Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, October 3, 2013

3. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 3. október 2013

Obohacujte s oddanosťou

Dnešná „leela dhyana“ (božská hra) sa volá: „Mahadeva prinesie víťazstvo svojej ctiteľke“.  

Poviem vám príbeh. Raz, keď Rajaraja Pandya viedol kráľovstvo v Maduraji, žiarlil na speváka Bhanabhadrana, veľkého ctiteľa Šivu. Tento spevák spieval iba v chráme, nie v paláci, lenže tento kráľ bol taký arogantný, že chcel, aby spevák spieval v jeho paláci. A tak vyhlásil súťaž medzi ďalšou speváčkou a Bhanabhadranovou manželkou. Bežala za Mahadevom a modlila sa k nemu. Hoci spievala v súťaži veľmi dobre, kráľ rozhodol v prospech druhej speváčky. Bhanabhadranova manželka povedala kráľovi: „Tvoje rozhodnutie je zaujaté. Poďme do chrámu a spievajme pred Sundareshwarom. Nech rozhodne on.“ Keď kráľ prišiel do chrámu, posadil sa v prítomnosti Sundareshwaru a súťaž sa odohrala ešte raz, vstúpil Sundareshwara. Kvôli jeho prítomnosti kráľ nemohol rozhodnúť nesprávne a vyhlásil za víťazku Bhanabhadranovu manželku.

Chcem vám dnes povedať jednu vec. Neberte tieto leela dhyana naľahko, ako samozrejmosť. Počúvajte tieto príbehy, rozjímajte nad nimi kedykoľvek máte čas. Veľmi vám to pomôže pri ukončovaní. Nie je to tak, že Mahadeva robil všetky tieto hry iba v časoch Pandya kráľovstva, v časoch Meenakshi. On stále pokračuje v týchto hrách. Je neustále prístupný. Už len spomienka na tieto hry prinesie do vášho srdca toľko naplnenia.  

To čo hovoria ľudia, ktorí praktizujú oddanosť (bhaktas), takzvaní normálni ľudia nedokážu pochopiť, preto ich volajú bláznami. A ľudia praktizujúci oddanosť vždy volajú takzvaných normálnych ľudí ako tých, ktorí sú podvedení, ktorí žijú v bludoch, sebaklame. Poviem vám, vesmír hlasuje za bhaktas! Budem definovať, kto sú bhaktas: Ľudia, ktorí prežívajú naplnenie pomocou oddanosti, ktorú zažívajú vďaka minulosti vyššieho vedomia (inkarnácií).

Vaša minulosť vás vždy dovedie k nenaplneniu. Minulosť inkarnácií vás vždy dovedie k naplneniu. Keď si budete neustále pamätať, čo ste urobili keď ste boli dieťa, budete viac a viac v nenaplnení. Keď si budete neustále pamätať, čo robil Krišna keď bol dieťa, budete viac a viac v priestore naplnenia. 

Leela dhyana je silný tvorca vnútorného priestoru. Váš intelekt nebude mať za hranicami určitej úrovne silu vytvárať váš vnútorný priestor. Napríklad, keď sa naučíte o sile vnútorného priestoru, začnete si ho vytvárať: „Vytváram priestor na to, aby som vybudoval päť ašrámov, desať chrámov, aby som získal tristo ašramajtov, dvesto sannyasis.“ Budete tomu veriť. Môžete zlyhať v jednej dimenzii, v niektorej dimenzii môžete byť úspešní. Možno vybudujete chrám, možno päť ašrámov, ale nedodržíte počet sannyasis. Keď zlyháte v jednej dimenzii, stratíte sebadôveru. Znovu vytvoríte určitý priestor: „Vytváram priestor pre toto a budem na tom pracovať.“ Znova zlyháte v jednej alebo dvoch veciach. Váš intelekt nemá silu znova a znova sa postaviť, vytvárať priestor a čeliť zlyhaniam, keď sa stanú vo vašom živote. 

Lenže oddanosť, bhakti je taká silná, že dokáže znova a znova neúnavne vytvárať ten správny priestor vo vašom vnútri. Preto vám vždy hovorím, že iba tradície založené na bhakti prežijú a vyhrajú skúšku času. Nikdy nie tradície, ktoré sú založené na intelekte. To čo hovorím je veľmi dôležité. Aj váš život je ako jedna tradícia. Možno viete, možno neviete, celý váš život ste závislí buď od vášho intelektu, alebo od vašich emócií. Oddanosť, bhakti, leela dhayna sú silnými tvorcami vnútorného priestoru.

Život nie je nič iné ako schopnosť nova a znova sa postaviť a čeliť mu, aj keď na vás zaútočí akokoľvek veľa pochybností a depresie. Pochybnosti a depresia sú také silné, že na vás útočia zo všetkých kútov. Život nie je nič iné ako sila znova sa postaviť počas všetkých týchto útokov.

Ja vám úprimne poviem, neverte alebo nebuďte závislí od vašej intelektuálnej jasnosti, jednoznačnosti ohľadne ukončovania - že vás zachráni a udrží v priestore naplnenia a že vás prenesie do najvyššieho priestoru. Neustále si znova a znova vytvárajte ten správny priestor!

Keď si pomyslíte: „Ja som naplnený! Vytváram tento priestor s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním.“, tak sa to určite stane. To je úžasné, niet o tom pochýb. Lenže vždy bude niekde existovať nejaký kút, nejaký veľmi malý, vzdialený kút vo vašom živote, kedy vám chýbala integrita a autentickosť. Keď sa to odrazí na vašom výsledku, tak úplne stratíte sebadôveru a vieru vo filozofiu, podľa ktorej žijete. Zrútite sa. Znova sa postaviť bude také ťažké. Aj keď sa postavíte, budete mať toľko pochybností o sebe. 

Dosiahnuť naplnenie a vytvoriť správny priestor na základe oddanosti vám dá silu  znova a znova sa postaviť sa bez toho, aby ste sa zrútili. Aj keď spadnete, tak sa nezrútite. Keď spadnete, tak sa zrútite iba vtedy, keď budete mať intelektuálne pochopenie naplnenia, integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania. Ale keď ich pochopíte pomocou emócií, s oddanosťou, tak aj vtedy keď spadnete, nezrútite sa. Keď vytvoríte správny priestor zároveň s pocitom spojenia, oddanosti voči vyššiemu vedomiu, zaručujem vám, že zlyhanie jednoducho zmizne z vášho systému.  

Krišna, Sundareshwara, Meenakshi – to nie je iba príbeh. Nemôžem ani povedať, že sa to stalo. Môžem povedať iba to, že sa to deje, kedykoľvek si na nich spomeniete! Nie je to minulosť. Je to prítomnosť, kedykoľvek si na nich spomeniete. Keď si vytvoríte priestor, keď bude mať vaše chápanie aj emocionálnu silu... Napríklad, keď potrebujete vyhrať v nejakej diskusii, hádke alebo v nejakom súdnom spore, predtým ako tam pôjdete, spomeňte si na dnešnú leelu. Môžete zachrániť sami seba, pretože vy nie ste minulosť, vy ste prítomnosť. Vytvorte ten priestor. Zázraky sa jednoducho budú diať ako váš životný štýl. Zázraky sa stanú vašim životným štýlom. 

Pamätať si na svoju minulosť vytvára viac a viac neukončení, nenaplnenia. Pamätať si na minulosť inkarnácií vytvára viac a viac naplnenia a vyššieho priestoru. Či je to Krišna, Buddha, Mahadeva alebo Meenakshi, stačí si iba spomenúť na ich božské hry a vytvorí to vo vás toľko naplnenia, vylieči to vašu mamakaru. Liekom pre mamakaru je leela dhyana. Váš vnútorný priestor je také trápenie, taká bolesť. Leela dhyana je úžasný nektár, ktorý vylieči váš vnútorný imidž!

Keď sa snažíte zbaviť vášho vnútorného imidžu, obrazu o sebe, mali by ste s oddanosťou, s bhakti urobiť ukončenie so sebou. Poviem vám, jedine bhakti dokáže spôsobiť to, aby ste obohacovali a jedine obohacovanie dokáže spôsobiť, aby sa vo vás udiala bhakti, oddanosť. Keď máte aspoň trocha oddanosti, nikto vás nemusí tlačiť do toho, aby ste obohacovali. Obohacovanie sa jednoducho stane vaším dýchaním. To je sila obohacovania!

Keď si svoje naplnenie pomocou oddanosti vybudujete ako súčasť chápania, tak nikdy neupadnete do depresie. Keď si vaše naplnenie v živote vybudujete iba na základe intelektuálneho pochopenia integrity, autentickosti, zodpovednosti a obohacovania, bude to iba ako betónový stĺp. Keď si vybudujete priestor naplnenia a životný priestor pomocou oddanosti, bude to rovnaké ako vložiť do toho stĺpa oceľové tyče. Priestor, ktorý si vytvoríte pre svoj život bude mnohonásobne silnejší. Budete stáť navždy a budete obohacovať svet! 

Obohacujte ľudí na základe vašej oddanosti, obohacujte celý svet s touto jasnosťou. Chcem vás požiadať o jedno: prineste, prosím, do vášho chápania oddanosť v nejakej forme, podobe. Pokiaľ ide o oddanosť, tak aj kázanie alebo učenie o nej vyzerá veľmi agresívne. Je to taká sladká, jemná zložka bytia. Dá sa o ňu podieľať iba s úsmevom v očiach alebo so slzami v očiach. Obohacovať ľudí o oddanosť môžete iba pomocou úsmevu vo vašich očiach, nie úsmevu, ktorý máte na vašej tvári alebo na perách. Kde existuje oddanosť, tam sa budú oči smiať. Iba človek, ktorý to zažil, to dokáže rozpoznať.

Ja chcem, aby sa moji ctitelia, žiaci, sanga spoznávali navzájom podľa úsmevu, ktorý budú mať vo svojich očiach. Všetci by ste mali mať oddanosť ako súčasť vášho chápania a úsmev v očiach, nielen na perách. Úsmev v očiach je oveľa jemnejší a silnejší. Úsmev v očiach sa objaví vtedy, keď sa vaše srdce rozpustí v oddanosti zo správnych dôvodov, v správnom kontexte, v správnom priestore naplnenia. 

Podstata dnešného satsangu je: Dovoľte, aby sa vaše srdce rozpustilo v odddanosti. Naplnenie, ktoré dosiahnete zároveň s oddanosťou je oveľa silnejšie, stabilnejšie a úspešnejšie. 

No comments:

Post a Comment