Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, October 30, 2013

30. október 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 30. október 2013

Kundaliny je vrchol vašich možností

Dnes budeme mať ako prekvapenie čítanie z akáše o štyroch princípoch. Predtým chcem povedať niekoľko slov o kundaliny energii.  

Pochopte, možnosť ľudského života je to, čomu hovoríme kundaliny energia. Existujú vo vás mnohonásobné možnosti. Je to ako satelitná skrinka, v ktorej je možnosť pre 170 kanálov, ale to, ktorý kanál si otvoríte, záleží na vás. Pripomína vám vaše možnosti!

Kundaliny je vaša možnosť, vaše mnohonásobné možnosti. Myslím si, že po 25 vyjadreniach sa stanem nadmerne nadšený. Vo chvíl keď sa to stane, upadnem do samadhi. Nadmerné nadšenie vedie k príliš veľkému naplneniu. Vtedy nie ste schopní prežívať rozdiel medzi tým, čo je vnútorné a čo vonkajšie. Keď objavíte niečo nové, tak ako sa vtedy stanete nadšení vy, rovnako sa stanem nadšený aj ja. Vo chvíli keď som sa nadchol, videl som veľmi jasne ako slová v sanskrite vchádzali do môjho vnútra a vychádzali ako rozptýlená energia. Nevychádzali slová, iba energia. Je to ako „Vaak“, to čomu hovoríte hlasivky, do ktorých z vášho bytia vstupujú slová a v čase keď vychádzajú vonku, je to prána. Už to nie je slovo, rozpustilo sa do prány. To znamená, že sa vrátilo do pôvodného zdroja, do pôvodnej podoby.  

Pochopte, pôvodná podoba písmena je mantra. Pôvodná poboba jazyka je mantra, pránický priestor. Predkladám vám príliš veľa mystických detailov. Aj keď im nerozumiete, je to v poriadku. Ja iba chcem, aby sa to bolo na zázname. Keď sa veda vyvinie do veľkosti duchovna, v tom čase vedci objavia význam týchto slov. Dovtedy nech je všetko aspoň na zázname.   

Kundaliny je vaša možnosť. Dovoliť svojej možnosti, aby sa udiala, veriť svojej možnosti bez pochybností o sebe, reagovať na svoju možnosť bez pochybností o sebe, to je kundaliny energia. Prosím pochopte, každá ľudská bytosť dovoľuje sama sebe, aby sa v jednej dimenzii vyjadrila jej možnosť bez pochybností o sebe. Bez pochýb, aj keď ste zbytočný človek, tak v tejto dimenzii – byť zbytočný – dovoľujete svojej možnosti, aby sa vyjadrila bez pochybností o vás. 

Niekto dovolí svojej možnosti, aby sa bez pochybností o sebe vyjadrila v oblasti varenia. Tento človek bude možno zbytočný vo všetkých ostatných oblastiach, ale vo varení nebude mať o sebe žiadne pochybnosti. Vie, že bude schopný uvariť akékoľvek jedlo, ktoré uvidí. Niektorí ľudia si dovolia vyjadriť sa bez pochybností o sebe v oblasti medicíny, možno v ortopedickej chirurgii, alebo ako všeobecný lekár, očný špecialista, alebo zubár. Niekto môže vyjadrovať vrchol svojich možností v oblasti práva.

Každá ľudská bytosť vyjadruje v niektorej oblasti vrchol svojich možností, dovoľuje si vyjadriť vrchol svojich možností bez pochybností o sebe. Nie je to tak, že sa nevyjadrujete vôbec v žiadnej oblasti. Nie, pretože vtedy by ste nemohli byť nažive! Na to, aby ste boli nažive aspoň v jednej oblasti, musíte dovoliť kundaliny energii, aby cez vás dýchala. Kundaliny musí cez vás dýchať aspoň v jednej oblasti. 

Ja som videl nejakých ľudí, boli takí prefíkaní, dovolili, aby sa vrchol ich možností prejavil v prefíkanosti. Vy dovoľujete to, aby sa v niektorej oblasti vyjadril vrchol vaších možností bez pochybností o sebe. Skvelý právnik bude mať možno veľa pochybností o svojom charaktere, o svojej schopnosti variť, o svojej schopnosti riadiť auto, ale v právnickej oblasti nebude mať žiadne pochybnosti o sebe samom. Takisto zubár: možno bude mať pochybosti o svojej schopnosti rozprávať na verejnosti, o svojej schopnosti zvládnuť svoju manželku, o svojej schopnosti rozprávať cudzími jazykmi, ale v oblasti zubného lekárstva nebude mať žiadne pochybnosti o sebe samom.

Takže pochopte, v každej oblasti, v ktorej vyjadrujete svoj vrchol možností bez akýchkoľvek pochybností o sebe samých, dovoľujete kundaliny energii, aby sa prebudila v tejto oblasti. V tejto oblasti sa vaša logika stane taká dokonalá, že sa stane intuíciou.

Pred niekoľkými dňami sme v reality show „Nithya Dharmam“ diskutovali o intuícii. Producent sa ma opýtal: „Swamiji, môžeš definovať intuíciu? Kdekoľvek dnes idem, s kýmkoľvek sa rozprávam, všetci si robia zo mňa srandu. Hovoria mi, že by som sa mal pridať k Nithyananda ašrámu!“ Ja som sa opýtal: „Prečo?“ „Swamiji, ja neviem čo si mi urobil. Každé druhé vyjadrenie, ktoré poviem, je len o tebe! Kohokoľvek stretnem, či sú to moji priatelia, moja rodina, alebo ľudia z biznisu, každé druhé alebo tretie vyjadrenie je nejaký citát od teba! Ja rozprávam iba o tebe!“ Povedal mi: „Swamiji, prosím, definuj intuíciu.“

Prosím pochopte, dal som mu príklad. Povedal som mu: „Pochop napríklad túto show. Keď sa sa ma niekto opýta, ako robíš túto show, bude mi trvať najmenej dva dni, aby som to vysvetlil. Najprv musíš mať správneho osvetľlovača, potom svetlá, žeriav, kameru na žeriave, vozík, potom niekoľko špecialistov, ktorí budú viesť vozík, potom jedlo pre všetok personál, kameramana a scénu. Mne by to napríklad trvalo dva dni, ale u teba sa celá vec objaví pred tvojimi očami, pretože ty vkladáš všetku svoju energiu do tejto oblasti. Ty nemusíš prechádzať cez túto show logicky krok za krokom. Tvoja logika sa stala čistá, jemná. V jednej sekunde budeš pred svojimi očami vidieť všetko postavené ako intuíciu. Čistá, jemná logika, to je intuícia.“

Počúvajte, “praakritham” je logika, „samskritham” je intuícia.

Ja som mu povedal: “V oblasti výroby reality show si majster, preto v momente, keď ja poviem slová „výroba reality show“, do dvoch sekúnd sa všetko objaví pred tvojimi očami. Predtým ako logické myslenie príde k záveru, tak to vieš. Lenže ja v mojom prípade potrebujem logicky porozmýšľať nad toľkými vecami a aj tak na toľko z nich zabudnem. Aj potom zabudnem na toľko vecí. Možno zabudnem na čaj a kávu pre asistentov. Ja nepijem čaj alebo kávu, ale môžem zabudnúť na ich čaj a kávu.“ 

Takisto, keď sa vy opýtate jeho na ľudské vedomie, tak bude potrebovať na každú vec veľa času a detailov. Lenže v mojom prípade to zaberie iba niekoľko mikrosekúnd, celá vec bude predo mnou ako intuícia, pretože v tejto oblasti je moja logika dokonalá.

Pochopte, keď je v akejkoľvek oblasti vaša logika čistá, jemná, stane sa intuíciou. V akejkoľvek oblasti dovolíte vašej kundaliny, aby sa vyjadrila na svoj vrchol možností bez pochybností o sebe, tam sa stanete vodcom. Dovoliť kundaliny, aby sa vyjadrila bez pochybností o sebe, dovoliť, aby sa vyjadril váš vrchol možností bez pochybností o sebe, to je kundaliny. Napríklad aj pokiaľ ide o seba-transformáciu, vy môžete dovoliť vašej kundaliny, aby plynula smerom k osvieteniu, keď ukončíte pochybnosti o sebe samých: „Budem niekedy osvietený? Môžem byť niekedy osvietený?“ Ľudia majú vždy pochybnosti o svojom osvietení. Keď ste mladý, myslíte si: „Ja som príliš mladý pre osvietenie.“. Keď ste starý, myslíte si: „Ja som príliš starý pre osvietenie.“  
Pochybnosti o sebe v oblasti transformácie zabraňujú vašej kundaliny, aby plynula týmto smerom. Poviem vám, dám vám veľmi dôležité jasné pochopenie: Majte neukončenia iba s vašimi neukončeniami. Nemajte žiadne neukončenia s nikým iným. Pochybujte iba o svojich pochybnostiach o sebe. Majte neukončenia iba so svojimi neukončeniami. Potom budete prirodzene nútení k tomu, aby ste ukončili všetky svoje neukončenia. Budete nútení ukončiť svoje pochybnosti o sebe samých. Pochopte, ukončenie so svojimi pochybnosťami o sebe odošle vašu kundaliny energiu smerom k transformácii, seba-transformácii.

Ja vám chcem všetkým povedať, že kundaliny mnohých ctiteľov, ašramajtov, sannyasis je prebudená, lenže nanešťastie kvôli tomu, že vy stále máte seba-pochybnosti o svojej transformácii, kundaliny neprúdi týmto smerom, ale inými smermi. Stali ste sa úžasným vydavateľom, úžasným spisovateľom, úžasným rečníkom alebo úžasným prefíkaným človekom, úžasným stratégom. Vaša energia začína prúdiť rôznymi smermi, lenže kvôli tomu, že vy máte hlboké seba-pochybnosti o tom, či sa môžete vôbec stať osvietení, či sa vôbec môžete pretransformovať!

Ja som videl veľa ľudí, najmä mojich sannyasis, ktorí si myslia: „Nemajte strach o tento duchovný proces. Swamiji sa o to postará.“ Toto „Swamiji sa o to postará“ je úžasná technika, odovzdanie sa. Lenže keď ju robíte na základe nesprávneho pochopenia...! Aké je to nesprávne pochopenie? Oni o tom nechcú rozmýšľať a preto to hodia na mňa. Nechcú na tom pracovať, a tak to hodia na mňa. V poriadku, keď chcete hodiť transformáciu na moju hlavu, tak by ste aspoň mali zobrať zodpovednosť za slová, ktoré vám hovorím. Oni nerobia ani to, ani nič iné podľa seba. Preto pochopte, ani odovzdanie sa na základe nesprávneho pochopenia vám nepomôže, neurobí správnu vec, žiadne dobro pre vás. Musíte to vedieť.

Prosím počúvajte! Najprv ukončite túto pochybnosť o sebe: „Budem schopný pretransformovať sa alebo nie? Dosiahnem osvietenie alebo nie?“ Vo chvíli keď urobíte ukončenie s touto pochybnosťou o sebe, okamžite v tej chvíli všetka prebudená kundaliny energia začne prúdiť smerom k seba-transformácii.

Pochopte, kundaliny má iba jednu prekážku, a to je pochybnosť o sebe. Keď v akejkoľvek oblasti urobíte ukončenie s vašimi pochybnosťami o sebe, stanete sa vzdelaní v tejto oblasti. Prosím pochopte, vzdelanie nie je nič iné ako ukončenie s pochybnosťami o sebe. Keď urobíte ukončenie s pochybnosťami o sebe v oblasti zubného lekárstva, až potom sa stanete zubárom, budete vzdelaní v tejto oblasti. Keď urobíte ukončenie s pochybnosťami o sebe v oblasti práva, až potom sa stanete vzdelaným právnikom. Keď urobíte ukončenie s pochybnosťami o sebe v oblasti transformácie, až potom sa stanete majstrom transformácie. Keď urobíte ukončenie s pochybnosťami o sebe v oblasti varenia, až potom sa stanete vzdelaný ako kuchár. Vzdelanie nie je nič iné ako ukončenie s pochybnosťami o sebe.

Vzdelanie definoval J. Krishnamurthy, Vivekananda, Osho. Aj ja som už definoval vzdelanie niekoľkokrát. Ale poviem vám, toto je najlepšia, najpresnejšia, stručná definícia, ktorú som kedy o vzdelaní ponúkol: „Ukončenie s pochybnosťami o sebe v akejkoľvek oblasti, to je vzdelanie.“

Dostal som otázku: „Čo je koreňom pochybností o sebe samých?“ 

Prosím pochpote, keď sa vo vašom živote stala prvá udalosť, koreňová udalosť, pri ktorej sa začal koreňový vzorec, kedy ste si vytvorili váš vnútorný imidž a dostali vonkajší imidž a imidž o živote ako dar – je to ako „kúpte si jedno a dva dostanete zadarmo“ – keď ste si vytvorili váš vnútorný imidž a vonkajší imiž z dôvodu prežitia, aby ste sa ochránili a keď ste si vytvorili imidž o živote... 

Prosím počúvajte, dám vám jeden príklad. Napríklad vo veku 3 alebo 4 rokov ste sa pokúšali behať a hrať v daždi. Vaša mama to videla a dôrazne vás vtiahla do domu, dala vám zaucho a kričala na vás: „Nechoď po daždi, prechladneš, zničíš si zdravie!“ 

Pre dieťa je mamine zaucho a hlavne byť vtiahnutý do domu a zamknutý príliš veľa. Dieťa nerozumie, že je to iba zaucho, ale doslova cíti, akokeby išlo zomrieť! Prosím pochopte, v tejto chvíli si dieťa vytvorí vnútorný imidž: „Som bezmocný“ a vonkajší imidž: „Som silný“, pretože nemôže prežiť s myšlienkou: „Som bezmocný v spoločnosti, som bezmocný v živote.“ Prirodzene si vytvorí vonkajší imidž „Som silný“ a imidž o mame a o živote, že život je krutý. Keď sa stane toto, akonáhle si pri tejto koreňovej udalosti vytvoríte vnútorný imidž, vonkajší imidž a imidž o živote, začnete ich žiť.  

Keď s nimi začnete žiť, prirodzene položíte svoj vonkajší imidž, takzvaný imidž pred neho: „Ja som silný!“. Prosím pochopte, keď nie ste schopní presvedčiť iných o svojom pseudo-imidži, je to pre vás dobré. Lenže keď sa vám to podarí, keď sa vrátite späť do svojho súkromného priestoru ako do spálne, začnete rozmýšľať: „Ó bože, presvedčil som každého, že môj vonkajší imidž je pravda, lenže môj vnútorný imidž je od neho úplne odlišný!“ Tento konflikt je pochybnosť o sebe. 

Dávam vám príklad stromu: keby bol koreňový vzorec koreňom stromu, vzorce žiadostivosti sú parazity na tom strome, každodenné utrpenie a bezmocnosť sú listy, pochybnosti o sebe sú vôňou stromu. Keď presvedčíte iných o vašom silnom vonkajšom imidži a váš vnútorný imidž vás začne spochybňovať, tak toto spochybňovanie je pochybnosť o sebe. Tu začína pochybnosť o sebe.     

Keď budete mať v akejkoľvek oblasti pochybnosť o sebe, budete si v tejto oblasti zachovávať bezmocnosť. Keď v akejkoľvek oblasti urobíte ukončenie s pochybnosťami o sebe, budete v tejto oblasti vzdelaní.   

Pozrite sa na to, kedy ste po prvýkrát začali mať vo svojom živote pochybnosti o sebe, o tom, či si dokážete zapamätať poéziu alebo matematickú tabuľku. Pozrite sa do svojho vnútra, kedy ste po prvýkrát mali takú pochybnosť, alebo kedy ste začali nenávidieť memorovanie, pamätanie si? Urobte ukončenie s touto udalosťou a vzorcom. Zrazu nepredstaviteľne prebudíte svoju schopnosť memorovať, hovoriť spamäti. Prebudí sa tá časť vášho mozgu, ktorá je nemechanická. Prebudenie všetkých nemechanických častí mozgu je to, čomu ja hovorím „vnútorné prebudenie“, prebudenie rôznych nemechanických častí vášho mozgu.

Ja vám poviem, vy ste schopní žiť bez utrpenia. Najprv zistite, kedy ste po prvýkrát vo svojom živote začali veriť, že utrpenie je súčasťou vášho života, kedy ste začali veriť, že nie ste schopní žiť bez utrpenia. Nájdite tú udalosť a ukončite ju. Uvidíte, že nemechanické časti vášho mozgu, ktoré majú schopnosť byť bez utrpenia, ktoré majú schopnosť viesť vás život bez utrpenia, sa okamžite prebudia! Vy naozaj, skutočne môžete žiť krásny život! Kedy ste začali veriť, že musíte žiť s utrpením? Nájdite túto udalosť a ukončite ju.  

Prosím pochopte, nájdite koreňovú udalosť a ukončite ju. Kedy ste začali veriť tomu, že život musí mať utrpenie? Nájdite túto udalosť a ukončite ju. Zrazu uvidíte, že váš mozog je prebudený k tomu, aby mal naplnenie, pre radostný život, že nemechanické časti mozgu sú prebudené k tomu, aby žili blaženosť a priťahovali ju! Budete priťahovať udalosti plné blaženosti, blažených ľudí, blaženosť vo svojom živote vďaka vašej prirodzenej inteligencii! 

Pomôcť vám s tým, aby ste si uvedomili svoje možnosti a podporiť vás v tom, aby ste ukončili pochybnosti o sebe je prebudenie kundaliny. Toto robíme na 2-dňovom programe Nithya Kriya Yoga. Pripomenutie vám vašich možností a pomoc pri ukončovaní pochybností o sebe a prebudenie vašej kundaliny energie je iniciácia do Nithya Kriya Yogy.

Podstata dnešného satsangu je: V akejkoľvek oblasti, či je to seba-transformácia, alebo varenie, zametanie, upratovanie, medicína, právo, alebo stavebníctvo, v každej oblasti ukončite pochybnosti o sebe. Vaša kundaliny energia bude prúdiť týmto smerom a vy budete vynikať v tejto oblasti.

No comments:

Post a Comment