Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Thursday, October 10, 2013

10. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 10. október 2013 

Vstúpte do prúdu života

Dnes sa chcem s vami podeliť o veľmi dôležitú pravdu. Meditoval a rozjímal som nad tým, aká je jedna dôležitá pravda, o ktorú sa musím podeliť s ľuďmi a ktorá im naozaj pomôže obohacovať seba samých, aj iných. Kalabhairava (pán času) mi odhalil, že táto jedna pravda stačí: „Nemusíte veci akceptovať, ale prestaňte im odolávať!“ Prosím pochopte, nemusíte akceptovať, ale prestaňte odolávať! Môžete alebo nemusíte akceptovať, ale prestaňte odolávať. Čomukoľvek v živote odolávate, to samotné zastavuje prebúdzanie vašej kundaliny.
Sedel som a v mojom vnútornom priestore som mal iba jednu otázku, nad ktorou som rozjímal: Čo je to, čo umožní ľuďom, aby obohacovali sami seba a iných? Kalabhairava mi odhalil, že toto je tá najprvoradejšia pravda. Povedal, že toto je oveľa dôležitejšia, dokonca prvoradejšia pravda ako integrita a autentickosť! 

Prosím počúvajte! Napríklad, keď odolávate tomu, že máte neustále strach z choroby, ja nehovorím, aby ste to akceptovali: „V poriadku, keď príde choroba, čo sa dá robiť?“ Nie! Vtedy sa vo vás spustí strach a ďalší vzorec: „Keď budem neustále meditovať nad touto chorobou, možno naozaj príde!“ Môžete spustiť ďalšie komplikácie. Nie! Ja nehovorím, aby ste to akceptovali. Všetko čo hovorím je, aby ste sa rozhodli, že tomu nebudete odolávať. Rozhodnite sa, že kedykoľvek sa objaví strach z choroby, keď sa objaví spomienka na túto chorobu, tak nebudete odolávať.

Keď máte strach z chudoby, nehovorím, aby ste ju akceptovali. Nie! Akceptovanie chudoby je ako vrátiť sa späť vo svojom živote. Nie! Ja nehovorím toto! Všetko čo sa vám pokúšam povedať je: neodolávajte chudobe! Kedykoľvek sa vo vás objaví myšlienka na chudobu, neodolávajte jej. 

Inžinieri, ktorí plánujú cesty a mosty, nikdy nenavštívia miesto, kde ich chcú vybudovať. Sedia v úrade, pozrú sa na mapu, dokončia plán a schvália ho. Iba ľudia, ktorí musia pracovať v teréne, zrazu zistia, že na mieste, kde sa mala budovať cesta je veľká diera. Kvôli tejto veľkej diere, nemôžu postaviť cestu, ale iba most. Tam kde ste postavili most, uvidíte krásny rovinatý pozemok. Nemusíte tam stavať most, ale potrebujete cestu! V strede cesty bude stáť dôležitá archeologická pamiatka, chrám. Predstavte si, že títo ľudia urobili cestu presne v strede nášho banyán stromu! Zákon tejto krajiny je, že keď je strom starý viac ako sto rokov, nemôžete sa ho dotknúť. Museli sme im to napísať, aby niekto prišiel a pozrel sa na to. Potom výstavbu zastavili. Toto sa naozaj stalo!  

Chcem, aby ste na tomto príklade pochopili veľmi dôležitú pravdu. Tak ako títo ľudia nejdú rozhodnúť o detailoch na konkrétne miesto, takisto ako oni sedia v úrade s klimatizáciou a tam ukončujú všetky rozhodnutia od začiatku až do konca, už vidia to, že cesta existuje a jazdia po nej autá bez toho, aby videli terén, vy máte ten istý vzorec. Bez toho, aby ste vstúpili do života sa pokúšate urobiť si presný nákres, plán života. To je arogancia! Budem definovať aroganciu. Arogancia znamená: snažiť sa mať celý nákres života bez toho, aby ste sa dostali k základu reality života a nútiť svoj život, aby akceptoval váš plán. To je arogancia.    

Počúvajte! Ja nehovorím, že musíte akceptovať život taký aký je. Ja vás ani neučím o akceptovaní. Akceptovanie je jeden z najväčších mentálnych spúšťacích vzorcov. Keď hovorím „akceptovať chudobu“, spustí sa tisíc vecí: „Ako to môžem akceptovať? Nemôžem!“ Prebudí sa vo vás utrpenie a všetky strachy, všetko čo je spojené s chudobou. Bude to taká katastrofa a nastane toľko odolávania zo strany vašej samotnej bio-energie, zo samotného zdroja života. Nikdy nič neakceptujete, budete s akceptovaním iba bojovať. Teraz poviem iba jedno slovo: Neodolávajte! To je všetko! Keď nebudete odolávať, udejú sa dve veci. Okamžite vo vás nastanú dve veci. Prvá: nebudete posudzovať, druhá: nebudete mať pozitívne ani negatívne pripútania.

Keď odolávate chudobe, máte negatívne pripútanie. Aj to je nebezpečné. Negatívne pripútania, “thathaata”, „IS“ness (v slovenčine sa toto nedá presne preložiť, jediný najbližší preklad je „bytie“, „byť“) neznamená akceptovanie. Znamená to „neodolávanie“. „Neodolávanie“ neznamená „akceptovanie“. 

Prosím počúvajte, ja nehovorím akceptujte. Napríklad, keď sa obávate väzenia, nehovorím, aby ste ho akceptovali. Nie! Ja iba hovorím, zbavte sa odolávania, ktoré máte. Väčšinu vašich problémov máte preto, lebo sedíte vo svojej izbe a dopredu viete, ako to celé dopadne. Iba sa zbavte odolávania. Keď sa zbavíte odolávania, zbavíte sa posudzovania, ako aj pozitívnych a negatívnych pripútaní.

Vaše negatívne pripútania vám ubližujú viac ako vaše pozitívne pripútania. Keď odolávate chorobe, budete o nej rozmýšľať miliónkrát viac ako o objekte, ku ktorému ste pripútaní pozitívne. Napríklad, keď ste pripútaní k vášmu priateľovi alebo priateľke a máte nejakú chorobu, zaznamenajte si koľkokrát počas dňa si spomeniete na priateľa a na chorobu. Kedykoľvek si na nich spomeniete, zaznamenajte to. Stavím sa s vami, že na to čomu odolávate si budete spomínať viackrát ako na to, k čomu ste pripútaní. Negatívne pripútania sú oveľa nebezpečnejšie, odoberajú vám viac energie, je oveľa ťažšie ich prelomiť. Tieto pripútania zastavujú vašu kundaliny. 

Nemám dosť anglických slov, aby som preložil tento pôvodný koncept „Thathaata“, „IS“ness (bytie). Slovo “Thathaata”, bytie, praktizovanie bytia by malo znamenať “neodolávanie“, nie “akceptovanie”. 

Či ide o rozhodnutia vo vašom živote, profesii, alebo kariére, vodca je človek, ktorý robí také rozhodnutia, aby na základe nich nestratil svoje možnosti. Je to človek, ktorý keď urobí rozhodnutie, to rozhodnutie nezmenší jeho možnosti, ale naopak znásobí ich. Čím viac rohodnutí robí, tým viac možností sa pred ním otvára. 

Nasledovateľ je človek, ktorý svojim rozhodnutím stratí svoje možnosti, stane sa viac a viac zviazaný. Mnohí z vás nie sú schopní pochopiť o čom hovorím, pretože vás učili iba o jednej stránke života. Napríklad, stojíte na oboch nohách. Máte slobodu zodvihnúť jednu nohu. Vo chvíli, keď urobíte rozhodnutie, že zodvihnete pravú nohu, ste zviazaní. Nemáte slobodu zodvihnúť aj ľavú nohu. Učili vás iba túto logiku. Ja tomu hovorím „robenie rozhodnutí“. Lenže vodca je človek, ktorý robí iba také rozhodnutia, ktoré mu prinášajú viac a viac možností a slobody. Keď máte byť v pozícii, že nebudete môcť zodvihnúť aj druhú nohu, tak nezodvihnete ani tú prvú! Každé rozhodnutie by ste mali robiť tak, aby sa pred vami otváralo viac a viac možností , ktoré si uchováte. 

Sanskrit je taký druh jazyka, v ktorom sú neustále dostupné všetky možnosti. Napríklad, keď chcete urobiť vyjadrenie pomocou desiatich slov, tak aj vtedy, keď ste ukončili deviate slovo, máte možnosť desiatym slovom zmeniť význam celého vyjadrenia. Iba vďaka desiatemu slovu môžete zmeniť význam celého vyjadrenia, máte takú možnosť! Až do posledného slova máte tú voľbu! To je sila tohto jazyka. Ja preto tomuto jazyku hovorím „najvyberanejší jazyk“, „prepracovaný jazyk“, „dobre urobený“. Preto každému doporučujem, najmä ľuďom zo západu, ktorí sa chcú učiť duchovnu, aby prišli k pôvodnému zdroju. Ja viem, že prirodzene sa budete cítiť pohodlnejšie, keď sa budete učiť od človeka, ktorý vložil celú hindu-dharmu (učenie hinduizmu) do slov západu. Lenže učiť sa týmto spôsobom predstavuje veľké nebezpečenstvo. Slovo „akceptovanie“ je takýto druh nebezpečenstva, pri ktorom stratíte celý svoj život. Pochopte, “IS”ness (bytie) je cieľ, to je bez pochýb, lenže cesta k nemu nie je cez „akceptovanie“, ale cez „neodolávanie“. V ich význame je obrovský rozdiel a v tom ako učitelia prekladajú sanskrit môžu nesprávne ovplyvniť celú vašu cestu.

Poviem vám tento malý príklad ako „neodolávanie“ nie je rovné „akceptovaniu“. Každý človek, ktorý rozmýšľa v anglickom jazyku to pochopí ako: „neodolávanie znamená akceptovanie, to je všetko!“ Iba vtedy, keď budete od začiatku rozmýšľať v jazyku sanskrit, pochopíte že „neodolávanie“ neznamená „akceptovanie“.

Počúvajte, „neodolávať“ neznamená „akceptovať“. Keď vás niekto učí akceptovanie, vytvára vo vás iba viac konfliktov. Akceptovanie je neaplikovateľné pravidlo! To nie je učenie z védskej tradície. “Thathaata” neznamená, že musíte akceptovať. Poviem vám, vy nemôžete akceptovať. Nikto nemôže byť úspešný vďaka akceptovaniu, ale vďaka neodolávaniu môžete byť úspešní okamžite. Neodolávanie je dharma (vesmírny zákon), ktorú nemusíte praktizovať. Stačí ju pochopiť a ste tam. Dharma znamená to, čo sa vo vás udeje iba vďaka pochopeniu, na čo netreba žiadnu špeciálnu techniku, alebo duchovné rozjímanie.    

Ja nehovorím, aby ste akceptovali smrť ja nehovorím, aby ste akceptovali väzenie ja nehovorím, aby ste akceptovali chudobu ja nehovorím, aby ste akceptovali chorobu, ja iba hovorím, aby ste im prestali odolávať. V momente, keď prestanete odolávať, celé vaše telo prejde transformáciou do pocitu sily, do pocitu, že to zvládnete. 

Cholesterol a tuk vo vašom tele, ktoré vznikli kvôli stresu, okamžite zmiznú z vášho tela! Odolávanie tvorí základnú prekážku, ktorá vytvára stres. To je dôvod pre zvýšený cholesterol. Všetci ľudia, ktorí majú väčšie telá, ktorí majú viac cholesterolu, dávam vám túto jednu techniku: Prestaňte odolávať! Ja neučím akceptovanie. Prestaňte odolávať. Úroveň stresu vo vás sa drasticky zníži! Vy musíte vedieť, že stres, ktorý je vo vás nemáte kvôli životu, ale preto, lebo sa snažíte naplánovať celý prúd života sediac v jednej izbe. 

Takisto ako sa inžinieri snažia dokončiť celú cestu bez toho, aby videli terén, aj vy sa snažíte ešte predtým ako začnete žiť nájsť celý obraz vášho života. Keď prestanete odolávať, celé vaše vnútorné myslenie sa oslobodí od stresu a cholesterol zmizne, ako keby zhorel.

Chcem, aby ste dnes všetci internalizovali, rozjímali nad neodolávaním. Ja vás nežiadam, aby ste akceptovali. Vy môžete, alebo nemusíte akceptovať. To je rozdiel. Ale neodolávajte. Sadnite si a urobte ukončenie s každým odolávaním, ktoré máte s čímkoľvek vo svojom živote a rozhodnite sa neodolávať – neodolávajte sebe, životu, Bohu, guru, svetu, ani vesmíru. To neznamená, že to musíte akceptovať. Vy musíte zmeniť svoju stratégiu. Len žiadne odolávanie! Neodolávanie odoberá celý vnútorný stres, ktorý ste vytvorili, keď ste rozmýšľali. V realite v skutočnosti neexistuje veľa odolávania, ale vo vašom myslení sú tony a tony bariér, ktoré vytvárajú iba viac a viac stresu. 

No comments:

Post a Comment