Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, September 3, 2013

3. september 2013


Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 3. september 2013

Dovoľte, aby sa vo vašom živote diali zázraky

Dnes budem rozprávať o niektorých „veľkých prečo“. „Veľké prečo“ a „obrovské prečo“ sú dve odlišné veci. Prosím pochopte. „Veľké prečo“ je napríklad to, prečo si obliekame to, čo si obliekame, prečo jeme to, čo jeme, prečo žijeme tak, ako žijeme. Toto klasifikujem ako „veľké prečo“. „Obrovské prečo“ sú otázky: ako funguje vesmír, prečo by sme mali robiť duchovné procesy, prečo by sme mali byť zosúladení s vesmírom. Ja oddeľujem tieto dve „prečo“.

Prosím pochopte, keď budete mať v akejkoľvek oblasti vedomosti o zákonoch, ktoré riadia túto oblasť, tak budete mať moc nad mnohými nejednoznačnými, nejasnými miestami v tejto oblasti. Prečo si myslíte, že sa ľudia tak bláznivo chcú stať politikmi? Pretože vtedy získate moc nad tým, aby ste manipulovali týmito nejednoznačnými miestami. V každej oblasti vám vedomosti dávajú moc manipulovať jej nejednoznačné, nejasné, nepresné miesta. Musíte vedieť veľmi dôležitú vec: V duchovnej sfére neexistujú žiadne nejednoznačné, nejasné, nepresné oblasti, miesta. 
V momente ako spoznáte zákon, tak máte úplnú moc! Dám vám príklad. Keď poznáte zákon krajiny, keď viete ako bol vytvorený, prečo bol vytvorený, aký je, tak ním potom môžete veľmi ľahko manipulovať, pretože pre každý zločin sa v ňom hovorí: „minimálne 3 mesiace a maximálne 5 mesiacov väzenia“. A dôkazy by mali mať tieto a tieto kvalifikácie. Tieto kvalifikácie sú také nejednoznačné, nejasné, že dôkazom môže byť čokoľvek, a čokoľvek nemôže byť dôkazom. V každej oblasti, v každej sfére sú obrovské nejednoznačné, nejasné oblasti, miesta. Keď zvládnete vedomosti v tejto sfére, tak nejednoznačné, nejasné miesta sa stanú vašou silnou oblasťou.     

V každej sfére vám nejednoznačné, nepresné miesta dávajú moc. Poviem vám veľmi dôležitú pravdu: Žiadna iná oblasť vám nedá toľko sily, moci ako duchovná oblasť. Akonáhle zvládnete zákon vesmíru, celý vesmír bude pri vašich nohách! Ešte jedna vec: Vždy keď sa ľudia stanú silnými, mocnými, tak sa stanú nebezpeční pre iných. Kedykoľvek sa stanete silnými, mocnými v duchovne, stanete sa pre iných požehnaním! 

Ak dokážete prijať iba jeden vesmírny zákon - integritu a upchať všetky diery vo svojom živote, ktoré sa týkajú integrity, to je všetko! Tento jeden zákon môže priniesť toľko sily do vášho vnútra. Udeje sa vo vás toľko posilnenia. Uvedomíte si, že budete úplne vlastniť celú oblasť, ktorá sa vzťahuje na integritu. 

V každej oblasti je poznanie, vedomosť silou, pretože vtedy dokážete zaobchádzať s nejednoznačnými, nejasnými miestami v nej. V duchovnej oblasti neexistujú žiadne nejednoznačné miesta. Všetko je vo vašich rukách! 

Keď zvládnete jeden princíp – integritu, iba tento jeden princíp, keď upcháte všetky diery, ktoré vo vás vznikli z nedostatku integrity, tak pochopíte, čo hovorím. Keď do vášho vnútra privediete integritu, nebude to tak, že iba jedno vaše slovo sa stane realitou a ďalšie sa možno stane a možno nestane realitou. Nie! Či budete chcieť to, aby zmizol kamión, ktorý sa rúti priamo na vás, alebo meteorit, ktorý letí priamo na planétu Zem, obidva budú vo vašom priestore, pretože v kozmológii neexistujú žiadne nejednoznačné, nejasné miesta. 

V každej sfére budete mať iba nejaké percento nejednoznačných miest. Ale v duchovnej sfére, keď zvládnete určité vedomosti, tak budete mať vo svojich rukách úplnú moc. Prosím pochopte, keď nebudete schopní pohnúť slnkom alebo mesiacom tak ako chcete, tak nemáte úplné poznanie! Preto pracujte v súlade s vedomosťami „sankhya“! Poviem vám, sankhya je tapas. Poznanie je tapas. Poznanie je sila. Poznanie je všetko. 

Keď budete rozširovať odpovede na „obrovské prečo“, tak budete ľudí posilňovať! V hinduizme, keď dáte ľuďom odpovede na „obrovské prečo“, tak ich posilníte. Neprogramujete ich, aby ste ich mohli manipulovať. Nie je to možné! V niektorých náboženstvách odpovede na „obrovské prečo“, t.z. ako vznikol svet, ako funguje, čo sa stane, prečo by sme mali robiť čo je správne, prečo by sme nemali robiť čo je nesprávne, odpovede na tieto otázky sa stanú možnosťou pre vašu manipuláciu. Akonáhle začnete veriť týmto odpovediam, môžete byť ľahko manipulovateľní jednotlivcom alebo organizáciami. Ale v hinduizme, v indickom poznaní, ak dostanete odpovede na tieto „obrovské prečo“, tak vás nedokáže využívať ani žiadny človek, ani žiadna organizácia. Dokonca ani vy sami sa nemôžete využívať! 

Preto hovorím, že keď odpoviete na tieto „obrovské prečo“ v súlade s védskou tradíciou, budete ľudí posilňovať! Obohacovanie ľudí s védskou tradíciou znamená ich posilňovanie. Posilňujte ľudí odpoveďami na všetky „obrovské prečo“ s indickým poznaním. Posilníte ich, aby sa stali mocnými, silnými.

Keď niekomu dáte lekciu o integrite a autentickosti, tak bude oslobodený. Žiadna organizácia, ani jednotlivec nedokáže tohto človeka využiť. Pretože sila integrity, autentickosti,  zodpovednosti je taká, že vedie k hlbším a hlbším pochopeniam. Zákon života nemá nejasné, nejednoznačné miesta. Posilňuje vás. Štyri princípy – integrita, autentickosť, zodpovednosť, obohacovanie - sú také silné, že vás nemôžem využívať ani ja, ani sanga, dokonca ani vy sami seba! 

Keď niekoho posilníte s vedomosťami hindu-tradície, indickej tradície, týmito veľkými pravdami – integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním -  nikto nedokáže tohto človeka využiť! Pochopte, keď človek dostane odpovede ako: „si hriešnik, musíš sa cítiť vinný, musíš sa kajať, musíš sa vyspovedať“, tak môže byť využitý! Je taká možnosť. Nehovorím, že je každý využívaný, ale to, že sa otvára možnosť pre to, aby bol využívaný. Keď niekoho posilníte s indickým poznaním - s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou, tak nielenže nemôžete byť využívaní svojim guru, alebo iným guru, alebo akýmkoľvek iným duchovným vodcom, nemôžete byť využívaní žiadnou organizáciou, dokonca ani sami sebou, ani svojou temnou časťou, svojou nevedomosťou. Budete získavať iba viac a viac inteligencie a jasnosti. 

Keď niekoho posilníte odpoveďami na „veľké prečo“ a „obrovské prečo“ v súlade s indickou tradíciou, tak ho posilníte. Nebude možné ho využívať. Nedokážu ho využiť náboženskí vodcovia, duchovní vodcovia, guru, alebo organizácie. Nebude dokonca môcť využívať vlastnou nevedomosťou ani sám seba! Nebude môcť využívať sám seba! Toto poznanie sa stane také silné, že ani vaša nevedomosť vás nedokáže využívať. Žiť v priestore, kde nemôžete využívať ani sami seba, to je život v osvietení.   

Keď budete úprimní, autentickí k týmto princípom, sú také silné, že oni samotné vás budú viesť. Oni samotné vás budú neustále rozpínať. Oni samotné vás budú učiť. Nevyužívajte sami seba vlastnou nevedomosťou. Oni samotné vás budú posilňovať.  

Byť autentický k týmto duchovným princípom v každej chvíli, aj voči tomu keď sa nestalo čo ste chceli, aj keď niekedy priestor, ktorý ste si vytvorili sa nestal realitou - pochopíte, že vás to posilňuje. Priestor, ktorý sa nestal realitou, vám nikdy nespôsobí bezmocnosť. Nikdy sa preto nebudete cítiť bezmocní. Pochopíte to a budete sa ďalej rozpínať. Budete obohacovať sami seba aj iných. 

Keď si úprimne vytvoríte priestor vo vás, nebudete nikdy využívaní inými alebo sami sebou. Keď vy nebudete využívať sami seba, tak vás nebude využívať nikto iný! Iba vtedy, keď vás využíva vlastná nevedomosť, aj ostatní majú možnosť, aby vás využívali! Keď sa vy sami neprivediete do ilúzie, nikto iný vás tam nedokáže priviesť! 

Podstata dnešného satsangu: Keď sa vy sami neprivediete do ilúzie a sebaklamu a nebudete sa využívať, tak vás nedokáže využívať ani nikto iný! Buďte autentickí a integrovaní  s duchovnými princípmi – integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním. Nikdy nebudete bezmocní. Budete vždy silní! 

No comments:

Post a Comment