Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, October 17, 2013

17. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 17. október 2013

Vlastné ja, svet, boh a ľudstvo

Dnes chcem viac rozprávať do hĺbky o niektorých princípoch, o tom, čo vo vás môže spôsobiť sila slov, sila myslenia, sila cítenia a sila žitia. Radšej by som mal použiť slová „sily žitia“ ako „sila žitia“, pretože slovo žitie, to nie sú len slová + cítenie + myslenie. Život nie sú len slová + myslenie + cítenie. Je to niečo viac ako tieto slová spolu. Pochopte, život nie je len vaše telo + myseľ. Je to niečo viac. Zložka života, ktorá v ňom tvorí to „niečo viac“, nie je ešte definovaná a nie je zatiaľ možné ju vysvetliť. Je to nejasná oblasť.

SILA SLOV. Slová, ktoré hovoríte, môžu váš život buď vytvárať alebo ničiť. Slová, ktoré hovoríte sami sebe, môžu váš život vytvárať alebo ničiť. Slová, ktoré vám hovoria iní, nie sú náhoda. Sú za to zodpovedné slová, ktoré vy hovoríte iným. Slová, ktoré vyprsknete na vašich zamestnancov, dostanete späť od vášho šéfa. Slová, ktoré vrhnete na vašich susedov, obdržíte od niekoho iného vo vašom živote. Slová, ktoré hovoríte, doslovne vytvárajú karmický tok vo vašom živote. Je to tak, ako keby cesta, po ktorej idete, rozhodovala o cieli, ktorý máte dosiahnuť. Slová, ktoré hovoríte, rozhodujú o karmickom toku vo vašom živote, ktorý môže váš život buď vytvárať alebo ničiť.

Slová, ktoré hovoríte sami sebe sú oveľa dôležitejšie ako slová, ktoré hovoríte iným. Pozrite sa do svojho vnútra na slová, ktoré hovoríte sami sebe a iným. Slová, ktoré hovoríte sami sebe, môžu okamžite zmeniť spôsob vášho myslenia, to ako vnímate sami seba, to ako bude reagovať vaše telo, myseľ a svaly. 

Sila slov, to je Saraswati (bohyňa poznania, hudby a umenia). Sila myslenia, to je Lakshmi (bohyňa bohatstva a prosperity). Sila cítenia, to je Durga (inkarnácia Devi, matky vesmíru). Všetky tri sily sú pre nás prístupné, keď sa naučíme, ako ich používať.

SILA MYSLENIA. Jediná myšlienka v jednom momente môže spôsobiť, že čokoľvek vo vašom živote bude vyzerať ako boh a v ďalšom ako démon. Keď sa budete klaňať čo i len malému kameňu, ten sa stane bohom. Keď budete mať z neho strach, aj boh bude vyzerať ako démon. 

Sila myslenia. Vaša logika dokáže hrať na všetky strany, podľa toho na akú stranu sa prikloní. To ako myslíte je silou pre vás a pre ľudí okolo vás. Amerika minie každý rok po celom svete 600 biliónov dolárov iba na to, aby cez médiá propagovala svoj životný štýl, spôsob obliekania, stravovania! Prečo? Pretože v momente, keď začnete myslieť tak, ako to chce, stanete sa kupujúcim jej produktov. Takže pre koho budete celý život zarábať? Pre ňu! Pretože keď chcete byť šťastní, musíte robiť to, o čo vás žiada! Keď si myslíte, že ste šťastní, budete to oslavovať tak, ako to od vás očakáva, tak ako chce, aby ste míňali.

Kedysi ste bežali do chrámu, keď ste boli šťastní. Keď ste boli smutní, takisto ste bežali do chrámu. Teraz je to tak, že keď ste šťastní, tak bežíte do obchodu s alkoholom. Keď ste smutní, znova bežíte tam! 

Prosím pochopte, to ako myslíte dodáva silu vám alebo iným. V momente, keď Amerika dosiahne, aby ste mysleli tak ako chce, tak vaše jedlo, vaše oblečenie, spôsob vášho života budú presne také ako chce. Či budete šťastní alebo radostní, získa z vás peniaze. Vaša radosť jej zarobí peniaze. Vaše šťastie jej zarobí peniaze. Nanešťastie, vy oslavujete jej sviatky, tak ako chce. 

Naša kultúra je založená na tom, že konzumujeme to, čo rastie v pôde, na ktorej žijeme. Štýl stravovania sa mení každých 100 km, pretože my máme hlboký pocit spojenia s pôdou, na ktorej žijeme. Veda o stavaní obydlí, ktorú voláme „Vastu veda“, jasne hovorí, aby ste svoj dom alebo miesto na akýkoľvek účel, ako sú spoločné haly, chrámy, nech je to čokoľvek, aby ste ich robili z materiálov, ktoré získate z tej oblasti. Iba takto je možné zaistiť dlhovekosť konštrukcie stavby. Keby sa dodržiavalo toto pravidlo, pri tsunami by nezahynulo toľko ľudí. Pretože sme začali presúvať materiál z jednej oblasti do druhej, kde nemôžeme bývať, ale nútime prírodu, aby nám vyhovela, príroda je podráždená, nahnevaná a zomiera veľa ľudí. 

Náš životný štýl je taký krásny! Každých 100 km máme jedinečný spôsob obliekania, stravovania, aj bývania.

Je také smutné, že multinárodné spoločnosti s vami všetkými zaobchádzajú ako zo zvieratami, čo je zodpovedné za všetku kriminalitu vo svete. Deje sa extrémne oddelenie od prírody! Nič nie je prírodné – to čo jete, čo si obliekate, ani to kde žijete! 

Včera sme diskutovali o „transformačných“ biznisových organizáciách, ktoré robia duchovnú transformáciu ako obchod: scientológia, Landmark, integrálna teória. Všetky ich transformačné ideológie sú upravené upanišády, upravené védy (posvätné texty). Prosím pochopte, tak veľmi sa vzdialili od pôvodných právd! Chcem, aby ste to pochopili. Je to naozaj veľmi dôležitá pravda!

Štyri hlavné komponenty, ktoré musíte pochopiť, sú: vlastné ja, svet, boh a ľudstvo. Keď sa pozriete na naše skoršie posvätné knihy, hinduimus hovoril iba o troch: vlastné ja, svet a boh. Ja som pridal štvrtý komponent.

V satya juge neboli potrebné žiadne knihy. Existovala iba „shruti“: ľudia len počúvali a stali sa osvietenými. Majster učil, žiak sa stal osvieteným! To je všetko! Vtedy neboli potrebné žiadne knihy. 

V Tretha juge, v časoch Rámu, sa do kolektívnej pamäte začala dostávať separácia, oddelenie. To znamená, že kritické množstvo ľudí sa začalo oddeľovať od „ja“ a od „sveta. Začala sa vytvárať priepasť medzi „ja“ a „svetom“, ale stále existovalo spojenie s bohom. 

Potom, v Dwapara juge, v časoch Krišnu, začalo kritické množstvo ľudí trpieť aj oddelením od boha. Keď Krišna opustil telo, začala sa Kali juga. Keď kritické množstvo ľudí začalo trpieť oddelením od boha, vtedy ste začali mať tri entity. Je potrebné, aby ste pochopili všetky tri. 

Štvrtá entita, to znamená ľudstvo, sa tak vzdialila od prírody a od sveta, že ju musíme takisto pridať k ostatným komponentom. Po prvé, v Satya juge sa osvietenie prenášalo iba slovami, bez akýchkoľvek kníh. Po druhé, v Tretha juge sa masy ľudí začali oddeľovať od svojho „ja“ a od „sveta“, začali zažívať priepasť medzi „ja“ a „svetom“. Všetky písma z Tretha jugy hovoria iba o týchto dvoch komponentoch: Jeeva a Jagat, „vlastné ja“ a „svet“. V tretej juge, Dwapara juge, v časoch Krišnu, sa bežné masy začali cítiť oddelené nielen od sveta, ale aj od boha. Preto musíte teraz pochopiť všetky tri komponenty: vlastné ja, boha, aj svet.

Teraz sa deje ďalšie oddelenie. Život ľudí je tak vzdialený od sveta, že som musel vytvoriť štvrtú časť: vlastné ja, boh, svet a ľudstvo (spoločnosť), pretože to, čo vy považujete za hodnotné, sa tak vzdialilo od prírody. Teraz už viac nie sú hodnotné vzácne veci, ktoré sú v prírode. Teraz je viac hodnotný papier. Vaše doláre, ktoré vynašiel človek, sú viac hodnotné. Vaše potešenia nie sú viac založené na prírode. Vaša bolesť nie je viac založená na prírode. Keby ste boli spojení s prírodou, vaša bolesť by bola iba fyzická. Lenže teraz, keď nedostanete žiadne ocenenie, tak zažívate bolesť, čo nie je prirodzené! Kedysi bolo vašim potešením mať zlato, perly alebo diamanty, ktoré boli prirodzene prístupné a vzácne. Stali sa hodnotnými vďaka záujmu a nedostatku v zásobovaní. Všetko to, o čo je väčší záujem, než je dostupnosť, sa stáva hodnotné. To je prirodzený zákon.

Lenže teraz je to, čo si myslíte, že je hodnotné iba „vytvorený dopyt“, alebo „vytvorené pochopenie“. Dolár nie je prirodzený, ale umelý fenomén. Takisto princípy, na základe ktorých rozmýšľate alebo žijete, nie sú prirodzené. Sú založené na zákonoch krajiny. Krajina, v ktorej žijete, sa stala významnou súčasťou vášho systému myslenia. Jednu generáciu predtým sme prirodzene žili na obyčajnej vodovodnej vode. Nie je to tak, že sme každý deň zomierali kvôli kontaminovanej vode, ale teraz nás prinútili veriť, že bez balenej pitnej vody nemôžeme prežiť. Pretože sme začali tomu silno veriť, aj naše telo tomu verí. 

Toto oddelenie je spôsobené nevedomými vizionármi, nevedomými vodcami, nevedomými ľuďmi, ktorí robia rozhodnutia. Keď rozmýšľate tak, ako to chce vaša nevedomosť, je to ako keď slepý vedie slepého. 

Prosím pochopte, to ako myslíte je veľmi dôležité. Môže to spôsobiť, že budete silní alebo bezmocní. Jednoduché zmýšľanie o vašej pitnej vode môže urobiť váš imunitný systém silným alebo bezmocným. Jednoduché zmýšľanie, ktoré máte o vašom jedle vás môže urobiť silnými alebo slabými. Vďaka Nirahara samyame som prelomil mnoho mýtov, ktoré vás naučili. Dokázal som, že bez prísunu jedla sa zvýšila hladina vitamínu D, hemoglobínu, že sa vaše telo zbavilo chorôb, čo úplne prelomilo všetky mýty, o ktorých vás učili. 

Ja nie som proti tomu, aby ste raz za čas mali pizzu, alebo jedlo z McDonalda, ale spôsobom, akým sa to deje, sa stávame presne takými ako sú ľudia v Amerike. Budeme jesť to isté jedlo, ktoré nemá to správne zloženie pre naše zdravie, pretože náš systém funguje na základe zeme, kde žijeme a vzduchu, ktorý dýchame. Keď budú ľudia, ktorí žijú na brehoch rieky, jesť ryby z tejto rieky, celé ich telo bude dokonale vyvážené. Lenže nebude to tak u ľudí, ktorí žijú od tejto rieky ďaleko. Keď žijete blízko oceánu a budete jesť ryby, ktoré sú v ňom prístupné, celé vaše telo bude vyvážené. 

Prosím pochopte, myšlienka jedla by mala byť chápaná ako veci, ktoré v tele nemáte! Tie komponenty ktoré vám ponúka 5 základných elementov, a ktoré sú vo vašom okolí, to prijať v podobe jedla a posilniť tým váš systém, to je jedlo. Preto jedzte to, čo rastie v pôde okolo vás, jedzte to, čo je pre vás prístupné na mieste, kde žijete v okolí 100 km, stavajte svoje domy z materiálov, ktoré sú prístupné vo vašej oblasti. Keď bývate blízko lesa, urobte si krásny dom z dreva, ktoré je v ňom prístupné, z materiálu, ktorý je prístupný v tejto oblasti, pretože aj dom, v ktorom bývate vám pridáva energiu. Oblasť, v ktorej žijete, krajina, v ktorej žijete vždy prirodzene vyvažuje a dodáva vám cez tieto materiály ako je jedlo, vzduch a cez to ako veci používate to, čo nemáte prirodzene. 

Nanešťastie vy myslíte tak, ako vás učia a ako chcú, aby ste mysleli. Niekto iný používa silu vášho myslenia. Niekto iný si vychutnáva to, ako myslíte. Obliekajte si šaty, ktoré sú vyrobené z vlny z vašej oblasti. Neprinášajte vrecovinu (vrecia) z inej krajiny. Celý svet si oblieka vrecia a nazýva to džínsy! Siddhovia a sadhus si síce tiež obliekali prírodnú vrecovinu, ale na rozdiel od vás takú, ktorú získali z juty v tejto oblasti. Teraz dovážate túto jutovinu z inej krajiny a robíte z toho módu. To, ako myslíte, sa stalo silou pre niekoho iného.

Tá najhoršia vec, ktorá sa môže stať ľuďom je tá, keď zabudnú na správny spôsob cítenia. Spôsob cítenia, ktorý si pestujete alebo ktorým sa zaoberáte, vás vedie na vrchol možností vášho života. Aj keď je naše jedlo a obliekanie ničené, nemám o nich toľko strachu. Lenže ničené, znehodnocované je aj to, ako cítime radosť, smútok, ako si vychutnávame potešenia, tanec, spev! Prečo, keď cítim radosť, by som mal skákať ako to chcú iní? Nechajte ma skákať tak, ako sa mi páči, ako to chcem ja! Lenže v modernom svete je nanešťastie aj váš plač, smiech, vaša radosť, smútok, všetko je diktované medzinárodnými spoločnosťami. To čo by ste mali robiť keď máte radosť, vám neustále priamo nariaďuje reklama!

Poviem vám: keď cítite radosť, skáčte, tancujte a oslavujte život! Keď sa cítite smutní, kričte a ukončite to! Buďte v mieri a pokoji, aby vaše cítenie plynulo veľmi prirodzene. Nanešťastie, vy nie ste viac prirodzení ani vo vašom cítení. Prosím pochopte, keď vaše slová nie sú silou pre vás, sú silou pre niekoho iného! Keď vás vaše cítenie nerobí silnými, niekoho iného robí silným a vás prirodzene bezmocnými! Keď vás vaše myslenie nerobí silnými, niekoho iného robí silným a vás prirodzene bezmocnými! Keď vás vaše slová nerobia silnými, niekoho iného robia silným a vás bezmocnými! 

Podstata dnešného satsangu je: Keď vás vaše slová oslabujú, robia silným niekoho iného! Keď vás vaše myslenie nerobí silnými, robí vás bezmocnými a posilňuje niekoho iného! Takisto je to s vaším cítením, aj žitím!

No comments:

Post a Comment