Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, October 28, 2013

28. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 28. október 2013 

Hinduizmus – cesta oslavy

Kniha „Bhagavad Gíta“ je kompletná podstata hinduizmu. Všetky najlepšie veci, ktoré hinduizmus má, sú zozbierané a zhrnuté v tejto jednej knihe vďaka najväčšej inkarnácii na planéte Zem, Šri Krišnovi. Šri Krišna zhrnul v tejto jedinej knihe absolútne všetko a tak krásne! Čítať ju je naozajstný nektár! Skutočný, skutočný nektár! 

Takisto sa chcem s vami všetkými podeliť o veľmi krásnu, dôležitú informáciu. Najstarší pôvodný rukopis Bhagavad Gíty, o ktorom sa verí, že ho napísal vlastnou rukou Šri Krišna je prístupný. Som si istý jednou vecou a to tým, že tento najstarší rukopis, ktorý je starý okolo 2000-3000 rokov, je prístupný v Mahanirvani Akhade. Na základe tohto rukopisu bola vytlačená na papier prvá verzia Bhagavad Gíty, ktorá je prístupná v našej akhade. V Haridware je postavený krásny chrám, ktorý sa volá “Gita Mandir”, kde je uchovávaný tento pôvodný rukopis. 

Chcem sa s vami podeliť o týchto pár informácií.

Všetci z nás poznáme hodnotu hindu-identity, ktorú máme. Prosím pochopte, my tvoríme iba 1% populácie v USA, ale platíme 10% jej daní. To znamená, že sme najbohatšia etnická komunita v USA. Naše deti sú vysoko inteligentné, vynikajú v štúdiu. Sme jediná komunita v Amerike, ktorá nemá žiadnych zločincov. Keď je kdekoľvek v USA indické osídlenie, toto mesto je automaticky bez zločinov. My sa tešíme z najnižšej kriminality, zo stabilnej rodiny a všetkých najlepších vecí. Musíme pamätať na to, že je to iba vďaka našej identite hinduistov.

Prosím pochopte, hodnoty, ktorým sme sa naučili od našich rodičov, základné mentálne naladenie, základná mierka podľa ktorej hodnotíme sami seba, základná viera, ktorú máme o nás a o svete, toto nám naozaj pomohlo, aby sme sa presadili a boli úspešní, aby sme mali tie najlepšie veci života v Amerike. Ja vám naozaj poviem, že vy – americkí indickí hinduisti – ste tí najšťastnejší ľudia na planéte Zem, pretože máte tie najlepšie veci vnútorného sveta z Indie, hindu-tradíciu a tie najlepšie veci vonkajšieho sveta, americkú infraštruktúru! Vy máte oboje! 

Naozaj vás všetkých žiadam, aby ste učenie hinduizmu odovzdali ďalším generáciám. Pochopte, vaše budúce generácie automaticky budú mať americkú infraštruktúru, lenže budú mať aj hinduistickú vnútornú infraštruktúru, ktorá je tou najlepšou vnútornou infraštruktúrou, ktorú môže človek mať? Prosím rozmýšľajte o tom. Sme to my, ktorí musíme zobrať zodpovednosť za všetkých ľudí, aby mali tú najlepšiu vnútornú infraštruktúru. Mať tie správne myšlienky na zmierenie sa s realitou, to je ako skrinka prvej pomoci. Tak ako potrebujete skrinku prvej pomoci doma v prípade núdze, takisto potrebujete skrinku prvej pomoci vo vašom vnútornom priestore, keď vás realita silno udrie. Potrebujete mať správne myšlienky na to, aby ste sa zmierili s vaším životom, s vašou depresiou, s realitou života. Správne duchovné myšlienky na to, aby ste sa zmierili s realitou života, sú ako skrinka prvej pomoci. Všetci z nás ju potrebujeme. Hinduizmus ju poskytuje nám všetkým. 

Hinduizmus je skutočne náboženstvo osláv, sviatkov, neustáleho vytvárania priestoru pre sviatky a oslavy. Žiadne iné náboženstvo nemá toľko osláv. Pochopte hlavné posolstvo nášho náboženstva: celé je o sviatkoch, o oslavách. To znamená, že naše náboženstvo je založené na tvorivosti, živote, láske, smiechu, speve, tanci, blaženosti a šťastí! Je našou zodpovednosťou podieľať sa, vyžarovať to na celý svet. Keď ľudia vidia na krku niekoho krížik, spoznajú ho ako kresťana. Keď vidia na hlave niekoho klobúk, spoznajú ako ako moslima. Keď ľudia uvidia úsmev na vašej tvári, tak by vás mali spoznať ako hinduistu! Keď ľudia uvidia radosť v reči vášho tela, naplnenie vo vašom vnútornom srdci, vo vašom vnútornom priestore, mali by spoznať, že ste hinduista! 

Teraz chcem viac rozprávať o integrovaní sa s hinduizmom. Poviem iba niekoľko základných právd o hinduizme.

Hinduizmus je náboženstvo, ktoré vám poskytne to správne predstavenie vás samých. Žiadne iné náboženstvo vás nepredstaví sebe samému tak dokonale a krásne. Niektorí hovoria: „Vy ste hriešnici.“, niektorí: „Vy ste otroci.“, niektorí hovoria: „Vy ste stúpenci, žiaci.“, ale  hinduizmus vám seba samých predstavuje tak krásne: „Vy ste zdrojom vesmíru. Vy ste najobľúbenejší dedič vesmíru.“ Prvé predstavenie o vás samých vám samým dávajú rishis (svätci) v upanišádoch: “Shrunvantu Vishwe Amrutasya Putraha…..”. Krásne predstavenie! „Ó, synovia nesmrteľnosti! Vedzte pravdu! Prosím prijmite ju! Oslavujte svoj život!“   

Prosím pochopte, védski rishis sú tí najkrajší, najodvážnejší, najsmelší ľudia, ktorí hovoria svetu, že vy všetci ste synovia nesmrteľnosti. To je ten najlepší spôosb, ako vám niekto môže predstaviť vás samých. Prosím zlaďte sa s týmto najlepším predstavením. Mahanarayana upanišád krásne vyhlasuje: “Brahmanyam Bahuputrathaam” – „Ja som najobľúbenejší dedič vesmíru!“ Aké úžasné predstavenie ľudských bytostí o sebe samých! Keď si čo len spomeniem na toto predstavenie, celé moje bytie oslavuje! Aké úžasné predstavenie seba samých môžu mať ľudské bytosti! Aké silné predstavenie! Vy nie ste predstavovaní sebe samým ako hriešnici. Vy nie ste žiadaní o to, aby ste sa kajali. Vy nie ste žiadaní, aby ste boli nasledovateľmi, žiakmi. Vy nie ste žiadaní, aby ste boli otrokmi. Nie! Predstavenie seba samých sebe samým je: “Brahmanyam Bahuputrathaam” – „Ja som najobľubenejší dedič vesmíru!“ V hinduizme neexistuje trest, iba „prayaschitta“, to znamená ak zostúpite zo svojej cesty zosúladiť sa späť so svojím pôvodným stavom. To je všetko!

Buďte integrovaní s týmito niekoľkými základnými pravdami, to je to, čo myslím pod integrovaním sa s hinduizmom.   

Ďalšia pravda je stať sa autentickými voči svojmu životu: mať správnu, tú najlepšiu identitu o sebe samých, mať správnu identitu, ktorú ukazujete svetu. To znamená mať ten správny vnútorný imidž, správny vonkajší imidž, správny imidž o živote a o iných a správny imidž iných o vás na základe pochopení, ktoré sme dostali  od védskych rishis Kapilu, Šri Krišnu, Vyasu, Jnanasambandhara, Thirunavukkarasara, Adi Šankaru. Mať tú správnu identitu o sebe samých – vnútorný imidž; mať správnu identitu o sebe samých, ktorú premietame pred svetom – vonkajší inidž; mať tú najlepšiu identitu o živote a o svete – imidž o živote a o iných; zobrať zodpovednosť za správny imidž iných o nás. Prosím pochopte, zosúladiť sa s tými najlepšími identitami znamená priniesť autentickosť so životom.

Zoberte zodpovednosť za hinduizmus: nedovoľte, aby bol hinduizmus skresľovaný, nesprávne opisovaný. Nedovoľte, aby bol nesprávne, nepravdivo propagovaný. Zoberme zodpovednosť za to, aby sme dávali správne pochopenie a správnu propagáciu. Nebuďme nezodpovední! Nemyslime si: „Keď osočujú hinduizmus, čo s tým mám ja?“ Nie! Keď bude horieť dom vášmu susedovi a vy nič neurobíte, pochopte jasne, že plánujete to, aby o niekoľko hodín zhorel váš dom! Keď nič neurobíte, to vás nezachráni, pretože oheň príde aj do vášho domu. Preto uhaste oheň, kým je ďaleko od vás. My hinduisti si stále myslíme, že keď nám nehorí pod zadkom, tak náš život je v poriadku, že všetko je v poriadku. Keď nehorí naše telo, tak je všetko v poriadku. Aj keď sa bude diať zemetrasenie a celé miesto kde žijeme sa bude rúcať, najprv skontrolujeme štyri nohy na našej posteli. Keď budú pevné, tak si znova kľudne ľahneme a zaspíme! 

My sme veľmi nezodpovední, keď je naša tradícia urážaná, znevažovaná. Keď sa dejú nepravdivé informácie, nepravdivá propagácia o našej tradícii, tak sa o to nestaráme. Je čas, aby sme sa stali za to zodpovednými. Nasledujúce dva mesiace, do 27. decembra, zoberme zodpovednosť za to, aby sme odstránili všetku nepravdivú propagáciu a poskytli pravdivé informácie o hinduizme na základe správneho kontextu, pochopenia. Zoberme zodpovednosť za to, aby sme obohatili svet o hinduizmus na základe toho správneho pochopenia.

Ďalšia vec: obohacujme svet o hinduizmus oslavovaním a vyžarovaním všetkých najlepších vecí hinduizmu do celého sveta. Prosím povedzte celému svetu, obohaťte celý svet o úžasnú duchovnú silu hinduizmu. Obohaťte svet o túto duchovnú silu nasledujúce dva mesiace. Vezmime toto ako obdobie obohacovania - Aapyayana Rithu.

Prosím pochopte, krása hindu-dharmy je v tom, že je schopná existovať spolu so všetkými náboženstvami, so všetkými tradíciami, sme mierumilovní ľudia, sme najšťastnejší ľudia rozširujúci mier, lásku, radosť, oslavy a blaženosť po celom svete. 

Urobme dnes tento prísľub, že budeme v integrite s hinduizmom, že budeme autentickí a zodpovední voči hinduizmu a že budeme obohacovať svet o hinduizmus. Obohacujme svet o hinduizmus!

Podstata dnešného satsangu je: buďme integrovaní s hinduizmom, s tou najstaršou duchovnou tradíciou. Buďme integrovaní s veľkými pravdami hinduizmu. Buďme autentickí voči veľkým pravdám hinduizmu. Buďme zodpovední za veľké pravdy hinduizmu. Obohacujme svet o veľké pravdy hinduizmu.

No comments:

Post a Comment