Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, July 20, 2013

20. júl 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 20. júl 2013

Vyberte si to správne náboženstvo

Ukončenie znamená vedome prežiť tú istú skúsenosť a oslobodiť sa od silného dopadu minulosti, ktorá spôsobuje vašu bezmocnosť v súčasnosti. Silný dopad minulosti, ktorá spôsobuje vašu bezmocnosť v súčasnosti, by mal byť z vášho sytému uvoľnený. Minulosť by vás nemala v súčasnosti viac zväzovať. Vedome prežiť neadekvátne bezmocné pochopenie a oslobodiť sa od neho je ukončenie. 

Včera som uviedol dôležitý princíp pre rozhodnutie, aký druh filozofie alebo náboženstva by ste mali nasledovať. Uviedol som mierku pre rozhodnutie, ktorú filozofiu by ste mali vo vašom živote nasledovať. Mierkou by malo byť to, ako vás táto filozofia predstavuje vám samým. Na základe toho by sme to mali veľmi jasne pochopiť. Existujú štyri druhy filozofií:
1. Filozofia, ktorá vás zatvára do klietky. 2. Filozofia, ktorá vás zotročuje. 3. Filozofia, ktorá vás zapája, angažuje. 4. Filozofia, ktorá vás obohacuje.

Filozofia, ktorá vás zatvára do klietky, z vás robí zvieratá. Nie ste užitoční ani pre iných, ani sami pre seba. Ste iba zatvorení v klietke. Čo sa stane s levom, ktorý je zatvorený v klietke? Stane sa násilný, stane sa teroristom. Poviem vám, lev, ktorý je slobodný, nezaútočí na vás, keď nebude hladný. Ale lev, ktorého ste zatvorili do klietky, bude na vás útočiť či je hladný alebo nie, či sa bude cítiť ohrozený alebo nie. Bude jednoducho útočiť zľava i sprava! Keď budete zatvorení do klietky, stanete sa teroristom. Všetky filozofie, ktoré spôsobujú, že ste fanatickí, ktoré vás zatvárajú do klietky, sú teroristické filozofie. Filozofie, ktoré z vás robia teroristov, sú filozofie, ktoré vás zatvárajú do klietky. 
Ďalšie sú filozofie, ktoré vás zotročujú. Nerobia z vás teroristov, ale otrokov. Z ideologického hľadiska nemáte slobodu, nezávislosť, nie ste viac slobodní. Sú to náboženstvá smrti a náboženstvá, ktoré ju uctievajú, filozofia smrti a filozofie, ktoré uctievajú smrť, v ktorých ste zotročovaní, v ktorých predstavenie vám samým je úplne zotročujúce.

Potom sú to filozofie, ktoré vás zapájajú, angažujú. Majú tendenciu presvedčiť vás. Dám vám príklad budhistov. Celý budhizmus nie je nič iné ako vaše zapájanie, angažovanie do neho. Čím viac a viac sa zapájate, tým viac a viac ste priťahovaní. Je to náboženstvo, ktoré vás veľmi jemne konvertuje. 

Potom prichádzajú filozofie, ktoré vás obohacujú. Sú to tradície agoris (asketickí mnísi), advaita (jednota, nedualizmus), jogíni, siddhas (svätci s výnimočnými schopnosťami). Joga, siddha, agori a samozrejme védanta sú filozofie, ktoré sú veľmi silné, obohacujúce. Védanta vám predstavuje vás samých ako ´Amrutasya Putraaha´ pomocou krásnych slov ´Poornamadah Poornamidham Poornaath Poornamudhachyathey, Poornasya Poornamaadhaaya Poornameva Vasishyathey´ (Celok pochádza z celku. Aj keď odoberiete celok z celku, celok ostane celkom.).

Prosím pochopte. Z dôvodu, že ľudské bytosti sú vychovávané v spoločnosti, trpia rozporom medzi vnútorným a vonkajším obrazom. Tento rozdiel vytvára hlboké pochybnosti o sebe samom. Pochopte, zakaždým keď sa vo vás vytvorí rozpor medzi vašim vnútorným a vonkajším obrazom, trpíte pochybnosťami o vás samých. Filozofi začali využívať vaše pochybnosti o vás samých tým, že vám predstavili vás samých ako hriešnikov. Védanta je jediná úprimná, integrovaná, autentická, zodpovedná a obohacujúca filozofia, ktorá nevyužíva váš vzorec pochybovania o vás samých a ktorá vám primomína, že aj keď máte pocit, že ste odobratí od celku, ostávate celkom. Aj keď máte pochybnosti o vás samých, pochopte, že ste vlastným Ja! Aj keď máte pochybnosti sami o sebe, ste vlastným Ja! Pochybnosti o vás samých sú iba pochybnosťami! Mierkou by malo byť to, aké predstavenie o vás samých vám filozofia ponúka. Iba na základe toho môžeme klasifikovať túto filozofiu, či vás zatvára do klietky, zotročuje, zapája alebo obohacuje. Celý systém védanty je predovšetkým o obohacovaní. Neustále vás obohacuje.

No comments:

Post a Comment