Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, September 25, 2013

25. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 25. september 2013

Získajte správnu odpoveď 

Dnes vám chcem predstaviť niekoľko mojich nedávnych dôležitých objavov. Otázka: „Prečo existuje utrpenie?“ má rôzne odpovede. Táto otázka je večnou otázkou. Je to najvyššie hľadanie. Táto otázka má rôzne odpovede.

Buddha hovorí: „Túžba je jediná základná príčina utrpenia.“ Nechcem povedať, že Buddha nemá pravdu. Nechcem povedať ani to, že jeho výrok je úplný. Správna odpoveď neznamená úplná odpoveď. Niekedy môže odpoveď ako napríklad táto zahŕňať všetko, ale nie je dostatočne presná natoľko, aby sa v nej našlo riešenie. Kedykoľvek vznikne otázka, presnosť odpovede vás dovedie k tomu, aby ste našli riešenie. Každá odpoveď má svoje výhody aj nevýhody. Sú niektoré odpovede, ktoré zahŕňajú všetko. Ale nanešťastie tieto odpovede vám nepomôžu k tomu, aby ste boli presní. Nepomôžu vám nájsť správne riešenie.  

Prosím pochopte, keď chcete iba odpoveď, tak odpovede zahŕňajúce všetko sú skvelé. Nikto ich nemôže logicky poraziť. Nikto nedokáže logicky napadnúť Buddhovu odpoveď. Lenže keď chcete riešenie, všetky tieto odpovede, ktoré zahŕňajú všetko, nie sú pre vás priamo užitočné. Takže každá odpoveď vás vedie k ďalším otázkam o tom, ako získať skúsenosť tejto odpovede. Keď pôjdete na riešenie – čo, ako, prečo – prosím pochopte, keď pôjdete za hranice každej odpovede, vyviniete novú teológiu, vyviniete riešenia pre jeden typ mentálneho nastavenia, vzorca. Pochopte, keď chcete odpovedať iným, ktorí vás môžu logicky napadnúť ďalšími otázkami, tak odpovede ako je tá Buddhova, ktoré zahŕňajú všetko, ktoré sú všeobecné, sú vhodné, užitočné. 

Napríklad, na verejnom satsangu sa ma opýtate: „Prečo existuje utrpenie?“ Ja vám odpoviem: „Túžba je základná príčina utrpenia.“ Túto odpoveď nemôže nikto logicky poprieť. Nikto nemôže logicky zasiahnuť moju odpoveď, pretože je taká široká, všeobecná, že skôr zraníte vzduch šípom. 

Keď sa ktokoľvek opýta: „Ako môžeš povedať, že túžba je základná príčina utrpenia? Nie je to tak! Včera som si udrel hlavu o stenu. Cítim, že toto je základná príčina môjho utrpenia. Ako môže byť ten úder spojený s túžbou?“ Vždy to dokážem spojiť! Pochopte, vaša túžba žiť je narušená tým, že ste si udreli hlavu o stenu. Preto sa zbavte svojej túžby žiť; nebudete mať žiadne utrpenie! Logicky to tak môžem uzavrieť. Lenže nebude to riešenie. Môže to byť odpoveď, ale nie je to riešenie!

Teraz vám presne dávam metodológiu, pomocou ktorej by ste mali analyzovať teológiu alebo odpoveď. Keď vám dám odpoveď, ktorá zahŕňa všetko, ale priamo nerieši váš problém, aký má zmysel? Môže to byť pre vás dobrá zábava. Namiesto pozerania tých istých telenoviel v televízore a slzenia nad nimi je tento druh prednášok o niečo lepšia zábava, ale nie je to riešenie. Prosím pochopte, všeobecné odpovede nie sú riešením. Tieto odpovede sú ako sladkosť pre mozog, intelektuálny pôžitok, ale nie sú riešením.

Tieto všeobecné odpovede sú v poriadku na počiatočnej úrovni. Nazývam to ako „intelektuálne machrovanie“. Je to ako keď chcete z javiska ohúriť ľudí svojou odpoveďou. Zamrazíte ich logiku. Možno pre tento zámer sú takéto všeobecné odpovede užitočné, ale tieto odpovede vám nepomôžu nájsť riešenie, pretože riešenie je presná, láskyplná, starostlivá  chirurgia. 

Prosím pochopte, riešenia sú veľmi presné, láskyplné, starostlivé operácie. Keď chcete niekomu zlomiť ruky alebo nohy, nemusíte byť presní. Zraníte ľudí iba tým, že zoberiete sochor (páčidlo) a budete ním silno točiť, hodíte bombu, alebo budete strieľať. Ale keď chcete niekoho zachrániť, aký presní musíte byť!  

Prosím počúvajte. Pochopte to! Riešenie musí byť presné. Čím je presnejšie, tým má väčšiu silu! Odpovede môžu byť všeobecné, ale riešenie musí byť presné. Preto vždy žiadam ľudí, aby používali to, čo učím. Integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie sa stanú riešením iba vtedy, keď začnete o nich rozmýšľať a internalizovať ich. Keď vám ich ponúknem ako odpovede, sú to iba všetko-zahŕňajúce odpovede, intelektuálne machrovanie na javisku. Tieto štyri slová - integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie – keď nad nimi nemeditujete, keď o nich nerozmýšľate, budú ako Buddhova odpoveď: „Túžba je základná príčina utrpenia.“ Čo urobíte s takou odpoveďou? Povedzte mi, dokážete sa vzdať všetkých túžob? Preto sa ľudia sa rozhodnú, že žiť s túžbami a mať nejaké utrpenie je oveľa lepšie ako všetky túžby zahodiť. Keď zahodíte všetky túžby, stane sa to ďalším problémom. Dostanete sa do ďalšej nepraktickosti. „Túžby sú základnou príčinou utrpenia“ môže byť všeobecná odpoveď, ale nie riešenie.  

Takisto keď prijmete integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie ako odpoveď, ktorá zaznela z pódia, bude fungovať iba ako Buddhova odpoveď. Iba vtedy, keď to začnete internalizovať, intranalyzovať na Vnútornom prebudení (21-dňový program) stane sa to pre vás presným skúsenostným riešením. Toto je odpoveď na otázku, ktorú sa ma ľudia pýtajú: „Prečo by som mal prísť na Vnútorné prebudenie, keď sa zúčastňujem každodenných satsangov?“ Keď každý deň počúvate na satsangoch o integrite, autentickosti, zodpovednosti a obohacovaní, je to iba ako Buddhova všeobecná odpoveď, ale nie je to riešenie. Iba vtedy, keď sa zúčastníte Vnútorného prebudenia a budete internalizovať, intranalyzovať, stane sa to pre vás riešením. Pochopte, všeobecné odpovede sú dobrou zábavou, ale nedovedú vás k osvieteniu.

Sú niektoré riešenia ako sú tantrické techniky, ktoré nemôžu byť všeobecné, ale sú to úžasné riešenia! Nech máte akýkoľvek problém, môžete byť od neho oslobodení za desať minút, sedem minút, päťnásť minút! Sú to úžasné riešenia! Také jednoduché riešenia! Ale filozofia samotná nemá všeobecné odpovede, preto nemôže byť akceptovaná masami ľudí, nemôže byť akceptovaná spoločnosťou, spoločnosť ju nedokáže žiť, nedokáže ju mať, nedokáže jej rozumieť. Akokoľvek silný môže byť koreňový vzorec, tantra ho dokáže ukončiť za menej ako päť minúť! Za menej ako päť minút sa človek môže stať večným brahmachari (askétom)! Dokonca iba vďaka technikám, ktoré možno potrebujete praktizovať tri-štyri minúty, bude vymazaný sex aj z jeho vedomia! Ale nemá všeobecné odpovede. Má iba presné riešenia! Presné riešenia sú v nevýhode tým, že nie sú uznávané obyčajnými masami. Priemerné masy, obyčajné masy ľudí sú také neisté, že nedovolia nikde na planéte Zem existovať ničomu, čomu nerozumejú!

Prečo by sme mali zdolávať výšky Himalájí a hĺbky Pacifického oceánu? Prečo nemôžeme byť jednoducho v pokoji a žiť na svojom mieste? Nie! Priemerný človek, ľudia nedokážu odpočívať v pokoji, pokiaľ si nepodrobia výšky Everestu, Nanda Devi a hĺbky Pacifického oceánu! Nedokážu odpočívať v pokoji, keď ostane nepreskúmané, nezdolané niečo iné ako ich vlastná vnútorná hĺbka! Budú naďalej ostávať chudobní a úbohí vo svojom vnútornom priestore, ale nedokážu nechať nedobité, nepokorené nič, čo môžu vidieť svojimi očami a vnímať svojimi zmyslami. Tento druh mentality je organizované náboženstvo. Aké množstvo škody urobili presným riešeniam tieto všetko-zahŕňajúce odpovede! Poviem vám, ľudstvo sa nikdy nemôže vyvíjať s týmito odpoveďami. Môže sa vyvíjať iba vďaka presným riešeniam. Ale všeobecné, vše-zahŕňajúce náboženstvá nedovolia, aby tieto presné riešenia prežili. Preto som prišiel s riešením na celý problém – s odpoveďami zo Siddha tradície. 

Prosím pochopte, tak ako sme kvôli poľnohospodárstvu zničili toľko lesov a zabili toľko druhov zvierat, rastlín, života vo vode, života pod vodou, takisto všetky tieto všeobecné náboženstvá zničili tradície s presnými riešeniami kvôli hladu po moci, kvôli hladu manipulovať ľudské bytosti. 

Presné riešenia nemajú silu všeobecných odpovedí. Tieto odpovede majú silu, ale nemajú lásku a citlivosť presných riešení. Ja som ako inkarnácia našiel riešenie pre túto trhlinu. Musím premostiť túto priepasť, nájsť na tento problém riešenie. Riešenie, ktoré som objavil je: Ponúkať všeboecné odpovede na satsangoch, dávať presné riešenia na meditačných programoch. Nie je možné zbaviť sa ani všeobecných odpovedí, pretože ľudstvo, spoločnosť vás nenechá pokojne žiť. Nemôžete prežiť iba s presnými odpoveďami. Ľudstvo je také skazené, že ani presné riešenia nemôžu byť ponúknuté každému!

Presné riešenia sú ako tabletky. Musíte ich iba zobrať a prehltnúť. Nemôžete sa s nimi podeliť s inými. Môžete sa s inými podeliť o svoj vankúš na spanie. Ak má niekto zámer uchovať vás v nevedomí, na to sú všeobecné odpovede v poriadku, ale ak sa chcete prebudiť, musíte dostať individuálne a presné odpovede.

Tak ako sa teraz ľudia na celom svete prebudili, aby chránili ekológiu, životné prostredie a ohrozené druhy, ó ľudia, prebuďte sa! My osvietené bytosti, inkarnácie, darcovia presných riešení sme tie najohrozenejšie druhy! Ak chcete, aby na planéte Zem naďalej existovala rozmanitosť života, ochraňujte nás. Ó ľudia, už ste kvôli zovšeobecňovaniu stratili toľko úžasných vecí! Pretože chcete rovinaté pozemky pre poľnohospodárstvo, stratili ste toľko lesov! Pretože chcete poslušné ľudské bytosti bez mozgu na to, aby ste ich využívali, aby ste mali otrokov, vytvorili ste tieto pobočkové náboženstvá, zničili ste domorodé tradície, pôvodné kmeňové tradície, tradície založené na presných riešeniach. Hinduizmus je tradícia úplne založená na presných riešeniach. Nie je to pobočkové náboženstvo.

Presné riešenie potrebuje lásku. V našej tradícii nikdy nevyzývame k láske, pretože ju žijeme. Preto nemáme samostatný Valentínsky deň, deň otcov, deň matiek. Indovia nedokážu pochopiť tieto dni.

Tradície založené na presných riešeniach sú voči ľuďom najmilujúcejšie, starostlivé, obohacujúce. Prácou inkarnácie je byť mostom medzi tradíciami založenými na presných riešeniach a všeobecnými odpoveďami. Na ranných satsangoch vám dám odpoveď, ktorá je všeobecná, kde bude každá vaša otázka zničená, váš intelekt bude brutálne porazený a vy sa prestanete pýtať, vaša logika sa vzdá, bude otrasená. Ale presné riešenia budú vždy prístupné iba na programoch, pretože tu máte zámer, budete si pýtať riešenia, budete chcieť riešenia. Ja budem prístupný pre riešenia. Pochopte, presné riešenia sú najdôležitejšou súčasťou života. Všeobecné odpovede vám dovolia, aby ste žili v spoločnosti.

Ó ľudia, robíte tú najhlúpejšiu vec, keď ničíte lesy kvôli poľnohospodárskej pôde, keď ničíte tradície založené na presných riešeniach len preto, že chcete upevniť svoje pobočkové náboženstvá, náboženstvá, ktoré sú založené na hlade po politickej moci. Ateisti urobia z krajiny neplodné púšte. Tieto náboženstvá založené na všeobecných odpovediach urobia z lesov poľnohospodársku pôdu. Lenže lesy musia existovať ako lesy, aby existovala rozmanitosť, ktorú si ľudstvo môže vychutnávať, oslavovať. Tradície hinduizmu založené na presných riešeniach musia existovať vo svojej pôvodnej podobe, vo svojej pôvodnej existencii. Udržať tieto hindu-tradície, rôzne pôvodné tradície, domorodé dedinské tradície nažive je nevyhnutné. Je to dôležité pre to, aby existovala rozmanitosť, aby bol život obohacujúci.  

No comments:

Post a Comment