Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Sunday, October 20, 2013

20. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 20. október 2013

Žite ako Boh na zemi

Dnes budem viac rozprávať o definícii dharmy a o: 
sile slov – Vaak siddhi, 
sile myslenia – Mano siddhi a
sile cítenia – Prema siddhi. 

Používam nové slovo – Prema siddhi, pretože láska nebola nikdy považovaná v logickom, racionálnom svete za silu, ale za vlastnosť. Lenže ja vám poviem, že láska nie je iba vlastnosť. Je to sila, pretože dokáže spôsobiť zázraky, dokáže robiť zázraky. A nakoniec budem rozprávať o Atma shakti – sile žitia. Takže Vaak Shakthi (alebo Vaak Siddhi), Mano Shakthi, Prema Shakthi, Atma Shakthi. 

Tak ako si všetko, čo chceme aby sa stalo našou súčasťou si musíme najskôr osvojiť, rovnako potrebujeme to, aby nám bolo všetko dostupné a nado všetko potrebujeme vedieť, ako to veľmi jednoducho dosiahnuť v našom živote.  

Na to, aby ste dosiahli Vaak shakti (alebo Vaak siddhi), nemusíte utiecť do nejakého vzdialeného lesa, alebo robiť nejakú neznámu techniku, metódu. Nie! Stačí iba to, aby ste vo svojom živote neklamali vášmu šéfovi a manželke. Keď dokážete byť intergrovaní s vašimi susedmi a so sebou samým, to stačí. Poviete si: „Ó, to je tá najťažšia vec, Swamiji!“ Ja viem! Ľudia sú pripravení aj utiecť do Himalíjí, pretože urobili z celého svojho života chaos, vyslovene chcú utiecť, ale nemajú záujem upratať ten zmätok, ktorý si vytvorili. 

Ja vám poviem, že keď utečiete do Himalájí z dôvodu, že ste zo svojho osobného života urobili chaos a preto v ňom nechcete byť, že musíte zmiznúť na nejaké bezpečné miesto, tak mýlite sa! Robíte chybu, pretože sa rozhodujete sa na základe nenaplnenia. Poviem vám, že iba obyčajná, jednoduchá integrita a autentickosť vám dokážu priniesť všetky tieto štyri veľké sily a dokáže spôsobiť, že sa stanú vašou realitou. 

Prosím pochopte, musíte sa naozaj pozrieť na to, aby bolo akékoľvek vaše rozhodnutie robené na základe naplnenia. Ja som teraz predložil pred vás niekoľko myšlienok. Prvá, dharma. Dám vám najskôr definíciu dharmy. Mahábhárata (staroindický epos, príbeh) veľmi jasne hovorí: „Nerobte iným to, čo nechcete aby iní robili vám.“ Toto je definícia dharmy. Tu je ten verš v originále:

Mahabharata 5-te kanto, 1517-ty verš, 113ta kapitola, Anushasana Parva, 8-mi verš:
तत्परस्य संदध्यात्प्रतिकूलं यदात्मनः। 
एष संक्षेपतो धर्मः कामादन्यः प्रवर्तते॥
|| Na tat parasya sadadhyāt pratikūla yad ātmana 
Ea sakepato dharma kāmād anya pravartate ||

Toto je definícia dharmy. Keď sa táto definícia stane súčasťou vášho rozprávania, získate silu slov, začne sa cez vás vyjadrovať Vaak siddhi. Keď sa definícia dharmy stane súčasťou vášho myslenia, vyjadrí sa cez vás sila myslenia. Keď sa definícia dharmy stane súčasťou vášho cítenia, vyjadrí sa zodpovednosť, dá vám silu cítenia. Keď sa táto jedna pravda stane súčasťou vášho žitia, vyjadrí sa cez vás sila žitia. 

Prosím pochopte, aby sa iba táto jedna pravda stala súčasťou vašich slov, myslenia, cítenia a žitia, to je podstata dharmy. Keď si vaše myslenie osvojí túto pravdu: „Nerobte iným to, čo nechcete aby iní robili vám.“, je to v podstate integrita. Môžem definovať integritu, ale nechcem dať veľmi nízku definíciu ako dodržiavať čas, hovoriť fakty. Nie! Prosím pochopte, chcem dať adekvátnu, širšiu definíciu integrity. Adekvátna, úplná, širšia definícia integrity je priniesť tento princíp: „Nerobte iným to, čo nechcete abz iní robili vám.“ do vašich slov. Priniesť dharmu do vašich slov, do slov, ktoré hovoríte sami sebe, aj iným. 

Veľa duchovných organizácií v Indii pomaly stráca toho ducha obohacovania, a veľa hinduistických spoločensko-politických organizácií stráca duchovnú silu a preto začína krajina trpieť. Duchovné organizácie sa musia naučiť, ako si zachovať duchovnú silu. Duchovné organizácie prestali s duchovným praktizovaním ako je integrita a autentickosť, prestali praktizovať spoločenské princípy ako je zodpovednosť a obohacovanie. 

Po prvýkrát sa ja pokúšam to všetko spojiť. Je skutočne čas, kedy musíme spojiť duchovnú silu a silnú inšpiráciu na to, aby sme oslovili spoločnosť tak, ako to urobili Vivekananda alebo Chhatrapati Shivaji Maharaj. Pozrite sa na silu ich integrity! Ja poznám silu slov Vivekanandu. Keď čítam slová Vivekanandu, ešte stále sú relevantné tak ako dnešné satsangy, tak ako satsang, ktorý je vysielaný dnes ráno. Slová vodcu budú relevantné vždy po celé veky. Prosím pochopte, keď privediete integritu do vášho myslenia, budete poznať tie správne slová, ktoré máte hovoriť. Všetci vodcovia, či spoločenskí, politickí, náboženskí, duchovní alebo revolucionári, všetci vodcovia sú úspešní. Vy sa môžete stať úspešným vodcom iba vtedy, keď získate silu slov. Až vtedy budete schopní vyberať tie správne slová v tej správnej chvíli.  

Mohol by som povedať, že na celom svete sú iba dva typy ľudí. Celý svet môže byť rozdelený iba na tieto dve skupiny. Jedna sú ľudia, ktorí vedia vyberať tie správne slová. Títo sú stále vodcami. A druhá skupina sú ľudia, ktorí nevedia vyberať tie správne slová. Títo sú vždy nasledovateľmi. To je všetko! Svet má iba tieto dve kategórie. 

Schopnosť vyberať tie správne slová. Prosím pochopte, ja nehovorím iba o schopnosti vyberať správne slová, keď hovoríte s inými. Ja nehovorím o rečníckych zručnostiach alebo schopnostiach byť rečníkom. To je druhoradé. Ja hovorím o schopnosti vyberať správne slová aj vtedy, keď hovoríte sami so sebou! O schopnosti vyberať správne slová voči sebe samým! Integrita začína, sila dharmy začína, Vaak siddhi začína, Vaak shakti vo vás začína vtedy, keď vyberáte tie správne slová, ktoré hovoríte sebe samým. Prosím pochopte, správne slová, ktoré hovoríte sami sebe začnú vo vás vytvárať vlastnosti vodcu. Keď budete vyberať tie správne slová voči sebe samým, budete vyberať tie správne slová aj voči iným.  

Dám vám teraz niekoľko veľmi dôležitých základných právd života. Vedome si môžete vybrať iba raz. Iba na začiatku si môžete zvoliť aké slová budete používať. Akonáhle je voľba urobená, potom už neexistuje ďaľší typ voľby. Je to ako trend. Akonáhle je vybraný a nastavený trend vášho myslenia, už si nemôžete vybrať iný trend pre seba a iný trend pre iných. 

Vo vašom vnútri je iba jeden tlačiarenský stroj. Či chcete vytlačiť niečo pre seba a niečo pre iných, môžete na tlačenie použiť iba ten istý stroj. Keď budete používať správne slová voči sebe, budete ich používať aj voči iným. Keď používate voči sebe deprimujúce, negatívne slová: „Och, čohokoľvek sa dotknem je zlyhanie.“ – keď používate takéto urážlivé slová voči sebe, budete používať tie isté slová aj voči iným. Nikdy nebudete dávať pocit dôvery, odvahu a energiu ľuďom okolo vás. Až vtedy, keď budete dávať odvahu, dôveru a energiu ľuďom, ktorí žijú okolo vás, keď budete robiť vodcami iných, až vtedy ste vodcom. Vodca bude naďalej vodcom, pokiaľ bude robiť vodcom každého. Vytvárať vodcov je prácou vodcu. Slová, ktoré používate vo vašom vnútri a slová, ktoré používate voči iným, budú vždy zosúladené. Je to dvojsečný meč.  

Poviem vám, prvý duchovný proces, ktorý musíte robiť, je priviesť dharmu do vašich slov, priniesť vedomie do vašich slov. Nasledujúci krok je priviesť dharmu do vášho myslenia. 

Prosím pochopte, vaše myslenie, vaša myseľ, váš vnútorný priestor má štyri hlavné zložky: 
Predstavu, ktorú máte sami o sebe – váš vnútorný imidž.
Predstavu o sebe, ktorú premietate pred inými – váš vonkajší imidž.
Predstavu, ktorú majú o vás iní – imidž iných o vás.
Predstavu, ktorú máte o iných a o živote – váš imidž o iných a o živote. 

Prosím počúvajte, tieto štyri zložky spolu vytvárajú spôsob, akým myslíte, prečo myslíte tak, ako myslíte, prečo sa správate tak, ako sa správate. Tieto štyri časti vášho myslenia sa musia úplne očistiť. Vyžadujú obrovské očistenie.

Pre myšlienku, ktorú máte sami o sebe, pre vnútorný imidž, máme v sanskrite slovo „mamakara“. Myšlienka o sebe, ktorú premietate pred inými, vonkajší imidž, to je „ahankara“. Očakávaniam, ktoré majú od vás iní, hovoríme v sanskrite „annyakara“. Vašim myšlienkam o živote a o iných hovoríme v sanskrite „swa-annyakara“. Ešte raz budem definovať tieto štyri dimenzie vašej osobnosti – vnútorný imidž, vonkajší imidž, imidž iných o vás, imidž o živote a o iných. 

Myšlienky o sebe, ktoré máte vo vašom vnútri, váš vnútorný imidž (mamakara) bude vždy nízky: „Čo som? Nič!“

Myšlienky o sebe, ktoré premietate pred inými, vonkajší imidž, v sanskrite „ahankara“, bude vždy viac ako to, kto ste: „Viete, kto som ja?!?“

„Annyakara“ – to, čo očakávajú od vás iní, čo od vás chcú, to ako vás vnímajú. 

To ako vnímate život a iných, to je „swa-annyakara.“

Pochopte, tieto štyri dimenzie musia byť vo vás vedome usporiadané. Keď odkladáte upratovanie vášho domu, kúpeľne, spálne, kuchyne, to všetko môže byť odpustené, ale neodkladajte upratovanie vašich myšlienok, ktoré máte o sebe, upratovanie toho ako vnímate seba samých, toho ako vnímate život. Prosím počúvajte! 

Integrita a autentickosť nie sú nič iné ako upratovanie domu, v ktorom bývame, upratovanie priestoru, v ktorom sa zdržiavame. Vo vašom vnútornom priestore sa zdržiavate viac času ako vo vašej spálni alebo kancelárii. Očistite, poupratujte ho. Je smutné, že my vynechávame miesto, na ktorom sa zdržiavame najviac času a neustále upratujeme dom, v ktorom bývame menej času. 

Najprv musíme ukončiť to, ako vnímame sami seba, to čo zažívame ako samých seba a to, ako sa premietame pred inými. Ja nehovorím, aby ste odstránili zlé vlastnosti a priniesli dobré vlastnosti. Nie! Žiadne vlastnosti nie sú dobré alebo zlé. Všetky vlastnosti sú v určitom bode dobré  a v určitom bode zlé. Ja nehovorím o tom. Snažím sa vám povedať iba jednu vec: Iba priveďte vedomie a naplnenie do vášho myslenia a získate duchovnú silu.

Poviem vám, bez duchovnej sily budú zlyhávať všetky spoločensko-politické organizácie. Keď budú mať všetky spoločensko-politické organizácie iba spoločenskú alebo politickú silu bez duchovnej sily, budú zlyhávať. A takisto, keď budú mať všetky duchovné organizácie iba duchovnú silu bez spoločensko-politickej sily, tak zaniknú. Tak ako hovorí Krišna: „Yogo Nashta Paranthapaha”! - Ak máte len duchovnú silu, ale neoslovíte (v zmysle neobohatíte) iné ľudské bytosti. 

Niekto sa opýtal Buddhu: „Prečo nútiš svojich mníchov žobrať?“ Buddha odpovedal. „Iba vtedy budú pokračovať v obohacovaní! Keby dostali všetko čo potrebujú, obohacovanie by sa v nich zastavilo!“  

Veľa mojich detí, sannyasis je naozaj úprimných,  lenže obohacovanie sa pre nich nestalo pudom sebazáchovy. Je to iba pud úprimnosti. Pud úprimnosti je niečo iné, pud sebazáchovy je niečo iné. Iba vtedy, keď budete obohacovať, budete mať naplnené základné potreby. Buddha to zachovával takým krásnym spôsobom! 

Pre mojich sannyasis je to veľmi úprimné rozhodnutie, ale nie je to rozhodnutie kvôli ohrozeniu prežitia. Buddha urobil z obohacovania rozhodnutie na prežitie. Keď nebudete oslovovať ľudí, nebudete mať jedlo! Preto od nepamäti ľudia, ktorí mali obohacovať, boli vždy nútení žobrať o jedlo, pretože vtedy keď žobrete, musíte oslovovať ľudí, musíte ich presvedčiť o tom, prečo by vám mali dať jedlo. Musíte im dať niečo na oplátku, musíte byť v kontakte s ľudstvom, musíte byť v kontakte so životom! 

Bohaté kláštory,v ktorých je nahromadeného veľa bohatstva, úplne stratili veľkú pravdu o obohacovaní. Keď sa stratí obohacovanie, začnete spať! Tak ako povedal Krišna: “Yogo Nashta Paranthapaha”! - Život je stratený, premárnený!

Ramana Maharishi krásne hovorí, že na začiatku posielali v jeho ašráme ľudí žobrať o jedlo. Bol to čas, kedy zložil krásnu stotru, verše, piesne o Arunachale (posvätná hora): “Akshara Mana Malai”. Keď sa stal jeho ašrám veľmi populárny, bohatý, hovorieval ľuďom: „Myslím si, že v tých časoch, keď naši sadhus (potulní mnísi) chodili okolo a spievali Akshara Mana Malai, sme šírili duchovno pre väčšie množstvo ľudí  ako teraz, pretože sme sa stali bohatými.“

Prosím pochopte, myslieť s vedomím, zosúladiť vaše myslenie, predstavu, ktorú máte sami o sebe, predstavu o sebe, ktorú premietate pred inými, predstavy, ktoré majú iní o vás a predstavu, ktorú máte o živote – všetky tieto štyri dimenzie musia byť vyžehlené, ukončené na základe tejto veľkej pravdy dharmy. 

Potrebujete trochu rozjímať, rozmýšľať. Vezmite si dnes trochu času na to, aby ste rozjímali o tom, ako priniesť dharmu do všetkých štyroch – do integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania – do sily vašich slov, sily vášho myslenia, sily vášho cítenia a sily vášho žitia. 
Vaša sila slov sa zväčší vďaka integrite. Vaša sila myslenia sa zväčší vďaka autentickosti. Vaša sila cítenia sa zväčší vďaka zodpovednosti. Vaša sila žitia sa zväčší vďaka obohacovaniu.

Váš čas môžete tráviť iba dvoma spôsobmi: obohacovaním, alebo lenivosťou. Čas strávený lenivosťou vás pripravuje na peklo. Čas strávený obohacovaním vás pripravuje na nebo. To je všetko! Neexistuje tretia voľba. Buď budete pokračovať v oslovovaní ľudí, ich obohacovaním, alebo sa budete ďalej motať, alebo spadnete do jamy lenivosti, scvrkávania sa, ničenia. Jeden z najväčších problémov, ktorí majú hinduisti je ten, že nikdy neoslovili svet. Na celom svete, mimo Indie, nie je ani jedna katedra na univerzitách hinduizmu obsadená rodeným hinduistom! Hinduizmus učia ľudia, ktorí sa o ňom naučili z kníh! 
Tak ako ho potom naučia? 

Jeden z najväčších problémov, ktorý máme my hinduisti je ten, že nikdy neoslovujeme ľudí, nikdy sme nestáli za dharmou. Myslíme si, že trocha duchovného praktizovania je duchovno a robíme to takto. Ja nehovorím, že chodiť do chrámu alebo spievať mantry je nesprávne, ale veľmi jasne hovorím, že to nie je adekvátne, nestačí to. Je potrebné úplne prebudovanie osobnosti na základe integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania. My musíme priniesť zodpovednosť do nášho myslenia, do nášho cítenia. Silu cítenia dosiahnete, keď prinesiete do vášho života zodpovednosť. 

Ja vždy dávam tento jeden príklad: Keď uvidíte na vašej obrazovke titulky „Výbuch bomby! 150 ľudí mŕtvych!“, tak sa prebudíte: „Ó bože! Kde?“ Irak! „Och, dobre. To je v poriadku.“ Vo chvíli, keď dostanete informáciu, že je to v Iraku, pomyslíte si: „To nie je moja zodpovednosť. Je to nejaké iné miesto. Nechajme to tak.“ Lenže keby to bola vaša krajina okamžite sa prebudíte: „Ó bože! Čo sa deje?“, pretože sa cítite emocionálne zodpovední iba za vašu krajinu? 

Poviem vám, my potrebujeme cítiť emocionálnu zodpovednosť za všetkých ľudí na celom svete. Je našou zodpovednosťou, aby sme ich obohacovali. Pochopte, iba vďaka zodpovednosti sa prebudí sila vášho cítenia. 

Obohacovanie je štvrtý princíp, oslovovanie ľudí, neustále obohacovanie životov iných ľudí.
Prosím počúvajte, integrita prináša silu slov do vás. Autentickosť prináša silu myslenia do vás. Zodpovednosť prináša silu cítenia do vás. Obohacovanie prináša silu žitia do vás. Osvojte si koncept dharmy: „Na tat parasya sadadhyāt pratikūla yad ātmana | Ea sakepato dharma kāmād anya pravartate.“ Toto je definícia dharmy. „Nerobte iným to, čo nechcete aby iní robili vám.“ Prineste tento jeden koncept dharmy do vašich slov, myslenia, cítenia a žitia. Poviem vám, budete žiť na vrchole svojich možností. Budete žiť ako Boh na zemi!

No comments:

Post a Comment