Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, October 5, 2013

5. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 5. október 2013

Prečo vegetariánstvo?

Dnešná téma je prebudenie vašej potenciálnej bio-energie, kundaliny energie. V sanskrite máme slovo „kundaliny“. Rovnocenné anglické slovo môže byť „prebudenie vnútornej potenciálnej bio-energie“. 

Musíme sa pozrieť na niekoľko právd. Ja nebudem hovoriť o všetkých benefitoch vegeteriánskeho životného štýlu, pretože všetci o tom viete dosť. Ja vám môžem poskytnúť tony a tony materiálu, výskumy, ktoré urobili veľké univerzity a publikovali ich v mnohých medicínskych časopisoch.

Teraz vyslovím veľmi dôležitú požiadavku pre ľudí - pre ich fyzické, psychologické a spoločenské naplnenie, ktorou je prebudenie ich vnútornej potenciálnej energie, potenciálnej bio-energie. Keď sa táto energia prebudí, otvoria sa pre vás možnosti. Ako môžu byť prebudené? Je to cez vegetariánsku, satvickú stravu.

Všetci vieme o zdravotných benefitoch vegetariánskeho jedla. Teraz sa pozriem na to, čo je to váš vnútorný potenciál energie, bio-energia.  

Prvý dôležitý fakt je ten, že vy máte viac možností ako tie, ktoré vyjadrujete. Táto pravda je začiatok života v akejkoľvek filozofii, každého spôsobu života, systému myslenia, alebo akýchkoľvek náboženských tradícií, ktoré sú založené na myslení. Vy máte viac možností ako tie, ktorými ste teraz. „Viac  možností“ je to, čomu hovoríme bio-energia, vnútorná potenciálna energia. 

Môžete vidieť na svojom vlastnom živote, že keď je vaša sila cítenia, vaša sila emócií vyjadrovaná zároveň s vašou silou slov a silou myslenia, tak energia, ktorú budete vyžarovať, bude úplne iná.   

Dám vám tento príklad. Keď poviete nejaké slová, ale vo vnútri ich nepreciťujete ako pravdivé, aký dopad vytvoríte týmto slovom? Aj myšlienky, ktoré necítite, s ktorými nie ste spojení, nevytvoria správny dopad vo vašom vnútri a navonok. Cítenie vlieva energiu do vášho myslenia a slov. Existuje vo vás niečo, čo vlieva energiu do vášho cítenia. To je to, čomu hovoríme kundaliny, bio-pamäť, bio-energia, vnútorná potenciálna energia. Používajú sa všetky tieto rôzne slová, ale vysvetľujú, vyjadrujú tento jeden koncept - silu, ktorá vás vedie a dáva silu vášmu cíteniu.

Všetci by ste mali pochopiť to, ako vám vaše sily dávajú život. Vy všetci viete, že keď je vaše cítenie spojené s určitými slovami, ako sa tieto slová stávajú pre vás živými, ako sa vaše myslenie stáva živým. Lenže my bohužiaľ nevieme, ako je naše cítenie posilňované. Energia, ktorá posilňuje vaše cítenie je vnútorná potenciálna energia, bio-energia.  

Chcem, aby ste pochopili to, ako rôzna strava pôsobí na vašu vnútornú potenciálnu energiu. 

Prvá pravda je: „Stanete sa tým, čo jete. Čokoľvek zjete, to sa stáva vami!“ 

Jedna časť toho, čo zjete, sa stane vašimi kosťami, svalmi, tukom. Jedna časť sa stane vašimi slovami, jedna časť vaším myslením, jedna časť vaším cítením, jedna časť vaším bytím.
 
Takže prvá pravda, ktorú prezentujem je: Čo je to vnútorná potenciálna energia, „kundaliny šakti“, bio-pamäť. Druhá pravda, ktorú uvádzam, je veľmi dôležitá: Stanete sa tým, čo jete. 

Teraz sa na základe týchto dvoch pochopení pozrite na svoj život: čo jete, ako to vplýva na vaše myslenie, cítenie, slová a činnosti. Musíte pochopiť, že vo vesmíre neexistuje taká vec ako „neživé“. Či je to ľudská bytosť alebo kameň na ceste, odlišujú sa iba v stupni života, nie v existencii života! 

Musíme pochopiť, čo sa udeje našej vnútornej potenciálnej energii, keď zabijeme zviera kvôli jedlu a zjeme ho a keď jeme satvickú stravu. Slovo „satvický“ znamená „čistý“. 

Pokúsim sa vysvetliť, čo sa udeje, keď zjeme nevegetariánske jedlo, telo akéhokoľvek zvieraťa, potom ako je zabité.

Naše telo má schopnosť uchovávať spomienky. Všetky vaše spomienky sú uchovávané, zaznamenávané vo vašom tele. Môžete to nazvať ako svaly, kostná dreň, kosti. Preto vtedy,  keď sa vo vás prebudia určité spomienky, určité orgány vo vašom tele sú okamžite ovlyvnené. Keď sa rozčúlite, keď začnete cítiť depresiu, okamžité bude napadnutý váš žalúdok. Dostanete žalúdočnú nervozitu, pretože depresia atakuje oblasť brucha, v sanskrite „manipura čakru“. Takže každá emócia, každá spomienka buď lieči alebo zabíja, vytvára alebo ničí určitú časť tela. Vaše emócie a vaše telo sú veľmi úzko prepojené, pretože vaše spomienky sú zaznamenávané vo vašom tele.

Keď je zviera zabíjané, keď zomiera, nebude nás žehnať. Prirodzene bude vyjadrovať toľko nenávisti, strachu, hnevu, nesplnených životných túžob, hlboké nenaplnenie. Keď zomiera, uvoľňuje do svojej svalovej pamäti toľko silných neukončení, nenaplnení, jedovatých toxínov. Zakaždým, keď ste ovplyvnení, atakovaní emóciami ako je strach, hnev, úzkosť, bezmocnosť, nenaplnenie, poznáte to množstvo toxických chemikálií, ktoré sa rozširujú vo vašom tele. Keď sa hneváte, poznáte čo sa deje vášmu systému. 

Prosím pochopte, presne to isté sa deje zvieraťu, ktoré je z rôznych dôvodov zabíjané. Zviera nezomiera v priestore naplnenia, nežehná nás, ani celý svet. Zomiera s toľkým nenaplnením vo svojom tele. Keď budete jesť toto telo, čo budete jesť? Jedy, toxické chemikálie, mäso naplnené toľkými negatívnymi myšlienkami, negatívnymi spomienkami, takzvanými neukončeniami!

Keď jete jedlo naplnené nenaplnenou bio-pamäťou, nenaplnenou  bio-energiou, nenaplnenými spomienkami, čo sa stane vašej svalovej pamäti a bio-pamäti, vášmu telu? Prosím pochopte, vaša svalová pamäť, vaša bio-pamäť bude vytváraná iba z toho, čo jete! Tie najjemnejšie časti vášho jedla sa stanú vašou svalovou pamäťou, vašou bio-pamäťou. Keď budú tie najjemnejšie časti vášho jedla spojené s toľkým strachom, hnevom, nesplnenými životnými túžbami a neukončeniami, tak aká bio-pamäť, svalová pamäť sa vytvorí vo vašom tele?  

Niekedy sa ma ľudia pýtajú: „Ako to, že ľudia, ktorí jedia nevegetariánske jedlo, vedú takzvaný normálny život?“ 

Prosím pochopte, pozrite sa na výskyt depresie. Pozrite sa na ľudí, ktorí trpia depresiou a na krajiny, ktoré trpia tou najvyššou kriminalitou. Oboje môžete priamo spojiť s ich stravou. Pozrite sa na spoločnosti založené na nevegetariánskej strave a na spoločnosti založené na vegetariánskej strave. Pozrite sa na podiel kriminality a depresie v nich. Potom pochopíte, že samotná otázka je nesprávna. Všetky prieskumy dokazujú, že vegetariáni sú šťastnejší, menej násilní vo svojom myslení, cítení a činnostiach ako ľudia, ktorí jedia mäso. Štúdie zistili, že u vegetariánov je nižší výskyt depresie, úzkosti a iných problémov s náladami. 

Prosím počúvajte: Stávate sa tým, čo jete. Na základe toho čo jete, vytvárate vaše telo, bio-pamäť, bio-energiu. Keď budete neustále prijímať jedlo naplnené neukončeniami, strachom, depresiou, úzkosťou, čo budete vyjadrovať vo vašom vnútri? Iba to isté! Keď vidíte na tanieri pred sebou nevegetariánske jedlo, pochopte, že prijímate tanier plný depresie, strachu, úzkosti, chemikálií a toxínov, ktoré sa uvoľňujú zo strachu, keď je zviera terorizované. Prijímate plný tanier neukončení! Pozerajte sa na to s týmto pochopením a potom sa rozhodnite, či budete jesť také jedlo.

Ďalšia pravda, ktorú vám chcem prezentovať je o tom, ako vám čisté, vegetariánske jedlo pomôže prebudiť vašu bio-pamäť.

Ľudia sa ma pýtajú: „Ako môžeš povedať, že vegetariánske jedlo je dobré, správne?“ Pretože jedlo a vaše emócie sú veľmi jasne spojené! Preto na celom svete, vo všetkých kultúrach, keď chcete niekomu ukázať svoju lásku, tak sa s ním podelíte o jedlo. Aj medzi zvieratami je to tak, že sa podieľajú o jedlo, keď cítia priateľskosť, keď chcú ukázať priateľskosť.

Budem rozprávať o čistote jedla a o tom, ako priamo prebúdza vašu bio-pamäť a nakoniec aj „kundaliny šakti“, vnútornú potenciálnu energiu. 

Prvá vec, ktorú musíte vedieť je, že vaše telo je prirodzene vytvorené na prijímanie vegetariánskeho jedla. Vnútorný mechanizmus ako je vaše cítenie, myslenie, slová, všetko je vytvorené tak, aby fungovali na základe vegetariánskeho jedla. 

Niektorí ľudia prezentujú argument: „Nie, v dávnych časoch ľudia neboli vegetariáni!“ Nie je to tak! Boli vegetariáni, konzumovali ovocie, listy. Až potom, keď začali zabíjať zvieratá, aby sa ochránili, začali si myslieť, že konzumovať tieto telá bude možno lepší spôsob, ako ich odstrániť! Pochopte, pôvodne sme neboli vytvorení na jedenie mäsa. Naše telo je vytvorené na vegetariánstvo.

Poviem vám, keby sa väčšina populácie krajín, spoločnosti, ľudstva rozhodla živiť vegetariánskym jedlom, podráždenie, depresia, strach, ktoré zažívajú ľudské bytosti, by sa drasticky znížili a to by naozaj pomohlo ľudstvu vytvoriť mier, radosť a prosperitu. 

Keď budete konzumovať jedlo, v ktorého bio-pamäti nie je úzkosť, strach, depresia, tak energia vďaka ktorej myslíte, hovoríte slová, konáte, cítite, všetko bude zosúladené s prirodzeným zdrojom energie. Bude to zosúladené s vašou podstatou, ktorou je vaša vnútorná potenciálna energia. Bohužiaľ, jedlo s bio-pamäťou strachu, depresie, úzkosti sa kvôli svoje popularite a prístupnosti stalo životným štýlom hlavného prúdu. Môžem povedať, že toto je tá najväčšia kalamita, ktorá sa stala ľudstvu!

Budem definovať „čistotu“. V sanskrite máme tri slová: Jaathi Dhosha, Nimittha Dhosha, Aashreya Dhosha. Znamená to jedlo, ktoré sa znečistilo samo o sebe, svojou svalovou pamäťou a ľuďmi, ktorí s ním manipulovali. 

Jaathi Dhosha: Ak sa jedlo získa ukradnutím alebo zabitím, je to nečisté jedlo. Nevegetariánske jedlo je nečisté, pretože sme ukradli telo zvieraťa potom, ako sme ho zabili. Je to vražda a krádež. 

Nimittha Dhosha znamená spôsob, akým sa k vám jedlo dostalo: Nevegetariánske jedlo sa k vám dostáva s bio-pamäťou, ktorá je naplnená toľkým hnevom, strachom, depresiou. Nikdy nemôže byť blízko čistých potravín.

Aashreya Dhosha – ľudia, ktorí s jedlom manipulujú, ktorí sa ho dotýkajú: Človek, ktorý zabil zviera, s ním bude manipulovať a bude pripravovať pre vás jedlo. Všetko, čoho sa dotkne vrah, bude mať v sebe túto energiu, túto auru. Pridá trochu viac jedu ako svoj príspevok.

Pochopte to, aké množstvo nečistôt má v sebe nevegetariánske jedlo. 

Pozrime sa na vegetariánske jedlo. Je prirodzenou súčasťou vašej bio-energie. Vaše kolísanie nálad, spôsob akým sa rozhodujete vo vašom živote, to ako sa cítite ohľadne seba a sveta, to všetko sa zmení, keď sa stanete vegetariánom. Vďaka vegetariánskej strave sa vaše myslenie stane jemnejšie a vyrovnanejšie, podráždenie a agresivita zmiznú. Poviem vám z mojej skúsenosti, že bio-pamäť ľudí, ktorí žijú ako vegetariáni, je na veľmi vysokej úrovni. 

Emócie, ktorých sa držíte, sa stávajú zdrojom pre vašu bio-energiu. Čokoľvek je zdrojom vašej bio-energie, to ovplyvňuje vaše myslenie. Je to ako nebezpečný kruh. Keď budete neustále podráždení, keď budete mať depresiu, stane sa to vašou bio-energiou. Keď sa tak stane, máte skon myslieť viac a viac depresívne a podráždene. Čo si myslíte, to sa stane vašou bio-energiou. To čo je vašou bio-energiou vytvára základ vášho myslenia. Na základe tohto pochopenia sa môžete sami rozhodnúť, či vás vedie k viac podráždeniu a depresii vegetariánske alebo nevegetariánske jedlo. Môžete vyskúšať svoje vlastné telo. To je ten najlepší spôsob ako si uvedomiť silu vegetariánskeho jedla.

Nikdy nejedzte to, čo cíti emócie na úrovni vašej frekvencie. Rastliny necítia utrpenie alebo bolesť na úrovni vašej frekvencie, pretože stupeň života, ktorý je v nich je odlišný. Vaše telo je prirodzene vytvorené na to, aby ste jedli zeleninu, ovocie a vegetariánsku stravu. Toto je váš prirodzený prúd, s ktorým budete plynúť. 

Iba správne jedlo, čisté jedlo, ktoré je čisté vo svojej podstate, s ktorým manipulujú správni ľudia a ktoré vám prinesú tým správnym spôsobom, tento čistý prúd jedla stačí na to, aby ste roznietili, prebudili prirodzenú energiu, ktorú máte a ktorú ja nazývam ako „kundaliny šakti“, alebo vnútorný potenciál, alebo bio-energia.  

Keď budete prijímať vegetariánske jedlo, takisto prebudíte vašu bio-pamäť, aby priamo  vytvárala jedlo a energiu z priestoru ako rastliny a stromy. Rastliny a stromy majú túto vlastnosť alebo inteligenciu: produkujú svoju energiu priamo zo slnka a éteru, zo vzduchu. Priamo produkujú životnú energiu zo slnka, vzduchu, éteru a vody. Keď budete pravidelne jesť vedome iba vegetariánsku stravu, vo vašej bio-pamäti, vo vašej bio-energii sa prebudí tá istá schopnosť. Keď budete mať podporu zo zdroja vedomia ako je meditácia alebo joga, veľmi jasne uvidíte, že sa vo vašej bio-pamäti prebudí táto možnosť!   

Stovky jogínov, ctiteľov začalo žiť bez pravidelného zvyku jesť. Jedia iba raz za čas. Keď hovorím „raz za čas“, je to možno raz za týždeň. Niektorí jedia raz za mesiac, a aj to prijmú iba trocha šťavy alebo vody a sú schopní takto žiť. Bude to možné, keď budete jesť vegetariánske jedlo a prebudí sa tá istá bio-pamäť, tá istá bio-energia, ktorú majú rastliny. Mnohí z nich vďaka tomuto životnému štýlu prekonali vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol a získali toľko zdravotných benefitov.   

My máme program, ktorý pomáha ľuďom dostať sa za hranice potreby jedla vďaka prebudeniu ich bio-pamäti a bio-energie. V sanskrite ho voláme „Nirahara samyama“ – život za hranicami jedla, prelomenie vašich vzorcov spojených s jedlom. Počas nej aktívna vizualizácia, meditácia, proces dýchania prebudia vaše vedomie. Na začiatku doporučujeme ľuďom, aby prijímali vegetariánsku stravu a potom systematicky znižujete jej príjem. Na základe tohto výskumu sme pozorovali stabilnú stratu váhy, u 90% ľudí sa drasticky znížila hladina cholesterolu, u 92% ľudí sa zvýšila hladina vitamínu B1, B1 a B12, u 100% účastníkov sa zvýšila hladina vitamínu D, u 70% hladina hemoglobínu, u 85 % sa znížila hladina močoviny!  

Všetky tieto zázraky medicíny ako je zotavenie z vážnych život-ohrozujúcich ochorení ako sú kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovka sa zaznamenajú medicínsky, keď budete praktizovať vegetariánsky životný štýl a posuniete sa k ďalšiemu kroku – ísť za hranice potreby jedla.

Vďaka vegetariánskej strave nielenže nebudete mať nesprávne spomienky ako je strach, depresia, úzkosť, ktoré získavate z jedla, ale získate aj správnu bio-pamäť. Správna bio-pamäť je schopnosť vytvárať energiu priamo z priestoru, vzduchu a vody! 

Úprimne všetkých prosím, aby ste experimentovali s týmto vegetariánskym životným štýlom. Začnite dnes, iba na niekoľko mesiacov. Skúste jesť tri mesiace iba vegetariánske jedlo a uvidíte rozdiel v tom, ako sa budete cítiť. To ako sa cítite ohľadne seba, aké slová hovoríte navonok aj sami sebe, to všetko sa drasticky zmení. Uvidíte rozdiel vo vašom fyzickom zdraví, mentálnom zdraví, vo vašich vzťahoch a aj vo vašom bohatstve a kariére! Váš život sa určite stane oveľa, oveľa lepším! Hlavne to, ako sa cítite ohľadne seba sa vďaka vegetariánskemu životnému štýlu stane úplne odlišné.

Pre vaše hlbšie pochopenie chcem vysvetliť týchto niekoľko slov:

Svalová pamäť znamená vaše každodenné vzorce ako tie, že ráno vstanete, okúpete sa, jete.

Bio-pamäť znamená vaše vzorce myslenia a cítenia, vaše kolísanie nálad, ako reagujete keď čelíte vo vašom živote konfliktom, ako reagujete na rozpory, na obtiažne situácie.

Keď pochopíte túto pravdu: „Stávate sa tým, čo jete. Čo jete, to sa stáva vami.“, tak veľmi jasne uvidíte to, ako nevegetariánske jedlo prináša toľko depresie, úzkosti, hnevu, kolísania nálad a ako sa stáva súčasťou vašej bio-pamäte a svalovej pamäte. Rovnako pochopíte, že vegetariánske jedlo do vás vstúpi s vyššou inteligenciou a môže prebudiť schopnosti ako je vytváranie energie z éteru, vzduchu a priestoru. Sami to môžete pochopiť skúsenostne tým, že to budete žiť.

Ľudia sa ma niekedy pýtajú veľa otázok: „Swamiji, keď budeme jesť mäso, presúvame bio-pamäť bolesti a strachu aj na ďalšie generácie?“ Moja odpoveď je: „Áno. Presúvate to na všetky budúce generácie, pretože mäso, ktoré neustále jete, sa stáva vašou bio-pamäťou. Úzkosť, hnev, utrpenie, bolesti, ktoré zažívajú zvieratá, keď sú zabíjané sa stanú vašou bio-pamäťou, stanú sa vašou súčasťou. Túto bio-pamäť, túto bio-energiu, ktorá sa stane vašou súčasťou, budete prirodzene prenášať. Bolesť, strach, úzkosť, hnev a neistota sa budú prenášať aj na ďašie generácie.“

Jemné záhyby, ktoré sa vytvoria vo vašom mozgu vďaka vegetariánskemu jedlu, vám skutočne dajú silu myslenia, silu cítenia bez toho, aby ste sa unavili, silu hovoriť správne slová v správnom čase v správnom priestore.

Podstata tejto prezentácie je: Vegetariánske jedlo svojou podstatou, spôsobom ako k vám prichádza, ako ho konzumujete, prebúdza vašu bio-energiu, bio-inteligenciu, bio-pamäť a udržiava vašu svalovú pamäť čistú. Udržiava vás viac zdravými, viac nažive, viac inšpirovanými, viac inteligentnými, viac nadšenými, viac žijúcimi. 

No comments:

Post a Comment