Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, September 14, 2013

14. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 14. september 2013

1. OTÁZKA: Je regresia do minulých životov pri hypnoterapii odlišná od procesu purnatva (ukončenie, dosiahnutie naplnenia), ktorý robíme počas programu Nithya Kriya Yoga? V čom je to iné?

ODPOVEĎ: Hypnoterapia nie je zlá, ale vtedy keď človek, ktorý ju robí, nie je duchovne založený, jeho vzorce vás ovplyvnia. Hypnoterapia vás privádza do tranzu, aby vám tak priniesla naplnenie. Preto by mal byť človek, ktorý vás tam privádza, v stave Nithya purnatva. 

Existuje veľa nesprávnych názorov a predstáv o hypnóze, ktoré nie sú pravdivé. Nikto nedokáže zmeniť vaše základné rysy, charakteristiky. Nikto vás nedokáže prinútiť urobiť niečo, čo nie je pre vás prirodzené, ako napríklad prinútiť človeka, aby na vás prepísal svoj majetok. Keď pôjdete k nesprávnemu človeku, je to ako keby sa slon okúpal v zablatenej vode a zašpinil sa. 

Medzi hypnoterapiou a procesom purnatva je veľa rozdielov. Pri procese purnatva existuje ´shakti´ (sila), avatár, ktorý je ustálený v stave purnatva, naplnenia a ktorý vás privádza do tohto stavu. Takisto vás dokáže zbaviť vašich koreňových vzorcov, o ktorých neviete. 

2. OTÁZKA: Stačí dať peniaze na vykonanie homas (rituály ohňa) na odstránenie neukončení z minulých životov? Je správne zbaviť sa neukončení týmto spôsobom a uniknúť tak pred trápeniami, ktoré nám dal Boh ako trest?

ODPOVEĎ: Boh nečaká na to, aby vás potrestal! Boh vám chce dať iba blaženosť! Vy sami si dávate tresty. Boh ponúka Zem, ľudia ju ničia. Boh dáva život, ľudia robia terorizmus. 

Tým, že dáte peniaze, sa nemôžete zbaviť vašich neukončení. Vy sami sa im musíte venovať s integritou. Človek, ktorý vykonáva ´yajna´ (rituál ponúkania milodarov spojený so spievaním mantier) by mal byť v naplnení a mal by mať ´vaak siddhi´ (schopnosť meniť slová na realitu). To je dôvod, prečo v našom ašráme robili posledné homy deti z gurukul školy. Oni dokonca dokážu do 10 minút zastaviť a spustiť dážď. Testovať ich je takisto súčasťou mojich ´leelas´ (božských hier). Dokážu sa hrať s prírodou. Majú ruže, s ktorými sa každý deň rozprávajú. Mnohé z detí boli úspešné a dosiahli to, že ruže zhodili svoje tŕne. Toto je integrita. 

Sú to vaše neukončenia, ktoré sa volajú ´doshas´. Ak máte ´naga dosha´, je to iba váš strach a neukončenie, ktoré máte s hadmi. ´Raahu dosha´ nie je nič iné ako neukončenie spôsobené vašou nepružnosťou, strnulosťou. Tým, že budete dávať peniaze na ´yajnas´, nemôžete dosiahnuť naplnenie, ukončenie s týmito ´doshas´. Mali by ste ísť k integrovanému človeku a urobiť ukončenie osobne. 


3. OTÁZKA: Čo je také výnimočné na sannyas? Niekedy mám pocit, že by som mal prijať sannyas, ale prečo by som mal trpieť tým, že budem osamelý? Nemôžeme praktizovať princípy a žiť naplnenie aj v rodinnom živote? 

ODPOVEĎ: Najprv budem definovať termín ´sannyas´. Najvyššia možnosť života v naplnení, byť ponorený vo svojho vnútorného priestoru a vyžarovať ho navonok, to je sannyas. 

Niektorí ľudia utečú z domu, opustia svoj majetok kvôli tomu, aby prijali sannyas. Ale keď tu prídu, tak budú bojovať o malé miesto, na ktorom budú sedieť a budú žobrať o almužnu. Budú takí pripútaní ku svojej ´kamandalu´ (nádoba na prenášanie vody) a budú ju neustále umývať.

Pýtaš sa, čo je také výnimočné na sannyas. Prečo sannyas? Odpoveď je, že iba vtedy, keď budete žiť naplnenie, tak to pochopíte. Je to ako keby si sa opýtal, prečo sa stať prezidentom? Bolo by možné vysvetliť ti to iba vtedy, keby si bol aspoň jeho poradcom. Iba vtedy, keby si bol na tejto úrovni, bol by si schopný pochopiť, prečo sa stať hlavným ministrom, potom predsedom vlády, potom prezidentom. Iba vtedy, keby si aspoň zakúsil naplnenie, budeš schopný pochopiť, prečo žiť sannyas. 

Ako sannyasi získaš silu a prevezmeš zodpovednosť. Oboje k tebe prídu. Oboje sa budú vždy diať simultánne, súčasne. Iba vtedy, keď získaš oboje – silu aj zodpovednosť, tvoj život sa bude rozpínať. Kým sa budeš rozpínať, neustále budeš vyžarovať naplnenie, uvedomíš si sannyas. 

Hovoríš: ´Prečo by som mal žiť osamelo ako sannyasi?´ Je to potrebné? V sannyas neexistuje osamelosť, iba ukončenie a naplnenie. V Indii je to tak, že všetky ostatné ženy okrem manželiek, treba vidieť ako matky a o niekoľko rokov dokonca aj manželky treba vidieť ako dcéry. Na západe sú všetky ostatné ženy okrem matiek priateľkami! Je veľmi smutné, že sme začali prijímať západnú kultúru. 

Aj keď sa idete zosobášiť, robte to z priestoru naplnenia. Keď budete nenaplnení, tak akékoľvek vzťahy vytvoríte, budete v nich vytvárať takisto iba nenaplnenie. Žiadostivosť nemôže byť nikdy koreňový vzorec, pretože vzniká až po dosiahnutí veku sedem rokov. Všetky vaše koreňové vzorce vznikli pre dosiahnutím tohto veku. Takže keď sa pozriete hlbšie, uvedomíte si, že váš vzorec žiadostivosti je založený na nejakom inom koreňovom vzorci. Môže to byť odmietanie alebo pocit nedostatku lásky alebo niečo podobné.

Urobte ukončenie s vaším vzorcom žiadostivosti predtým ako sa zosobášite. Pozrite sa na Mahadevu! Až vtedy, keď spálil žiadostivosť, zobral si Parvati! Iba takýto život môže byť naplnený! V skutočnosti vtedy, keď chcete byť osamelí, opustení, tak sa oženíte / vydáte. Vy aj vaša žena sa presťahujete do oddelených domov. Vaše deti pošlete do internátnej školy a potom vás v starobe váš syn odloží do starobinca. Keď nechcete byť osamelí, vstúpte do sannyas! Buďte so sangou, rozpínajte sa, obohacujte! Dokonca aj v starobe sa budete rozpínať a obohacovať. 

Keď sa cítite osamelí, najlepší spôsob ako to zmeniť je vstúpiť do obrovskej duchovnej sangy, ktorá prináša naplnenie. 

Pýtaš sa, či nemôžeme praktizovať princípy a žiť naplnenie v samotnom rodinnom živote. Poviem vám iba jedno: Ak je to možné, tak to skúste! Prosím pochopte, nemám zámer odrádzať vás, zastrašovať. V rodine, dokonca aj keď budete v priestore naplnenia, vás ostatní okamžite strhnú do priestoru nenaplnenia. Ale keď ľudia okolo vás budú žiť v úplnom naplnení, potom v poriadku, bude to možné. Iba vy sa musíte rozhodnúť, či je to možné. Je to rovnaké ako keď sa opýtate: ´Swamiji, nemôžeme mať nebo tu na Zemi?´ Odpoviem: „Bude to možné, keď bude v rieke Yamuna tiecť med, v Gange mlieko, v Saraswathi ´paneer´ (tvaroh) a medzi nimi bude nefritová hora, kde si postavíte dom z perál a okolo seba budete mať ľudí, ktorí budú ustálení v priestore naplnenia a budú vás obsluhovať.“ Iba vy sa musíte rozhodnúť, či je to možné! Keby to bolo možné, tak my, všetci sannyasis sme blázni!

No comments:

Post a Comment