Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, July 12, 2013

12. júl 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 12. júl 2013

Ukončenie – podstata všetkých duchovných praktík

Počúvajte. Keď vo vás nastane ukončenie, je dôležitý aj kontext, s ktorým ho urobíte. Chcem, aby ste chápali hlbšie a hlbšie úrovne týchto právd, aby ste dokázali praktizovať toto umenie kdekoľvek budete. 

Prvá vec je, že ukončenie nie je ospravedlňovanie! Pochopte, keď robíte ukončenie, môžete sa ospravedlňovať nie preto, lebo sa cítite bezmocní, ale preto, lebo teraz sa cítite silní. Nie preto, lebo ste vtedy urobili nejakú chybu, ale preto, lebo teraz máte adekvátne pochopenie, vnímanie. 

Prosím pochopte, podľa zákona života sa vaše pochopenie, vnímanie bude neustále vyvíjať. Podľa zákona života sa budete neustále rozpínať. Potom máte iba dve voľby. Prvá: buď budete ďalej plakať nad vašou minulosťou ako nad niečím nesprávnym, ako nad chybou, alebo sa môžete pozrieť na celú vec s adekvátnym pochopením a pozdvihnúť úroveň vášho pochopenia, vnímania.

Poviem vám, keď budete robiť ukončenie, nebuďte v nálade ospravedlňovania sa. Nemajte pocit viny, že ste urobili niečo nesprávne, niečo zlé. Nie! Pretože vtedy, keď sa budete cítiť vinní, nebudete prechádzať celou vašou minulosťou a nebudete ju ukončovať. Pretože jedna alebo dve spomienky spôsobia vo vás únavu, budete podráždení, nahnevaní. Budete si myslieť: ´Čo je to? Prečo by som mal nad tým rozmýšľať?´ Vyviniete si jemnú nenávisť voči ukončovaniu, ktorá spôsobí, že ho nikdy neurobíte.
Koľkí z vás sa cítite unudení alebo unavení, nechcete si sadnúť a robiť ukončenie? Musíte vedieť, že všetci z vás máte iba hlboký pocit viny ohľadom vašej minulosti. Musíte vedieť, že ste v minulosti neurobili niečo zlé, ale že to bolo iba vaše neadekvátne pochopenie, vnímanie. Očakávať to, že by ste mali mať adekvátne pochopenie od detstva, je v tejto spoločnosti nereálne očakávanie. Museli by ste sa stať dieťaťom v gurukul. V spoločnosti nemôžete očakávať, že budete mať úplné chápanie, vnímanie. Nemôžete očakávať, že vám spoločnosť dovolí pokračovať v tom, aby ste mali úplné chápanie. 

Prvá vec, ktorú musíte pochopiť je, že ukončenie neznamená mať pocit viny kvôli vašej minulosti. Je to pripomenutie si, že ste vtedy mali neadekvátne pochopenie. Je to jeho ukončenie preto, aby rozhodnutia, vzorce, ktoré ste si vytvorili v čase vášho neadekvátneho pochopenia, prestali existovať vo vašom vnútornom priestore v prítomnosti a ovlyvňovať váš život teraz. 

Ak sa cítite unudení, nešťastní, nechcete si sadnúť a robiť ukončenie, uvedomte si, že neurobíte ukončenie. Budete iba sedieť s vašou minulosťou, s pocitom viny a premýšľať nad tým. Budete iba premýšľať. 

Počúvajte a pochopte, že ukončenie nie je ospravedlňovanie. Takisto, keď budete robiť ukončenie s inými, nebuďte v nálade ospravedlňovania sa. Neospravedlňujte sa. Niekedy sa môže udiať aj ospravedlňovanie. Pochopte, veľakrát sa ospravedlňujete iba vtedy, keď sa cítite bezmocní, keď upadnete do režimu bezmocnosti. Neupadajte do režimu bezmocnosti!

Sadnite si pevne. Pamätajte si veľmi jasne, že keď ste prežívali tieto chvíle bezmocnosti, nejaká časť vás bola zaseknutá v iných. Teraz znovu získavate tieto časti. To je všetko! 

Napríklad: ´Keď som mal šesť rokov, bil som sa s mojim mladším bratom. Doteraz je vo mne táto spomienka, ten pocit strachu. To znamená, že to šesťročné dieťa ma stále ovplyvňuje. Takže všetko, čo sa snažím urobiť, je oslobodiť sa od vzorca strachu, ktorý som si vytvoril vo veku šesť rokov kvôli bitke s mojím bratom. Teraz za ním nepôjdem a nebudem sa mu ospravedlňovať: ´Prepáč, že som ťa vtedy zbil. Ospravedlňujem sa.´´ 

Niekedy sa môžete ospravedlniť, ale samotné ukončenie nie je iba ospravedlňovanie. Znamená umožniť to, aby druhý človek pochopil a aby ste pochopili aj vy, že bitka v mladosti vytvorila vo vás silný vzorec bezmocnosti plný strachu, ktorý je zodpovedný za to, že stále trpíte a trápite sa kvôli vášmu nesprávnemu, neadekvátnemu pochopeniu. 

Ukončenie znamená posun vo vašom chápaní od neadekvátneho chápania, ktoré je obmedzujúce, k rozpínajúcemu sa chápaniu, ktoré rozpína vás a druhú osobu. Poviem vám, ukončenie privedie do vás integritu, autentickosť, zodpovednosť, obohacovanie, počúvanie, naplnenie. Ukončenie je tapas, jnana, puja, kriya, homa, bhakti, joga. Ukončenie je naplnenie. 

Ukončenie umožní, aby sa vo vás udiali zázraky, zdravie, radosť, blaženosť, priestor pozitivity, priestor možností, priestor poznania, priestor vodcovstva. Ukončenie umožní, aby sa vo vás udialo samotné osvietenie. Správny priestor sa vo vás vytvorí iba vďaka ukončeniu. 

Ukončenie prinesie do sveta mier, blaženosť, spolužitie. Poviem vám, vďaka ukončeniu sa stanete ľudskou bytosťou, božskou bytosťou. Ukončenie umožní všetko, všetky správne veci vo vašom živote. Ukončenie urobí všetky dobré veci vo vašom živote. 

Ukončenie prinesie späť do vášho života vzťahy, poznanie, nové bytie. Vďaka ukončeniu zažijete nový život. 

Ukončenie znamená všetko. Naučte sa umenie robiť ukončenie a začnite ho robiť vo vašom živote, pretože ukončenie znamená všetko.

No comments:

Post a Comment