Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, September 12, 2013

11. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 11. september 2013

Pochopte sami seba vďaka obohacovaniu

Dnes budem rozprávať o skutočnom obohacovaní. Prosím pochopte, iba vtedy keď budete reprodukovať svoju intenzívnu skúsenosť v iných, udeje sa obohacovanie. Až vtedy, keď budete obohacovať iných, tmavé zákutia vašej mysle, nevedomé časti vašej mysle spevnejú.

Počúvajte! Veľakrát vidím iba podľa výrazu tváre, že človek prechádza zmätkom a utrpením. Nanešťastie, riešením je obohacovanie, o ktorom nechce nikto počuť. Keď budete obohacovať iných ľudí, tak všetky otázky, ktoré vám budú klásť a vy nebudete vedieť odpovedať, sú prekážky vo vašom vlastnom nevedomí. Keď niekoho obohatíte a ten sa stane sannyasi, až potom budete skutočný sannyasi, pretože všetky otázky, ktorým budete čeliť, nie sú nič iné iba otázky zodpovedané vášmu nevedomiu. Keď dokážete odpovedať na všetky problémy a otázky iných, iba vtedy ste odpovedali na vaše vlastné nevedomé problémy a otázky. 
Predovšetkým musíte pochopiť, prečo by sme mali byť schopní odpovedať na všetky otázky. Nevedomie je nepriateľ, ktorého nosíte vo vašom ruksaku. Obohacovanie je zbraň, ktorú máte vo svojom ruksaku. Nevedomie je nepriateľ, ktorého nosíte vo svojom ruksaku. Môže vás kedykoľvek napadnúť. Kedykoľvek vám môže spôsobiť depresiu. Kedykoľvek vás môže destabilizovať. Pokiaľ nezabijete vaše nevedomie, pokiaľ ho nezničíte, budete vytvárať peklo sami pre seba, pre nikoho iného. Nemôžete vytvoriť peklo pre nikoho iného. Vytvárate peklo iba sami pre seba!

Nevedomie vás atakuje, keď to čakáte najmenej. Lepšie je obohacovať každého okolo seba, aby všetky vaše nevedomé otázky boli zodpovedané hneď teraz. Je to také isté ako dobrovoľne čeliť vášmu nevedomiu. Keď budete dobrovoľne čeliť vášmu nevedomiu, tak pôjdete s dostatkom výzbroje, sily a zvládnete to. Keď čelíte vášmu nevedomiu, tak sa s ním nanešťastie začnete asociovať, spájať. 

Prosím počúvajte. Vojdite do priestoru počúvania. Toto je veľmi dôležité vyhlásenie.

Keď vaše nevedomie vybuchne, tak sa s ním nanešťastie asociujete, spájate. Vtedy ste skončili, prehrali ste. Keď budete čeliť vášmu nevedomiu dobrovoľne, tak sa s ním nebudete asociovať. Rozdiel medzi asociáciou, spájaním sa s vašim nevedomím a nespájaním sa s ním je veľmi malý. 

Situácia, ktorá z vás urobí dobrého človeka môže byť náhoda, ale keď urobíte situáciu dobrou vy, bude to udalosť. Pochopte, situácia, ktorá vás urobí dobrým človekom je náhoda. Keď urobíte situáciu dobrou vy, je to udalosť! 

Celý váš život nie je nič iné ako Mahabharata vojna (najväčšia historická vojna ľudstva pred 5 000 rokmi, odohrávajúca sa za čias Krišnu v Indii). Vaše víťazstvo alebo zlyhanie, či vyhráte vy alebo vaše nevedomie, o tom bude rozhodnuté na základe toho, na ktorú stranu sa postavíte. 

Každý človek, podľa toho čo robí, musí mať vyvinutú aspoň jednu výnimočnú vlastnosť. Napríklad astrológ musí mať vyvinutú integritu. Človek, ktorý sa venuje Vaastu (indické feng šuej), musí mať vyvinutú autentickosť. Ale osvietená bytosť, ktorá vás má doviesť k úspechu, musí mať všetky štyri - integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie – a ešte niečo viac! Schopnosť hrať sa s každou z týchto vlastností. To dokáže iba Krišna. Poviem vám, na ktorejkoľvek strane bude Krišna stáť, tá strana vyhrá. Takisto, či to bude vaše nevedomie alebo vedomie, vyhrá tá strana, na ktorej budete stáť. Byť na strane vedomia a doviesť sa k naplneniu, to je život!  

Predvčerom som povedal, že ten najblaženejší život na planéte Zem majú naše deti v gurukule. Či to viete alebo nie - niektoré naše deti to možno nevedia, pretože nevideli svet – poviem vám, ten najblaženejší život, ten najšťastnejší život na planéte Zem je život našich detí v gurukule! 

Kathopanishad (Katopanišád - písmo, ktoré odhaľuje tajomstvo smrti a zmysel života) hovorí: „Ak dostanete možnosť vybrať si medzi tým, čo je ´správne´a ´príjemné´ - správne veci, dobré veci a veľmi príjemné, pohodlné, šťastné veci, vždy si vyberte tie ´správne´ veci, nie tie ´príjemné´, ´pohodlné´.“

V tomto veku deti z gurukul možno nevedia, že si vybrali „správnu vec“, nie „príjemnú, pohodlnú“. Niekedy si deti vyberú samé a inšpirujú rodičov. Niekedy vyberú rodičia a inšpirujú deti. Ale nakoniec urobíte správnu vec!

Shreyascha Preyascha Manushyamethasthou Sampareethya Vivinaththi Dheeraha |
Shreyo He Dheerobhi Preyaso Vruneethey Preyo Mandho Yogakshemaadh Vruneethey ||
„Dobré a príjemné pristupujú k človeku. Múdry človek zváži oboje a rozlíši medzi nimi. Múdry človek uprednostní dobré pred príjemným. Ale hlúpy človek si vyberie to príjemné kvôli láske k telesným potešeniam.“ (Kathopanishad)

Pochopte, keď si vyberiete príjemné, keď budete na strane príjemného, vaša deštrukcia, zničenie je nevyhnutné. Samozrejme, majstri zlučujú oboje spolu – dobré aj príjemné. Aj keď ich zlučujú spolu, vy budete vždy hľadať iba dobré, pretože neviete, ako ich zlúčiť. Pokiaľ sa nestanete majstrom, ktorý vždy hľadá to dobré, nie príjemné. Hľadajte to správne, nie to ľahké.

Celý váš život nie je nič iné ako Mahabharata vojna. Keď sa narodíte, ste nevedomí a rozbití na stovky koreňových vzorcov a všetkých sto vyrastie ako démon. To znamená, že všetky vaše koreňové vzorce vyrastú ako démoni! Keď ste unavení z toho byť démonom, tak aspoň pre zmenu podporíte v sebe niektoré dobré vlastnosti. Prosím pochopte, nikto nie je démonom na sto percent, pretože to by vás nudilo. Nemôžete byť na sto percent démonom alebo svätcom, pokým sa nestanete osvietenými. Pokiaľ sa nestanete osvietenou dušou, osvietenou bytosťou, budú vo vás obidve stránky, pretože potrebujete mať voľbu. Život je len o skákaní z jednej strany na druhú. Je to voľba, výber! 

Priestor naplnenia, ktorý je vo vašom vnútri, ktorý nemôže byť zničený žiadnym koreňovým vzorcom, to je Krišna. Občas sa objaví a povie. „Hej, vy všetky koreňové vzorce – robíte nesprávne, zlé veci! Nerobte to!“  

Pochopte, celý váš život je Mahabharata vojna. Keď je vaša hmotnosť pre vaše telo príliš veľká, keď sú vaše neukončenia príliš ťažké pre vaše vlastné telo... Prosím pochopte, keď nie je bohyňa Zem schopná uniesť svoju váhu, prichádza Krišna a zníži ju. To znamená, že keď sa vaše neukončenia stanú príliš aj pre vás samých, príde Krišna a všetky ich zničí. 

Ako spoznať, či sú moje neukončenia príliš aj pre mňa? Ak nemôžete v noci spať! Prosím pochopte jasne, spánok je mierka. Potom ako si ľahnete, ak nie ste schopní spať, ak sa prevaľujete na posteli bez spánku, tak potom sú už vaše neukončenia pre vás príliš. Teraz je čas na to, aby sa udial Krišna! Stali ste sa príliš ťažkými dokonca aj pre seba! Vtedy prichádza Krišna a dáva Baghavad Gítu Arjunovi. To znamená, že niektoré z vašich dobrých vzorcov sú s inteligenciou zapojené do toho, aby sa urobilo ukončenie. Sú to vaše dobré vzorce, ktoré začínajú s ukončením. Keď budete robiť ukončenie, nakoniec vo vás zvíťazí dobro a budete vytvárať dobro, láskavosť, budete vytvárať realitu akú chcete.   

Prosím pochopte, po Mahabharata vojne sa znova všetko prebudovalo, vytvorilo. Takisto po vašom naplnení vytvoríte svoj život, vytvoríte všetko.

Pochopte, počúvanie, učenie sa umenia ukončenia, naplnenia by malo byť prvým krokom vo vašom živote. Naučte sa ukončenie. Počúvajte o umení naplnenia. Učte sa umenie naplnenia. Žite umenie naplnenia. Nič iné nie je vo vašom živote také dôležité ako naučiť sa umenie naplnenia a urobiť ukončenie so všetkými vašimi nevedomými časťami. To je to najsilnejšie, najúčinnejšie duchovné umenie, priame duchovné umenie. Dajte energiu, odvahu, podporu priestoru naplnenia vo vás. To naozaj vo vás spôsobí zázraky. 

Zvyčajne sa ma ľudia pýtajú: „Ako môžem vedome čeliť môjmu nevedomiu?“ Pochopte, keď začnete obohacovať iných, tak akékoľvek otázky a problémy budú mať iní, je to vaše nevedomie. Keď ich dokážete zvládnuť a obohatiť ich bytie, odpovedať na všetky ich otázky, môžete obohatiť aj sami seba. Môžete obohatiť sami seba, keď obohatíte ich. Pretože otázky iných nie sú nič iné iba predĺženie vášho vlastného nevedomia! Čokoľvek sa objaví  pred vami v podobe iných, to je vaše nevedomie. Odpovedajte na všetky ich otázky. Keď budete schopní obohatiť iných, môžete obohatiť sami seba a zbaviť sa svojho nevedomia.  

No comments:

Post a Comment