Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, July 5, 2013

5. júl 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 5. júl 2013

Čo je skutočná sloboda?

Prosím pochopte, pochopte tento jeden príklad. Vstúpte do priestoru počúvania! Pochopte tento jeden príklad. Myslím, že univerzity Oxford, Harvard sú viac ako stovky rokov staré. Tieto univerzity posledné stovky rokov, možno sú staré sto alebo dvesto rokov, všetky tieto inštitúcie, univerzity vďaka stovkám rokov skúseností, vzdelávania celých generácií ľudí, zvládli umenie vzdelávania. Pochopte, že dokonalosť nikdy nenastane s jednou alebo dvoma generáciami. Odrazu nejako otrávite mysle správcov a zmeníte tieto miesta na kláštory. Môžu vynikať, súťažiť s nami, s tradičnými kláštormi, v pomáhaní ľuďom dosiahnuť úplnosť a osvietenie? Nie! Nie! 

Akákoľvek špecializácia sa udeje pomocou stability. Prosím pochopte. Keď budete stabilní v tomto odbore a budete pokračovať v rozpínaní v tejto oblasti, udeje sa stabilita. A takisto chcem, aby ste vedeli jednu vec: stabilita neznamená byť „zaseknutý“. Ale Briti, prefíkaní ľudia, nás prinútili veriť, že stabilita znamená byť „zaseknutý“. Preto sme začali veriť: ´Stabilita znamená byť „zaseknutý.“ Nestarajme sa o našu stabilitu a našu tradíciu!´ 

Pochopte, že iba v stabilnom materiáli dokážete urobiť rezbárske výtvory, umenie alebo maľby, ktoré budú večné, ktoré vydržia dlhý čas. Ak urobíte nejaké umenie v hline - nehovorím, že to nemôžete urobiť - ale nevydrží to. Ak urobíte nejaké umenie v piesku na pláži, neostane tam viac ako pár dní. Ale ak urobíte umenie v kameni, môže tu ostať roky. 
Je také smutné, že nám zobrali rešpekt voči stabilite. Toto je správny príklad. Prosím pochopte. Sto rokov staré univerzity zvládli umenie učiť ľudí. Keby sme zrazu spôsobili, aby stratili rešpekt a donútili by sme ich, aby sa zmenili na kláštory, neboli by schopné pomôcť ľuďom, aby sa stali úplnými a dosiahli osvietenie! Takisto najhoršia vec, ktorá bola urobená Indii je, že nám boli ukradnuté naše životy. Bola nám ukradnutá naša duša. Naša duša nám bola ukradnutá. Akosi nám bola odobratá naša duša. 

Akosi sme boli donútení veriť konceptom o takzvanej slobode, medicíne, umení, architektúre, oblečení, všetkému. Viete, že na každom kilometri Indie máme odlišný spôsob varenia? Precestujete iba sto kilometrov a budete mať inú kuchyňu. Pretože žijeme na tej istej zemi, to čo vyrastie z tejto zeme, to jeme. Staviame domy z tejto hliny. Z toho, čo vyrastie z tejto zeme, robíme naše oblečenie. To znamená, že doslova celá naša energia žije s touto krajinou.

Aj v kláštoroch - iba vtedy, ak tam bude stabilita, tak najväčšie pravdy, veda, mystická veda môže byť prenášaná, môže prekvitať. Poviem vám, pretože trvalo celé generácie, aby táto veda bola dokonalá. Aby mohla byť prenášaná, trvalo generácie, aby v nej ľudia vynikali. Nanešťastie, indické zákony sú úplne proti stabilite. Sú vybudované na konceptoch takzvanej slobody.

Pochopte, v každom umení, v akejkoľvek oblasti, stabilita prináša špecializáciu. Veľa ľudí prichádza a hovoria mi: ´Swamiji, ako to, že v týchto moderných časoch sú tvoje deities také dokonalé? Nikdy som nevidel takú dokonalosť, také nádherné deities v súčasných chrámoch. Také deities vidíme možno v starých, starobylých chrámoch ako Madurai a Thiruvannamalai. Ako je to možné?´ Odpovedám im: ´Vždy si vyberám z umelcov, ktorí sa učili od svojich rodičov tradičným spôsobom, nie na univerzitách a školách.

V súčasnosti máme nejaké školy a univerzity. Nikdy si nevyberám absolventov. Vyberám si ľudí, ktorí absolvovali, vyštudovali! Absolvent neznamená to, že absolvoval. Preto je v tých deities dokonalosť, pôvab. Pretože v akejkoľvek oblasti je stabilita nevyhnutná pre špecializáciu. Je to také poľutovaniahodné, také smutné, že sme stratili stabilitu.

Či je to veda o pestovaní potravín, vytváraní oblečenia, vytváraní obydlí, vytváraní života, vytváraní poznania, vytváraní čokohokoľvek, je to stabilita, ktorá prináša špecializáciu. A naša civilizácia, sila našej civilizácie je stabilita. Ale my sme na ňu zaútočili. Stratili sme dušu. Samozrejme, nedovolím to! Prinesiem dušu späť do tela! Dosiahnem, že telo znova ožije! Potrebujeme univerzity, ktoré budú založené na všetkých týchto troch veciach. Aby bola akákoľvek civilizácia nažive, sú potrebné tieto tri veci: Prvá - životný štýl, filozofia. Druhá - architektúra a umenie. Tretia - jazyk. 

Ó, Veda Matha, sľubujem s mojou integritou a autentickosťou, že vybudujem univerzity pre všetky tri, aby ich udržali nažive! A urobím, čo bude potrebné. Urobím čo bude potrebné na vytvorenie stabilných ľudí. Založím všetky tri! Pochopte, pre všetky tri potrebujete stabilných ľudí, nielen peniaze. Stabilných ľudí! Iba potom môže majstrovstvo, dokonalosť pokračovať a pokračovať a pokračovať. Ukážem vám to prostredníctvom mojich Krama Brahmacharis, keď prijmú sannyas! Zákony tejto krajiny mi nedovoľujú dať im sannyas. Inak by som im ho dal a cvičil by som ich. Bude to taký veľký prínos pre túto krajinu! Ale zákony nedovoľujú, aby sa niekto stal sannyasi pred vekom osemnásť rokov.

Ak budú deti vo veku sedem, šesť rokov vedieť, čo bude ich budúcnosť a začnú sa rozvíjať, učiť sa, absorbovať, tak budete mať majstrovské diela! Pochopte, že ak sa do veku osemnásť rokov nerozhodnete o vašej kariére, je to choroba! V Indii je normálne, že kým neskončíte vyššiu strednú školu, nerozmýšľate o vašej kariére. Viete, čo to znamená? Plánujete vašu kariéru, čo je zmätok! Pochopte, že to čo budete robiť do osemnástich, to bude vaša kariéra. Ak ste do osemnástich v režime odkladania a zmätku, pokračuje to aj potom. Poviem vám, ó India, kým sa nevrátiš späť k systému Gurukul, v ktorom sa dieťaťu počas slávnostného dávania mena povie to, aká bude jeho kariéra, tak zomrieš v zmätku a odkladaní. Samozrejme, ja ti nedovolím zomrieť! Privediem ťa späť!

Aký hlúpy, podradný koncept o slobode! Sloboda neznamená slobodu v tom, či môžete pracovať s hlinou, alebo s kameňom, alebo s oblečením, alebo v biznise, alebo na počítači. To nie je sloboda. Je to veľmi malý kúsok slobody, ktorý ste dostali a ste podvádzaní bez toho, aby ste mali skutočnú slobodu. Skutočná sloboda je sloboda byť! Čo nazývate slobodou v súčasnosti? Ak dostanete titul bakalára v inžinierstve a stanete sa IT-inžinierom, to nazývate slobodou? Ste vyžmýkaní! Posledná kvapka vašej krvi je vyžmýkaná! Ráno o šietej bežíte do úradu, o ôsmej večer sa vraciate späť, dáte si alkohol, máte priateľku, party, kým nepadnete mŕtvi do postele! A ráno o šiestej ste znova v úrade! Toto nazývate slobodou? A okolo štyridsiatky sa vaše poistky vybijú! Infarkt! Toto nazývate slobodou?

No comments:

Post a Comment