Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Saturday, October 12, 2013

12. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 12. október 2013

Neodolávanie – najlepšia stratégia pre úspech

Otázka: 
Ako mám prakticky aplikovať pravdu, že ukončenie neznamená byť v priestore akceptovania, ale v priestore neodolávania?

Swamiji odpovedá: 
Prvý bod vo vás, ktorého sa dotkne akákoľvek vonkajšia informácia, sa stane vaším pochopením, ktoré sa v budúcnosti bude vaším automatickým, predvoleným spôsobom chápania.

Váš predvolený spôsob chápania vám vždy hovorí: „Život by takýto nemal byť!“ Prosím pochopte, je to rovnaké ako keď si objednáte pizzu. Je veľmi dôležité, kto ju dostane do rúk predtým, ako vám ju prinesú na stôl. Keby túto pizzu chytil holými rukami robotník, ktorý prišiel vyčistiť váš kanalizačný systém, váš septik, boli by ste schopní jesť ju? 

Nanešťastie, kedykoľvek príde život k vaším dverám, vy ho prijímate so špinavými rukami so slovami: „Život by takýto nemal byť.“ Čokoľvek budete potom praktizovať – či to budú duchovné pravdy, učenia na zmenu vášho chápania – nech budete robiť čokoľvek, bude to iba boj, utrpenie. 

Prvý dotyk, ktorý od vás dostane život, ktorý mu dáte je veľmi dôležitý. Keď bude prvý dotyk pretransformovaný, čokoľvek sa potom stane, bude to naplnením. Keď bude prvý dotyk špinavý, keď to bude odolávanie „Život by takýto nemal byť“, tak potom čokoľvek budete robiť bude iba boj, namáhavý duchovný proces.  

Všetko čo sa vám snažím povedať je, aby ste prestali zaobchádzať so životom so špinavými rukami. Zbavte sa vzorca zaobchádzať so životom so špinavými rukami. Akonáhle budete zaobchádzať s jedlom so špinavými rukami, akokoľvek ho budete umývať, budete s tým iba bojovať, nebudete ho schopní nikdy očistiť. Keď sa vaše nastavené, zvyčajné chápanie pretransformuje z pochopenia: „Tak toto nie!“ na pochopenie „Je to takto! Čo teraz?“, vtedy sa presuniete do priestoru neodolávania. Počúvajte, ja nehovorím, aby ste veci akceptovali. Napríklad, keď máte strach z chudoby, keď niekto ukradne vaše bohatstvo, ja nehovorím, aby ste to akceptovali. Nie! Všetko čo sa vám snažím povedať je, aby ste nezačali zaobchádzať s touto imformáciou spôsobom: „Nemalo by to byť takto!“ Nie! Zaobchádzajte s ňou takto: „Je to takto! Čo teraz?“  

Neodolávať neznamená akceptovať, pretože snaha akceptovať niečo bude vždy odmietnutá našou logikou. Keď sa snažíte akceptovať niečo na základe logiky, váš vnútorný priestor to bude iba odmietať, pretože my nie sme naprogramovaní logicky prijať napr. chudobu, chorobu, trápenie, naša logika to nedokáže pochopiť, preto akceptovanie je tá najmenej úspešná teológia! Akceptovať veci je prakticky nemožné. 

Poviem vám jeden príklad. „Fajčenie škodí vášmu zdraviu“ – to je jedna informácia. „Oheň páli“ – to je ďalšia informácia. Vo chvíli, keď ju raz zažijete na vlastnej skúsenosti, okamžite sa stane vaším automatickým pochopením. Kedykoľvek budete potom vidieť oheň, presuniete sa od neho preč. Takže to, že „Oheň páli“ sa stalo vaším automatickým pochopením. Ale keď vám lekár povie „Fajčenie je škodlivé pre vaše zdravie“, nie je to dobré pre vaše zdravie, keď sa toto nestane vaším autoamtickým pochopením, znamená to, že budete s touto pravdou, s touto informáciou bojovať, budete jej odolávať. Tento príklad vám dávam preto, aby ste pochopili, ako vzniká automatické, predvolené pochopenie, ako sa do vás integrujú informácie, ako ich trávite, asimilujete, ako sa stávajú vašou súčasťou. 

Keď začnete zaobchádzať s akoukoľvek informáciou s pochopením, že „Život by nemal byť taký“, smerujete ju do nesprávneho radu. Je to ako v chrámoch, kde sú zvyčajne dva rady: jeden pre VIP daršan a v ďalšom pre sarvadaršan (daršan pre každého). Každý dostane daršan, ale VIP za to platia a preto prídu skôr na radu.

Koncept, ktorý sa vám snažím vysvetliť na tomto príklade je, aby ste nesmerovali ľudí, informácie do nesprávneho radu, aby ste nedávali život na nesprávnu stranu. Dovoľte, aby vás život chránil, nie osudzoval. Keď vaše prvé predstavenie so životom začnete slovami „Nemalo by to byť takto!“, život sa už stáva obžalobou a vy ste na strane obhajoby. Nereagujte myšlienkou „Život by takýto nemal byť“. Začnite s myšlienkou „To je život! Čo teraz?“ Vo chvíli, keď začnete s myšlienkou „Život by takýto nemal byť“, už ste ho postavili do pozície obžaloby a seba na stranu obhajoby.

Veľakrát prvé slovo, ktoré poviete človeku, rozhoduje o vašom vzťahu s ním, pretože nikto na svete nemá trpezlivosť počúvať vaše druhé slovo. Súdia vás na základe vášho prvého slova. Aj život vás súdi na základe prvého slova, ktoré mu poviete. Vaše prvé slovo, ktoré mu poviete, by nemalo byť: „Život by takýto nemal byť!“. Pochopte, prvé slovo, ktoré mu poviete, by malo byť: „Je to tak! Čo chcem teraz robiť?“. Keď sa život postaví pred vás, vaša prvá reakcia by mala byť potriasť si s ním ruky, nie ukázať mu päsť. Vo chvíli keď poviete: „Život by takýto nemal byť“, už ste zatvorili svoju ruku do pevnej päste. 

Pochopte, keď sa vám deje život, prvé slová by mali byť: „Je to tak! Čo s tým chcem urobiť? Chcem to akceptovať a pohnúť sa ďalej? Chcem to odmietať a pohnúť sa ďalej? Alebo to zmením tak, ako to chcem?“ Tieto tri možnosti budete mať iba vtedy, keď začnete s rozhodnutím: „Je to tak!“ Vo chvíli, keď začnete s rozhodnutím: „Život by takýto nemal byť!“, vtedy nebudú tieto tri možnosti pre vás existovať! 

Znova budem definovať vodcu: Vodca je človek, ktorého rozhodnutia mu budú neustále otvárať viac a viac možností, väčší a väčší výber. Kto má koláč, ten ho aj zje a vie ako si ho môže znova vyrobiť (toto slovné spojenie je z anglického jazyka a na Slovensku nemá ekvivalent. Dalo by sa to možno prirovnať ku prísloviu “Obuvník chodí bosý a krajčír nahý”, ale v pozitívnom slova zmysle. Swamiji chce povedať, že obuvník hoc je obuvník nie je bosý a krajčír hoc je krajčír nie je nahý, a ešte aj vie ako sa postarať o to, aby nikdy bosý nebol). 

Pochopte, my niekedy hovoríme: “Ten je ale šikovný, je obuvník a napriek tomu nie je bosý.” Pochopte, bežní ľudia sú buď bosí obuvníci, alebo tí, ktorí majú opravené topánky. Ale vodca je človek, ktorý ma oboje. A sú ešte ľudia, ktorí sú ešte inteligentnejší - majú čo majú, užívajú si to a ešte sa aj vedia postarať o to, aby sa im to znova a znova nanovo vytváralo v živote. 

Nedávno som čítal článok na internete s názvom “Ako sa uistiť, aby vaše peniaze pracovali pre vás aj počas vášho spánku”. Ponúkali tam techniky a návody ako by mali vaše peniaze zarábať pre vás aj počas vášho spánku. Pochopte, ja vám dávam techniky a návody na to, ako vaše vedomie môže pracovať pre vás aj počas vášho spánku. Môžem vám dať 10 fantastických spôsobov ako môže vaše vedomie pracovať pre vás aj počas vášho spánku. 

Inteligentní ľudia sú tí, ktorí sa dokážu uistiť, aby ich vlastné zdroje pracovali pre nich aj zatiaľ čo oni spia. Napríklad, dozviete sa informáciu alebo správu, ktorá je pre vás veľmi šokujúca. Zvyčajne vaša prvá reakcia je: “Život by takýto nemal byť!”. Ale to je nesprávne. Vaša prvá reakcia by mala byť: “Takto to je, čo s tým idem robiť? Takto to je, čo s tým chcem teraz robiť?”

Prosím počúvajte, prvý bod vo vás, ktorého sa dotkne akákoľvek vonkajšia informácia sa stane vašou súčasťou a na základe neho si vytvoríte svoje automatické, prvotné pochopenie. Zvyčajne je vaše prvotné pochopenie v znení: “Život by takýto nemal byť!”, a potom ako začnete aplikovať rôzne teórie, duchovné praktiky a snažíte sa zmeniť toto vaše pochopenie, to bude ako keby ste sa snažili umyť pizzu, ktorá vám spadla na zem. Pochopte, keď budete umývať pizzu, spolu so špinou z nej zíde aj obloha, ktorá bola na nej. Čo potom budete jesť? Iba suchú kôrku.

Poviem vám, veľakrát sa snažíte aplikovať duchovné pravdy po tom, ako ste si už vytvorili nesprávne pochopenia, ale potom je už celá radosť zo života preč. Radostné momenty života budú odplavené všetkým tým trápením. Ak odolávate, odporujete životu s pochopením “Takýto by život nemal byť! Prečo je taký? On alebo ona by nemali byť takí! Nemalo sa to takto stať!”, tak už máte vnútorného nepriateľa, a ním je odolávanie vášmu vlastnému životu. Vtedy sa držíte tej nesprávnej strany života. Život sa stane vašim odsúdením. Nerobte zo života odsúdenie!

Ja som nikdy nedovolil, aby sa život stal odsúdením. Život ma stále obhajoval, preto všetci ľudia, ktorí ma chceli persekuovať stratili energiu, inšpiráciu, zostali bez života. Pretože ja vždy stojím pri živote, tak život vždy stojí pri mne.

Pochopte, ak je život na vašej strane, to je to čomu hovoríme “Krišna je na vašej strane” (je to koncept z knihy Bhagavad Gita, kde armáda na ktorej strane bol Krišna vyhrala, napriek tomu, že mali omnoho silnejšieho a väčšieho protivníka). Ak máte aj akúkoľvek armádu, ale Krišna nie je na vašej strane, prehrali ste. Ale ak nemáte vôbec nič, ale iba Krišna je na vašej strane, tak ste vyhrali. 

Pochopte, ak životu nebudete odolávať, život bude stáť pri vás, Krišna bude stáť pri vás. Váš protivník môže mať akúkoľvek armádu, môžu to byť akýkoľvek bojovníci, ale poviem vám, ak je život na vašej strane, tak ste vyhrali. Život je inteligentnejší a silnejší ako akákoľvek armáda, pretože aj tá daná armáda je postavená len životom samotným. Aj tá armáda je vytvorená len životom, preto vám hovorím, že život je silnejší než akákoľvek armáda. 

Poviem vám, ak odolávate, vzdorujete alebo bránite sa čomukoľvek vo vašom živote , tak váš skutočný nepriateľ sedí vo vašom vnútri. Tomu vnútornému nepriateľovi ja hovorím “vaše vzdorovanie, odolávanie”, vaše myšlienky odolávania, vaše vlastné pochopenia, nie nejaký vonkajší nepriateľ. Pretože vy ste zlomení vo svojom vnútri, váš nepriateľ ľahko vyhrá. Ak budete zcelení vo svojom vnútri, žiadny nepriateľ nad vami nemôže vyhrať. Poviem vám, nedopustite to, aby ste mali vnútorného nepriateľa a môžem vám dať uistenie, že vyhráte nad akýmkoľvek vonkajším nepriateľom. 

Osoba, ktorá nemá vnútorné násilie vyhrá akúkoľvek vojnu. Osoba, ktorá má vnútorné násilie alebo pomstychtivosť prehrá každú vojnu. Poviem vám, ak chcete vyhrať akúkoľvek vojnu, len nejako podráždite vášho nepriateľa, aby voči vám cítil pomstychtivosť a máte vyhraté! Pochopte, toto je kozmický zákon. Hnev a pomstychtivosť rozhodí nepriateľa na márne kúsky. Čiže ak chcete v živote vyhrať akúkoľvek vojnu, zbavte sa vnútorného násilia. Nemajte v sebe násilie. Žiadne násilie! To čo vám teraz hovorím nie je len duchovná pravda, ale zároveň aj správny plán na váš život, na to ako vyhrať vojnu nad čímkoľvek vo vašom živote. Ak bojujete za zdravie, ak bojujete za bohatstvo, ak bojujete za mier, ak bojujete za osvietenie, nemajte odpor, neodolávajte! Toto je tá správna stratégia života. Len vďaka tomuto vyhráte celú vojnu.

Chcem vám povedať o jednej krásnej knihe. Ja málokedy predpisujem inú náboženskú literatúru, ale v tomto prípade vám smelo odporúčam túto knihu: “Kurz zázrakov”. Poviem vám, kto napísal túto knihu bol určite čistým kanálom pre vyššie pravdy. Autor tejto knihy bol určite bytosť vyššieho vedomia. Každému z vás odporúčam prečítať si túto knihu.  Mne osobne dala veľmi veľa náhľadov do toho, ako nenásilie a neodporovanie v živote sú tou správnou stratégiou na vyhratie akejkoľvek vojny. 

Pochopte, niekedy začínate vojnu vy, niekedy ste do nej zatlačení. Nech je situácia akákoľvek – či ide o vojnu proti vašej chorobe, chudobe, zlomeným vzťahom, nevedomosti, proti vašim nepriateľom, proti ľuďom, ktorí sa vás snažia urážať, zničiť – nech je vaša pozícia akákoľvek, tá najlepšia stratégia je žiadne násilie a žiadne odolávanie! Pozrite sa na Krišnu. Bol to človek, ktorý bol v priestore lásky a viedol vojnu, ktorý bol schopný byť v priestore lásky medzi tonami a tonami mŕtvych tiel! Bol v priestore lásky s flautou na bedrách medzi tonami, miliónmi mŕtvych tiel, za ktoré bol zodpovedný a vyhral tú vojnu. Vyhral celú hru!

Prosím pochopte, veľmi dôležitou vojnovou stratégiou pre váš život je neodolávanie a nenásilie. Gándhí bol naplnený touto jednou veľkou pravdou. To bola jeho sila, vďaka ktorej vyhral celú hru. Prosím pochopte, objasňujem to, že neodolávanie neznamená akceptovanie. V tejto jednej pravde bol Gándhí úplne dokonalý! Bol dokonalý v tejto pravde, dosiahol naplnenie vďaka pravde neodolávania a nenásilia. Vďaka tejto sile dosiahol, že sa celá Británia triasla. Celé britské impérium sa pred ním triaslo, pred polonahým človekom, ktorý nebol schopní chodiť bez paličky. Chcem, aby ste všetci pochopili toto: Neodolávanie je tá najsilnejšia stratégia.   

Podstata dnešného satsangu je: Nenásilie, neodolávanie je tá najsilnejšia stratégia pre akýkoľvek úspech v živote. Keď chcete mať zdravie, neodolávajte chorobe. Ja nehovorím, aby ste ju akceptovali. Nie! Keby som povedal akceptujte chorobu, ukazovalo by to, že nemám súcit s vaším utrpením. Ja mám hlboký súcit s vaším utrpením, nie som necitlivý človek. Nie! Keď hovorím neodolávajte, nemyslím tým akceptujte. Ale vtedy, keď prestanete odolávať, choroba sa začne strácať, vaše zdravie jednoducho prekvitne. Ak je to chudoba, neodolávajte jej. Nehovorím, aby ste ju akceptovali. Hovorím, aby ste jej neodolávali. Žiadne odolávanie, nenásilie, to je tá najlepšia stratégia pre váš úspech.  

No comments:

Post a Comment