Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, October 27, 2013

27. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 27. október 2013 

Vyhláste a žite vašu silu

Viac som rozprával o koncepte „úprimné myslenie“, „intenzívne myslenie“. Včera som vysvetlil definíciu „manana“, to ako môže byť myslenie zosúladené, ako sa môže priamo stať bohatstvom, pokladom vo vašom živote, ako vás môže priamo urobiť bohatými.

Prosím pochopte, vaše myslenie vás buď posilňuje alebo rozbíja. Ja predovšetkým chcem, aby ste všetci vedeli, že myslenie nie je náhodné. Je to dianie s vaším dobrovoľným zapájaním sa. Vy si nanešťastie vždy myslíte, že myslenie je náhodné a že ho nemôžete ovládať. Prosím počúvajte! Áno, vy nemôžete priamo holými rukami odseknúť korene obrovského banyán stromu, ale to neznamená, že ho nemôžete ovládať, kontrolovať.    

Prosím počúvajte! Dám vám lepší príklad. Váš proces myslenia je podporovaný, udržiavaný a obohacovaný vami samými, lenže vy neustále veríte, že vaše myslenie nemôže byť ovládané, pretože vaše „takzvané“ pokusy zastaviť ho boli zlyhaním. Keď skúsite vbehnúť do stredu cesty a zastaviť tak dopravu, nepodarí sa vám to, ale jedno malé červené svetlo to dokáže! Prosím pochopte! Keď sa pokúsite vbehnúť do stredu cesty a zastaviť dopravu, je to iba „takzvaný“ pokus. Keď tento pokus zlyhá, nemôžete povedať, že doprava sa nedá zastaviť. Doprava sa dá zastaviť obyčajným pochopením funkcie červeného svetla a vaším skutočným pokusom. Nemôže byť zastavená pomocou „takzvaného“, teoretického pokusu, iba pomocou skutočného praktického pokusu. Takisto je to s vaším myslením. Vaše „takzvané“ pokusy vám nepomohli zastaviť myslenie, preto si myslíte, že to nie je vo vašich rukách. 

Myslenie je vašou priamou súčasťou. Tak ako sú pohyby vášho tela priamo pod vašou kontrolou, aj pohyby mysle sú priamo pod vašou kontrolou. Prvá vec, ktorú musíte vedieť je, že vaše myslenie môže byť vycvičené tak, ako vy chcete. Vy nemusíte neustále podporovať nízke sebavedomie alebo veľmi nízke myšlienky o vás samých. Nemusíte to podporovať a nie je to váš osud.   

Včera niekto prišiel a opýtal sa ma: „Swamiji, aký význam majú sny?“ Ja som povedal: „Váš samotný bdelý stav nemá žiadny význam, tak prečo sa staráte o sny?“ Pretože aj vo vašom bdelom stave, to ako sa správate, prečo sa správate tak ako sa správate, prečo robíte tak ako to robíte, prečo robíte to čo robíte, nemá žiadny význam.  

Ja som videl veľa ľudí, ktorí úprimne chcú byť vždy večne milujúci, súcitní. Úprimne chcú milovať celý svet, ale nemôžu vystáť svoje manželky! Oni nerobia nič pre to, aby urobili seba samých takými akí chcú byť, ale neustále snívajú o tom, akí by chceli byť a naďalej robia to čo robili aj doteraz. Je to tak, ako keby cesta pokračovala dvoma rôznymi smermi. Prosím pochopte, sen nie je nič iné ako hnis, ktorý vyteká. Keď máte sny, tak stále máte vedomý hnis. Keď hnis stále existuje, prirodzene sú tam rany, z ktorých vyteká. Takisto sny nie sú nič iné ako hnis vychádzajúci z vášho tela. Sny nie sú nič iné ako pripomínanie vám toho, akí chcete byť na jednej strane a akí ste na druhej strane. Sny nie sú nič iné ako komplikácie medzi tým, akí chcete byť a akí ste. 

Prvá vec, ktorú musíte vedieť je, že to akí chcete byť je možné. Po druhé, vaše myslenie nie je automatický, nebezpečný stroj. Vy vždy pristupujete k svojmu mysleniu takto: „Nemôžem ho ovládať! Nemôžem s tým nič urobiť! Je tu.“ Prečo? „Kto vie? Osud! Všetko je osud!“ Prosím pochopte, osud nie je nič iné, ako vaše rozhodnutie stratiť nádej v seba samých mysliac si, že je to osud. Prosím počúvajte! Osud nie je nič iné ako vaše rozhodnutie stratiť nádej v seba samých so záverom, že je to osud. 

Niekedy ľudia prídu a hovoria mi: „Ja som vždy naplnený, ja som vždy v priestore naplnenia.“ Keď ste v priestore naplnenia, tak nikto iný nebude mať s vami neukončenia, pochopte to veľmi jasne! Keď majú s vami ľudia neukončenia, tak nie ste v priestore naplnenia, ale v priestore nenaplnenia.   

My si vždy myslíme: „Môžem urobiť iba toľko, nie viac.“ Strácate nádej v seba samých! Prosím pochopte, stratiť nádej v seba samých je tá najhoršia vec, ktorá sa vám môže stať ako osud! Nič iné sa vám nemôže stať. Úprimné myslenie, autentické myslenie je prvý krok, ktorý musíte urobiť pre „manana“, to znamená sedieť a zosúladiť, rozjímať o tom, ako naozaj chcete, aby bola vaša vnútorná identita, vonkajšia identita, váš imidž o živote a o iných a imidž iných o vás. Pozrite sa do svojho vnútra! Jasne ich definujte.     

Ja chcem od všetkých sannyasis, detí z gurukul a ašramajtov: definujte celú svoju identitu na papier a nalepte si ju vedľa postele. Keď sa zobudíte, prečítajte si to. Keď pôjdete do postele, prečítajte si to. Je to váš Boh! Je to Nithyananda, ktorý prebýva vo vás! Je to „atma“, duša, ktorá vo vás prebýva! Takže všetko, čo je v súlade s tým, podporujte to, obohacujte to. Akékoľvek myšlienky, myšlienkový trend, ktorý je v súlade s týmito štyrmi identitami, podporujte ho, obohacujte ho, uchovávajte ho. Akýkoľvek myšlienkový trend, ktorý nie je v súlade s týmito štyrmi identitami, urobte s ním ukončenie. Pochopte jasne, vy máte schopnosť urobiť s tým ukončenie! Keď si myslíte, že s tým nemôžete urobiť ukončenie, ukončite tento vzorec, že to nemôžete ukončiť. Ukončite to. Dajte si na to čas a ukončite to. Ukončenie je možné! Vďaka ukončeniu je možné dosiahnuť čokoľvek! 

Počúvajte! Pozrite sa do svojho vnútra. Zakaždým, keď váš myšlienkový trend podporuje to, čím chcete byť, povzbudzujte a obohacujte ho. Keď je váš myšlienkový trend proti tomu, akými chcete byť, urobte s ním ukončenie. Je to možné! Vy MȎŽETE urobiť ukončenie s celou vašou minulosťou v tejto chvíli a stať sa novou bytosťou! Valmiki (významný indický svätec, autor Ramayany) to urobil, Pattinathar to urobil, Arunagirinathar to urobil! Hovorí sa tomu „spontánne osvietenie“. Všetkým týmto ľuďom netrvalo roky, aby sa stali osvietenými, aby ukončili svoju minulosť. Trvalo to iba chvíľu! Poviem vám, spontánne ukončenie je možné. Náhle osvietenie je možné! Každý deň aspoň ukončujte vzorce, ktoré vás vyrušujú, ktoré odvracajú vašu pozornosť od toho, akými chcete byť. To je „manana“ – prinesenie autentickosti do vášho myslenia, autentické myslenie. To je „manana“, autentické myslenie. 

Ďalej sa posunieme k “nidhidhyasana“, čo znamená „vyhlásenie a žitie“. Vyhlásenie spôsobu, akým budete myslieť a žiť, to je “nidhidhyasana”. Pôvodne patrí toto slovo do upanišádov, do védskej tradície, do zdroja všetkých hinduistických posvätných písiem, zdroja celej védskej civilizácie, zdroja najstaršej duchovnej civilizácie. 

Prosím počúvajte, definujem toto slovo veľmi jasnou, čistou formou: „nidhidhyasana” znamená „vyhlásenie a žitie“, „rozhodnutie byť zodpovední za svoje činnosti, skutky, pocity“. Keď máte pocit, že ste hlavou rodiny, cítite sa zodpovední za svoju rodinu, za svojho otca, mamu, manželku, syna, dcéru, pretože oni všetci sú vaša rodina. Keď sa cítite zodpovední za dedinu, tak sa cítite zodpovední za každého, ktorý je v nej. Keď sa vaša zodpovednosť rozpína, vaše vodcovské schopnosti sa rozpínajú tiež. Rozhodnutie cítiť zodpovednosť za celý vesmír, to je osvietenie! Rozpínať rozhodnutie cítiť sa zodpovednými, cítiť zodpovednosť za svet a vyhlásiť to, že odteraz sa budete cítiť zodpovední za všetko a budete pokračovať v žití s touto zodpovednosťou, to je “nidhidhyasana”.

My máme okamžite pochybnosti: „Ako to môžem? Keď sa budem cítiť zodpovedný za všetky smeti na uliciach, tak budem zbierať smeti celý deň! Nebudem môcť ísť do práce! Nebudem sa môcť starať o moju rodinu! Nebudem môcť robiť toto, robiť tamto!“ Toto sú pochybnosti, ktoré si zvyčajne ľudia vytvárajú. Prosím počúvajte! Ja nehovorím, že keď sa budete cítiť zodpovední, tak budete musieť upratovať ulice sami, alebo že nebudete musieť upratovať ulice sami. Môže sa stať čokoľvek, ale nebojte sa ponoriť do toho pocitu cítiť sa zodpovední iba kvôli vašim imaginárnym komplikáciám. Ako prvé nezabraňujte pocitu zodpovednosti vo vás!  

Problém je, že kvôli vašim imaginárnym komplikáciám vás tento samotný prvý pocit zastaví. Existujú tony a tony spôsobov a metód, ako sa môžete pretransformovať bez komplikácií, keď to najskôr začnete cítiť. Poviem vám, keď si dovolíte vo vašom vnútri cítiť zodpovednosť, tak všetky tieto imaginárne komplikácie, ktoré ste mali predtým ako ste si dovolili mať tento pocit, zmiznú! Nepodporujte tieto imaginárne komplikácie, urobte s nimi ukončenie. Dovoľte si ten pocit zodpovednosti. Najskôr venujte trochu času na to, aby sa tento pocit zahĺbil do vášho vnútra a bol v súlade s vašimi činnosťami. Musí sa do vás zahĺbiť, aby bol v súlade s vašimi činnosťami. Zodpovednosť bude potom v súlade s vašou energiou. Energia sa bude rozpínať, vaše imaginárne komplikácie zmiznú. Prosím počúvajte, ukončenie s vašimi imaginárnymi komplikáciami je prvý krok smerom k osvieteniu.  

Teraz definujem slovo „tapas“. Tapas znamená ukončenie všetkých imaginárnych komplikácií. Tapas nie je nič iné ako ukončenie imaginárnych komplikácií. „Ojas“ je slovo zo sanskritu, ktoré znamená „schopnosť ukončiť imaginárne komplikácie“. Koľkí z vás začnú mať imaginárne komplikácie vo chvíli, keď sa chcete cítiť zodpovední za celý vesmír? Zdvihnite ruky! Vy všetci potrebujete malý tapas, pretože imaginárne komplikácie môžu byť ukončené. Prečo? Pretože sú imaginárne! Imaginárne komplikácie môžu byť ukončené, pretože sú imaginárne! Keď sa budete cítiť zodpvední za všetky smeti na uliciach, ja nehovorím, že ich budete okamžite upratovať alebo že ich nezačnete upratovať. Nebojte sa týchto imaginárnych komplikácií: „Keď začnem upratovať tieto smeti, kto bude robiť moju prácu?“ Zastavte tieto imaginárne komplikácie a dovoľte, aby sa tento pocit zodpovednosti vo vás zahĺbil, pretože zodpovednosť je sila. Zodpovednosť je sila!

Ja som videl vo svojom živote, že kedykoľvek som zobral zodpovednosť, vesmír ma vždy posilnil. Prosím pochopte, vesmír čaká na to, aby posilnil každého z vás. Vesmír doslova prosí každého z vás, aby ste sa stali silnými! Je také smutné, že vy si myslíte, že vesmír takisto funguje v rovnakom politickom systéme ako vy, kde ten najvyšší človek nikdy nechce, aby nikto iný stúpal hore. Lenže mali by ste vedieť, že logika vesmíru je úplne iná. Predseda vlády krajiny nikdy nebude chcieť, aby sa niekto stal predsedom vlády, pretože potom stratí svoju identitu. Lenže hlava vesmíru chce, aby sa každý stal hlavou vesmíru, pretože čím bude viac a viac hláv, tým bude väčšie a väčšie rozpínanie! Vy ju nenahradíte, vy neobsadíte jej miesto, vy ju budete znásobovať!    

Prosím pochopte, preto vám hovorím, že aj koncept boha v našom hinduizme je založený na tomto koncepte, pochopení. Máme toľko bohov, toľko lokas (miesta, kde bohovia prebývajú)! Keď sa stanete bohom, už teraz máte svoje miesto! Vy nebudete konkurenciou pre Indraloku, Brahmaloku, Vaikunta, Kailaš. Nie!

Nanešťastie v západných civilizáciách dokonca aj koncept boha pochádza z politického systému. Učte sa politiku od duchovného vodcu, ale nie duchovno od politického vodcu! Pochopte, preto oni stále trvajú na myšlienke jedného boha. Táto myšlienka jedného boha nie je nič iné ako rozpínanie vašej autokratickej, diktátorskej mysle! V hindu-tradícii máme milióny a milióny bohov a každý z nich má svoju vlastnú loku a vy môžete stále rásť, rozpínať sa! Všetci z nich budú mať svoju vlastnú loku! My si vždy myslíme, že keď sú milióny bohov, kto ich bude viesť, kto ich bude riadiť? Nie je to potrebné! Každý z nich je nezávisle inteligentný! Nie je potrebné, aby existovala žiadna hlava, žiadny vodca! Lenže tieto západné civilizácie si vždy myslia, že keď nebude existovať žiadna hlava, tak tam bude anarchia, chaos, žiadne pravidlá, žiadne zákony, pretože oni neveria, že každý je nezávisle inteligentný! Kto riadi dopravu na všetkých planétach? Kto tam stojí s červeným signálom alebo tabuľkou „Stop“, „Presmerujte sa“? Planéty sa pohybujú tak krásne! Je také smutné, že my nerozumieme sile nezávislej inteligencie.

Existujú iba dva typy civilizácií: civilizácie, ktoré veria, že všetko je nezávisle inteligentné, že môžeme všetci existovať spolu bez toho, aby sme boli riadení nejakou najvyššou silou alebo autoritou, ktorá robí samostatné rozhodnutia. Existuje druhá skupina, ktorí veria: „Nie! Môže to riadiť jedine samostatná autorita, ktorá robí tie najvyššie rozhodnutia a ktorá má sústredenú všetku moc!“ Ja vám poviem, vy nemusíte mať centralizovanú moc, silu. „Dharma“, nezávislá inteligencia stačí na to, aby to riadila. Existujú iba dve náboženstvá: náboženstvá založené na dharme a autokratické náboženstvá založené na bohu.

Aj v hinduizme, keď sú v ňom definície boha, tak neboli nikdy prezentované, predstavené, pochopené, neboli nikdy považované za autokratickú silu. Boli prezentované iba ako skúsenosť dharmy. Ako ľudia, ktorí hýbu dharmou, ktorí ju uchovávajú nažive, ktroí sa starajú o to, aby sa koleso dhramy neustále hýbalo a ktorí zasiahne iba preto, aby sa koleso dharmy hýbalo neustále a hladko!  

Pochopte, priniesť zodpovednosť do vášho cítenia, to je “nidhidhyasana”.  Tretia iniciácia, ktorú dostanete na Vnútornom prebudení stupeň 4, je “Nidhidhyasana deeksha”, prinesenie zodpovednosti do vášho cítenia. To je “nidhidhyasana“.   

No comments:

Post a Comment