Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, July 19, 2013

19. júl 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 19. júl 2013

Očista kolektívneho vedomia

Dnes sa s vami podelím o niekoľko dôležitých právd, základných pochopení, ktoré potrebujete mať o koreňových vzorcoch a o ukončení. Vstúpte do priestoru počúvania.

Váš vnútorný priestor je neustále zaplnený koreňovými vzorcami. Časom aj zabudnete na to, že váš vnútorný priestor nie je pod vašou kontrolou, ale v rukách koreňových vzorcov. Ste iba otrokom vašich koreňových vzorcov. 

Prosím počúvajte. V sanskrit máme dve slová: samskara a vasana. Vasana sú neukončenia, samskara znamená koreňové vzorce. Vasana sa deje kvôli samskaram. Neukončenia sa dejú kvôli koreňovým vzorcom. 
Kým nezačnete robiť ukončenie so všetkými vašimi neúplnosťami, nikdy nenájdete váš koreňový vzorec. Kým nenájdete váš koreňový vzorec, vaše naplnenie nebude úplné. 

Akokoľvek veľmi trpíte duchovným praktizovaním, či je to joga, kriya, meditácia, japa, aj unclutching, nezažijete to najvyššie, kým neurobíte ukončenie sami so sebou a s inými. Poviem vám, aj unclutching bude účinný iba potom, keď zažijete stav naplnenia. 

Koreňový vzorec vám nedovolí vidieť realitu, pravdu takú aká je. Videl som veľa ľudí, ktorí sa vzdali svojich najvyšších možností, keď trpeli koreňovými vzorcami. Stali sa obeťami svojich koreňových vzorcov. Ich inteligencia sa zastrela a bytie začalo byť zneužívané koreňovým vzorcom. 

Ľudské bytosti sa neustále stávajú obeťami koreňových vzorcov a neustále znova a znova na to zabúdajú. Je to jeden z najdôležitejších problémov, ktorému ľudské bytosti čelia. Keď nepochopíte, že ste obeťami vašich koreňových vzorcov, začnete sa s nimi spájať. Potom ako s nimi spojíte sami seba, akokoľvek sa budete snažiť očistiť, budete iba trpieť, pretože samotná špina je imaginárna, neskutočná. Ak je špina imaginárna, bude nejaký proces očisty úspešný? Ak je špina imaginárna, ako môže byť akýkoľvek proces očisty úspešný? 

Iba keď začnete proces ukončenia pochopíte, ako ste boli celé roky podvádzaní, šikanovaní vašimi koreňovými vzorcami a váš život bol kvôli nim izolovaný. Poviem vám, všetky utrpenia, ktorými prechádzate vo vašom živote, pochádzajú z koreňových vzorcov. Urobím toto odvážne vyhlásenie: keď teraz začnete proces ukončenia, každý zmätok, ktorý ste vytvorili v minulosti, sa takisto ukončí. Počúvajte, keď začnete proces ukončenia teraz, všetky zmätky z vašej minulosti, ktoré vznikli kvôli koreňovým vzorcom, sa ukončia. 

Poviem vám, vo všetkých vašich zmätkoch nie je okrem vás zahrnutý nikto iný, pretože každý, o kom si myslíte, že je ich súčasťou, je časťou vás samých. 

Prosím pochopte, neprinášam žiadne advaitické teórie, ale ponúkam vám praktické stratégie na vyriešenie akéhokoľvek zmätku, v ktorom sa môžete ocitnúť. Začnite proces ukončenia a zoberte za neho zodpovednosť. Prosím pochopte, vďaka ukončeniu, vďaka naplneniu sa zrazu vo vás udeje nový spôsob existencie, myslenia, chápania, vnímania. 

Možnosti, ktoré máte, budú vo vás prekvitať iba vďaka procesu ukončenia. Či tomu veríte alebo nie, máte v sebe priestor na to, aby ste zmenili spôsob, akým na vás reagujú iní. Naplnenie vo vás prebudí túto schopnosť, túto realitu. 

Život sa neustále transformuje, rozpína a posúva na ďalšiu úroveň. 

Jedinečný príspevok hindu tradície, jedinečná pravda, ktorú má iba táto tradícia, je veda o naplnení. V žiadnom inom náboženstve nie je cieľom ´moksha´ (oslobodenie), priestor naplnenia. V iných náboženstvách je cieľom iba rozšírenie túžob. Nebo popísané v abrahamických náboženstvách (náboženstvá Stredného východu uznávajúce jediného boha) nie je priestorom naplnenia. Veda o ukončení je jedinečný príspevok védskej tradície pre ľudské vedomie. 

Na svete sú iba dve hlavné skupiny náboženstva: abrahamické a védske. Hinduizmus, budhizmus, džainizmus, sikizmus sú védske náboženstvá. Iba tieto náboženstvá hovoria o vede naplnenie. Iba tieto náboženstvá hovoria o naplnení ako o cieli života. 

Dharma, artha, kama, moksha. Dharma je realizovanie vedy o ukončení vo vašom živote. Artha sú udalosti vo vonkajšom svete, ktoré sa udejú potom, keď urobíte proces ukončenia. Kama sú udalosti vo vnútornom svete, ktoré sa udejú potom, keď urobíte proces ukončenia. Moksha znamená byť ustálený v samotnom naplnení. 

Rozmýšľal som nad tým, aký je jedinečný príspevok védskej tradície. Slovo ´pokoj´ je príliš ´malé´ slovo na to, aby ju dokázalo definovať. Nakoniec použijem na označenie výnimočného príspevku védskej tradície na základe mojej skúsenosti jediné slovo: poornatva – veda o naplnení. 

Prvá mantra prvého upanišadu začína mantrou: ´Poornamada, poornamidam, poornaat poornamudachyate, poornasya poornamaadaaya, poornameevaavashishyate.´ Znamená to: ´Celok pochádza z celku. Aj keď odoberiete celok z celku, celok ostane celkom.´ Poviem vám, to je tá najsilnejšia istota, ktorú môžete dať ľudským bytostiam. Vám samým nie ste predstavení ako hriešnik, ako zlyhanie, ako stvorenie, ktoré vytvoril nejaký stvoriteľ, ale jedine tak, že ste celkom. Aj keď si myslíte, že ste boli odobratí z celku, stále ostávate celkom.

Pochopte, to ako ste predstavení vám samým je kritérium, na základe ktorého môžete merať každú filozofiu z pohľadu, prečo bola vytvorená. Je veľa filozofií a náboženstiev, ktoré boli vytvorné iba preto, aby manipulovali ľudí spoločensky alebo politicky. 

Vďaka revolúcii v poznaní, vďaka internetovej revolúcii, svet veľmi skoro získa slobodu vo výbere vlastného náboženstva. Koncept náboženstva, v ktorom ste sa narodili, zmizne. Organizované náboženstvá zmiznú z planéty Zem! Poznanie, vedomosti budú dostupné každému. Ľudia si začnú vyberať tak, ako si vyberajú autá, domy, manžela, manželku a majú slobodu zmeniť to. Náboženstvo bude takisto dostupné. 

Dám vám kritérium, na základe ktorého si môžete vybrať, ktorá filozofia by mala byť vašim životným štýlom, na základe ktorej filozofie by ste mali robiť strategické plánovanie pre váš život. Kritérium je: ako vás predstavuje vám samým. Ak vás predstavuje vám samým ako hriešnika, motívom filozofie je vaše využívanie. Ak vás predstavuje vám samým ako stvorenie nejakého stvoriteľa, motívom je držať vás navždy ako otroka. Ak vás predstavuje vám samým ako možné zlyhanie a očakáva sa, že sa odovzdáte niekomu alebo niečomu, motívom je navždy vás využívať. 

To ako ste predstavení vám samým by malo byť rozhodujúcim bodom pre to, ktorú filozofiu by ste mali nasledovať. Védska tradícia vás predstavuje vám samým ako: ´Poornamada, poornamidam, poornaat poornamudachyate, poornasya poornamaadaaya, poornameevaavashishyate.´ Ste celok. Aj keď si myslíte, že ste odobratí z celku, neustále ostávate ako celok. Ostávate celkom, či si pamätáte alebo nepamätáte, že ste celkom. 

Z týchto troch myšlienok: myšlienka, ktorú máte sami o sebe (mamakara), myšlienka o vás, ktorú premietate pred inými (ahankara) a myšlienka, ktorú máte o iných a o živote (sva-annyakara), ako prvá k vám prichádza myšlienka, ktorú máte sami o sebe. Poviem vám, žiadne iné náboženstvo vám nemôže ponúknuť lepšiu myšlienku o vás samých ako védska tradícia, pretože je to náboženstvo naplnenia – poornatva. Hindu tradícia vznikla z priestoru naplnenia, žije v naplnení a vedie vás k naplneniu. 

Ľudské bytosti majú zmätok, pokiaľ ide o znalosť o nich samých. Je to pravda, ale tento zmätok by nemal byť použitý na to, aby boli zneužívaní. Keď má niekto zmätok, potrebuje pomoc. Slová, ktoré sa ľuďom povedia o nich samých, hrajú veľmi dôležitú úlohu. Preto máme v sanskrite slovo ´prayaschita´, nie slovo ´pokánie´. Pokánie nie je správne slovo pre ´prayaschitu´. Vo védskej tradícii hovoríme o tom, čo je koreňový vzorec, ktorý spôsobuje vašu neúplnosť. Ukončenie tohto vzorca je ´prayaschita´. Je to ukončenie vzorca, ktorý vás vedie k utrpeniu. ´Prayaschita´ vám priamo ukáže váš koreňový vzorec. Podporí vás a pomôže vám ukončiť ho.

No comments:

Post a Comment