Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, September 24, 2013

24. september 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 24. september 2013

Obohacovanie ako životný štýl

Dnes budem rozprávať o tom, ako priniesť obohacovanie do vášho života – obohacovanie ako životný štýl. 

Keď prinesiete integritu do vášho myslenia, autentickosť do vašich činností, zodpovednosť do vášho chápania, do vášho bytia, čokoľvek sa udeje je iba jedna časť vás. Keď prinesiete obohacovanie od vášho života, váš život bude doslova pozdvihnutý na ďalšiu frekvenciu. Obohacovanie vás úplne pozdvihne na ďalšiu frekvenciu.  

Dovoľte, aby som definoval obohacovanie. Obohacovanie znamená neustále sa pozdvihovať na vyššie úrovne s jasnosťou, že aj iní sú súčasťou vás. Neustále sa pozdvihovať na vyššie úrovne či je to fyzické zdravie, mentálne zdravie alebo duchovný blahobyt, vo vzťahoch alebo v čokoľvek s tým, že viete, že aj iní sú vašou súčasťou. V podstate ide o to, aby sme nestrácali nádej v iných a nedovolili si upadnúť do životného štýlu „status quo“. 

Keby som mal popísať životný štýl Indie jedným slovom, popíšem ho ako „status quo“. Status quo je náš predvolený program, či sú to spoločenské problémy, ktoré treba riešiť, alebo majetkové záležitosti! 

Status quo je to, čo je proste tam. Existuje to nenarušené. V Indii je to životný štýl. Prvá vec, ktorú potrebujeme, je zbaviť sa tohto vzorca status quo. 

Prosím pochopte, znova a znova sa pýtame túto otázku: „Prečo nemôžem  jednoducho žiť priemerný život? Aký má zmysel zbytočne toľko pracovať, toľko myslieť?“

Život plynie cez vaše telo pre naplnenie, pre jeho najvyššie vyjadrenie. Prosím pochopte, keď vám banka dá pôžičku milión dolárov, tak očakáva, že budete bohatí vďaka tomu, že budete robiť biznis, že do neho vložíte svoju inteligenciu a úsilie. Nielen to, že budete tú pôžičku splácať... Samozrejme, keď ju nebudete splácať, tak vám zoberú váš majetok. Lenže žiadne banky neočakávajú, že keď vám dajú pôžičku, tak vám budú musieť zobrať váš majetok. Oni naozaj očakávajú, že budete prekvitať, že im budete pôžičku splácať s úrokami, a že budete pokračovať v rozvíjaní vzťahov s nimi. A dobré banky budú očakávať, že sa stanete vo svojom živote úspešní.

Takisto vám vesmír dáva váš život. Očakáva od vás, že sa stanete tou najvyššou možnosťou! Neočakáva, že skrachujete. Neočakáva, že vyhlásite bankrot. Pochopte, stratiť nádej v seba znamená „vyhlásiť bankrot“. A nikdy, nikdy znova neočakávajte od vesmíru žiadnu pôžičku! Keď stratíte nádej sami v seba, tak vyhlásite bankrot s Kalabhairavom (Pán času vo védskej tradícii)! Zabudnite na všetky dobré veci vo vašom živote! Človek, ktorý vyhlási bankrot, nemôže očakávať v živote novú pôžičku. Človek, ktorý vyhlási bankrot nemôže očakávať od banky žiadne dobré veci. Takisto keď sa vzdáte sľubov, ktoré ste si dali, záväzkov, ktoré ste dali Kalabhairavovi, tak zabudnite na všetky dobré veci vo vašom živote! Pripravte sa zdĺhavý život naplnený utrpením a ďalšími a ďalšími narodeniami!

Stratiť nádej v seba je vyhlásenie bankrotu vo vesmíre. Niekedy si z banky zoberiete pôžičku milión dolárov, poviete, že idete urobiť veľký obchod a že potom jej vrátite peniaze s úrokom. Potom ako uvidíte milión dolárov sa zrazu rozhodnete: „Aký je problém? Myslím, že tých milión dolárov si zoberiem a každý deň budem jesť. Každý deň mám výdavky iba 25 dolárov. Celý svoj život budem držať tých milión dolárov a nakoniec zomriem. Načo je potrebné zbytočne robiť biznis? Načo je potrebné robiť čokoľvek iné?“
Pochopte, život sa voči vám zaviazal dať vám najvyššiu možnosť a nemôže byť zneužívaný na priemerný život.

Je to rovnaké ako keď staviame betónové stĺpy. Najskôr postavíme drevenú konštrukciu, potom sa do nej naleje betón a keď zatvrdne, tak sa odstráni drevená konštrukcia. Takisto vaše prísľuby, teda vaša mamakara, ahamkara, annyakara, swa-annyakara sú štyri strany tej drevenej konštrukcie. Váš život je ten betón, ktorý vesmír nalieva do konštrukcie. Ale predtým ako ten betón stuhne, ak odstránite tie vaše sľuby, čo sa stane? Nielenže nebude žiadny stĺp, ale aj energia, ktorá bola do vás naliata bude premárnená. A vesmír nerád márni veci!

Budem definovať obohacovanie. Obohacovanie nie je nič iné ako nestrácať nádej v seba a v iných, ktorí sú súčasťou vás a neustále obohacovať seba a iných. Neustále obohacovanie seba a iných s poznaním, že iní sú súčasťou vás. Môžem to povedať v tomto jednom riadku: Nestrácajte nádej v seba, pozdvihnite sa do vašej najvyššej možnosti. Udržiavať seba samého vo svojej najvyššej možnosti, s vysokou integritou, autentickosťou a zodpovednosťou. Keď máte majstra, udržiavajte sa vo výške jeho annyakary (očakávaní, ktoré od vás má). To stačí. Budete mať všetko nepredstaviteľné, ba aj to, čo je za hranicami vašich predstáv! Pochopte, keď sa dokážete udržať vo výške annyakary majstra, budete mať automaticky integritu, autentickosť, zodpovednosť, obohacovanie a všetko! Keď vo svojom živote nemáte majstra, tak sa aspoň držte na úrovni čohokoľvek, čo chápete ako integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie.

Dharma (zákony vesmíru) sú samo-očisťujúce. Pochopte, každá sútra (aforizmus) musí byť samo-vysvetľujúca. Každá dharma musí byť samo-očisťujúca.To znamená, že aj keď začnete so svojim pochopením, tak vás to bude viesť k hlbšiemu a hlbšiemu pochopeniu a nakoniec k samotnému cieľu – vykúpeniu (moksha). Dharma je vždy zostavená tak, že aj keď začnete na jej veľmi hrubej, surovej, neopracovanej podobe, tak vás očistí, obohatí vás takým spôsobom, že sa budete vyvíjať a nakoniec dosiahnete cieľ!     

Preto Krišna hovorí v Baghavad Gíte: „Aj keď ľudia praktizujú duchovno vo veľmi hrubej podobe, neodrádzajte ich od toho, aby praktizovali dharmu, pretože dharma je samo-čistiaci systém.“

Vivekananda hovorí: „Aj tie najhrubšie podoby praktizovania, ktoré voláte ako primitívne, nebudem sa snažiť tieto veci odstrániť, pretože aj odtiaľ sa môžete krásne vyvíjať na ďalšiu a ďalšiu úroveň a dosiahnuť ten najvyšší cieľ - ukončenie, naplnenie, osvietenie.“ 

Môže to začať vo veľmi hrubej, surovej podobe, ale dosiahne to najvyššiu dharmu. Aj keď začnete praktizovať integritu, autentickosť a zodpovednosť tak ako im rozumiete, tieto pravdy sú dosť silné na to, aby očistili sami seba a pozdvihli vás na ďalšiu úroveň. Tieto pravdy sú také silné, že prehltnú všetky vaše vzorce a stanú sa vlastníkom vášho bytia.

V jazyku Tamil existuje príslovie: „Keď niekomu ponúknete miesto na spanie, obsadí celý váš dom.“ (U nás: Ponúkni prst a on vezme celú ruku.) Takisto fungujú tieto štyri pravdy. Keď im dáte malý priestor na to, aby boli vo vašom bytí, obsadia celé vaše bytie. 

Dávam vám podstatu obohacovania: Nestrácajte nádej sami v seba a v iných, ktorí sú súčasťou vás. Neustále udržiavajte sami seba a iných v tej najvyššej možnosti a žite iba pre to, myslite iba na to, konajte iba pre to, buďte iba pre to! Nech je vaša najvyššia možnosť akákoľvek, myslite na ňu; to je integrita. Nech je vaša najvyššia možnosť akákoľvek, konajte pre ňu; to je autentickosť. Nech je vaša najvyššia možnosť akákoľvek, buďte pre ňu; to je zodpovednosť. Myslieť na vrchol vašich možností je integrita. Konať pre vrchol vašich možností je autentickosť. Byť pre vrchol vašich možností je zodpovednosť. Žiť pre vrchol vašich možností je obohacovanie. 

Dharma je taká silná, že aj keď ju budete žiť iba trochu, prinesie vám to toľko dobrého. Aj keď je dharma praktizovaná iba trochu, môže vás pozdvihnúť na inú úroveň, ktorú si neviete ani len predstaviť. Takisto, keď od nej upadnete, následky sa tiež nedajú vôbec predstaviť!

Obohacovanie nie je nič iné ako nestrácať nádej v seba a nestrácať nádej v iných. Udržiavajte sami seba v najvyššej možnosti, ktorú ste vyhlásili, do ktorej ste sa zaviazali. Udržiavajte iných v najvyššej možnosti, ktorú vyhlásili a do ktorej sa zaviazali. Chcem, aby od dnes hlavne všetci v sange prijali toto obohacovanie ako praktizovanie. Zoberte zodpovednosť nielen za to, čo ste vyhlásili vy sami, ale buďte zodpovední aj za vyhlásenia iných a buďte zodpovední za obohacovanie iných ľudí, aby naplnili svoje vyhlásenia. 

Pochopte, keď nebudete vidieť iných ľudí ako ich najvyššiu možnosť, tak ste pre nich Rahu (negatívna planéta Urán). Keď ich budete inšpirovať, aby žili ich najvyššiu možnosť, tak ste pre nich Ketu. Nebuďte pre ľudí  Rahu, buďte pre nich Ketu. 

Od dnes je toto obohacovanie, ktoré budeme praktizovať. Všetci budeme zodpovední za vyhlásenie každého človeka bez toho, aby sme strácali nádej. Ja vyhlasujem, že budem zodpovedný za to, aby sa všetky vaše vyhlásenia stali realitou. Budem za to zodpovedný. V mojom chápaní budem zodpovedný, v mojej autentickosti budem konať, v mojej integrite budem myslieť na to, aby som urobil vyhlásenie každého realitou. Ja to urobím a môžem to urobiť! Žiadam každého z vás, aby ste boli zodpovední za vaše vyhlásenia, vaše možnosti, za každého okolo vás, za ich možnosti. Buďte zodpovední za všetko! 

Poviem vám, že iba vtedy, keď budete zodpovední za vyhlásenia každého, za ich možnosti, udeje sa skutočné obohacovanie. Rozpínanie, ktoré sa udeje na základe skutočného obohacovania, je obohacovanie. Toto je skutočné obohacovanie. 

Život je pre obohacovanie. Iba vtedy, keď sa rozhodnete, že život je pre obohacovanie, začne sa vo vás diať život a všetky dobré veci. A keď začnete žiť váš život pre obohacovanie, uvidíte, že všetko čo sa udeje bude zázrak! 

Keď ste vytvorení  z diamantu, akokoľvek veľa útokov zvonku sa udeje, bude vás to iba leštiť, čistiť. Keď budete vytvorení z iného materiálu, akokoľvek veľa parfému budete používať, budete vo vnútri zapáchať a ten zápach bude vychádzať von a o niekoľko hodín zoslabne. Materiál, z ktorého ste vytvorení , rozhoduje o tom, kým ste. Nech sa obohacovanie stane materiálom, z ktorého ste vytvorení! 

Nech ste vytvorení obohacovaním. Nech sa to stane vašim myslením, činnosťami, bytím. Nech je vaše myslenie zostavené z obohacovania. Nech sú vaše činnosti z obohacovania. Nech je vaše bytie z obohacovania. Nech je obohacovanie váš život a životný štýl. Pochopte, keď budete žiť pre obohacovanie, každý moment vášho života sa budú neustále diať zázraky, pretože život je zázrak!

No comments:

Post a Comment