Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, December 26, 2013

26. december 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 26. december 2013

Počúvajte!

Dnes vám podám podstatu satsangov z celého roku. 

Predtým som podával podstatu integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovanie. Ďaľšie slovo, ktoré sa potrebujete naučiť, skúsenostné vyjadrenie z upanišádov je „shravana“ - atentické počúvanie. 

Či už počúvate svojho Guru, alebo svojho suseda alebo svojho nepriateľa, počúvajte autenticky. Prosím pochopte, ak budete autenticky počúvať svojho nepriateľa, tak pochopíte, že on nie je váš nepriateľ. On je len žobrák, ktorý stojí pred vami, kvôli jeho chudobe, chudobe pochopenia o živote a o vás samých. Preto vám hovorím, nenásilie nie je morálka, je to zrelosť! Keď hovorím „nenásilie“, „ahimsa“, nehovorím to v kontexte morálky, nehovorím to v kontexte uchovať mier v spoločnosti. Ja nemám záujem o Nobelovu cenu mieru. Keď hovorím „nenásilie“, hovorím v kontexte duchovnej zrelosti. Keď budete autenticky počúvať, tak pochopíte, že vo vašom nepriateľovi je žobrák, bezmocný človek. Prvá vec bude tá, že prestanete mať z neho strach.  
Vždy keď nie ste schopní ovládať seba samých, autenticky počúvajte seba samých. Možno budú chvíle, keď kvôli vášmu hnevu, násiliu nebudete schopní počúvať seba samých, nebudete schopní ovládať sa. Možno budú chvíle, keď kvôli vašej žiadostivosti a vášni nebudete schopní kontrolovať seba samých. Prosím počúvajte, vo všetkých týchto chvíľach počúvajte seba samých, poskytnite autentické počúvanie sebe samým. Poviem vám, vrátane žiadostivosti, všetko je iba psychologický vzorec. Žiadostivosť alebo sex nie sú biológia, ale psychológia. Hnev, alebo „boj alebo útek“, nie sú biológia, ale psychológia. My veríme, že vzorce ako „boj alebo útek“ sú inštinkt na prežitie, že všetky sú spojené s biológiou, čo však nie je pravda. Nič nie je biológia. Vaša biológia je len vaše mŕtve telo! Všetko je psychológia. Týmto vyjadrením vám podám úžasnú správu, že ak je všetko psychológia, je to pretrasnformovateľné! Pochopte, je to možné pretransformovať!         

Zakaždým keď nie ste schopní ovládať seba samých, poskytnite autentické počúvanie sebe samým. Poskytnúť autentické počúvanie sebe samým je prvý krok v živote. Shravana, nielen počúvanie iných, ale aj seba samých! Shravana!  

Manana: intranalýza. Analýza s cieľom internalyzovať – intranalyzovanie.

Shravana, Manana!

Nidhidhyasana: vyžarovanie, skúsenostné vyjadrenie.

Prosím pochopte, poskytnúť autentické počúvanie sebe samým je shravana. Poskytnúť autentické počúvanie iným je shravana.

Rozprávať do počúvania seba samých je manana. Rozprávať do počúvania seba samých je manana, intranalyzovanie.

Rozprávať do počúvania iných je nidhidhyasana, skúsenostné vajadrovanie, vyžarovanie. Schopnosť rozprávať do počúvania poslucháča je nidhidhyasana, vyžarovanie.

Prosím pochopte, autenticky počúvať seba samých a počúvať iných, to je shravana. Poskytnúť autentické počúvanie sebe samým a iným je shravana.

Rozprávať do počúvania seba samých je manana.

Rozprávať do počúvania poslucháča je nidhidhyasana.

Počúvajte tieto tri slová védanty: shravana, manana, nidhidhyasana. Toto je podstata života. Čokoľvek chcete sa dá dosiahnuť vďaka týmto trom slovám. 

Niekto sa ma opýtal: „Swamiji, rozumiem vede o transformácii, ale môže mi hinduizmus dať to, čo chcem?“

Poviem vám, všetky vedy o tranformácii na celom svete začali z hinduizmu, zo Sanatana Hindu Dharmy! Prosím počúvajte, našťastie naša civilizácia sa vyvinula na veľmi úrodnú krajinu medzi riekami Saraswathi a Ganga. Takže, nemuseli sme veľa pracovať na jedlo a o prežitie. A našťastie sme boli zo všetkých strán krásne chránení kopcami a oceánmi. Na jednej strane Himalájami, na druhej strane oceánmi. Boli sme veľmi chránená, úrodná krajina! Nikdy sme nemuseli príliš bojovať, aby sme prežili, ani príliš ťažko pracovať na jedlo a pre základné potreby. Nebola potreba na násilie pre prežitie. Geografický priestor nám poskytol také úžasné prostredie, aby sme sa vyvíjali. Preto hovorím, že Bharata Varsha (India) je vytvorená pre osvietenie.

Pochopte, krajina kde je extrémne počasie, tam museli ľudia v záujme prežitia prirodzene robiť toľko vecí. Museli urobiť toľko vecí, aby sa ochránili pred extrémnou zimou a extrémnym teplom. Prirodzene, všetky tieto krajiny boli vytvorené kvôli vedeckému rozvoju, rozvoju pôžitkov, vonkajšiemu komfortu. Lenže táto krajina, táto posvätná krajina je vytvorená pre rozvíjanie vedy o transformácii, vedy o osvietení.

Naši pradedovia, predkovia mali toľko času a inteligencie, že vyvinuli nepredstaviteľné vedy týkajúce sa prírody. Manonmaniya Vidya! „Unmana“ znamená prebudenie. Manonmaniya Vidya znamená vnútorné prebudenie. Manonmaniya Vidya je presný sanskritský preklad slov „vnútorné prebudenie“. Oni vyvinuli vedu Manonmaniya Vidya, prebudenie mysle, vnútorného priestoru. Pochopte, všetko čo vidíte, či je to veniec z kvetov, alebo šperk, všetko je súčasťou Manonmaniya Vidya. Manonmaniya Vidya, prebudenie vášho vnútorného priestoru, neúnavné posúvanie sa po ceste Jeevan Mukthi, života v osvietení, to je podstata celoročných satsangov.

Prosím počúvajte, čítal som článok veľmi popredného hinduistického vodcu, ktorý v ňom spomínal krásnu myšlienku. Vyjadrím ju svojimi vlastnými slovami. Napríklad, je civiliácia. Ak je v nej miliarda ľudí, tak aj keď ich všetkých zabijete, tráva ktorá vyrastie z ich krvi, bude mať pamäť tejto civilizácie! Keď táto tráva znova narastie, táto civilizácia sa opäť zrodí a vráti späť. Lenže keď zoberiete civilizácii históriu a zvyky, tak potom je nenávratne preč. Táto civilizácia zahynie ako nepolievaná rastlina! Keď človek nedostane jedlo alebo vodu, tak ako zomrie on, takisto ak je história civilizácie pokrivená, zomrie. Toto sa stalo hinduistickej civilizácii. Prosím pochopte, ja nebudem mať obavy, keď budú všetky naše chrámy zničené a naši ľudia zabití. Nebudem mať obavy, že zomrieme. My sme Sanatana dharma. Lenže to, čo sa deje teraz, nie je ničenie našich chrámov, alebo našich ľudí. Je to ničenie našej histórie, zdroja našej sily!  

Pochopte, čítal som článok o starovekej civilizácii, publikovaný jednou americkou univerzitou. Existuje 46 starovekých civilizácii, o ktorých máme dôkaz, že existovali najmenej posledných 10-tisíc rokov. 45 z nich je mŕtvych. Iba jediná je nažive a to je hinduistická tradícia! Lenže útok, ktorý sa deje teraz je veľmi komplikovaný. Falšovanie histórie je tá najhoršia genocída! Zabitie miliónov židov nezničilo židovskú civilizáciu. Lenže falšovanie histórie môže civilizáciu zničiť. Prosím pochopte, ó, vy ktorí žijete Sanatana Hindu dharmu, musíte sa prebudiť a povedať svetu tú správnu históriu. V skutočnosti toto bola včera správa pre všetkých mojich Kotharis a Mahants.

Mal som stretnutie s mojimi Kotharis a Mahants. „Kotharis“ znamenajú tajomníci, vedúci oddelení. „Mahants“ znamenajú vedúci jednotiek, celkov. Toto bola správa pre nich všetkých: „Hovorte ľuďom správnu históriu, a postavte sa za našu históriu. Povedzte svetu Mahábharatu a buďte ako Krišna, aby ste dokázali, že Krišna v tých časoch existoval. Vyžarujte božskosť, pôvab, odvahu, inteligenciu Krišnu, aby ste dokázali jeho existenciu. Vyžarujte dharmu Yudhishtiru, odovzdanie Bhishmu, dobročinnosť Karnu, silu Ardžunu, moc Bhimu, vedomosť, intuíciu Sahadevu! Vyjadrujte toto všetko! Len vtedy dokážeme, že história je pravda. Povedzte svetu tú správnu históriu, postavte sa za našu históriu a dokážte svetu silu pôvodnej civilizácie Bharatu!“

No comments:

Post a Comment