Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, September 19, 2013

19. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithynanandu, 19. september 2013

Integrita, autetickosť, zodpovednosť, obohacovanie - romanca so životom

Dnes budem rozprávať o následkoch a benefitoch toho, keď prinesiete do vášho bytia štyri princípy a o tom, čo môže spôsobiť internalizácia týchto štyroch princípov.

Prosím pochopte, vstúpte do priestoru počúvania. Definujem utrpenie: Utrpenie nie je nič iné ako boj medzi zamrznutými časťami vás a prúdiacim, plynúcim komponentom života. Život je vo svojej samotnej podstate nažive, je aktívny, plynúci. Lenže vaša logika je vo svojej samotnej podstate zamrznutá, neosobná, necitlivá. Viete o tejto veľmi smiešnej veci? Vaša logika bude necitlivá voči vášmu životu, ale vždy vás donúti veriť, že to život je necitlivý voči vám. Časť vás je zamrznutá a bojuje so životom. Takto nastáva utrpenie. Ten boj je utrpením. 

Aký je spôsob, ako sa toho zbaviť? Aký je spôsob, ako ukončiť túto vojnu? Každá vojna sa skončí iba vďaka dohode, vďaka vysporiadaniu, vďaka zmluve. Jediné urovnanie, dohoda, ktorá dokáže ukončiť vojnu vo vašom živote, sú štyri princípy – integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie. 

Prosím počúvajte! Počúvajte úprimne. Počúvajte v priestore počúvania! Keď prinesiete integritu do vášho myslenia, autentickosť do vašich činností, zodpovednosť do vášho bytia a obohacovanie do vášho života, vaše zamrznuté vnútro sa rozpustí, začne sa stávať jedným so životom. Stane sa súčasťou života. Stať sa súčasťou života je to, čomu ja hovorím osvietenie. Iba stať sa súčasťou života je to, čomu hovorím osvietenie.

Niekedy mi ľudia hovoria: „Ja nechcem duchovný život. Ja nechcem tieto štyri princípy.“ Je to ako keby ste povedali: „Ja nechcem dýchať. Nechcem, aby moja krv prúdila.“ Musíte pochopiť, že neexistuje taká vec ako duchovný život a normálny život. Život je život, je život, je život! 

Keď je zamrznutý a má veľa utrpení v mysli aj v tele, môžete to nazvať ako normálny život. Keď sa veľa vašich zamrznutých komponentov rozpustí a budete schopní krásne plynúť so životom... Keď máte zamrznuté časti seba vytvorené iba na úrovni „lode“, to je v poriadku. Loď dokáže plávať na rieke života. Ale keď sa zamrznuté časti stanú jednou tretinou rieky, rieka samotná sa vo vás zablokuje, zastaví! Ľadové kocky môžu v rieke prúdiť, nie je na tom nič zlé. Keď budete mať iba trochu odporu na úrovni tých ľadových kociek, tak sa môžete po rieke plaviť. Ale keď bude váš odpor ako zamrznutá rieka, tak rieka samotná je blokom, prekážkou! Niekedy sa tieto obrovské ľadové kusy stanú pre rieku bariérou pre to, aby prúdila. 

Prvá vec, ktorú potrebujete, sú štyri princípy. Sú to jednoduché princípy ako je dýchanie alebo jedenie. Zmiešajte integritu s vašim dýchaním, autentickosť s vašim jedením, zodpovednosť s vašou cirkuláciou krvi a obohacovanie s vašimi činnosťami. Pochopte, všetky štyri sú priamo spojené. Keď začnete myslieť s integritou, vaše dýchanie sa stane nádherným a tým najlepším. Je to tá najlepšia pranayama, ktorú môžete robiť. Myslieť s integritou je tá najlepšia pranayama. 

Čo je to pranayama? Niektorá časť vás nedostáva dosť kyslíka. Váš mozog potrebuje určitú hladinu kyslíka, vaše srdce potrebuje určitú hladinu kyslíka. Vaša cirkulácia krvi musí prenášať určitú hladinu kyslíka do všetkých častí vášho tela. Účelom pranayamy je to, aby vaše telo dostávalo správny prísun kyslíka. Cieľ pranayamy je dosiahnutý, keď vaše telo dostane dostatočný prísun kyslíka. Pranayama je potrebná na vyváženie a obohatenie celého tela energiou. Keď budete myslieť s integritou, tak sa stane presne toto. 

Integrita rozpustí všetky prekážky, ktoré sú spojené s vašim dýchaním. Fyzickým výsledkom integrity bude ten, že všetky problémy, ktoré súvisia s vaším dýchaním, s cirkuláciou vzduchu, s problémami, ktoré máte s dýchaním, zmiznú a prinesie vám to veľa odvahy vo vašom myslení.

Prosím počúvajte. Urobím veľmi dôležité vyhlásenie. Väčšina vašich utrpení existuje preto, lebo sa bojíte rozmýšľať o niektorých oblastiach vášho života, o niektorých komponentoch vášho života. Vy máte strach rozmýšľať, premýšľať. Vy si vždy myslíte, že strach dostávate preto, lebo o tých oblastiach premýšľate. Nie je to tak! Vy sa v skutočnosti bojíte premýšľať! To je dôvod, prečo si myslíte si, že tieto myšlienky môžu vo vás spôsobiť strach. Preto potom prestanete rozmýšľať.

Dám vám príklad. Myslíte si, že keď budete rozmýšľať o duchoch, tak budete mať strach. Ale ja vám poviem, že trpíte preto, lebo sa bojíte rozmýšľať o duchoch a o vedľajších účinkoch a následkoch. Nie je to tak, že trpíte preto, lebo rozmýšľate o duchoch, ale trpíte preto, lebo máte strach rozmýšľať o nich a súvisiach následkoch. Takisto musíte vedieť, že rozmýšľanie o duchoch a jeho následkoch, nebude mať na vás žiadny vplyv. Rozmýšľanie o ohni a jeho následkoch nespáli vaše telo! Keď budete mať túto jasnosť, tak budete vedieť, ako nemať strach z rozmýšľania. Keď nebudete mať žiadny strach rozmýšľať o duchoch a následkoch, nikdy nebudete na nich myslieť a nebudete mať strach! Prosím pochopte to! Otváram dôležitú väzbu s pochybnosťami, ktoré máte o sebe vo vašom bytí. 

Dávam vám vzorec „algebry života“. Niekedy budete zachytený v nejakej slučke. Nebudete vedieť, kde to začalo, kde to skončí a ako to otvoriť, odomknúť. Je to jedna z dôležitých slučiek: Keď si budete myslieť, že vtedy, keď budete rozmýšľať o duchoch, budete mať strach, budete sa triasť a preto by ste nemali o nich rozmýšľať, tak nemáte pravdu! Nedostanete strach preto, lebo o nich rozmýšľate. Dostanete strach preto, lebo nechcete o tom rozmýšľať! A keď dostanete strach, pretože nechcete o tom rozmýšľať, tak tento uzol bude pretrvávať. Keď nechcete rozmýšľať o duchoch, čo budete robiť? Celý deň budete premýšľať nad tým, že nechcete rozmýšľať o duchoch!

Počúvajte! „Vyžehlenie“ vášho vnútorného priestoru a oslobodenie od strachu rozmýšľať, to je integrita. Keď prinesiete integritu do vášho vnútra, oslobodíte sa od strachu rozmýšľať, myslieť, premýšľať. Môžete si pekne, pohodlne sadnúť a rozmýšľať: „Keby prišiel duch, čo by sa stalo? Aké budú možnosti? Môže uchmatnúť moju ruku a zjesť ju! A keď nebude spokojný, tak môže odtrhnúť moju nohu a zjesť aj tú! Čo ešte?“ Keď budete schopní ísť do extrému logického rozmýšľania bez strachu a bez odporu, poviem vám, tento prúd myslenia vo vás už druhý raz nenastane! 

Nech sa obávate čohokoľvek, sadnite si a veľmi pokojne, jasne si uvedomujte, že to nebudete mať len preto, že nad tým budete rozmýšľať. Milión vecí, nad ktorými ste rozmýšľali, ste nedostali. Chceli ste aj súkromné lietadlo, ale získali ste ho? Nie! Preto si jasne uvedomte, že obyčajné rozmýšľanie vám neprinesie žiadne výsledky. Výsledky vám prinesie iba to, keď vytvoríte priestor. „Vytvoriť priestor“ znamená ZOBRAŤ ZODPOVEDNOSŤ a rozmýšľať.

Pohodlne si sadnite a jasne si povedzte: „Teraz si dovolím premýšľať až do extrémnych záverov, logických záverov každého smeru myšlienok, ktorého sa bojím. Keď sa bojím chudoby, sadnem si a budem premýšľať o extrémnej chudobe. Keď sa bojím väzenia, budem premýšľať o extrémnej možnosti väzenia. Keď sa bojím smrti, sadnem si a budem rozmýšľať o extrémnej možnosti smrti. Keď sa bojím choroby, budem rozmýšľať o extrémnej možnosti choroby.“

Strach rozmýšľať, myslieť vám nedovolí premýšľať za určitou hranicou. To neznamená, že strach spôsobí, že úplne zabudnete na predmet rozmýšľania. Napríklad, keď sa bojíte choroby a nebudete logicky rozmýšľať o jej extrémnom konci, to neznamená, že váš vnútorný priestor si nikdy na túto chorobu nespomenie. Nie! Logicky o tom nebudete premýšľať, ale podvedome áno. Poviem vám, čokoľvek, čo zostane vo vašom podvedomí ako bremeno, záťaž a bude vás nútiť premýšľať o tom, vyneste všetko von a vedome o tom premýšľajte až k logickému záveru. Vďaka integrite strach z premýšľania zmizne a akonáhle zmizne, nemôže vám spôsobiť strach. 

Prosím pochopte, vesmír funguje na základe zákona: „Nerobte iným to, čo nechcete, aby iní robili vám. Keď nebudete iným robiť to, čo nechcete, aby bolo robené vám, tak to čo nechcete, aby vám bolo robené, vám iní robiť nebudú.“ Toto je vesmírny zákon života. Keď nebudete mať strach z rozmýšľania, rozmýšľanie vám nebude spôsobovať strach. Oboje – vy aj vaše rozmýšľanie – dospejú k dohode: „Dodnes sme mali vojnu. Zastavme ju. Urobme dohodu. Zastavme dnes paľbu. Ja sa nebudem bať teba, ty sa neboj mňa.“ Táto dohoda je to, čomu hovorím integrita. 

Prvá vec, ktorú musíte urobiť vo vašom živote, je sadnúť si a porozmýšľať o všetkých témach, dimenziách, o priestore a dianí vo vašom živote, o ktorých ste nemali záujem rozmýšľať, o ktorých ste sa báli rozmýšľať. Ak sa bojíte chudoby, musíte si sadnúť a rozmýšľať: “Aký by bol logický koniec a následok chudoby, ktorej sa bojím, o ktorej sa bojím rozmýšľať?“ Sadnite si a rozmýšľajte o tom. Nehovorím, aby ste si spôsobili chudobu. Nie! Ja iba hovorím, rozmýšľajte o tom! Poviem vám, iba za niekoľko dní - nemôže to trvať viac ako 3-4 dni – sa váš strach z chudoby rozplynie! Prosím počúvajte, vždy keď nebudete mať strach o niečom rozmýšľať, tak vás to nebude viac prenasledovať a sedieť vo vašom nevedomí ako bremeno. 

Keď sa obávate chudoby, ale nechcete o nej logicky premýšľať, neznamená to, že nebudete o nej premýšľať. Budete sa tej chudoby neustále báť a neustále o nej nevedome premýšľať. Budete márniť všetku svoju energiu, pretože bude vo vás sedieť ako nádor. Bude sedieť vo vašom nevedomom priestore ako veľký nádor. „Vyžehlenie“ vášho myslenia, nemať strach o čomkoľvek rozmýšľať, prijatie akéhokoľvek logického záveru, to je integrita. 

Kedykoľvek chcete rozmýšľať o chudobe, smrti, väzení, vždy sa bojíte, že samotné rozmýšľanie o tom všetkom sa môže stať realitou vo vašom živote. Ale kedykoľvek chcete rozmýšľať o bohatstve, o tom, aby sa splnili vaše túžby, tak máte vždy strach: „ Aj keď budem o tom rozmýšľať, nezískam to.“ Pozrite sa ako smiešne funguje váš mozog! Vy si vždy myslíte, že veci, ktoré chcete, nezískate. Myslíte si, že veci, ktoré chcete, nezískate ani vďaka premýšľaniu o nich. Pochopte, myslíte si, že veci, ktoré chcete vo svojom živote, nezískate, aj keď budete na tom pracovať! Ale obávate sa, že všetky veci, ktoré nechcete, dostanete už len tým, že budete o nich rozmýšľať! Život k vám nie je taký nespravodlivý! Čokoľvek sa deje vo vašom živote, sa udeje až potom, keď o tom rozmýšľate a zoberiete za to zodpovednosť! Duch sa objaví vo vašom živote iba vtedy, keď zoberiete zodpovednosť za to, že ho pozvete. Chudoba sa udeje vo vašom živote iba vtedy, keď zoberiete zodpovednosť za to, že ju pozvete, privoláte. 

Prosím počúvajte! Čokoľvek sa stane iba vtedy, keď zoberiete zodpovednosť za to, že to pozvete, privoláte. To spôsobí, že sa to stane. Mali by ste veľmi jasne spoznať, uvidieť to vaše pokrytectvo. Myslíte si, že to, čo vo svojom živote vždy chcete, nepríde ani vtedy, keď budete na tom pracovať. Aký smiešny priestor si vytvárate ohľadne života a potom ho obviňujete! Keď si vytvoríte tento druh priestoru, bude vám život odpovedať? Bude reagovať? „Vyžehliť“ vaše myslenie tak, aby prirodzene logicky plynulo, musí byť prvý krok, ktorý musíte urobiť vo vašom živote.

Prvá vec, ktorú dnes musíte urobiť, je sadnúť si a urobiť zoznam všetkých oblastí, ktorých sa bojíte. Keď sa bojíte choroby, prvá bude choroba; ďalšia bude smrť, tretia - väzenie, štvrtá - chudoba, piata - strata všetkých vzťahov, šiesta - život v osamelosti. Čohokoľvek sa bojíte - sú ľudia, ktorí majú strach z toho, že budú žiť so stratou mentálnej rovnováhy, že budú blázniví - akýkoľvek strach máte, zapíšte si to a logicky o tom premýšľajte. Keď stratíte strach z rozmýšľania, budete žiť šťastne, v blaženosti, zosobášení spolu až naveky! Môžete žiť šťastne až do smrti! Mať večnú romancu s vaším myslením, to je integrita! 

Integrita odstraňuje z vášho myslenia strach. Budete môcť rozmýšľať o čomkoľvek, zoberiete zodpovednosť za správne veci. Nebudete mať zvrátenú vieru o sebe a o vašom vlastnom živote. Prosím pochopte, zvrátená viera je: Vy sa vždy bojíte, že všetko to, čo nechcete, sa vám stane, aj keď o tom budete iba rozmýšľať. Bojíte sa, že aj keď zoberiete zodpovednosť, tak nič z toho čo chcete, vám nebude dané! To je zvrátené vnímanie o živote! Pochopte, je to ako keby ste chceli, aby do vášho domu prišiel vysoko vážený hosť. Ale vo chvíli, keď do neho vstúpi, tak vy tam budete stáť s topánkou v ruke, váš syn s násadou na metlu, a ďalší syn s vodou s kravským hnojom. Ako ten hosť vstúpi do vášho domu? Tomu hovorím „zvrátené vnímanie“. Takisto, keď život vstupuje do vás, tak nadávate, hundrete, zdráhate sa, vzpierate sa: „ Ja viem, že mi dáš to, čo nechcem, aj keď si na to iba pomyslím. Viem, že mi nedáš to, čo chcem, aj keď budem na tom pracovať!“ 

„Vyžehliť“ vaše myslenie, to je integrita. Priniesť autentickosť do vašich činností, to je druhá zložka vášho života.

Vždy keď privediete do vášho života, do vašich činností autentickosť, vaše neustále nepriateľstvo voči činnostiam sa stratí. Váš život sa stane aktívnym. Musíte vedieť veľmi základnú vec: Život je „dianie“! Nie je to podstatné meno. Je to sloveso! Život je dianie! 

Väčšina vášho života sa deje tak, že nie ste aktívni a stále pokračujete v predstave, že keď nebudete aktívni, tak si môžete život vychutnávať, užívať. Či je to správne alebo nesprávne, iba vtedy, keď budete aktívni, sa vo vás začne diať život. 

Všetci z nás sme boli ako deti kontrolovaní, usmerňovaní našimi rodičmi, spoločnosťou a staršími, keď sme boli aktívni. Pretože nás nevedeli zvládnuť, tak nás riadili, ovládali. Keď ste skákali, kričali alebo sa krútili, tak vás starší usmerňovali, pretože vás nevedeli zvládnuť. Nanešťastie, vy máte tieto hlboké neukončenia s tým, že vás nerešpetovali alebo vám nedovolili byť aktívnymi, byť v pohybe. Preto ste začali nenávidieť pohyb a stalo sa to veľmi silným vzorcom, neukončením vo vás. Keď ste boli potláčaní v tom, keď ste sa ako deti krútili a stále máte toto neukončenie, tak nedokážete robiť ani jednoduchú jogu bez bolesti chrbáta. Musíte ukončiť všetky situácie, v ktorých ste boli kontrolovaní, keď ste boli aktívni, všetky neukončenia, ktoré vám boli spôsobené, keď ste boli aktívni. Dieťa by nemalo mať žiadne neukončenia v súvislosti s aktívnosťoum, s pohybom. Pretože máte tieto neukončenia, stratili ste autentickosť.

Autentickosť je priamo spojená s jedlom a ohňom vo vašom žalúdku. Keď privediete autentickosť, oheň vo vašom žalúdku znova ožije. Keď bude znova nažive, stanete sa autentickými. Autentickosť nie je nič iné ako ukončenie vašich neúplností spojených s pohybom. Neúplnosti, neukončenia, ktoré máte v súvislosti s pohybom, aktívnosťou, sú neautentickosť. Priamy spôsob ako priniesť do vášho života autentickosť je ukončiť všetky neúplnosti spojené s pohybom. To je tá najnešťastnejšia vec, ktorá sa stala ľudským bytostiam. Na celom svete, vo všetkých krajinách, vo všetkých civilizáciách, vo všetkých spoločnostiach je také smutné, že rodičia nie sú schopní zvládnuť aktívnosť, pohyb detí. Deti sú riadené, usmerňované a vytvárajú si neukončenia spojené s pohybom. Začínajú si vytvárať pocit, že keď sú aktívne, je to niečo zlé!

Poviem vám, keď ukončíte neúplnosti spojené s pohybom, tak prvá vec, ktorá sa stane bude tá, že sa stratí vaša žiadostivosť, pretože žiadostivosť nie je nič iné ako tajne sa snažiť byť aktívny! Pretože veríte, že byť aktívnym nie je správne, vedľajším efektom je žiadostivosť! Keď ukončíte tieto neúplnosti spojené s aktívnosťou, s pohybom, keď privediete autentickosť do vášho života, prvý výsledok bude ten, že zmizne všetka žiadostivosť. Po druhé, prebudí sa oheň, agni. Vaše telo sa stane čistým, žiarivým!

Autentickosť nie je nič iné ako ukončenie so vzorcami spojenými s pohybom, ukončenie všetkých neukončení, ktoré máte vo vašom živote ohľadne pohybu. Priveďte sa do priestoru naplnenia, úplnosti s pohybom. Vráťte sa späť ku všetkým neukončeniam, ktoré ste si v sebe vytvorili vo vašom detstve vy sami aj iní. Je jedna vec: iní môžu byť maximálne ich príčinou, ale vytvárate ich iba vy! Neukončenia vo vás nemôžu byť vytvorené inými ľuďmi. Iba vy ich vytvárate. Iní môžu byť iba ich nepriamou príčinou. Môžu byť okolnosťou, ale neukončenie samotné si vytvárate vy sami. Je vytvorené vami.

Prosím počúvajte! Pokiaľ budete mať neukončenia spojené s pohybom, aktívny životný štýl vám prinesie veľa bolesti, nenávisti a utrpenia. Budete nenávidieť byť aktívny, hýbať sa. Keď nebudete aktívni, oheň vo vašom žalúdku bude prirodzene mŕtvy. Keď nebudete aktívni, beriete zodpovednosť za to, že do svojho tela prinášate ochorenia! Keď nebudete aktívni, keď nebudete autentickí, tak pozývate do vášho tela všetky choroby. Keď k vám prídu, tak hovoríte: „Nie, nie! Nevolal som ťa! Choď preč!“ A oni hovoria: „V žiadnom prípade! Dostali sme tvoje pozvanie! Nemôžeme teraz zrušiť našu rezerváciu! Prišli sme do tvojho domu, musíme tu byť, musíme tu stráviť nejaký čas!“

Ukončenie so všetkými neukončeniami spojenými s pohybom je autentickosť. Autentickosť znamená „byť šťastne zosobášený s pohybom a žiť spolu šťastne až do smrti!“ 

Byť zodpovedný znamená „byť naplnený s vaším bytím“! 
Byť obohacujúcim znamená „byť naplnený so životom samotným“! 

No comments:

Post a Comment