Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, September 17, 2013

17. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 17. september 2013 

Naplnenie vás oslobodí od strachu zo zmeny 

Dnes budem rozprávať o sile naplnenia a obohacovaní. O tom, ako naplnenie pomáha obohacovaniu a ako obohacovanie pomáha naplneniu.

Prosím počúvajte. Ľudský život je vo svojej čistej prítomnosti, vo svojej čistej podstate večné nadšenie, vzrušenie. Preto sú všetky vlastnosti života založené na zmene. Zmena je zákon vytvorený pre nadšenie. Lenže vtedy, keď sa pokúšate priniesť do života istotu, čo je nemožné, tak sa pokúšate priniesť stabilitu, priestor, v ktorom zmeny nie sú možné. Lenže nanešťastie, aj keď ste v tom úspešní, dostanete sa do priestoru nudy. 

Keď sa pokúšate priniesť stabilitu z priestoru nenaplnenia tým, že zastavujete zmeny alebo vytvárate nárazník, aby ste nedovolili zmenám, aby sa vo vás diali... Prosím počúvajte, keď ste naozaj bezmocní a bez lásky – oboje je jedno a to isté. Iba vtedy, keď budete mať silu, budete schopní milovať. Keď budete milovať, budete mať obrovskú silu. Keď sa cítite bezmocní a bez lásky, prinášate manželstvo ako alternatívny životný štýl. 

Ja nie som proti samotnému systému manželstva. Som proti manželstvu z dôvodu nenaplnenia, neukončení s neistotou. Je to tak, ako keď máte pocit neistoty, či bude táto láska trvať navždy. Keď máte pochybnosť o človeku alebo pocit neistoty ohľadne neho, nemôžete získať jeho lásku manželstvom! Prosím počúvajte! Nemôžete získať lásku od človeka manželstvom! Nie! Nie je to možné! Keď máte nenaplnenie, strach, neistotu: Či budem mať lásku od tohto človeka, alebo lásku v mojom živote navždy?“ - sú to dve veci: „mať lásku tohto človeka“ alebo „mať v živote aspoň lásku v nejakej forme, podobe.“ Ak máte túto pochybnosť, tento problém, prvá vec, ktorú musíte urobiť je ukončenie! Prvá vec, ktorú musíte urobiť je ukončenie. Nič iné! 

Chcem, aby ste pochopili túto dôležitú pravdu. Toto je základná pravda celého hinduizmu.  Od začiatku by mali byť všetky rozhodnutia nasmerované k ´nivritti´, z naplnenia smerom k väčšiemu naplneniu. Lenže nanešťastie, keď začnete robiť vonkajšie rozhodnutia pre vaše vnútorné nenaplnenie, vždy keď si myslíte, že keď zmeníte situáciu zvonka, tak vám to prinesie zmenu, že to zmení situáciu, tak sa dostanete iba do väčšieho a väčšieho zmätku. Najhorší zmätok, do ktorého sa môžu ľudia dostať je rozhodovať sa o čomkoľvek z priestoru nenaplnenia.    

Videl som ľudí, ktorí sa rozhodli prijať sannyas z dôvodu svojho nenaplnenia. Trápili sa a trpeli celý život, zničili svoj vlastný život. Takisto ľudia, ktorí sa rozhodli uzavrieť manželstvo z dôvodu nenaplnenia, zničili dva životy: svoj a život iného človeka. Keď urobíte rozhodnutie o sannyas z priestoru nenaplnenia, zničíte jeden život. Keď urobíte rozhodnutie o manželstve z priestoru nenaplnenia, zničíte dva životy! Pochopte, celé ľudstvo nerobí nič iné ako to, že ničí všetkým život! Ľudia trávia celý svoj život ničením života niekoho iného! 

Každá karma, ktorá ostane neukončená, bez ukončenia, každá činnosť vykonaná z priestoru nenaplnenia je ´pravriti´. Je to viac a viac nebezpečné, viac a viac znepokujujúce, viac a viac bezmocné. Iba vtedy, keď vás naučili umenie ukončenia pred dosiahnutím veku 7 rokov, môžete vyrásť ako ľudská bytosť. 

Neustále žite v priestore naplnenia. Ukončovanie je puja. Ukončovanie je homa. Ukončovanie je tapas (pokánie). Ukončovanie je sadhana (duchovné praktizovanie). Ukončovanie je praktizovanie. Ukončovanie je puja. Ukončovanie je oddanosť. Ukončovanie je joga. Ukončovanie je všetko.

Preskúmať svoje vnútro, preskúmať to na základe ktorých neukončení ste prijali rozhodnutie a urobiť s tým ukončenie je veľmi dôležité, pretože keď sa väčšina z vás pokúša vstúpiť do manželstva, robíte to na základe pocitu nenaplnenia, že nemáte lásku a myslíte si, že ten druhý človek vám doplní, pridá lásku. Prosím pochopte, keď bude toto rozhodnutie urobené na základe bezmocnosti, tak budete pridávať vášmu životu iba viac a viac bezmocnosti. Keď budete zameraní na bezmocnosť, koľko stoviek ľudí bude dopĺňať váš život, toľkých budete iba ničiť a seba tiež. Keď budete ustálení v priestore sily, nebudete potrebovať, aby váš život dopĺňali iní ľudia. Budete neustále obohacovať! 

Prosím počúvajte. Presne tak ako peniaze robia viac a viac peňazí, popularita vytvára viac popularity, sila vytvára viac sily, naplnenie vytvára viac naplnenia, nenaplnenie vytvára viac nenaplnenia. Keď sa budete pokúšať prinášať viac stability z dôvodu vášho nenaplnenia, tak budete iba znižovať nádherný prúd prirodzenej vlastnosti života, ktorou je zmena, pretože zmena je vzrušujúca, strhujúca. 

Každou činnosťou, ktorú urobíte z priestoru naplnenia bez toho, aby ste stratili nadšenie života, budete vedieť ako priniesť stabilitu. Budete vedieť, kde prijať zmenu ako zákon života a kde mať stabilitu. Poviem vám, mať jasnosť, pochopenie, že život je zmena, je tá najväčšia stabilita, ktorú môžete mať vo svojom živote. Mať pochopenie, že život sa večne mení a že zmena prináša nadšenie, vzrušenie, je ten najstabilnejší životný štýl, ktorý môžete mať. To je tá najväčšia stabilita, ktorú môžete priniesť do vášho života. Každý krok, každý pohyb z priestoru naplnenia prináša tú najväčšiu stabilitu a nadšenie. 

Mali by ste vedieť, že keď budete pracovať z priestoru nenaplnenia, keď sa budete pokúšať priniesť do vášho života stabilitu, tak zabijete nadšenie, vzrušenie vo vašom živote. Nadšenie v živote vždy prichádza vďaka zmenám. Hovorím o veľmi komplikovanej téme: Mať v živote nadšenie alebo stabilitu? Toto je veľká otázka, ktorú ľudia majú. Nadšenie, vzrušenie prichádza vďaka zmene. Stabilita prináša prekliatie v podobe nudy, nadšenie prináša prekliatie v podobe nestability. Lenže na základe naplnenia, keď sa budete posúvať so stabilitou, tak vaše rozhodnutia a bytie budú také, že budete mať stabilitu a nestratíte nadšenie života. Z priestoru nenaplnenia, či sa budete pokúšať byť stabilní alebo nadšení, oboje bude viesť iba k viac a viac komplikáciám. 

Kedykoľvek budete pracovať z priestoru nenaplnenia, vždy budete unavení a unudení v čase, keď prídu výsledky, preto si ich prestanete vychutnávať. Výsledky sa stanú nudnými, unavujúcimi, viac pre vás nebudú vzrušujúce. Tá najhroznejšia vec, ktorá sa môže stať ľudským bytostiam je pracovať celý život a nikdy nevidieť žiadnu radosť a žiadny správny výsledok vo vašom živote. Toto sa stáva ľuďom, ktorí neustále pracujú z priestoru nenaplnenia. 

Človek, ktorý vyrezáva deities, si nikdy žiadnu nenechá na to, aby ju uctieval, pretože keď ju vyrába, tak ju plánuje predať. Človek, ktorý má kravy, celý deň pracuje a získava mlieko, nikdy nebude to mlieko piť, pretože pri každom pohári bude myslieť na to, že sú to peniaze. Klenotník nikdy nebude nosiť svoje najlepšie šperky, pretože myslí na to, že: „Keď ich predám, zarobím viac peňazí.“ 

Myslíte si, že preto, lebo vám vo vašom živote chýba láska, získate ju vďaka manželstvu. Že získate do vášho života niekoho, o kom si myslíte, že vám bude neustále dávať lásku alebo to budete od toho človeka očakávať. Lenže ja vám poviem, láska musí byť zažívaná vo vašom vnútri. Budem definovať lásku, prosím počúvajte! Dôvera, ktorú máte voči sebe, to je láska! Dôvera, ktorú máte voči sebe, to je láska. Sila, ktorú máte, je blaženosť. Keď v sebe nemáte dôveru v seba, konceptom lásky bude žiadostivosť.    

Keď privediete do vášho vnútra naplnenie, potom vám žiadna zmena zvonka neodoberie vnútorné nadšenie. Aj keď vtedy privediete do vášho vnútra stabilitu, nebude to viac viesť k nude vo vašom vnútri. Stabilita bez pocitu nudy je blaženosť. Zmena bez pocitu nestability je blaženosť. Keď bude vaše chápanie ustálené v pravde, že zmeny sa dejú v živote neustále, že život sa mení, keď budete ustálení v tomto pochopení, tak potom budete na tom najstabilnejšom mieste na planéte Zem. 

Účinok zmeny vo vašom vnútornom priestore spôsobuje vaše obavy zo zmeny. Strach z neukončení, ktorými musíte prechádzať počas každej zmeny, vás smeruje do priestoru, v ktorom sa obávate dokonca aj zmeny. Lenže bez zmeny to nebude tak, že budete šťastní vo svojom živote. Pokoj prináša nudu. Vnútorne máte silnú myšlienku, že pokoj prináša nudu, preto hovoríte: „Urobme nejakú zmenu.“ Keď máte zmenu, obávate sa toho, čo zmena prinesie. Každé rozhodnutie z priestoru nenaplnenia, či je to manželstvo alebo sannyas, je zmena jedného väzenia na druhé. Nie je to nič iné ako zmena väzenia. 

Počúvajte! Toto je tá najdôležitejšia lekcia, ktorú ľudia musia dostať. Ľudia si myslia, že ukončenie je ako riešenie na jeden problém a keď ho vyrieši, tak ho môžu zahodiť. Nie! Dokonca aj vtedy, keď ste nadšení, že ste sa zbavili vašich problémov, prosím, pokračujte v tom, aby ste boli v priestore naplnenia a ustálili sa v tomto priestore. Nielenže sa viac nedostanete do tých istých problémov, ale nedovolíte, aby vznikol žiadny iný problém! Bude to taká radosť! Nemať žiadne problémy, to nie je život. Život je niečo viac! Nanešťastie vy začnete žiť na základnej frekvencii prežitia. 

Videl som, že keď som dal ľuďom proces ukončenia, keď som ich do tohto procesu inicioval, v momente, keď sa zbavili problému, prestali robiť ukončenie. Prestali cítiť nevyhnutnosť ukončenia v živote. Poviem vám, robte ho ako dôkladný náboženský rituál! Každý večer venujte aspoň 21 minút procesu ukončovania. V skutočnosti nemusíte hľadať žiadne neukončenia. V momente keď sa posadíte, tak čokoľvek sa vo vás objaví, to je neukončenie.  Urobte s tým ukončenie. Teraz veľmi jasne vyhlasujem: Toto by sa malo stať životným štýlom. 

Prosím pochopte, neočakávam od vás, aby ste robili žiadnu inú kriyu, jogu. Tieto veci si môžete vybrať na základe vašej potreby: či chcete praktizovať unclutching, nithyananda jogu, nejakú kriyu. Jediná vec, o ktorú vás budem žiadať, je aspoň 21 minút ukončovania každý večer pred spaním.   

Prosím počúvajte! Ukončenie nie je len riešiteľom problémov, je to darca sily. Veľakrát ľudia používajú ukončovanie ako toaletný papier: použijete ho a zahodíte. Nie! Ukončovanie nie je toaletný papier! Je to tanier, z ktorého jete každý deň. Je to darca sily! Je to jedlo, nielen tanier na jedenie! To je to správne slovo.

Takže aj keď sa zbavíte nejakého problému vo vašom živote, o ktorom ste si mysleli, že je to ten najväčší problém, rozhodnutím z priestoru naplnenia pokračujte v tom, aby ste boli naplnení! Pokračujte v procese ukončovania! To vytvorí vo vás taký silný, nádherný priestor. Udeje sa vo vás toľko vecí! Začne sa vo vás vyjadrovať veľa výnimočných schopností. Budete mať intuíciu. Budete mať rôzne schopnosti.    

Prosím počúvajte. Útok alebo znásilnenie neznamená iba vpadnutie do fyzického priestoru niekoho iného a fyzické donútenie k sexuálnemu aktu alebo sexuálnemu využívaniu. Toto je obmedzená definícia. Dokonca aj vtedy, keď bez dovolenia vstúpite do priestoru niekoho iného a očierňujete ho, brutálne ho urážate bez toho, aby ste si vypočuli aj jeho stranu, aj toto je znásilnenie. Označujem to novým slovom: „znásilnenie identity“. Je to oveľa silnejšie, oveľa horšie mučenie ako je fyzické znásilnenie.

Ja som prešiel „znásilnením identity“. Chcem vám povedať jednu dobrú správu: Dostal som sa z celej záležitosti iba vďaka sile ukončenia! Vy ani neviete, čo vám ukončenie môže priniesť! Ja som sa dostal z celej záležitosti, všetko som znova vytvoril, prebudoval oveľa lepším spôsobom iba vďaka sile ukončenia! Preto vám hovorím, aby ste urobili z ukončovania svoje náboženstvo. Urobte z ukončovania svoje duchovné praktizovanie. Urobte ukončovanie vašim životom. 
Ešte raz budem definovať ukončovanie: Prechádzať vašou minulosťou s hlbokou pozornosťou v prítomnosti, ale bez toho, aby ste sa ňou identifikovali. Vždy keď niečomu venujete vašu pozornosť, tak sa s tým identifikujete. Vždy keď sa s tým prestanete identifikovať, tak od toho odvediete vašu pozornosť. Dôležitá vec, ktorú musíte vedieť je, že musíte tomu venovať pozornosť, ale nie identifikovať sa s tým. To je ukončovanie. Venovať pozornosť niečomu bez toho, aby ste sa s tým identifikovali, to je ukončovanie. Toto je tajný kľúč. 

No comments:

Post a Comment