Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Tuesday, October 29, 2013

29. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 29. október 2013

Život je sila

Chcel by som dnes rozviesť tému Sila Žitia. Pochopte prosím, že život samotný je sila. Nie je to trest. Ľudia, ktorí nie sú schopní dosiahnuť v živote to, čo by chceli, majú pocit, že život je trest. Keď sa nestretnú vaše idey a realita, keď veľmi, preveľmi chcete byť plní mieru, radosti, šťastia, bohatí, zdraví, ale v skutočnosti ste kompletne rozhodení, podráždení, nič nefunguje, žijete v chudobe, keď sa vaše životné očakávania a vaša realita nezhodujú, máte pocit, že život je za trest, že je prekliatím. Prosím pochopte, život nie je prekliatím. Ak sa vaše očakávania nestali realitou, znamená to, že ste neprebrali zodpovednosť za život, že nevyužívate Silu Žitia. Život je sila. Žitie je sila.

Prosím pochopte, vaše slová sú sila. Slová, ktoré hovoríte sebe, sa stávajú vašou realitou, slová, ktoré hovoríte ostatným, prebúdzajú ich energiu. Ak vyslovíte správne slová, vzbudí to v ostatných pozitívnu energiu voči vám. Ak vyslovíte nesprávne slová, vzbudí to v ostatných negatívnu energiu voči vám. Vyslovením slov môžete spôsobiť, že vám niekto padne k nohám alebo vám odtne hlavu. Preto počúvajte, slová sú skutočne veľmi silné.

Raz bolo pred jedným Sadhu zhromaždenie. Pristúpil k nemu biedny muž a vraví: „Mám zdravotné problémy, som chorý, vylieč ma prosím. Sadhu ho požehnal: „Buď zdravý! Buď vyliečený!“
Okamžite sa ozval jeden chlap, začal kričať na Sadhu: „Ó, keďpovieš jedno slovo, „buď vyliečený“ tak ten človek sa vylieči alebo čo?“
Sadhu sa naňho pozrel a povedal: „Ty idiot! Nič nevieš! Si šialený! Načo si tu?“
Viac nebolo treba. Chlap začal byť nepríčetný, chcel dokázať svoju pravdu, kričal, zúril, poskakoval. Vtedy Sadhu povedal: „Počúvajte pane,keď vás jedno moje slovo dokázalo takto rozzúriť, prečo by potom jedno moje slovo nemohlo niekoho vyliečiť? Z jedného môjho slova ste priam zošalel, prečoby jedno moje slovo nemohlo vyliečiť tohto človeka?“

Sila Slov! Pochopte, vyslovené slová majú svoju vlastnú moc nad nami aj nad ostatnými. Takisto aj myslenie má silu nad nami aj nad ostastnými. Pocity, ktoré máme, majú silu nad nami a nad ostatnými. A taktiež život samotný je sila. Pochopte prosím, jediný život osídlil celú zemeguľu. V Hinduizme ho voláme „Manu“. Všetko začalo z jedného života. Hocako na to pozeráte, celé ľudstvo je z jedného života. Sila Života! Vedel by som vám dať tiež stovky príkladov o Sile Lásky.

Krátky príbeh o Sile Slov:
Právnik vraví: „Teraz, keď ste oslobodený, povedzte úprimne, ukradli ste to auto?“
Klient odpovedá: „Pane, po vašich dnešných úžasných argumentoch pred súdom si začínam myslieť, že som ho neukradol!“

Počúvajte! Sila Žitia! Chcem aby ste pochopili Silu Žitia! Život dokáže všetko. Dokáže všetko postaviť. Dokáže všetko urobiť. Jediné, čo potrebujete vy, je rozpoznať, že ste nažive a že žitie je sila. Každodenným dýchaním nazhromaždíte buď bohatstvo alebo chudobu. Každodenným dýchaním získavate viac bohatstva alebo viac chudoby. Každodenným dýchaním sa stávate zdravším alebo starnete. Každodenným dýchaním sa blížite k smrti alebok nesmrteľnosti. Žitie neberte ako podstatné meno, ale ako sloveso. Je to pohyb, je to činnosť! Idete v ústrety nesmrteľnosti alebo v ústrety smrti, v ústrety zdraviu alebo v ústrety chorobe. Zajtra budete buď zdravší ako dnes alebo viac chorý. Zajtra budete šťastnejšíako dnes alebo smutnejší ako dnes. Ale určite tam bude oproti dnešku zmena, pretože žitie nie je podstatné meno, je to sloveso, je to pohyb, je to akcia! Teraz je na vás, čo chcete dnes, od dnes, od zajtra. Pochopte prosím, dnešok je investíciou do zajtrajška.

Mnoho ľudí mi vraví: budúcnosť je dlžobný úpis, minulosť sú prichádzajúce šeky a prítomnosť je dar. Prítomnosť je dar, ktorý treba investovať. Nie je na držanie pod zámkom alebo na skladovanie. Popravde ju ani skladovať nemôžte. Nedá sa uskladniť. Prítomnosť je investíciou do budúcnosti. Je to na vás. Ste to vy, kto sa musí rozhodnúť. Rozhodnutie, ako používať Silu Života, je vo vašich rukách. 

Poviem vám, keď nemáte inteligenciu, keď nemáte jasno, keďnemáte vedomosti, vtedy je najväčším trestom dať vám moc a slobodu. Je to akodať dieťaťu pištoľ. Čo sa stane, keď dáte dieťaťu pištoľ? Zastrelí sa alebo niekoho zraní. Takisto, pochopte, život je sila. Ale keď neviete, keď nemáte inteligenciu na zvládnutie tejto sily, je to ako šoférovať auto a nevedieť, akoho zastaviť, ako použiť brzdy. Nanešťastie presne toto robíme. Nenaučíme sajazdiť, a napriek tomu začneme riadiť život. Pri aute sa najprv naučíte šoférovať a až potom jazdíte. Ale o živote sa učíte počas jazdy. V momente, keďsi uvedomíte, že neviete ako žiť, máte takmer polovicu života za sebou a stále ste na ceste. A niekto si toto neuvedomí ani na konci cesty.

Prosím počúvajte, život je sila. Ak chcete objaviť a využívať Silu Slov, žite integrovane. Ak chcete využívať Silu Myslenia, žite autenticky.Ak chcete objaviť a užívať Silu Cítenia, použite Zodpovednosť. Ak chcete používať Silu Žitia, rozhodnite sa Obohacovať s Integritou, Autentickosťou a Zodpovednosťou.

Poviem vám, že vždy, keď obohatíte iných alebo seba, udeje sa vo vás život, zažijete Silu Žitia. Poviem vám veľmi jednoduchú pravdu. Neustále dookola, dookola, dookola vo vašom živote obohacujte iných. Vravím vám, zasypú vás v živote tie najlepšie veci. Nech je od rána do večera obohacovnie vašou mysľou, vašim cítením, nech je obohacovanie centrom všetkých vašich slov. Poviem vám, že pochopíte Silu Slov. Neustále vyslovujte slová, ktoré obohacujú ostatných. Neustále myslite na to, ako obohatiť seba a iných. Neustále preciťujte, ako obohacujete seba a iných, vravím vám, zamerajte svoj život na obohacovanie iných. Dokonca aj keď pracujete v Microsofte, tak obohacujete ľudí. Stačí jasne pochopiť vo svojej mysli, že obohacujete ľudí. Nepochybujte o sebe, ukončite to. Keď šijete šaty, obohacujete niekoho oblečením, keď pracujete v poľnohospodárstve, obohacujete niekoho potravinami, dokonca keď pracujete v armáde, obohacujete svoju krajinu bezpečnosťou. Takže hocičo robíte, musíte pochopiť, zamerať sa a uvedomiť si, ako obohacujete iných.

Poviem vám, pochopenie toho, že čokoľvek robíte je obohacovanie a rozpínanie vášho života v smere obohacovania vás privedie k uvedomeniu si Sily Obohacovania. Hádam len terorista nevie spojiť svoje činy s obohacovaním. Nikdy to nedokáže zdôvodniť. Ale ak nie ste terorista, buďte si istí, že všetko vaše myslenie, činy a pocity vedia byť zamerané na obohacovanie. Celý deň si jasne pamätajte, že žijete len pre obohacovanie. Život je pre ostatných, vravím vám, akonáhle presvedčíte svoje srdce, že život je pre ostatných, všetky trápenia z vášho srdca zmiznú. Všetky trápenia! Teraz viete, že aj keď sa niekto trápi kôli vám, nie je to kôli vám, je to kvôli nemu. Trápi sa, pretože nevie o živote, nie preto, že by ste vy nejak prispeli k jeho trápeniu.

Iniciáciu do Obohacovania Budha nazýva „Sannyas“. Pochopte prosím, iniciácia do Obohacovania je to, čo Budha nazýva „Sannyas“. Poviem vám, že iniciovanie do Sily Žitia je to, čo ja nazývam „Osvietenie“, „Jeevan Mukthi“, „Žitie v Osvietení“. Môžem vám dať tony a tony a tony dôkazov, tony a tony a tony informácií, tony a tony a tony príkladov. Stačí sa rozhodnúť. Sila je všade k dispozícii. Všetko je dostupné, keď ste rozhodnutí obohacovať ostatných. Keď sa však rozhodnete držať všetko pre seba, nič vám nebude dostupné. Dokonca ani to, čo držíte, vám nebudek dispozícii! Keď sa rozhodnete držať, tak aj keď držíte milión rupií vo švajčiarskej banke, nielen že spoločnosť z toho nič nemá, ale ani vy to neužívate. Držanie popiera existenciu vo vás.

Poviem vám, akonáhle sa toto držanie stane vašim zvykom, prvá vec, ktorú urobí váš žalúdok, je zápcha! Skutočne, verte mi! Pochopte prosím, váš žalúdok je ako vaše malé dieťa. Čokoľvek poviete, verí vám, počúva vás, riadi sa tým. Vaša pečeň je ako váš žiak. Čokoľvek opakujete, počúva a vykonáva. Počúvajte prosím, čokoľvek poviete hoc aj náhodne či zo srandy, vaše dieťa počúva. Čokoľvek opakujete znova a znova, váš žiak počúva. Žalúdok je vaše dieťa. Pečeň je váš žiak. Keď si začnete myslieť, že držanie je správna vec, prvá vec, ktorú váš žalúdok urobí, je zápcha, pretože váš žalúdok začne zadržiavať. Druhá vec, tú začne robiť vaša pečeň, je ukladanie tuku, pretože sa pečeň začne cítiť ohrozená, má pocit, že si tuk musí ukladať do budúcna, dovolí tuku ukladať sa vo vašom tele. A takto, týmito dvoma vecami, sa vo vašom živote začínajú všetky choroby a procesy starnutia.

Pochopte prosím, to čo vám hovorím, je jedno z veľmi dôležitých tajomstiev Hatha Jogy! Ako vaše mentálne nastavenie priamo vplýva na vaše zdravie! Človek, ktorý sa rozhodne držať, vlastniť, rozhodne sa neobohacovať, nespájať svoj život s okolitým svetom, s humanitou, človek, ktorý oddelí svoj život od humanity, vytvára vo vnútri svojho systému choroby. Počúvajte: Keď neustále obohacujete, keď sa rozhodnete obohacovať, keď sa rozhodnete žiť pre ostatných, zasypú vás všetky úžasné veci a zasypávaní nimi budete neustále. Nech je to čokoľvek, bohatstvo, sila, inteligencia, energia, všetkým budete neustále obsypaní.

Štvrtou iniciáciou, ktorú dostanete na programe Vnútorné Prebudenie Úroveň 4, je iniciácia do Obohacovania. Prosím pochopte, že rozhodnutie obohacovať seba a iných je sila. Nie je to morálka. Nežiadam vás robiť to ako službu či mravnú zásadu. Nie! Ľudia nikdy nebudú niečo robiť z mravného princípu či ako službu. Nežiadam vás robiť niekomu službu. Keď sa rozhodnete obohacovať seba a ostatných, bude to vaše najlepšie sebecké rozhodnutie, aké ste kedy v živote urobili! Počúvajte prosím, používam slová Najlepšie Sebecké Rozhodnutie! Je to najlepšie sebecké rozhodnutie, aké ste kedy urobili.  Rozhodnutie obohacovať seba a iných, zamerať sa na obohacovanie je najdokonalejšie, najlepšie sebecké rozhodnutie, aké ste kedy urobili. Nie som tu preto, aby som vám vravel: „Rob nejakú nesebeckú službu, urob to, lebo je to správne a morálne.“  Nikdy to neurobíte. Mňa nezaujíma rozprávanie. Nezaujíma ma používanie slov, ktoré vami nepohnú. Ak vás nerozhýbem mojimi slovami, potom sú moje slová nepoužiteľné, sú odpad. Bol by to nerešpekt voči Sarasvati, keby som Silu Slov používal nesprávne. Vravím vám, všetky moje slová vždy hýbu poslucháčom, pretože hovorím k vášmu bytiu.

V štvrtej úrovni programu Vnútorné Prebudenie zažijete iniciáciu do Obohacovania. Počúvajte prosím, každý z vás poznáte tú radosť, keďn iekoho obdarujete. Keď dáte, keď sa podelíte, keď obohatíte, všetci poznáte ten pocit radosti. Neustále však riešite konflikt: „Keď rozdám všetko čo mám, čo sa stane s mojím životom? Potrebujem niečo mať, aby som mohol žiť.“ Tento konflikt bude odstránený, keď prijmete iniciáciu Obohacovania. Pochopíte, že dokonca aj váš výdych je dávanie. Pochopíte, že nádychom obohacujete svoje telo, výdychom obohacujete stromy karbondioxidom, ktorý je pre stromy potrebný. V každom momente, v každom jednom momente budete obohacovaní, keď budete vedieť, že váš život je pre obohacovanie.

Silu Slov dosiahnete cez Integritu. Silu Myslenia dosiahnete cez Autentickosť. Silu Cítenia dosiahnete cez Zodpovednosť. Silu Žitia dosiahnete cez Obohacovanie.

Podstata dnešného satsangu:
Život je obohacovanie, len sa na to potrebujete zamerať. Život je obohacovanie, len to potrebujete pochopiť. Život je obohacovanie, len sa na to potrebujete takto pozrieť.

No comments:

Post a Comment