Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, July 14, 2013

14.júl 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 14. júl 2013

Ukončenie - hlbšie pravdy o ukončení
Dnes odpoviem na vaše otázky o ukončení a naplnení.

Otázka: "Drahý Swamiji, hovoríš, že ukončenie vytvára viac naplnenia a neukončenie vytvára viac nenaplnenia, prečo hovoríš, že priestor vytvárania je nám prístupný až po ukončení? Prosím vysvetli nám to."

Odpoviem vám pribehom:
Dieťa sa pýta mamy, Mami, ako sa rodia ľudia? Mama mu odpovedá, Boh stvoril Adama a Evu a tí mali deti a tie deti mali ďaľšie deti a tie ďaľšie a ďaľšie deti,a tak sa zrodili ľudia. O pár dní ide syn za ockom a pýta sa, Oci, ako sa zrodili ľudia? Otec mu odpovedá, Ľudia sa vyvinuli z opice. Syn je zmätený, tak ide za mamou a pýta sa, mami ty si povedala, že boh stvoril Adama a Evu a tak sa zrodili ľudia, ale ocko hovorí, že ľudia sa vyvinuli z opice, čo je pravda?
Mama mu odpovedá, to je jednoduché zlatko, ja som ti povedala o mojej strane rodiny a ocko o svojej. 

Pochopte, toto sú dva rozdielne spôsoby pohľadu na existenciu ľudí, či prišli od Boha alebo z opice. Takisto je to aj s ukončením. Či sa presuniete z priestoru neukončenia k naplneniu, alebo prídete priamo z priestoru tvorenia, vytvárania, naplnenie je možné. 

Existujú tri úrovne bytia:
neúplnosť, úplnosť a vytváranie, tvorivosť. Čiže zvieracia úroveň, ľudská úroveň a božská úroveň. Na určitom bode musíte prelomiť tento začarovaný cyklus a stúpnuť hore, k vašej božskej podstate. Iba ľudské bytosti majú tú unikátnu silu, ktorej sa hovorí slobodná vôľa, aby dosiahli naplnenie. Zviera nemá túto možnosť, zvieratá sa nedokážu dostať zo svoje neúplnosti, pretože zvieratá nedokážu pochopiť, že sú nenaplnení a rovnako nedokážu pochopiť koncept naplnenia. 
Počúvajte! Niekde musí byť tento začarovaný kruh vašej neúplnosti prelomený a to vďaka vašej slobodnej vôli. Ešte raz prečítam otázku:
Drahý Swamiji, hovoríš, že ukončenie vytvára viac naplnenia a neukončenie vytvára viac nenaplnenia, prečo hovoríš, že priestor vytvárania je nám prístupný až po ukončení? Prosím vysvetli nám to.
Pochopte, ukončenie vytvára viac naplnenia, to je dobrá správa. A mám ešte jednu dobrú správu a to je to, že ak ste neúplní, nenaplnení, viac nenaplnenia sa nevytvorí automaticky, viac nenaplnenia sa vytvorí iba vtedy, ak budete konať na základe vašej neúplnosti. Iba skutky vykonané na základe vašej neúplnosti vašu neúplnosť znásobia. 

Dokonca, ak viete o tom, ak si uvedomujete, že máte neukončenia, neúplnosti, a tie vás tlačia do určitých činností, skutkov, tak nebudete ani konať a ani vytvárať viac neúplnosti. 

Pochopte, keď si uvedomíte, že ukončovanie vytvára viac naplnenia, vaše celé myslenie bude nasmerované smerom k viac naplneniu. Poviem vám, v Zen existuje prorekadlo, že pred osvietením je hora hora, rieka je rieka a strom je strom. Počas hľadania, hora nie je hora, rieka nie je rieka a strom nie je strom. Ale po osvietení je hora opäť hora, rieka je opäť rieka a strom je opäť strom. 

Musíte si uvedomiť a poznať túto pravdu:
Skutky ktoré robíte môžno budú tie isté pred naplnením a po naplnení, ale ten kontext z ktorého ich budete robiť a výsledok aký vám prinesú budú iné.
Ak je kontext na základe ktorého konáte založený na nenaplnení, na neúplnosti, tak budete poháňaní vašou neúplnosťou, neúplnosť vás bude používať. Ak však bude kontext vašich činností založený na úplnosti, bude to naplnenie, ktoré vás bude poháňať, používať. Keď ste nenaplnení, neúplnosti budú používať vás, ak ste naplnení, vaše naplnenie vás bude používať. 

Poviem vám, ak sú vaše skutky vedené neúplnosťou, vaše skutky nebudú nič iné ako zneužívanie - zneužívanie vášho bytia a života. 

Pochopte, predtým ako zažijete úplnosť, pochopenia, ktoré vás nabádajú ku skutkom vám nikdy neprinesú naplnenie, neprinesú vám úplnosť. Je to ako keby bolo v stroji príliš veľa trenia. Stroj môže fungovať aj keď je v ňom príliš veľa trenia, to je bez pochýb, ale pôjde veľmi ťažko a veľmi rýchlo sa opotrebuje. Jeho životnosť sa drasticky skráti. 

Ja skutočne cítim, že dôvod prečo je taký veľký rozdiel medzi dlhovekosťou v čase starovekej védskej Indie a dneškom je len preto, že dnes žijeme vo vyskom stave nenaplnenia. Nenaplnenie je vysoké trenie. 

Pochopte, je to ako keby ste jazdili na aute so zatiahnutou ručnou brzdou. Ručná brzda je zatiahnutá, áno, môžete ísť aj na ručnej brzde, auto určite pôjde, ale koľko energie bude premárnenej a ako ťažko to pôjde? 

Koľkí z vás ste omylom jazdili na zatiahnutej ručnej brzde? Teraz určite chápete čo vám chcem povedať. Žiť život v nenaplnení je ako jazdiť so zatiahnutou ručnou brzdou. Vy vo vašej hĺbke silno cítite, že život si vás neváži, život je proti vám, život je nefér. A s týmto pocitom neúplnosti, ako veľmi si budete vážiť život? 

Budete sa k nemu modliť a hovoriť, Ó život, ty si taký úžasný, si tak fantastický a tajne čakať, že život vám položí korunu na hlavu, vy sa už budete nakláňať na prijatie koruny, a keď bude už už kúsok od vašej hlavy, zrazu ju život položí na hlavu vedľa vás. Vtedy si poviete, ja som to vedel, život je pes, život je nefér, život je podraz, život je podfuk, a teraz sa vám to potvrdí. 

Keď je váš život poháňaný neúplnosťou, je to ako jazdiť na aute so zatiahnutou ručnou brzdou a ešte k tomu mať na zadnom sedadle aj manželku. 

Najsmutnejšia vec v živote je to, že v stave neúplnosti robíte veci, ale nechápete dôvod vášho nepokoja, vášho smútku, vašej zlosti, podráždenosti, vy nechápete, že ten dôvod je vaša neúplnosť. 

No comments:

Post a Comment