Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, June 5, 2013

5. jún 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 5. jún 2013

Šesť typov narodenia

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda pokračoval v rozprávaní o duchovnom aktivizme, o tom, čo chápe pod slovami duchovný aktivista:

„Myslím, že je to najlepšie slovo, ktoré sa pre mňa hodí a je to najlepšie slovo, ktoré sa bude hodiť pre vás všetkých, pretože vy všetci ste mojím odrazom!

Dovoľte, aby som pokračoval v rozprávaní o slovách ´duchovný aktivizmus´. Prosím pochopte. Duchovný aktivizmus znamená aktívne chápať, analyzovať, uvedomovať si, vnímať spôsob, akým sa pozeráte na svet samotný pohľadom cez duchovno. Pochopte to! Pochopte to! 

Čo je narodenie? Pochopte to prostredníctvom duchovného vnímania. Čo je život? Pochopte to prostredníctvom duchovného vnímania. Čo je smrť? Pochopte to cez štyri princípy. Ako máte reagovať na každú situáciu? Chápte všetko cez štyri princípy! Či je to narodenie, život, smrť, meditácia, hnev, dhaana, thapah, vairaagya, dospelosť, rast, rozpínanie, peniaze, to ako získať peniaze, vzťahy, čo sú to vzťahy a ako ich vytvárať, čo je úspech a ako ho dosiahnuť, všetko chápte, vnímajte cez štyri princípy s duchovnou silou, s duchovným pochopením. 

Napríklad narodenie. Keď telo, ktoré používate, pristane na planétu Zem, to je prvá úroveň narodenia. Udeje sa prvá úroveň narodenia. Počúvajte! Keď vaše telo pristálo na planéte Zem, udiala sa prvá úroveň, prvý druh narodenia. Keď ste zažili prvý skutočný koreňový vzorec, udialo sa ďalšie narodenie. Nanešťastie sa prvé fyzické narodenie začalo s hlbokou bolesťou. Aj mentálne narodenie začalo s nedostatkom integrity, pretože každý koreňový vzorec, ktorý máte, nie je v integrite so životom. To je dôvod, prečo ich musíte ukončiť. Keď ukončíte koreňový vzorec, v tej chvíli začne vaše narodenie v súlade s integritou. Integrita vo vás začne vo chvíli, keď ukončíte váš koreňový vzorec. 

Počúvajte! Počúvajte! Popisujem rôzne úrovne narodenia. Keď sa udeje vaše telo, je to fyzické narodenie. Keď sa začne diať váš koreňový vzorec, je to narodenie vás. Keď ukončíte váš koreňový vzorec, začne vo vás skutočné vedomé narodenie. Vaše vedomé narodenie začína, keď ukončíte váš koreňový vzorec. Keď sa rozhodnete rozpínať, udeje sa autentické narodenie. Keď začnete brať zodpovednosť, tak dospejete. Keď začnete obohacovať, obohacovať iných, objaví sa vo vás božská bytosť, narodí sa vo vás božská bytosť.

Počúvajte! Pozrite sa na celú záležitosť. Keď sa narodí vaše telo, je to iba fyzické, biologické narodenie. Sú milióny, môžem povedať miliardy ľudí, ktorí vidia iba biologické narodenie a biologickú smrť. To je koniec! Preto vám hovorím, že deti z gurukulu sú požehnané tým, že sa vo veľmi mladom veku učia, čo je to skutočné narodenie. Skutočné narodenie neznamená iba to, že vyjdete von z mamkinho bruška. To je fyzické narodenie, biologické narodenie. To je všetko. To je všetko! Keď začína váš koreňový vzorec, tak začína vaše mentálne narodenie. Vtedy začína vaše narodenie. Keď nájdete váš koreňový vzorec a ukončíte ho, začína vaše skutočné narodenie, narodenie s integritou. Keď sa rozhodnete rásť... Počúvajte. Sú niektorí ľudia, ktorí zomierajú už s fyzickým narodením. Sú niektorí ľudia – nie niektorí, môžem povedať, že jedna miliarda – ktorí zomierajú už pri narodení koreňového vzorca. Miliardy ľudí nemajú ani len vedomosť o ich koreňovom vzorci. Zomierajú už s touto nevedomosťou. Zomrú! Zomrú v nevedomosti. Iba vtedy, keď ukončíte koreňový vzorec, začne vedomé narodenie. Milióny ľudí zomrú na tejto úrovni. Pri vedomom narodení sa začína integrita. Pochopte. Keď sa rozhodnete rásť, vyvíjať, tak sa narodí vaša autentickosť. To je vaše autentické narodenie. 

Fyzické narodenie je narodenie z mamkinho bruška. Mentálne narodenie je, keď vznikne koreňový vzorec. Keď ukončíte koreňový vzorec, je to vedomé narodenie. Keď sa rozhodnete rozpínať, je to autentické narodenie. Keď zoberiete zodpovednosť za svet, tak dospejete. Keď budete obohacovať iných, narodí sa vo vás božská bytosť, udeje sa božské narodenie.

Poviem vám, že iba človek, ktorý pochopil, ktorý zažil všetkých šesť narodení, sa nenarodí znova. Pokým nepochopíte všetkých šesť narodení, tak budete mať ďalšie narodenia. Každý, každý kto sa chce dostať za hranicu znovuzrodenia, by mal pochopiť, zažiť všetkých šesť narodení – fyzické narodenie, mentálne narodenie, vedomé narodenie, autentické narodenie, dospelosť a božské narodenie.

Pochopte, pochopte všetky tieto rôzne úrovne narodenia. Na budúcom Vnútornom prebudení budem pracovať na týchto narodeniach. To bude unikátny význam tohto Vnútorného prebudenia. Iba vtedy, keď prežijete všetkých šesť narodení, nenarodíte sa znova. Videl som niektorých ľudí, ktorí zomreli s fyzickým narodením. Niektorí zomreli s mentálnym narodením. Niektorí zomreli s autentickým narodením. Niektorí zomreli dosiahnutím dospelosti. Niektorí zomreli po božskom narodení. Veľmi málo z nich zomrelo po božskom narodení. Nikto, kto zomrie po božskom narodení, sa nenarodí znova! Nemajte život s neukončeniami. Priestor ukončenia, úplnosti je to, čo nazývam ako ´žiadne znovuzrodenie´. Život v neukončení, v neúplnosti je peklo. Život v ukončení, život v úplnosti je nebo! 

Poviem vám, že pozerať sa na život na každej úrovni so štyrmi princípmi, žitie a obohacovanie iných je duchovný aktivizmus. To je duchovný aktivizmus. Ak sa cítite deprimovaní, zvládnite to so štyrmi princípmi. Nie pomocou liekov, ani pomocou meditácie. Aj meditácia je druh akceptovaného lieku. Nie! Aj meditácia znamená prijatie vašej porážky, pochopenie vašej bezmocnosti a žiadanie o pomoc. Žite s týmito štyrmi princípmi, bez pocitu bezmocnosti. 

Počúvajte! Správne pochopte dospelosť. Poviem vám, že dospelosť akú majú moje deti v gurukule, si neviete ani predstaviť. Vo svete sa takzvaná dospelosť spája iba s mobilnými telefónmi a cigaretami. Keď používate mobilný telefón, i-Pod, fajčíte a beriete drogy, tak ste považovaní za dospelé dieťa! Som šokovaný, že aj v Bangalore majú vysokoškoláci voľný prístup k drogám a keď ich neberiete, tak nie ste ´cool´, nie ste moderní! Je smutné, že sa drogy považujú za symbol dospelosti! Ó, Bože! Čo sa stalo s Indiou? Čo sa stalo Bharatu? Ó, Bharat! 

Dospelosť znamená schopnosť zobrať zodpovednosť. Schopnosť zobrať zodpovednosť znamená dospelosť. Iba moje deti v gurukule poznajú skutočný význam dospelosti. Dospelosť znamená stať sa dospelým, mužom, ženou, bytosťou, ktorí sú pripravení zobrať zodpovednosť. Poviem vám, že keď dospejete fyzicky, tak ak nebudete rásť a nedospejete mentálne... Čo je mentálna dospelosť? Je to schopnosť zobrať zodpovednosť za iných. Ak nedovolíte, aby ste dospeli mentálne, zaručujem vám, že fyzická dospelosť, ktorú zažijete spôsobí, že budete deprimovaní. Upadnete do depresie. To vás zavedie k toľkým ďalším zvrhlostiam, ku hľadaniu sem a tam, sem a tam, sem a tam, k očakávaniu rôznych vecí z rôznych miest. Nakoniec upadnete do depresie! 

Niektorí ľudia, ktorí dosť nedospeli, sa sťažovali: ´Prečo deti v gurukule berú zodpovednosť za iné deti?´ Od dospelých detí sa očakáva, že zoberú zodpovednosť za iné deti. Poviem vám, že toto spôsobuje, že sú deti tak nažive! Dieťa, ktoré zoberie zodpovednosť za iné dieťa skutočne vyrastie, pretože prestane dostávať záchvaty hnevu. Teraz sa musí postarať o záchvaty hnevu iného! Keď sa musíte starať o záchvaty hnevu iného, stanete sa tak vedomými! Poviem vám, že keď som sa začal starať o mojich žiakov, nastalo vo mne toľko rastu, udialo sa vo mne toľko zodpovednosti, udial sa vo mne život!

Áno. Dospelosť potrebuje novú definíciu. Smrť potrebuje nové pochopenie. Život potrebuje nové pochopenie. Radosť potrebuje nové pochopenie. Úspech potrebuje nové pochopenie. Neustále budem každý deň počas Nithya satsangov rozprávať viac o rôznych témach a poskytnem nové pochopenia so štyrmi princípmi. 

Ak začne váš koreňový vzorec... Pochopte. Keď začne váš koreňový vzorec, je to moment, kedy začínate samého seba vnímať ako individuálnu identitu. Keď začne v náhodnej chvíli, váš život bude navždy náhoda. Bude to večná náhoda. Pokým neukončíte váš koreňový vzorec, tak budete mať v živote neustále náhody.

Poviem vám: Staňte sa duchovným aktivistom! Váš život dosiahne vrchol! Musíte si to uvedomiť! Pochopte to! Pochopte to! Duchovný aktivizmus znamená, že o každej časti vášho života, o všetkom, máte správne pochopenie prostredníctvom štyroch princípov a obohacujete svet prostredníctvom štyroch princípov. 

Pochopte smrť. Keď sa udeje vaše telo, je to iba fyzické narodenie. Je to iba fyzické narodenie. Keď začne váš koreňový vzorec, je to iba mentálne narodenie. Keď ukončíte váš koreňový vzorec, začne vedomé narodenie. Iba vtedy, keď ukončíte váš koreňový vzorec, môžete sa nazývať ako ´Dwija´ - ´znovuzrodený´! Znovuzrodený! Dwija! To je vedomé narodenie. Keď sa rozhodnete vyvíjať, rozpínať sa, stať sa autentickými, začne vaše autentické narodenie. To nestačí! Keď budete pripravení zobrať zodpovednosť, zodpovednosť za život, za iných, za život a za iných, vtedy dospejete. Keď začnete obohacovať iných, udeje sa vám božské narodenie. Pochopte jasne. Toto je presne spôsob, akým musíte chápať každú dimenziu života, každú dimenziu života. Pochopenie a obohacovanie iných je duchovný aktivizmus. Znova a znova a znova žiadam každú ľudskú bytosť o to, aby sa stala duchovným aktivistom. Aby tak žila a obohacovala iných. Žite tieto duchovné pravdy a pochopenia a obohacujte iných s týmito pochopeniami. 

Veľakrát som videl, že keď moje deti z gurukulu, že keď staršie deti zoberú zodpovednosť za mladšie, tak množstvo zodpovednosti, ktorá v nich nastane, okamžite prinesie toľko dospelosti! Poviem vám, že radostné detstvo je dospelé detstvo! Ste dospelí, ale ste v tele dieťaťa. To je najlepší život!

Počúvajte! Veľa ľudí píše históriu o ich zlatom detstve, o ich pohľadoch na zlaté detstvo. Ich detstvo nebolo zlaté, pretože keď boli v tele dieťaťa, tak boli nezrelí. Keď dospeli, mali už telo dospelého človeka. Žil som najdospelejšie detstvo vo svojom detskom tele! Poviem vám, že som mal skutočné zlaté detstvo! Zlaté detstvo znamená: telo dieťaťa, dospelé bytie! Keď v detskom tele žije dospelá bytosť, to je zlaté detstvo. Budete nevinní ako deti, osvietení viac ako ktorýkoľvek dospelý človek. Dospelá bytosť v detskom tele znamená zlaté detstvo. Všetky ostatné myšlienky o zlatom detstve... Pozrite sa späť. Ako ste sa mali, keď ste boli dieťa? Báli ste sa učiteľa. Báli ste sa správcu internátu. Báli ste sa spolužiakov. Báli ste sa šikanovania vašich priateľov alebo študentov. Tak potom ako to môžete nazývať ako zlaté detstvo? Boli ste tlačení, nútení a ťahaní malými, malými túžbami ako cukrík, hračka! Keď ste boli deťmi, mali ste toľko neukončení. Ako to môžete nazývať zlatým detstvom? Nie! Zlaté detstvo je dospelé bytie v tele dieťaťa. To je zlaté detstvo. Poviem vám, že som mal zlaté detstvo. Dám autentické zlaté detstvo mojim deťom v gurukule!

Aj keď cítite jednu bezmocnosť, tak sa váš život nemôže nazývať zlatým. Normálne deti cítia toľko bezmocnosti. Ak sa pozriete späť na vaše detstvo, bolo v ňom toľko momentov bezmocnosti. Ako ho potom môžete nazývať zlatým detstvom? Nie! Je to iba vaša fantázia! Vaše detstvo sa stane zlatým detstvom vtedy, keď bude plné momentov naplnených silou, nie bezmocnosťou. Dávam to ako príkaz všetkým mojim deťom v gurukule. Pochopte: žiadna bezmocnosť v žiadnom momente vášho života! Okey? Žiadna bezmocnosť! Život by mal byť plný energie a sily! 

Žiadam všetkých divákov, televíznych divákov a každého: rozhodnite sa stať duchovným aktivistom. Rozhodnite sa stať duchovným aktivistom! Nepochybujte o tom, že nebudete cítiť v živote okamihy bezmocnosti. Poviem vám, že by sme naozaj mali urobiť duchovnú revolúciu, revolúciu duchovného aktivizmu. Budem viesť, vediem túto revolúciu! 
Moja sanga je hnutím duchovnej revolúcie, revolúcie duchovných aktivistov!

Podstata každej duchovnej literatúry, Baghavadgíty, Upanišád, Brahmasútier, všetkého je iba jediné: staňte sa duchovným aktivistom! To je podstata. Staňte sa duchovným aktivistom! Staňte sa duchovným aktivistom! Pochopte, že ak urobím z milióna ľudí duchovných aktivistov, tak budem mať pocit, že som urobil to, čo som chcel. To, prečo som sa objavil na planéte Zem.

Pozerajte sa na každý moment, v ktorom cítite bezmocnosť, cez štyri princípy a pochopte to s duchovnou janosťou. Poviem vám, že v každej dedine v Indii by sme mali vytvoriť spoločenstvo duchovných aktivistov. V každom meste, v každej dedine by sme mali zhromažďovať ľudí, ktorí sú pripravení stať sa duchovnými aktivistami a vytvoriť sangu, spoločnosť. Ľudí, ktorí majú skutočný záujem žiť duchovné pochopenie a obohacovať iných s týmito duchovnými pochopeniami. Môžete byť brahmachari, v manželstve, grihastha alebo sannyasi. Toto by malo byť našim cieľom: vytvoriť všade duchovných aktivistov. Všade vytvárať duchovných aktivistov. Vytvárať duchovných aktivistov v rôznych častiach sveta je moja misia. Mala by sa uskutočniť. Toto je prvá a jediná priorita pre všetkých mojich nasledovníkov a žiakov. 

Pochopte! Nehovorím, že je to prvá priorita mojich žiakov. Hovorím, že je to jediná priorita mojich ctiteľov a žiakov! Vytvárajte viac a viac duchovných aktivistov. To je cieľom! Žite tieto štyri princípy. Dosiahnite, aby ľudia žili tieto štyri princípy. Staňte sa duchovným aktivistom!

Pochopte. Nehovorím, že je to vaša prvá priorita. Je to vaša jediná priorita! Staňte sa duchovnými aktivistami. Dosiahnite, aby sa viac a viac ľudí stalo duchovnými aktivistami. Všade budeme venovať náš čas, talent, bohatstvo, život, všetko tomu, aby sme vytvorili duchovných aktivistov, ktorí budú žiť duchovné pravdy, ktorí budú chápať všetko cez štyri princípy: integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie. Ktorí budú obohacovať každého cez tieto štyri princípy. 

Duchovný aktivizmus je dychom vášho života. Duchovný aktivizmus je váš životný štýl. Po vypočutí ranného satsangu nechoďte len tak a nepokračujte v rutine vášho každodenného života. Choďte a začnite vyžarovať. Komunikujte s ľuďmi. Obohacujte ľudí. Každý deň prichádzajte s novými a novými metódami ako obohacovať ľudí, ako s nimi komunikovať. Celý život ste premárnili iba počúvaním, nie kráčaním. Je čas pohnúť sa. Bez toho, aby ste sa pohli, nemôžete nič urobiť. Celá krajina by sa mala stať krajinou duchovných aktivistov. Celý svet, každá ľudská bytosť by sa mala stať duchovným aktivistom. Nehovorím, že je to prvá priorita mojich žiakov. Hovorím, že je to jediná priorita mojich nasledovateľov a žiakov! Tvorte viac a viac duchovných aktivistov. To je cieľ. To je zámer. Žite tieto štyri princípy. Dosiahnite, aby ľudia žili tieto štyri princípy. Žite tieto štyri princípy. Dosiahnite, aby ľudia žili tieto štyri princípy. Staňte sa duchovnými aktivistami.

V každej dedine, v každom meste je vytvorených toľko duchovných miest, ale nie sú užitočné pre spoločnosť alebo nikto nie je schopný ich viesť. Žiadam všetkých mojich žiakov, ctiteľov, aby získali ľudí, ktorí vlastnia tieto duchovné miesta ako sú ašrámy, chrámy, školy, gošaly (príbytky pre kravy). Žiadam ich všetkých, aby sa stali ich partnermi, aby sa všetky tieto miesta stali aktívnymi, živými a aby sa stali centrom duchovného aktivizmu. Obohacujte ľudí, aby sa stali duchovnými aktivistami. Duchovný aktivista je ten, kto urobil prísahu žiť tieto štyri princípy: integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovať seba a iných. Každý, kto urobil prísahu žiť tieto štyri princípy, je duchovný aktivista. Vytvorme tisíce chrámov, annalayas, gošal, vidyalayas ako centrá duchovných aktivistov, aby sa duchovný aktivizmus rozširoval. Príliš veľa času sme strávili v duchovnej osamelosti a samote. Je čas, aby sme sa všetci prebudili a vstúpili do duchovného aktivizmu. Chcem, aby sa každý liečiteľ, každý žiak stal duchovným aktivistom. Každý jednotlivec v tejto krajine by sa mal stať duchovným aktivistom. To je jediný spôsob ako pozdvihnúť túto krajinu.

Pochopte, že táto krajina nebude rásť pomocou politickej revolúcie. Nebude rásť ani tak, ako si to predstavuje mnoho bláznov, že keď prinesiete späť do krajiny všetky čierne peniaze, tak sa krajina bude vyvíjať. Nie! Nebude to ani cez čierne peniaze, ich vrátením do krajiny. Ľudia, ktorí vykrikujú o čiernych peniazoch, majú všetky organizácie vybudované pomocou nich! Nie je to možné urobiť ani vrátením čiernych peňazí, ani cez žiadnu politickú, spoločenskú, ekonomickú revolúciu. India bude viesť svet iba pomocou duchovného aktivizmu, iba pomocou duchovnej revolúcie. Iba pomocou duchovnej revolúcie a duchovného aktivizmu! 

Podstata dnešného satsangu je: Staňte sa duchovným aktivistom. Pochopte tieto štyri princípy: integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie. Žite ich. Vyžarujte ich. Buďte duchovným aktivistom. Obohacujte iných, aby sa stali duchovnými aktivistami.

Duchovný aktivizmus je jediné riešenie na všetky choroby, ktorými trpí táto krajina, ktorými trpia obyvatelia tejto krajiny, ktorými trpí svet. Je to liek pre všetky choroby, ktorými trpí svet. Pochopte život, smrť, narodenie, silu, energiu, peniaze, vzťahy, všetko s jasnosťou duchovného aktivizmu cez štyri princípy. Žite ich a vyžarujte! Je to jediné riešenie...“

No comments:

Post a Comment