Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, December 11, 2013

11. december 2013

Z rannej právy Paramahamsa Nithyanandu, 11. december 2013

Znovu venujte ľudstvu seba samých

Dnes budem pokračovať v rozvíjaní témy o praktickom aplikovaní, o skutočných výsledkoch, ktoré sú spôsobené prelomom vo vedomí, transformáciou. 

Myslím si, že hinduisti sú zaseknutí vo výskume a zabudli hovoriť svetu o tranformácii, ktorú spôsobili. Miliarda populácie môže žiť pohodlný, pokojný život nie kvôli nevedomosti, ale vďaka inteligencii. Nikdy by ste neočakávali, že nejaká iná krajina s toľkou slobodu by bola schopná žiť tak pokojne a mierumilovne!
Pochopte tieto pravdy. Transformácia vo vašom živote, vaša schopnosť byť silní v živote, vaša schopnosť pozdvihnúť sa znova a znova na vyššie úrovne vedomia, a vaša schopnosť a rozhodnutie obohacovať iných... Prosím pochopte, viac ako vaše rozhodnutie obohacovať iných oceňujem vaše rozhodnutie rozvíjať schopnosti a zručnosti, vďaka ktorým ich budete obohacovať. Videl som veľa ľudí, ktorí hovorili: “Odovzdávam sa ti!” Je to zbytočné! Kto chce vaše odovzdanie? Budete len príčinou na bolesť hlavy, aj keď sa odovzdáte! Nikto nechce také odovzdanie, ale odovzdanie aké mal Hanuman (poloboh s podobou opice, ktorý pomohol Rámovi zachrániť Situ), ktorý bol schopný a pripravený odovzdať sa! Len obohacovať, to nie je veľká vec, ale rozhodnúť sa rozvíjať schopnosti kvôli obohacovaniu iných, keď poviete: “Ja nebudem iba obohacovať iných, ale budem rozvíjať svoje zručnosti, aby som ich obohacoval”, to je tá najsilnejšia transformácia.

To najlepšie obohacovanie, ten najlepší dar, ktorý môžete dať iným je naučiť ich vedu osvietenia, naučiť ich vedu o živote v osvietení, o živote s inšpiráciou, o osvietenom živote, o živote v priestore sily. Pochopte, inteligencia v každej podobe, inteligencia na každej úrovni, inteligencia v každej chvíli, byť inteligentne aktívny...! Prosím počúvajte, vaša schopnosť žiť a vaša schopnosť milovať je jedno a to isté. Je to láska, ktorá prináša úspech v každej oblasti, či ste počítačový inžinier , lekár, právnik, politik, alebo žena v domácnosti. Nech robíte čokoľvek, alebo si myslíte, že to robíte, je to láska k ľuďom, ktorá prináša dokonalosť. Takže, láska a schopnosť žiť sú jedno a to isté. Schopnosť milovať a schopnosť žiť sú jedno a to isté. Či sú to obyčajné vzťahy, alebo výnimočné, veľké úspechy, momenty sily v živote, môže to byť čokoľvek, schopnosť milovať a schopnosť žiť sú jedno a to isté.
Prinášajte ľuďom obrovskú lásku. Čím menej vás budú ľudia nudiť, tým viac úspešní budete v živote! Čím menej budete z ľudí unavení, tým viac budete úspešní v živote! Či robíte v biznise, v marketingu, vo výskume alebo v rozvoji, či ste výkonný alebo finančný riaditeľ, či ste kuchár alebo pomocník, či ste kráľ alebo otrok, nech ste čokoľvek, je vo vašej schopnosti, aby ste sa cítili s ľuďmi príjemne, aby vás nenudili, aby ste boli úprimní voči ich zámerom. Toto vám prinesie úspech. Čokoľvek považujete za úspech – prosím pochopte, ja hovorím o najvyššom pravidle života, o najvyššom merítku v živote – čokoľvek považujete za úspech, či sú to peniaze, vzťahy, láska, radosť, politická moc, nech považujete za úspech čokoľvek, príde len s vašou schopnosťou cítiť sa s ľuďmi príjemne, milovať ich, žiť s nimi, byť nástrojom pre to, čo chcú oni sami.  

Pochopte, keď budete pripravení byť nástrojom pre to, čo ľudia chcú vo svojom živote, tak oni urobia pre vás oveľa viac, ako chcete vo svojom živote vy sami! Toto je tá najvyššia sútra (aforizmus)! Toto bude praktický výsledok, keď pochopíte tattwu (skúsenostné vyjadrenie) “Nithyanandam”. Keď ju pochopíte, prvé praktické aplikovanie bude obrovská láska k ľuďom, schopnosť cítiť sa s nimi príjemne, schopnosť nenudiť sa a nebyť unavení z ľudí, schopnosť obohacovať ich, schopnosť úprimne spôsobovať v ich živote to, čo chcú oni sami. Poviem vám, toto by mal byť základ, podklad vášho života: vždy sa rozhodnúť byť úprimní voči zámerom ľudí.  

Keď k vám niekto príde s predstavou, že chce mať niečo vo svojom živote, nikdy nepovedzte, nikdy si nemyslite, že je to nemožné. Vždy si pomyslite: “Ako môžem byť ja úprimne súčasťou tohto zámeru? Ako môžem ja so všetkou svojou úprimnosťou spôsobiť to, čo chce?” Pamätajte si, s akou obrovskou trpezlivosťou sedím ja a poskytujem svoje počúvanie, aj keď ľudia vyhlasujú niečo, čomu sami neveria, že je to možné! Nie je to tak, že ja tomu neverím, že mám pocit, že je to nemožné. To oni sami cítia, že je to nemožné. Aj keď si to myslia, ja im ponúkam moje úprimné počúvanie a dozerám na to, aby získali tú istú sebadôveru akú mám ja. Len preto, že nemajú žiadnu sebadôveru, neznamená to, že by ju nemali mať. Oni môžu získať sebadôveru a môžu mať to, čo vyhlasujú. To je presne to, čo hovorím. Buďte úprimnou príčinou, nástrojom pre zámery ľudí. Majte v sebe túto úprimnosť. To je to, čomu hovorím obohacovanie. Potom si prirodzene rozviniete zručnosti, aby ste boli nástrojom pre to, čo ľudia chcú.  

Zbavte sa všetkej neistoty. Len sa rozhodnite: “Budem nástrojom pre to, čo ľudia chcú vo svojom živote.” Ľudia spôsobia vo vašom živote stokrát viac ako to, čo chcete vy sami. Hovorím o tom zo svojej skúsenosti. Jediné rozhodnutie, ktoré som urobil, keď som vstúpil do verejného života, jediný prísľub, ktorý som urobil bol, že som sa rozhodol venovať svoj život tomu, aby som bol nástrojom pre to, čo ľudia úprimne chcú vo svojom živote. V tom čase som nebol zdatný, alebo vybavený zručnosťami spôsobiť to, čo ľudia chcú vo svojom živote, ale bol som úprimný. Teraz vám poviem, že keď ponúkam svoje počúvanie, tak môžem spôsobiť to, čo ľudia chcú vo svojom živote, vďaka mojej úprimnej láske voči nim! To je všetko, čo potrebujete! Nemyslite si: “Nie! To, čo radíš je skvelé pre psychiatrov, psychoanalytikov a lekárov, lenže ja som politik. Tu je to iné.” Nie! V žiadnej oblasti to nie je iné! Vy nedokážete skrývať svoju neistotu v žiadnej oblasti dlhý čas. Budete z toho unavení. Keď budete úprimní a budete pokračovať v tejto oblasti, bude to pre vás trest. Nuda a únava, pocit, že ste zaseknutí a utrpenie, ktoré si spôsobujete sami v sebe, zápcha, ktorú máte, ktorú nie je možné odstrániť dokonca ani pomocou enema (procedúra na čistenie čriev) alebo prášku haritaki (bylinka používaná v ajurvéde na reguláciu hrubého čreva), toto je trest pre vás!

Takže, počúvajte, úprimne sa cítiť príjemne s ľuďmi, úprimná láska k ľuďom, úprimná schopnosť dať ľuďom počúvanie, úprimne byť katalyzátorom pre ich zámery, toto by mala byť základná vlastnosť vás všetkých. Toto by mal byť hlavný dôvod pre vás všetkých, aby ste existovali. Iba keď budete mať túto vlastnosť - úprimne byť katalyzátorom, nástrojom pre to, čo ľudia chcú vo svojom živote, budete sa volať “obohacovač”. Obohacujte ľudí o Vnútorné prebudenie z tohto kontextu. Toto bude ten najlepší spôsob, ako spôsobíte, čo chcú urobiť vo svojom živote oni sami. Prebudiť ich samých pre nich samých je ten najúprimnejší spôsob, ako môžete byť katalyzátorom, nástrojom pre to, čo oni chcú urobiť vo svojom živote. Inak bude celé vaše obohacovanie mimo tohto kontextu. Nerobte to. Je to ako keby sa zosobášili dvaja sannyasis! Naozaj, vážne! Dvaja sannyasis, ktorí sa zoberú – to sa nikdy nemôže nazývať ako “manželstvo”, pretože je to úplne mimo kontextu. Obaja sa pripravia o zmysel svojej existencie.  

Počúvajte! Počúvajte! Majte obrovskú lásku k ľuďom. Naučte sa, aby vám bolo s ľuďmi príjemne. Či žijete v malej rodine, vo veľkej rodine, alebo v komunite, naučte sa cítiť s ľuďmi pohodlne, príjemne. To je život! Toto je jedna z najväčších zručností, ktorú potrebujete mať pre úspech. Poviem vám, nie je potrebné nič iné! Na to, aby ste boli v živote úspešní nie je potrebné žiadne vzdelanie, žiadna kvalifikácia, nie je potrebné nič, len táto jedna vlastnosť – úprimne byť schopný cítiť sa pohodlne a príjemne s ľuďmi, úprimne byť katalyzátorom, byť nástrojom pre to, čo chcú urobiť vo svojom živote. Buďte nástrojom, prostriedkom, pretože to z vás urobí tých najlepších. Toto je tá najsilnejšia vec v živote. Koľkokrát možno zabudnete, možno zlyháte, ale táto pravda je hodná toho, aby ste ju opäť oživili a znovu žili. Vráťte sa k tomu, aby ste ľudstvu znovu darovali seba samých. Videl som, že zakaždým, keď moji žiaci venovali seba samých pre zámery ľudí, tak to množstvo energie, tá sila, ktoré vyžarovali sú nepredstaviteľné! To ako spôsobili transformáciu a ako sa zbavili svojej bezmocnosti je nepredstaviteľné!

Udržiavať si nenávisť k ľuďom je nenaplnenie, neukončenie. Schopnosť cítiť sa s ľuďmi príjemne je naplnenie. Buďte nástrojom obrovskej, úprimnej lásky k ľuďom. Buďte nástrojom pre to, čo každý chce urobiť vo svojom živote. Život vám toho spôsobí miliónkrát viac ako to, čo ste chceli spôsobiť vy sami.

Dnes budeme znova celý deň pracovať na tomto princípe. Nech je vaše rozjímanie zamerané na to: “Ako môžem priniesť úprimnosť do mojej lásky k ľuďom, ako sa môžem cítiť naplnený s ľuďmi, cítiť sa s nimi príjemne, úprimne byť nástrojom pre to, čo ľudia chcú vo svojom živote.” 

Manželstvo v spoločnosti sa stáva niečím takým: použiť iného človeka, aby bol nástrojom pre to, čo VY chcete urobiť vo svojom živote. Naozaj! Pochopte, keď budete používať iného človeka ako nástroj pre to, čo chcete urobiť vo svojom živote vy, tomu sa hovorí “manželstvo”. Keď budete pre iných ľudí nástrojom pre to, čo oni chcú vo svojom živote, tomu sa hovorí “sannyas”. Buďte nástrojom pre to, čo chcú iní urobiť vo svojom živote. Aj v manželstve, keď do neho vstúpite so zámerom: “Budem pre neho alebo pre ňu nástrojom pre to, čo on/ona chce urobiť vo svojom živote. Toto je jediný zámer, prečo som prijal/prijala manželstvo”, tak toto manželstvo bude rovnocenné so sannyas! Dokonca aj v sannyas, ak plánujete používať iných, využívať ich na to, aby boli nástrojom pre to, čo chcete urobiť vo svojom živote vy, je to “manželstvo”. Budete zviazaní! 

Pochopte, definujem manželstvo a sannyas. Kedykoľvek máte vzťah len kvôli tomu, aby ste boli nástrojom pre to, čo chce iný človek urobiť vo svojom živote, rozhodnite sa: “Úprimne budem pre druhého človeka katalyzátorom, nástrojom pre to, čo chce urobiť vo svojom živote.”. Aj keď to bude manželstvo, poviem vám, bude to tá najlepšia vec, ktorú ste urobili! Ale keď prefíkane plánujete používať a využívať iných, aby ste urobili to, čo chcete urobiť vo svojom živote, tak potom ste zaseknutí v tej najhoršej podobe života. Je to oveľa horšie ako akékoľvek manželstvo! Rozhodnite sa byť úprimný katalyzátor. Buďte nástrojom, s vašou obrovskou láskou, pre to, čo chcú urobiť vo svojom živote iní. Poviem vám, toto je ten najlepší spôsob ako existovať, tá najlepšia podoba existencie! Toto by mal byť test predtým, ako vstúpite do manželstva. Aj keď ste sa zosobášili z nesprávneho dôvodu, zbavte sa ho. Teraz prineste správny kontext a obohaťte svoje manželstvo. Znovu sa zosobášte s tým istým človekom s týmto správnym kontextom. 

Sadnime si v upanišáde, nech sa zrkadlí neurónová aktivita najvyššej lásky k ľuďom, úprimnosti byť nástrojom pre to, aby si ľudia uvedomili svoj život, svoj potenciál, svoju realitu! Namah Shivay!

No comments:

Post a Comment