Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, December 4, 2013

4. december 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 4. december 2013

Riadi vaša minulosť vašu budúcnosť?

Všetky naše analýzy robíme preto, aby sme odmietali. Všetky naše argumenty smerujú k tomu, aby sme zavrhovali. Pochopte, všetky naše analýzy robíme iba preto, aby sme zavrhovali, vylučovali. Všetky naše argumenty smerujú k tomu, aby sme niečo odmietali, zavrhovali. Ale analyzovanie so zámerom čistého hľadania, to je “manana”. Analyzovanie so zámerom čistého hľadania pravdy, to je “intranalýza”. Prvá sútra (aforizmus) v Brahmasútrach (jeden z troch základných textov védskej tradície) začína slovami: “Athatho Brahma Jignasa” – “Pozrime sa na pravdu”, “Objavujme Existenciu”. V tomto duchu hľadania pravdy je “intranalýza” analyzovaním pravdy. Keď pochopíte tieto posvätné tajomstvá, budete schopní úplne pochopiť, čo je to manana.

Jedným z najväčších problémov, ktorý máme so žitím nášho života v prítomnosti, sú neukončenia z minulosti. Nanešťastie, vy nechápete to, ako minulosť vstupuje do vašej prítomnosti. Kým to nepochopíte, dovtedy sa toho nezbavíte. Vy si stále myslíte, že vaša prítomnosť je naplnená vašou minulosťou, čo však nie je pravda. Počúvajte prosím! Keď budete počúvať, malo by vás to šokovať! Vaša prítomnosť nie je naplnená vašou minulosťou. Vždy je naplnená vašou budúcnosťou!

Ako ste sa cítili deň pred príchodom na Bali, 28., 29. alebo 30. novembra? Nielen fyzicky, ale aj psychicky. Boli ste vo svojom starom dome s tým istým manželom, s tou istou rodinou, mali stet ú istú prácu. Boli ste tam len s nimi. Ale ako to, že ste lietali v oblakoch? Pretože budúcnosť už napĺňala vašu prítomnosť! Takisto si predstavte, ako sa budete cítiť 22.decembra. 21.decembra (posledný deň programu Vnútorné prebudenie na Bali) budete tu, so mnou, ale už budete v nálade: “Nieeee….”, pretože vašu prítomnosť už bude napĺňať budúcnosť. Pochopte prosím, prítomnosť napĺňa iba vaša budúcnosť, ale vaša budúcnosť je naplnená vašou minulosťou! Ak si  myslíte, že je vaša prítomnosť naplnená vašou minulosťou, nebudete nikdy schopní vyriešiť žiadny problém. Musíte pochopiť tajomstvo Kaala čakry. Kaala je v Hindu tradícii namaľovaná ako had, ktorý si prehĺta vlastný chvost. Hlava hada je minulosť, chvost je budúcnosť. Pochopte veľmi jasne, nikde nie je ani zmienka o prítomnosti. V tomto znázornení a prezentácii sú spomenuté len minulosť a budúcnosť, pretože prítomnosť nemôže byť nikdy znázornená či namaľovaná. To preto, lebo kým ju začnete kresliť, už je preč. V momente, keď zachytíte obrázok, už viac nie je prítomnosťou. Minulosť prehĺtajúca budúcnosť je čas. Musíte vedieť, kde naozaj žijete a čo je skutočná prekážka. 

Všetci putovní gurus týchto moderných čias neustále učia, že vaša prítomnosť je naplnená vašou minulosťou. Kôli tomu ste v priestore neukončení, pretože nanešťastie títo chlapíci nikdy nečítali pôvodné písma, avšak majú tú trúfalosť prednášať vo svojich verejných programoch: “Spláchnite vaše Védy”! Len toľko úcty majú títo chlapíci ku zdroju posvätných vedomostí. Myslia si, že sú “cool” vo svojich džínsach, v helikoptére a v “cool” okuliaroch. Títo putovní gurus vás neustále učia, že vaša prítomnosť je naplnená minulosťou, čo nie je pravda. Vaša prítomnosť je naplnená vašou budúcnosťou, a vaša budúcnosť je naplnená vašou minulosťou. Len ak poznáte uzol, ak jasne viete, ako je urobený, budete schopní rozmotať ho, budete schopní oslobodiť sa. Ja nemám nič proti týmto putovným gurus. Len ich vyzývam, nech si raz prečítajú pôvodné písma, nech do nich nahliadnu. Potom nech ich kľudne predkladajú a vyhlasujú, že sú ich vlastné. Ja s tým nemám žiadny problem, pretože v našej tradícii máme veľmi jasno v tom, že vedomosti sú bezplatné. Hinduizmus je prvé náboženstvo, ktoré vyhlásilo “voľne dostupný zdroj” vedomostí a poznania, nie ako Microsoft, alebo moderné IT spoločnosti. Táto myšlienka voľne dostupného zdroja nepochádza od Microsoftu, či moderných IT spoločností. Pochádza z védskej tradície.

Viete, čo je najväčším problémom týchto novodobých putovných guru? Prečo necitujú pôvodné písma, prečo nechcú poukazovať na pôvodné zdroje vedomostí? Pretože by nemohli tvrdiť, že je to niečo “nové, z ich skúsenosti”, “čerstvé, na základe ich skúsenosti”! Poviem vám, ak zažijeme to, čo nám zanechali naši predkovia a potom túto skúsenosť vyjadríme s prídavkom našej skúsenosti, to stačí. Nič viac netreba. Nemusíte byť hneď vynálezca… Ani ním nemôžete byť, pretože naši rishis (mudrci, svätci) urobili všetko! Máme géniov v každej oblasti. Nemôžete prerásť Sushruthu (prvý indický chirurg, ktorý žil v 6. storočí pre Kristom) v oblasti medicíny, nemôžete prevýšiť Paniniho (jazykovedec v oblasti sanskritu) v lingvistickej dokonalosti, nemôžete preskočiť Patanjaliho v joge. Môžete vymodelovať vašu vlastnú tvár na Patanjaliho sochu, to je v poriadku! Ale nemôžete ho prevýšiť! Nemôžete! A ani nemusíte!

Musíte vedieť, že iba vtedy, keď budete vedieť ako je uzol urobený, dostaví sa riešenie. Takže, vaša prítomnosť je v skutočnosti naplnená budúcnosťou. Vaša prítomnosť je naplnená vašou budúcnosťou a vaša budúcnosť je naplnená vašou minulosťou. Toto musíte pochopiť. Ako? Dal som už stovky príkladov na to, ako je budúcnosť naplnená vašou minulosťou. Zopakujem tie isté príklady.

Predstavte si 6-7 ročné dieťa v škole. Učiteľ sa na hodine dejepisu pýta: “Kto je premiérom Indie?” Dieťa vyskočí zo stoličky a plné nadšenia povie: “Mahatma Gándhí”! Myslím, že je to nesprávna odpoveď, však? Nie som veľmi dobrý v dejepise. Tak či tak, celá trieda sa smeje presne tak, ako vy teraz. Čo toto dieťa prirodzene urobí? Rozhodne sa, že sa už v budúcnosti nikdy takto nepostaví. Kvôli omylu z minulosti sa rozhodne o budúcnosti. Nepovie si: “V minulosti už nikdy viac neurobím tú istú chybu.”, alebo “Vrátim sa do minulosti a napravím tento omyl”. Nerozhodne sa takto, ale povie si: “Už sa takto v budúcnosti nikdy nepostavím.” Takže čo sa deje? Množstvo vašich rozhodnutí, ktoré ste urobili v minulosti, sedí vo vašej budúcnosti. Je to však len chyba zatriedenia do súborov.

Predovšetkým musíte zistiť, v ktorom súbore existujú problémy, neukončenia. Keď budete hľadať všetky svoje neukončené problémy z minulosti v súbore prítomnosť, tak ich tam nenájdete. Keď budete v súbore budúcnosť hľadať všetko, čo súvisí s prítomnosťou, nenájdete to. Musíte vedieť, čo ste založili do ktorého súboru. V prítomnosti je uložená budúcnosť, v budúcnosti je uložená minulosť. Hotovo, dôkladne premiešané! Len keď budete vedieť, kde čo leží, budete schopní to ukončiť. Vo vašej prítomnosti je prítomnosť ovplyvnená budúcnosťou a budúcnosť je ovplyvnená minulosťou. Je to dokonale pomiešané. Namiesto toho, aby mal had svoj chvost v papuli, tak ho má v uchu a papuľu v očiach! Je to poriadny zmätok! Neviete, čo sa kde nachádza. Pochopte, vaša prítomnosť je ovplyvnená budúcnosťou a budúcnosť je ovplyvnená minulosťou. Len ak začnete ukončovať s touto jasnosťou, všetky neukončenia sa rozplynú. Jedine s touto jasnosťou pochopíte, aké sú vaše neukončenia hlúpe.

Keď si budete myslieť, že vaša minulosť napĺňa prítomnosť, vždy to budete ospravedlňovať: “A z čoho iného sa mám učiť? Učím sa jedine z mojej minulosti!” Koľkí si to takto ospravedlňujete? (Ľudia v sále dvíhajú ruky.) Máte pravdu! Lenže vaša minulosť nesedí vo vašej prítomnosti. Čo sedí vo vašej prítomnosti? Vaša budúcnosť! A kde sedí vaša minulosť? Vo vašej budúcnosti! Učiť sa z minulosti nie je nesprávne, je to vynikajúce. Ale nie z minulosti, ktorá sedí v budúcnosti. Keď minulosť sedí v budúcnosti, prichádza k vám so závermi, nie ako vedomosť. 

Minulosť sa k vám má správať ako sekretárka, nie ako šéf. Pochopte, ak minulosť sedí v budúcnosti, jedná s vami ako šéf, nie ako sekretárka. Chápete ten rozdiel? Ak vám má minulosť priamo slúžiť, má byť ako sekretárka, ktorá vám navrhuje možnosti a potom vás nechá, aby ste sa rozhodli. Správa sa vaša minulosť takto? Unáša vám rodinu a očierňuje vás. Kto očierňuje, ten nemôže byť vašou sekretárkou.

Počúvajte prosím! Musíte vedieť, ako je uzol urobený. Len vtedy ho môžete úplne rozmotať. Vaša minulosť nesedí vo vašej prítomnosti. Vaša budúcnosť žije vo vašej prítomnosti. Vaša minulosť leží vo vašej budúcnosti. Len vtedy pochopíte, aké nerozumné sú vaše neukončenia. Len preto, že ste vo veku 6-7 rokov odpovedali nesprávne na jednu otázku, nemali by ste trestať celú vašu budúcnosť. A poviem vám, že toto dieťa, dokonca aj keď bude mať 30 či 40 rokov, sa nepostaví na porade, ale bude šepkať svojmu susedovi, svojmu kolegovi: “Myslím, že toto je správne riešenie. Postav sa a povedz to.” Koľkí z vás poznajú, čo hovorím? Vaše pochopenie, vaša budúcnosť je naplnená toľkými áno a nie z minulosti …. Je preplnená týmito áno a nie z minulosti! Urobte ukončenie s týmto všetkým. V skutočnosti, len keď pochopíte celé toto umiestnenie súborov, tak pochopíte dokonca aj nutnosť ukončovania. 

Vy si myslíte, že vaša minulosť sedí v prítomnosti a hovoríte: “Tak je to správne, život má ísť takto. Čo je na tom zlé? Musím sa učiť jedine z minulosti.” Ale nie je to také priamočiare, ako si myslíte. Vaša minulosť ovláda vašu prítomnosť nie priamo, ale cez budúcnosť. Je to podobné ako pri indickom rozvode, kde muž ovláda ženu nie priamo, ale cez deti: “Musíme ostať spolu v záujme detí.” Taký je indický rozvod! Indický rozvod znamená, že sa manželia nikdy legálne nerozídu. Ostanú spolu, dokonca budú žiť v tom istom dome, niekedy aj v tej istej izbe, ale vôbec sa nebudú spolu rozprávať. Stretli ste sa s takýmto indickým rozvodom? (Zopár ľudí dvihlo ruky.) Áno, v Indii je to bežné, veľmi bežné. Takisto, vaša minulosť neovláda vašu prítomnosť priamo, ale cez budúcnosť.

Najprv osloboďte vašu budúcnosť od celej minulosti, ktorá na nej sedí, osloboďte ju od všetkých áno a nie z vašej minulosti. Pochopte prosím, tie áno a nie z vašej minulosti nemajú čo obťažovať vašu budúcnosť. Ukončite to všetko. Potom môže minulosť, ktorá je ukončená, naplniť vašu prítomnosť. Bez problémov. Budúcnosť, ktorá nenesie náklad minulosti, môže ovládať vašu prítomnosť, môže žiť cez vašu prítomnosť. S tým nie je žiadny problém. Čo je skutočný problém? Skutočný problém nie je budúcnosť. Skutočný problém je minulosť zamaskovaná za budúcnosť, obliekajúca si šaty budúcnosti! Urobte ukončenie so všetkým, čo sedí vo vašej minulosti, a potom privítajte svoju budúcnosť. Ukončite všetko, čo sedí vo vašej budúcnosti. Ukončite všetky rozhodnutia, ktoré ste urobili pre budúcnosť v minulosti. Vtedy budete pripravení.

Budúcnosť je nádherná pre žitie! Budúcnosť je prekypujúca pre žitie! Budúcnosť je úžasná budúcnosť! Pochopte, je to možnosť. Budúcnosť je vyhlásenie Boha voči vám: “Stále vám verím a dávam vám možnosti!” Budúcnosť je úžasná, ale nedovoľte diablovi, aby ju obsadil. Nedovoľte minulosti, aby obsadila budúcnosť. Nie!

Podstata dnešného satsangu:
Veľmi jasne pochopte, kde ste urobili chybu v zatrieďovaní do súborov. Minulosť sedí v budúcnosti a budúcnosť dominuje vašej prítomnosti. Keď spoznáte tento kolobeh, až vtedy zistíte, prečo musíte ukončovať. Urobte ukončenie s celou vašou minulosťou, ktorá je usadená vo vašej budúcnosti a budete žiť nádhernú prítomnosť.

No comments:

Post a Comment