpovednosť, až potom sa pozriete na túto oblasť života.

Dám vám príklad. Titulky na televíznom kanáli hovoria: „Výbuch bomby! 172 ľudí mŕtvych! Dvaja ministri zranení!“ Vyskočíte a pozeráte: „Kde? Kde?“ Irán! Tak sa upokojíte. Koľkí z vás ste to zažili? Čo to znamená? Že sa cítite zodpovední iba za Indiu, alebo za váš stát, v ktorom žijete. Necítite sa zodpovední za celý svet. Obmedzovanie vášho bytia v tom, aby sa cítilo zodpovedné je to, čomu hovorím „podmieňovanie“. Každý človek, ktorý vyzýva k patriotizmu, sa snaží podmieňovať vašu zodpovednosť k tejto krajine. Aj človek, ktorý sa snaží učiť náboženstvo, vás podmieňuje. Obmedzuje vašu zodpovednosť iba na toto náboženstvo. Každý človek, ktorý sa vás snaží učiť nejaký jazyk alebo jazyk na základe vašej príslušnosti, sa pokúša obmedzovať vašu zodpovednosť iba na tento jazyk.

Obmedzovanie vašej zodpovednosti by nemalo byť nikdy dovolené. Vy ste ľudské bytosti! Ste zodpovední za celý vesmír, nielen za planétu Zem! Keď máte okamžitý plán činností smerom k nejakej zodpovednosti, nie je to nič zlé. Ale necítiť sa zodpovední za celok je vážne nesprávne. Vaše bytie by malo úplne zobrať zodpovednosť za všetko. 

Počúvajte! Keď budete mať zodpovednosť vo vašom bytí, toto samotné vás pozdvihne na úplne inú úroveň. Cítiť sa zodpovedným z vás urobí hrdinu. Necítiť sa zodpovedným z vás urobí komedianta. Je to pocit zodpovednosti, ktorý rozhoduje o tom, či budete vo svojom živote hrdinom alebo komediantom. Bytosť naplnená zodpovednosťou je tá najsilnejšia energia. Bytosť, ktorá cíti zodpovednosť, je centrom energie. Aj keď prídete do blízkosti takej bytosti, zachytíte tú zodpovednosť, zachytíte ten pocit! 

Cítiť sa zodpovední vo vašom bytí – toto vám môžem dať ako veľmi silnú techniku. Nemusíte robiť žiadnu činnosť, nemusíte rozmýšľať. Rozhodnite sa z vášho bytia, že od dnes sa budete cítiť zodpovední za celý svet. Zrazu uvidíte, že všetky vaše činnosti budú mať autentickosť, vaše myslenie bude mať integritu. Keď sa bude vaše bytie cítiť zodpovedné za celý svet, okamžite nastane autentickosť vo vašich činnostiach a integrita vo vašom myslení.

Rozhodnite sa z vášho bytia, že od dnes sa budete cítiť zodpovední za celý svet. Nech si myslíte, že je svet akýkoľvek, či trpí chorobami, chudobou, mentálnymi ochoreniami, nedostatkom mieru, čokoľvek si myslíte o tom, aký svet je, rozhodnite sa vo vašom bytí, že budete mať za to zodpovednosť. Prvá vec, ktorá sa stane bude, že budete viac integrovaní a autentickí. 

Keď sa bude vaše bytie cítiť zodpovedné za svet, vo vašich činnostiach okamžite nastane autentickosť, vo vašom myslení sa udeje integrita. Vo vašich činnostiach nastane autentickosť, vo vašom myslení nastane integrita. Či tomu rozumiete alebo nie, či to priamo aplikujete alebo nie, v momente, keď prinesiete do vášho bytia zodpovednosť, vaše činnosti sa stanú autentickými. Musíte poznať veľmi dôležitú pravdu: Prístup „to je okey, to je v poriadku“ je prístup, ktorý ničí váš život. Tak ako biele mravce rozožierajú drevený nábytok, prístup „to je okey“ rozožiera celý váš život. Cítiť sa zodpovední vo vašom bytí, zobrať zodpovednosť vo vašom bytí odstraňuje prístup „to je okey“. Tento prístup rozožiera vašu autentickosť, vašu integritu. Byť zodpovední vyčistí celé vaše myslenie a všetky činnosti. Byť zodpovední spôsobí, že budete aktívni. Byť zodpovední spôsobí, že budete integrovaní. 

Vy sa vždy cítite zodpovední za malé veci. Keď sa cítite zodpovední za váš dom, budete sa rozpínať iba natoľko. Keď sa cítite zodpovední za vašu ulicu, budete sa rozpínať iba natoľko. Keď sa cítite zodpovední za vašu dedinu, budete sa rozpínať iba natoľko. Keď sa cítite zodpovední za váš okres, budete sa rozpínať iba natoľko. Keď sa cítite zodpovední za vašu krajinu, budete sa rozpínať iba natoľko. Keď sa cítite zodpovední za celý svet, budete rozpínať celý svet! Pochopte, je to množstvo zodpovednosti, ktoré prinesiete do vášho bytia, ktoré urobí váš život šťavnatým! Keď prinesiete do vášho chápania, vnímania viac zodpovednosti, váš život sa stane vzrušujúci.

Prečo ľudia žijú v chudobe chápania? Prosím pochopte, chudoba vo vašom chápaní, to je nuda. Chudoba vo vašom chápani, vnímaní prináša do vášho života nudu. Preto máte pocit, že život je nudný, pochmúrny. Keď prinesiete do vášho chápania silu, zodpovednosť, budete nadšení a budete osvietení! Zodpovednosť vo vašom chápaní prinesie toľko nadšenia do vášho života. Prinesie toľko nadšenia! Keď sa vaše chápanie svcrkáva, aj vy sa scvrkávate, vaše činnosti sa scvrkávajú, vaša integrita sa scvrkáva. Keď sa bude vaše chápanie rozpínať s väčšou zodpovednosťou, vo vašich činnostiach sa udeje autentickosť, vo vašom myslení sa udeje integrita. 

Poviem vám príbeh: Novomanžel si uloží v mobile číslo svojej manželky ako „môj život“. Po roku manželstva zmení číslo na „moja manželka.“ Po dvoch rokoch manželstva zmení číslo na „domov“. Po troch rokoch manželstva zmení číslo na“Hitler“. Po desiatich rokoch manželstva zmení číslo na „nesprávne číslo“! 

Keď sa zmení zodpovednosť vo vašom chápaní, vnímaní, zmenia sa aj vaše činnosti. Keď sa bude vo vašom chápaní rozpínať zodpovednosť, váš život sa stane viac autentický, vaše činnosti sa stanú viac autentické, vaše myslenie sa stane viac integrované. Takisto, keď prinesiete do vášho života obohacovanie, bude sa mnohonásobne rozpínať – či to bude schopnosť žiť, alebo schopnosť myslieť, schopnosť konať, schopnosť cítiť, na každej úrovni sa bude mnohonásobne rozpínať! 

No comments:

Post a Comment