Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, October 26, 2013

26. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 26. október 2013

Ukončovanie je Šiva

Ukončovanie, to je Šiva. Prosím pochopte, Mahadevova zodpovednosť nie je ničiť, ale obnovovať. On ničí staré veci, ktoré už nemôžu v prítomnosti ostať nažive. On ničí minulosť, ktorá je mŕtvou záťažou v prítomnosti, ale nie je pre ňu silou. On vytvára priestor na to, aby sa prítomnosť rozpínala a bola nažive. Ukončovanie robí presne to isté.

Prosím pochopte, môžem vám dať rovnakú definíciu ukončenia, aj Mahadevu: „To, čo páli celú mŕtvu minulosť, ktorá sedí na prítomnosti ako záťaž, ale nikdy nie ako jej sila a to čo vytvára priestor pre prítomnosť, aby sa stala prítomnosťou a rozpínala sa, aby bola nažive.“

Definícia, ktorú som vám teraz dal je pre Mahadevu, aj pre ukončenie. Prosím počúvajte! Mahadeva je stelesnenie ukončenia. Ukončenie je proces Mahadevu. Intenzívne rozjímanie je trišula (trojzubec) v rukách  Mahadevu. Tak ako sa oceňuje krava, výrobok, dom, vy môžete byť ocenení na základe vašej schopnosti intenzívne myslieť. Vaša schopnosť intenzívne myslieť vám dáva hodnotu. Nech ste v akejkoľvek oblasti, keď začnete intenzívne myslieť, tak prvá vec, ktorú zistíte bude to, ktorá oblasť je naozaj tá vaša.

Ľudia sa pokúšajú stať lekármi, keď by sa mali stať sannyasis. Ľudia sa pokúšajú stať inižiniermi, keď by sa mali stať rishis. Ľudia sa pokúšajú stať právnikmi, keď by sa mali stať lekármi. Ľudia sa pokúšajú byť na nesprávnych miestach, pretože ich myslenie sa nestalo intenzívnym. Keď budete intenzívni, tak budete vedieť, či by ste mali byť na mieste lekára alebo inžiniera. Budete na tom správnom mieste. 

Ja vám poviem, to bude ten hlavný dôvod, prečo budú moje deti z gurukul úspešné na celom svete: pretože ja ich učím úprimné myslenie, intenzívne myslenie, autentické myslenie. Oni nemajú nejasnosť v myslení.

Nejasnosť v myslení je jedno z najväčších psychologických ochorení, ktoré má ľudstvo a nikto sa mu nevenuje. Asociácia zubných lekárov je zodpovedná za to, aby chránila ľudstvo pred problémami so zubami a prichádzala s inovatívnymi riešeniami pre existujúce problémy. Asociácia psychiatrov je zodpovedná za riešenie psychiatrických problémov ľudstva a za jeho ochranu pred tým, aby bolo ovplyvnené ďalšími problémami. Takisto inkarnácia je zodpovedná za ochranu duchovného blahobytu celého vesmíru a za riešenie existujúcich duchovných problémov ľudstva. Pochopte, ja cítim túto zodpovednosť, preto sa deň aj noc snažím, aby som oslovil ľudské bytosti a pripomenul im tú obrovskú duchovnú chudobu, ktorou trpia. 

Prosím pochopte, nejasné myslenie je jedno z najväčších ochorení, psychologických ochorení, je to ochorenie vedomia, ochorenie, ktorým trpí vaše vedomie. Pochopte, prvá vec je: zosúlaďte svoje myslenie so svojim vnútorným imidžom, vonkajším imidžom, imidžom iných o vás a imidžom, ktorý máte o živote a o iných. Vedome, rozhodne urobte ukončenie s čímkoľvek, čo je mimo nich, urobte ukončenie s týmto vzorcom. Nech je vaša energia zameraná iba na tieto štyri identity. 

Prosím pochopte, „manana“ znamená, že celé vaše myslenie je zamerané na zlepšovanie vášho vnútorného imidžu, vonkajšieho imidžu, imidžu iných o vás a imidžu, ktorý máte o živote a o iných. Vnútorný imidž sú myšlienky, ktoré máte sami o sebe. Vonkajší imidž sú myšlienky o sebe, ktoré premietate navonok. Imidž iných o vás sú myšlienky, ktoré majú o vás iní. Imidž o živote a o iných sú myšlienky, ktoré máte o živote a o iných. Neustále koncentrujte vaše myslenie na to, aby ste ich zlepšovali. Zlepšovanie všetkých štyroch identít vedie k intenzívnemu mysleniu a intenzívne myslenie vedie k zlepšovaniu všetkých štyroch identít. Myslieť na zlepšovanie týchto identít je to, čomu ja hovorím „manana“.  

Zastavte nejasné myslenie, naučte sa myslieť. Chcem, aby sa toto stalo osnovami pre moje deti v gurukul. Asi štyri dni budú musieť celý deň od chvíle, keď sa zobudia až kým nepôjdu do postele, sedieť s papierom a perom, neustále budú písať na čo myslia, upravovať to a znova zosúladiť. Znova a znova zosúlaďujte vaše myslenie tak, aby ste zlepšovali tieto štyri identity. Niektorí z vás si možno pomyslíte, ako môžu deti z gurukulu pochopiť tieto veľké koncepty? Keď rozmýšľate takto, pochopte veľmi jasne, že máte hlúpe, nejasné myslenie! Moje deti dokážu rozumieť dvestokrát viac ako vy! Vivekananda veľmi jasne povedal, že pred dosiahnutím veku 14 rokov má dieťa schopnosť stať sa osvieteným.  

Chcem, aby toto praktizovali aj moji žiaci, moji ctitelia. Vezmite si štyri dni voľna z vašej pravidelnej rutiny. Choďte niekam, kde nebude od vás nič požadované, kde sa od vás nebude očakávať, aby ste nasledovali akúkoľvek rutinu. Zobuďte sa kedy chcete. Začnite zapisovať vaše zvyčajné myslenie. 

Keď sa zobudíte, prirodzene začína vaše zvyčajné myslenie. Zapisujte to. Keď budete zapisovať pol hodiny alebo hodinu, keď už nebudete mať žiadne myšlienky, prečítajte si, čo ste zapísali. Pozrite sa na to, ako môžete zosúladiť vaše myslenie na zlepšovanie týchto štyroch identít: vnútorného imidžu, vonkajšieho imidžu, imidžu iných o vás a imidžu, ktorý máte o živote a o iných. Čokoľvek nie je v súlade, urobte ukončenie s týmito vzorcami myslenia. 

Napríklad, keď ste sannyasi a máte myšlienky žiadostivosti alebo sily – keď hovorím „sila“, myslím tým politickú alebo spoločenskú silu, moc – sadnite si sami so sebou a urobte ukončenie s týmto koreňovým vzorcom. Zistite, prečo vo vás existuje tento parazitujúci vzorec. Ja vám poviem, v určitom bode ste sa cítili bezmocní, slabí. To je dôvod, prečo ste chceli spoločenskú alebo politickú moc ako alternatívu pre vašu existenciálnu silu. Urobte ukončenie s týmto vzorcom. Ja nehovorím, že by ste nemali mať spoločenskú alebo politickú silu. Nie! Všetko čo hovorím je to, že mať spoločenskú alebo politickú silu kvôli bezmocnosti vo vás je naozaj niečo nesprávne. Táto bezmocnosť musí byť ukončená, treba sa jej venovať.

Takže, ukončite všetky koreňové vzorce, ktoré nie sú v súlade s vaším vnútorným imidžom, vonkajším imidžom, imidžom iných o vás a imidžom, ktorý máte o živote a o iných a ktoré vám ich nepomôžu zlepšovať. Zlepšovanie všetkých štyroch identít, to je manana. Keď bude vaše myslenie nejasné, nezosúladíte sa s nimi. 

Prosím pochopte, autentické myslenie je manana. Ako som povedal, strávte aspoň štyri dni tým, aby ste sa naučili autentickému mysleniu a ukončili všetky neautentické vzorce. Toto je doslova ako navrhovanie si svojho vnútorného priestoru. Mnohí z vás chcete krásny vnútorný priestor, ale neustále cestujete opačným smerom. 

Ide naše myslenie ruka v ruke so spôsobom, akým chceme vytvárať sami seba? Keď vaše myslenie zlepšuje vaše štyri identity, tak potom je vaše myslenie vaším priateľom. Keď vaše myslenie pôsobí opačným smerom ako sú vaše štyri identity, keď ich nezlepšuje, potom je vaše myslenie vaším nepriateľom. Prosím pochopte, prvé čo musíte urobiť je zistiť, či vaše myslenie pôsobí vo vás ako boh alebo ako démon! Niekedy sú mnohí z vás posadnutí duchom. Čo je tento duch? Vaše vlastné myslenie, ktoré nie je zosúladené zo zlepšovaním vašich štyroch identít! Najprv si sadnite a zapíšte štyri identity, ktoré chcete mať: najlepší vnútorný imidž, najlepší vonkajší imidž, najlepší imidž iných o vás, najlepší imidž o živote a o iných. Potom s nimi zosúlaďte vaše myslenie. Keď niektoré myšlienky smerujú úplne iným smerom, ukončite ich. Vyhláste spontánne ukončenie a zbavte sa ich. Zosúlaďte svoje myslenie s týmito štyrmi identitami: vnútorným imidžom, vonkajším imidžom, imidžom iných o vás a imidžom, ktorý máte o živote a o iných. 

Pochopte, autentické myslenie je jeden z najväčších pokladov, ktoré môžu ľudské bytosti mať. Druhá iniciácia, ktorú budete mať na Vnútornom prebudení stupeň 4, je „Manana deeksha“ – iniciácia do autentického myslenia. Ja vám poviem, odrazu zistíte, že všetky okrúhliaky na morskej pláži sú diamanty! Nebudete môcť ani povedať, že ste pristáli na poklade, pretože pláž plná diamantov sa ani nemôže nazývať pokladom. Je to tak, akoby ste boli zrazu prenesení do iného sveta! To je presne to, čo sa bude diať celý deň, keď bude vaše myslenie zosúladené so všetkými vašimi štyrmi identitami. Rovnako tak, ako sa ťažké (tvrdé) uhlie stane diamantom, ťažké myslenie sa stane jedine autentickosťou. Ťažké myslenie, intenzívne myslenie, úprimné myslenie sa stane autentickosťou. Vy nemusíte robiť nič špeciálne na to, aby ste sa stali autentickými. Nemusíte stráviť každý deň nejaký čas na to, aby ste sa stali autentickými. Najprv strávte niekoľko dní a naučte sa autentickému mysleniu, naučte sa myslieť autenticky.  

Na Vnútornom prebudení stupeň 4 dostanete iniciáciu do „manana“. To znamená, že vďaka duchovnej energii, vďaka prebudeniu kundaliny sa naladíte do „manana“, ukončíte všetky vzorce, ktoré vás nepodporujú, ktoré vám nepomáhajú zlepšovať vaše štyri indentity. Manana je jeden z najväčších pokladov, síl, ktoré vám dal Boh. Lenže bohužiaľ, vy ju nepoužívate. Keď niekedy prídu ľudia a žiadajú ma o liečenie, ja naozaj cítim: „Ó bože, prečo prichádzajú a stoja predo mnou ako žobráci? Narayana (jedno meno pre Višnu, boha, ktorý je obklopený bohatstvom), prečo tu stojíš ako „daridhra“ (pomenovanie pre žobráka alebo chudobu) bez toho, aby si si uvedomil, že ty si Narayana? Ty si schopný všetkého, čoho som schopný ja!“   

Je smutné, že vlastné hlavy ľudí sa stali pre nich mŕtvou záťažou! Je to tak, ako keby na vás sedela veľká skala a nemohli by ste sa pohnúť. Ich vlastné myslenie sa stalo veľkou skalou na nich samých a oni sa cítia zviazaní. Sú zviazaní! Je to také smutné! Všetko čo musíte urobiť je iba jedna vec: zosúlaďte svoje myslenie s vašimi štyrmi identitami. To je všetko!   

Pochopte, vaše myslenie sa môže stať vaším nepriateľom alebo vaším priateľom. Záleží to od vás. Priniesť intenzitu do vášho myslenia, to je „manana“. 

Podstata dnešného satsangu je: Priveďte autentickosť do svojho myslenia. Zosúlaďte svoje myslenie s týmito štyrmi identitami – so svojím vnútorným imidžom, vonkajším imidžom, imidžom iných o vás a imidžom, ktorý máte o živote a o iných.


No comments:

Post a Comment