Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, December 8, 2013

8. december 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyananadu, 8. december 2013

Koncept Boha v hinduizme – revolučná správa Swamiho Nithyanandu

Dnes je ôsmy deň Vnútorného prebudenia! Ukončovanie s inými! Nielen s ľudskými bytosťami vo vašom živote, ale so všetkým! Budete sa rozprávať so stromami, domácimi zvieratami, priateľmi, príbuznými. Vlastne, všetci z nich sú... niektorí sú vo vašom živote stromami, niektorí sú oceánom, niektorí domácimi zvieratkami. Vo vašom vnútri v tom nie je v skutočnosti žiadny rozdiel. Nevidím veľký rozdiel v tom, ako sa cítite vo svojom vnútri so zvieratkom a s manželom! (Swamiji sa smeje.) Predovšetkým po iniciácii do Vaak siddhi (sila slov) včera večer zažijete vyžarovanie novej energie z vašich slov, keďže dnes budete robiť ukončenia s ostatnými a so životom. Včerajšiu iniciáciu do Vaak siddhi som dokonca naprogramoval tak, aby ste dnes všetci vďaka sile vašich slov urobili ukončenie so všetkými vo vašom živote, pomocou presunutia počúvania na počúvajúceho. A aj keď chcete robiť ukončovanie so mnou, dnes to ukončite. Ja som vždy v priestore naplnenia, nerobte si starosti. Ja nebudem sedieť pri vás a počúvať vás. Môžete sedieť pred mojou fotografiou a ak máte so mnou nejaké neukončenia, môžete ich ukončiť. Urobte ukončenie aj s nimi.   

Takže, všetky neznáme neukončenia, neukončenia, ktoré nie ste schopní presne označiť – avyaktha - pridajte aj tieto a ukončite ich. Pokúste sa čo najviac o to, aby ste urobili ukončovanie s toľkými osobami a vecami, ako je to len možné. Ukončenie s inými vám umožní, aby ste zažili „shuddha advaita“, čistú jednotu, alebo skúsenosť neduality. “Jednota” nie je to správne slovo; javí sa to ako “ekathwa”. Nie, jednota nie je to správne slovo. Nedualita, advaita, znamená neduálne. Zažijete čo je nekonečné podľa vašej schopnosti pochopiť to. Prosím počúvajte, dnes definujem, čo je to nedualita. Nedualita nie je jednota. Nedualita znamená: nekonečné, ale možné pochopiť to. Budete sa rozpínať v tom, aby ste pochopili nekonečné; to je advaita, nedualita. Intelektuálni zločinci ako Max Mueller a Max Muellerian preložili naše védy tak, že ich poškodili. Nedualita bola preložená ako jednota, čo nie je správne. Pokúšajú sa preložiť to použitím slova “monizmus”. Nie! Advaita nie je ani monizmus, ani jednota. Advaita znamená “neduálny”. “A” + “dvaita”, pozrite sa na tieto dve slová: “nie dve”, to neznamená “jedno”. “Ani jedno, ani dve”. Je to nepočítateľné! Nekonečné sa stane vašou skúsenosťou! 

To, čo dnes počúvate, je jedným z mojich prelomových príspevkov k celej hinduistickej filozofii, sanatana dharme, pretože všetci novodobí hinduisti trpia bez toho, aby chápali slovo  “nedualita”. Spôsobuje to tony otázok: „Ak nedualita znamená toto, tak ako potom môže byť toľko bohov?“ 

Ak mám preložiť slovo “advaita” s jasným významom a interpretáciou tejto prelomovej skúsenosti, tak toto je interpretácia zo skúsenosti, vyjadrenie, skúsenostné vyjadrenie advaity: Advaita neznamená jednotu, neznamená monizmus. Znamená to, že nie sú dva, nie je jedno, ale je nekonečné. Nekonečné, všetko je nekonečne silné, intenzívne. Preto dovoľuje Sanatana Hindu Dharma nám všetkým, aby sme boli bohmi a nebojovali medzi sebou navzájom. Všetci sme bohmi a nemusíme medzi sebou bojovať, nepotrebujeme nikoho nadradeného na to,  aby nás viedol, striedal nás, alebo nám dával signály ako pri cestnej premávke. Majú všetky planéty nejakého dopravného policajta? Nie! Všetky sú nezávisle inteligentné! Všetky existujú s nezávislou inteligenciou. Všetky existujú a všetky sú ultimátne, najvyššie. Nepotrebujú nikoho nadradeného. Takisto, my všetci sme bohmi a nepotrebujeme nikoho nadradeného. Uvedomte si vlastný potenciál, ukotvite sa v priestore naplnenia, vy ste Boh! To je všetko! 


Títo náboženskí teroristi vnucujú svoje presvedčenia o jednom bohovi Sanatana Hindu Dharme buď cez konvetovanie, alebo teroristické aktivity, alebo intelektuálnym terorizmom. Nútia nás, aby sme verili tomu, že hinduizmus takisto verí v jedného boha. Ako apolitický, legitímny, čistý hlas hinduizmu a ako Mahamandaleshwar (titul pre duchovného vodcu) najstaršej organizácie hinduizmu, ako stelesnenie advaitickej skúsenosti, dnes vyjasňujem túto pochybnosť raz a navždy. Hinduisti neveria v jedného boha! Ultimátna, najvyššia skúsenosť hinduizmu, advaita, nepodporuje myšlienku jedného boha! Celá advaita, skúsenostné vyjadrenie advaity sú nekoneční bohovia, všetci nekonečne silní, bez akejkoľvek potreby pre jedného nadradeného, alebo pre najvyššiu osobnosť, alebo najvyššieho božského vodcu! Pretože to vaša logika nedokáže pochopiť, predtým ako to zažije, zredukujeme vaše pochopenie na vašu logiku. Pochopenie zredukované na pochopenie vašou logikou nie je tá ultimátna, najvyššia pravda. Ako skúsenostné vyjadrenie advaity, védanty a advaitických princípov som dnes chcel, aby ste to všetci pochopili, a toto bude oficiálne stanovisko Nithyananda Dhyanapeetam pre všetky otázky súvisiace s Bohom. Toto je stanovisko všetkých védskych rišiov (rishis). Len toto skúsenostné vyjadrenie dá odpovede na všetky otázky, ktoré prichádzajú od všetkých filozofov. 

Pochopte, s týmto skúsenostným vyjadrením  – “nekoneční bohovia, každý z nich nekonečne silný„ - môžete dať odpovede na všetky filozofické otázky rôznych filozofických prúdov, na všetky princípy, všetky filozofie, všetky ich otázky o Bohu, vrátene agnostických filozofií ako budhizmus, džanaizmus, a na všetky ateistické princípy. Všetky ateistické princípy Charvaka (kvázi-filozofická indická škola materialistov), ich otázky, všetko bude zodpovedané vďaka tomuto jednému pochopeniu. Len toto jedno pochopenie, skúsenostné vyjadrenie základných právd Shuddha advaity, Sanatana Hindu Dharmy, len toto môže dať odpovede na všetky filozofické dotazy, otázky a komplikácie vytvorené o Bohu. 

Poviem vám, v budúcnosti si ma budú pamätať, budem známy vďaka tomuto skúsenostnému vyjadreniu, pre tento príspevok, pretože ak máte aspoň trochu intelektuálne pozadie tak viete, že celá komunita hinduistických učencov trpí pre tieto otázky. Väčšina z nich sa jednoducho vzdala týchto otázok a uviazli vo svojich rodinných presvedčeniach, kláštoroch, alebo tradíciách, s ktorými sa asociujú. Jednoducho žijú v tej viere a zomrú bez toho, aby videli cieľ svojho hľadania. Dnes odhaľujem jedno z najvyšších skúsenostných vyjadrení čistej advaity, nedualistickej filozofickej pravdy, ktorá tvorí jadro Sanatana Hindu Dharmy. Hinduizmus verí v nekonečných bohov, nie vo viacpočetných bohov. Ani v jedného boha, ani vo viacerých bohov. Verí v nekonečné množstvo bohov a v to, že všetci sú nekonečne silní bez akejkoľvek potreby pre nadradenú osobu, telo, vodcu bohov, osobnosť, ktorá by viedla, alebo riadila nekonečne silné nekonečné množstvo bohov. Urobte dnes ukončovanie s každým. Toto bude vaša realizácia, uvedomenie si!

Rozbíjam mýtus jednoty, rozbíjam mýtus nadradenej osobnosti boha-vodcu, rozbíjam mýtus o potrebe nadradenej osobnosti. Prosím pochopte, rozbíjam mýtus nadradenej osobnosti boha-vodcu, rozbíjam mýtus jednoty, rozbíjam mýtus o potrebe nejakej zvrchovanej, nadradenej osobnosti. 

Pravda, skúsenostné vyjadrenie Shuddha advaita, ktorú som zažil, ktorú vám tu všetkým vštepujem, ktorú vy všetci zažijete, táto pravda, jedine táto pravda dokáže vyriešiť všetky intelektuálne dotazy, otázky: „Existuje boh? Je viac bohov? Je jeden boh? Kto je potom viacnásobný? Ktorí sú viacnásobní? Kto je jeden? A kto je nadradený? Kto potom vyberá toho, kto má byť nadradený? Ako môže byť jeden nadradený? Čo potom s vyhlásením Devi Bhagavatham, že len Devi je najvyššia, nadradená a že všetky ostatné inkarnácie vzišli z jej nechtov? A čo Višnu Purana, ktorá vyhlasuje, že všetci bohovia a bohyne, vrátane Devi, že všetci sú len jedným zo snov Višnua? A čo potom s vyhlásením Šiva Purana, že všetci bohovia a bohyne sú prachom, ktorý sa víri, keď kráča Mahadeva?“ Kde je odpoveď na všetky tieto otázky? „Čo potom Guru Gita, ktorá vyhlasuje, že všetci bohovia a bohyne sú len charanamrutha (nektár z nôh) guru?“ Kde sú odpovede na všetky tieto otázky? To sme potom úplne zmätené náboženstvo... len skupina starých ľudí, ktorí pili somarasu (elixír života), a ich ilúzie a fantázie? Nie! My sme najsilnejšia, najsofistikovanejšia, najinteligentnejšia, najprenikavejšia prezentácia pravdy s možnosťou viac a viac sa rozvíjať, otvorená pre možnosť aktualizácie! 

Poviem vám, aby sa to vyvinulo do tohto pochopenia, do tohto uvedomenia, pracoval na tom celý hinduizmus. To čo dnes hovorím možno vyzerá ako veľmi jednoduché vyhlásenie, ako jedno z každodenných ranných satsangov. Ale uvidíte, že vďaka tomuto pochopeniu bude zrevolucionarizovaný celý hinduizmus! V celom hinduizme sa udeje zásadný prevrat vďaka tomuto jednému pochopeniu o nekonečných bohoch, nekonečne silných, bez potreby, bez nutnosti nadradenej osobnosti boha-vodcu, alebo najvyššej autority, ktorá by ich viedla. Uvidíte, že celý koncept o bohu bude prepísaný ním samotným! Skúsenostné vyjadrenie tejto pravdy dá odpovede na tony a tony otázok, zmätkov, chaosu. 

Poviem vám, tieto zmätky priviedli mnoho ľudí k tomu, aby sa stali ateistami, alebo veľa ľudí prestalo hľadať a prestali sa ďalej zaujímať o tieto intelektuálne diskusie, pretože je to príliš mätúce a prerástlo im to cez hlavu. Preto sa rozhodli: “Nie!” Vážne, naozaj! Je to skoro ako vaše vyjadrenie, keď sa s vami háda manželka. Nie je to tak, že to akceptujete, prijmete. Vy to vzdáte! To je presne to, čo robíte v takýchto diskusiách. Poviem vám, diskusie .... Dám vám definíciu, ako by sa mali posudzovať diskusie. Prosím počúvajte! Prvá pravda, ktorú musíte vedieť: Žiadna diskusia nemôže byť vyriešená! Argument, ktorý vedie k ďalšej možnosti a ktorý je ten najvyšší v tom, aby vám pomohol v ďalšom bádaní, ten by mal byť vyhlásený ako posledné slovo v akejkoľvek diskusii. Diskusie, debaty nie sú na riešenie, ale na to, aby našli posledné slovo danej filozofie. Diskusie nie sú na posudzovanie, ale na to, aby našli aké je posledné slovo. Posledné slovo diskusie by malo byť: Aké je vyjadrenie, ktoré umožňuje možnosť ďalšieho bádania? Vyjadrenie, ktoré umožňuje možnosť ďalšieho bádania by malo byť posledným slovom akejkoľvek diskusie.

Poviem vám, keď nanovo pochopíme všetky najväčšie intelektuálne otázky všetkých najväčších intelektuálnych filozofov na planéte Zem s týmto skúsenostným vyjadrením vyhlásenia o Bohu – „nekoneční bohovia, nekonečne mocní, bez akejkoľvek potreby jedného najvyššieho boha-vodcu, ktorý vedie alebo riadi“ – keď začnete odpovedať s týmto skúsenostným vyjadrením, nanovo chápať všetky intelektuálne otázky všetkých veľkých filozofov na planéte Zem, tak po prvé: budete mať intelektuálne zaobchádzanie, po druhé: nestratíte nádej vo svoje hľadanie. Pôjdete na ďalšiu úroveň vášho duchovného chápania.    

Zodpovednosť inkarnácie je doviesť ľudstvo na ďalšiu úroveň. Ja vás musím pozdvihnúť vo všetkom, čo je neisté, aspoň o jednu úroveň ďalej k istote. Musím vás doviesť do neznámeho, aby som urobil pre vás známou aspoň jednu ďalšiu úroveň. Aspoň jeden aspekt neznámeho by som mal pre vás urobiť známym. Mal by som vás doviesť aspoň na určitú úroveň toho, čo je neisté. Nekonečné „avyaktha“ (čo je neprejavené) by som mal aspoň trochu urobiť pre vás „vyaktha“ (prejavené). Keď už poznáte veľa vecí, mal by som doviesť svet aspoň o jeden krok ďalej. Mal by som niečo pridať k tomu, čo je pre vás známe.

Poviem vám, ja som spokojný, že som urobil túto prácu len vďaka tomuto dnešnému vyhláseniu. Cítim spokojnosť už len kvôli tomuto jednému vyhláseniu. To rieši všetky otázky všetkých hádok, debát, diskusií, všetkých konfliktov, kontroverzií súviacich s Bohom. Dávam tomuto skúsenostnému vyjadreniu názov „Nithyananda“. Dať túto skúsenosť vám všetkým je zámerom programu „Nithyanandam“. Vnútorné prebudenie bude odteraz známe so sanskritským názvom „Nithyanandam“ vpredu. Program bude v sanskrite známy ako „Nithyanandam“. Zámerom tohto programu je dať vám toto skúsenostné vyjadrenie ako vaše vlastné skúsenostné vyjadrenie.

Urobte ukončenie s inými a so životom. Zažijete to, čo som dnes vyhlásil ako stav „Nithyanandam“. Keď zažijete túto veľkú pravdu, váš život sa zmení množstvom spôsobov, pretože zažijete, že vy ste Boh, že váš najväčší nepriateľ v živote je Boh, že váš najlepší priateľ v živote je Boh. Zažijete, že všetko vo vás a okolo vás je Boh! Nie rovnako silný, ale nekonečne silný! Pochopte, ja nehovorím, že všetci sme rovnako silní. Ja hovorím, že všetci sme nekonečne silní! Je len na nás, aby sme vyjadrovali našu nekonečnú silu.

Zakaždým, keď sa ľudský mozog vyvíja na ďalšiu úroveň, aby zachytil ďalšiu úroveň chápania, človek sa otvára a odhaľuje poznanie, vedomosti na ďalšej úrovni. Človeku, ktorý vyskočí a odhalí toto poznanie, sa hovorí „inkarnácia“. Teraz, ó, ľudstvo, váš mozog sa vyvinul! Vyvinuli ste sa, aby ste pochopili ďalšiu úroveň pravdy, preto ju život vyjadruje, preto ju život odhaľuje. S týmto skúsenostným vyjadrením začnite nanovo chápať všetky otázky, ktoré ste nechali zanedbané, ktorým ste sa nevenovali. Teraz ich začnite vnímať, chápať nanovo. 

Ja vám poviem, že na základe tohto konceptu Nithyanandam – nechcem to nazvať ako filozofiu. Chcem to nazvať iba ako skúsenostné vyjadrenie nekonečnosti. Nithyanandam je skúsenostné vyjadrenie nekonečnosti. S odhalením tohto úžasného skúsenostného vyjadrenia, na základe tohto konceptu, vás všetkých žehnám. Robte ukončovanie s inými a so sebou samými a zažijete túto skúsenosť! Dnes, na základe tohto konceptu, si všetci sadnite. Zaväzujem sa s vami všetkými, že odzrkadlím moju neurónovú aktivitu vo vašom mozgu!

Presuniem sa k procesu meditácie, alebo k procesu zrkadlenia neurónov. Budem tento proces nazývať ako upanišád. Upanišád nie je nič iné ako to, keď sa majster dostane do priestoru, do vesmíru, dovolí žiakom, aby sedeli pri ňom a zanechá v ich mozgu svoju neurónovú aktivitu. To je upanišád. Takže, seďte v upanišáde s Nithyanandom pre dosiahnutie „Nithyanandam“! 

Prosím, posaďte sa vzpriamene. Zatvorte oči. Vyhláste sami pred sebou, že budete zrkadliť nekonečnú neurónovú aktivitu vesmírneho Nithyanandu, ktorý sa deje aj v mikro-vesmírnom Nithyanandovi. Nech sa vesmírna neurónová aktivita, nekonečná neurónová aktivita, ktorá sa deje vo mne, v Nithyanandovi, odzrkadľuje vo vás všetkých! Namah Shivaya! Nech sa udeje skutočný upanišád!

Uvoľnite sa. Žehnám vás všetkých! Vy všetci budete vo svojom mozgu naďalej vyžarovať tú najvyššiu neurónovú aktivitu! Namah Shivaya!

No comments:

Post a Comment