Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, September 12, 2013

12. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 12. september 2013

Čo je Dharma?

Dnes budem rozprávať o jednom slove: Dharma. (pozn. Dharma je sanskritský termín pre vesmírny zákon). Čo je to Dharma? Budem definovať toto slovo. Dharma je zákon života ktorý je vašou prirodzenou skúsenosťou bez potreby akejkoľvek duchovnej praxe alebo pochopenia. Dharma je prirodzený prúd života, existencie, bez potreby akejkoľvek duchovnej praxe alebo pochopenia.

Pochopte túto pravdu. Ak vás niekto bude chcieť napadnúť, čo urobíte? Prirodzene sa budete brániť. Potrebujete na to nejakú špecíálnu vedomosť? Nie. Nepotrebujete na to žiadnu špeciálnu vedomosť alebo prax. Samotnou existenciou vás váš samotný život bude obraňovať. 
Kedže nechcete aby vás niekto zabil, tak nezabíjať iných je dharma. Keďže nechcete aby vás niekto zabil, tak nezabíjať iných je ahimsa. To čo nechcete aby iní robili vám, nerobiť iným, to je dharma. 

Kedže nechcete aby vás niekto okrádal, neokrádať iných je asteya. Kedže nechcete aby vám niekto klamal, neklamať iným je satya. Kedže nechcete aby niekto nepovolane fyzicky zasahoval do vašej existencie, preto nazasahovať nepovolane do fyzickej existencie iných je brahmacharya. Kedže nechcete aby niekto zhromažďoval zdroje len pre seba, preto to nerobiť vo svojom živote je aparigraha. 

Dharma je len pár týchto vecí: ahimsa, satya, asteya, brahmachariya, aparigraha. Nenásilie, pravdovravnosť, nekradnutie, zdržanlivosť, nezhromažďovanie (život s minimom vecí). Potrebujeme nejaké špeciálne pochopenie na to, aby sme žili tieto princípy? Nie. Keď vy obraňujete svoju existenciu, svoj život, svoju identitu, je to pre vás prirodzené. Robte to isté pre iných. Toto je prirodzený tok života. 

Dharma je vždy bez rozporov. Čokoľvek iné ako dharma vždy zanechá v nás nejaké neukončenie, nejakú neúplnosť. Dharma je ten jediný prúd života, existencie, ktorý je bez rozporov. 

Všetky rozsudky vedú len k viacerým argumentom, odvolaniam, ale všetky riešenia založené na dharme uchovajú obidve strany v naplnení, pretože dharma je prirodzený tok života, prirodzená existencia života. Nevyžaduje si žiadnu špeciálnu prax, žiadne špeciálne pochopenie. Je založená len na jednej pravde - to čo nechceš aby robili iní tebe, to nerob ty iným, to je všetko. 

Zákony vedú k viac a viac argumentovaniu, ale dharma je zameraná na riešenia. Zákony sú vytvárané právnikmi, ktorí si vychutnávajú argumentovanie, sú vytvárané tak, aby oni sami potom mohli hľadať diery vo svojich vlastneručne vytvorených zákonoch. Ale dharma je vytvorená osvietenými bytosťami, Rishis, ktorí si užívajú riešenia. 

Dharma je prirodzený zákon prúdu existencie. Ak začnete zosúlaďovať svoje vnútorné bytie s dharmou, tak ste vyhrali, ak sa zosúladíte s dharmou, tak ste vyhrali. Ak sa dokázete vrátiť k dharme, tak ste vyhrali. 

Ukončenie nie je nič iné ako vrátiť sa späť do priestoru, kde zažívate neustálu dharmu vo vašom živote. Bohužiaľ vo vašom živote sa klamstvo stalo spontánnym. Namiesto naplnenia, ktoré by malo byť spontánne, je to klamanie. Vy dokážete klamať spontánnejšie ako hovoriť pravdu. Prístroje na detektovanie lži sú založené na vaše pohodlie s výrokmi ktoré hovoríte. Ale moderný človek už prekročil túto zónu pohodlia. Moderný človek dokáže klamať pohodlnejšie ako keď hovorí pravdu. Bohužiaľ klamanie sa stalo spontánne prirodzeným štýlom nášho života. 

Stalo sa to poľutovaniahodným vzorcom – váš mozog je ustálený v nenaplnení. To je tá najnešťastnejšia udalosť v živote. Aj bez toho aby ste chápali čo robíte sa vám to vráti. To čo urobíte sa vám vráti. 

Základný zákon života je: to čo robíte iným sa vám vráti. Ak nechcete byť zranení, nezraňujte iných. Ak nechcete, aby vás život podvádzal, nepodvádzajte iných. Nemyslite si, že môžete niekde niečo ukradnúť a utiecť niekam, kde si to budete užívať. Nie! Vibrácie, ktoré vytvoríte na jednom mieste, nezostanú na tom mieste, ale presunú sa s vami kdekoľvek pôjdete.

Počúvajte, teraz budem definovať vzťah medzi dharmou a karmou. Ak sa vás niekto pokúsi napadnúť a vy sa budete brániť, to je prirodzený zákon života – dharma. Takisto, keď nenapádate iných, to je dobrá karma. Vedieť, že zraňujete iných, to je zlá karma.

Pochopte, čokoľvek čo je váš prirodzený prúd, to je dharma, nerobiť to iným je karma. Jednoduchý prúd života je dharma a karma. Čokoľvek vytvoríte, urobíte, čokoľvek sa pokúšate prijať, praktizovať, to nie je prirodzený zákon života. 

Takže jediné čo potrebujete praktizovať je táto jedna vec – ukončenie. To znamená vrátiť sa späť do vášho pôvodného priestoru. Nie je potrebné praktizovať nič iné ako ukončenie. Prirodzene budete poznať prirodzený prúd života.

Keď budete v priestore prirodzeného zákona existencie, budete ustálení v správnej karme. Keď budete naplnení a úplne v súlade s prirodzeným zákonom života, nikdy nebudete schopní vytvoriť žiadnu nesprávnu karmu.

Život reaguje na priestor a vibrácie, ktoré máte vo vašom vnútri, nielen na činnosti, ktoré vykonávate. Ak dokážete zmeniť váš vnútorný priestor, dokonca aj karma sa rozpustí a jej dopad na vás sa stratí, zanikne, zmizne.

No comments:

Post a Comment