Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Wednesday, June 19, 2013

19. jún 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 19. jún 2013

Karma je myšlienka, alebo pochopenie, alebo činnosť, ktorá vás núti nasledovať tú istú činnosť znova a znova, pretože táto činnosť zanecháva vo vás neukončenia. Pretože táto činnosť zanecháva neukončenia vo vašom vnútornom priestore. Môže byť taká jednoduchá ako pripútania, alebo taká zložitá ako sebaklam, maya. Pripútania sú najjednoduchšie neukončenia. Maya sú najkomplikovanejšie neukončenia. 

To čo neexistuje, tomu neustále veríte, že to existuje a čo existuje, tomu neustále veríte, že to neexistuje – to je sebaklam. 

Sebaklam a ilúzia vytvárajú komplikované formy pripútaní. Keď je pripútanie komplikované, nazýva sa karma. Keď je karma zjednodušená, nazýva sa pripútanie. Pripútanie a karma sú jedno a to isté. Keď je pripútanie komplikované, je to karma. Keď je karma zjednodušená, je to pripútanie. Aj maya je pripútanie. Premietanie toho, čo tu nie je, je forma pripútania. Preto ste pripútaní k imidžu, ktorý premietate, ktorý neexistuje.

Pri pripútaní je ukončenie vždy priamočiare. Pri ilúzii a sebaklame nie je ukončenie nikdy priamočiare.

Každý moment bezmocnosti, ktorú zažívate, by mal byť diagnostikovaný do hĺbky. Každý moment bezmocnosti, ktorou prechádzate, by mal byť diagnostikovaný do hĺbky. Každý moment bezmocnosti neznamená premárnenie tohto momentu, ale potenciálne premárnenie vášho života! 

Dávanie „značiek“ vášmu životu nezávisí do kariem, ktoré máte. Prosím počúvajte! Dávanie značky vášmu životu nemôže závisieť od kariem, ktoré máte. Môže byť závislé iba od riešení, ktoré máte! Ale vy neustále dávate značku vášmu životu na základe titulov, ktoré máte, na základe ocenení a odmien, ktoré máte!

Lekár, inžinier, právnik - malo by to byť vaše zamestnanie, nie vy! Sebaklamy a karmy, ktoré máte, by nemali byť vašou značkou. Značka vášho života by nemala byť založená na sebaklame, ktorý je vo vás, ale na základe slobody, ktorú máte! 

Nájdite zdroj, ktorý sa cíti povznášaný identitami! Poviem vám, že strach z odmietnutia vás vedie smerom k menu a sláve. Každý kto zažil v mladosti to, že vaša láska bola odmietnutá... Keď to hovorím, nemyslím iba lásku medzi mužom a ženou. Aj keď bola vašimi spolužiakmi odmietnutá vaša žiadosť o priateľstvo, keď ste sa chceli s niekým hrať a povedal nie, keď ste chceli s niekým študovať a povedal nie, aj takéto odmietnutia vytvárajú vo vás vzorec utekania k menu a sláve. Pretože vtedy ste zahŕňaní pozornosťou. 

Takisto, keď bola odmietnutá vaša láska, tak len preto, aby ste dokázali, že máte cenu, ste si vytvorili vzorec žiadostivosti. 

Pripútania môžu mať priame riešenie. Karmy potrebujú nepriame riešenie. Karmy potrebujú komplikované ukončenia. Pripútania potrebujú priame ukončenia. Hovorím vám! Začnite robiť ukončenia! Budete oslobodení od pripútaní a kariem! Začnite proces ukončovania!


Riešenie na pripútania a karmy

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda pokračoval v rozprávaní o ukončeniach a karme:

„Karma... Prosím, vstúpte do priestoru počúvania! Karma je myšlienka, alebo pochopenie, alebo činnosť, ktorá vás núti nasledovať tú istú činnosť znova a znova, pretože táto činnosť zanecháva vo vás neukončenia. Pretože táto činnosť zanecháva neukončenia vo vašom vnútornom priestore. Môže to byť také jednoduché ako pripútania, alebo také zložité ako sebaklam, maya. Pripútania sú najjednoduchšie neukončenia. Maya je najkomplikovanejšie neukončenie. 

Čo neexistuje, tomu neustále veríte, že to existuje a čo existuje, tomu neustále veríte, že to neexistuje – to je sebaklam. Keď neviete, neustálym hlásaním pred inými, že to viete, dostanete pocit, že to viete - to je sebaklam. To čo viete, neustálym rozprávaním iným, že to neviete, dostanete pocit, že to neviete – to je ilúzia. 

Sebaklam a ilúzia vytvárajú komplikované formy pripútaní. Keď je pripútanie komplikované, nazýva sa karma. Keď je karma jednoduchá, nazýva sa pripútanie. Prosím pochopte to! Vstúpte do priestoru počúvania! Pripútanie a karma sú jedno a to isté. Keď je pripútanie komplikované, je to karma. Keď je karma jednoduchá, je to pripútanie. Aj maya je pripútanie. Ukazovanie toho, čo tu nie je, je forma pripútania. Preto ste pripútaní k imidžu, ktorý premietate, ktorý neexistuje.

Prosím počúvajte! Vstúpte do priestoru počúvania!

Premietanie toho, čo neexistuje, je takisto komplikované pripútanie: keď je váš skutočný vzorec niečo iné a to, ako sa premietate pred inými je niečo iné, čo si myslíte o živote je niečo iné a ako hovoríte o iných je niečo iné! Počúvajte! Ako rozmýšľate o iných a ako v skutočnosti hovoríte o iných, čo si myslíte o svete a o iných, čo si myslíte v skutočnosti o iných a o svete a ako sa premietate pred inými a pred svetom.

Počúvajte! Toto je základná pravda, ktorú musíte poznať. Počúvajte z priestoru počúvania!

Keď sa karma zjednoduší, nazývate to ako pripútanie. Keď sa pripútanie skomplikuje, nazývate to ako karma. 

Počúvajte! Teraz definujem pripútanie a karmu. Keď vás neukončenia, ktoré máte vo vás, nútia znova a znova urobiť niečo pre ukončenie, to je pripútanie. Neukončenia, ktoré sú také hlboké, že ani nevedia, ako vás majú posunúť smerom k ukončeniu, aby vás prinútili niečo urobiť, to je maya (ilúzia). Pochopte! Ak vás vaše neukončenia nútia robiť stále ten istý čin znova a znova z dôvodu dosiahnutia ukončenia, nazýva sa to pripútanie. Ak sú vaše pripútania také, že ani nepoznajú cestu alebo metódu ako vás doviesť k ukončeniu a nútia vás niečo urobiť, nazýva sa to sebaklam, maya. 

Niekedy môžu činnosti, ktoré vychádzajú z maye, posilniť jej ´závoj´ vo vás. Môžu spôsobiť to, že sa v nej zaseknete oveľa hlbšie. Môžu spôsobiť, že sa dostanete hlbšie do klamu, ktorý vytvára maya. 

Počúvajte! J. Krišnamurthy jasne hovorí: ´Vaše úsilie byť slobodným vás nikdy neoslobodí. Je to pravda o slobode, ktorá vás dovedie k slobode.´ 

V mojom živote som videl, že tak veľa ľudí sa v mene vzdania sa, zrieknutia sa, zaseklo v lenivosti. V mene pokoja upadli do depresie. V mene slobody upadli do hlbšej a hlbšej depresie, hlbšieho a hlbšieho utrpenia, hlbšieho a hlbšieho zajatia, neslobody.

Počúvajte! Iba vtedy, keď budete počúvať, pochopíte, čo vyjadrujem.

Tým, čo robíte v mene slobody, upadáte do hlbšej a hlbšej neslobody. Videl som milióny tých, ktorí v mene seba-pýtania sa upadli do hlbokej depresie, ktorí v mene ajapajapa upadli do stavu schizofrénie. Nie je to vaše úsilie o slobodu, nie je to vaše úsilie smerujúce k slobode, ale poznanie o slobode, ktoré vám umožní, aby ste pochopili a zažili slobodu!

Ukončenie pri pripútaní je vždy priamočiare. Ukončenie pri pripútaní je vždy priamočiare. Pri mayi, pri sebaklame nie je ukončenie nikdy priamočiare. Pri pripútaní je ukončenie vždy priamočiare. Pri mayi nie je ukončenie nikdy priamočiare. 

Každý moment bezmocnosti, ktorú zažívate, by mal byť diagnostikovaný do hĺbky. Každý moment bezmocnosti, ktorou prechádzate, by mal byť diagnostikovaný do hĺbky. Každý moment bezmocnosti neznamená premárnenie tohto momentu, ale potenciálne premárnenie vášho života! Každý moment bezmocnosti neznamená premárnenie tohto momentu, ale potenciálne premárnenie vášho života! 

Niekedy musíte kvôli kašľu, ktorý máte, očistiť váš žalúdok! Pripútanie je priamočiare. Ak máte problém s očami, jednoducho použijete liek na oči. Ak máte problém s ušami, jednoducho použiteje liek na uši. Je to niečo takto priamočiare. Ale sebaklam je taký komplikovaný, že niekedy kvôli kašľu, ktorý máte, musíte očistiť váš žalúdok. Kvôli vysokému krvnému tlaku musíte zredukovať tuky. Riešenie je niekde inde, sebaklam je niekde inde! Sebaklam je niekde inde, riešenie je niekde inde!

Dávanie „značiek“ vášmu životu nezávisí do kariem, ktoré máte. Prosím počúvajte! Dávanie značky vášmu životu nemôže závisieť od kariem, ktoré máte. Môže byť závislé iba od riešení, ktoré máte! Ale vy neustále dávate značku vášmu životu na základe titulov, ktoré máte, na základe ocenení a odmien, ktoré máte! Definujete váš život na základe ocenení a odmien a titulov, ktoré máte!

Niekedy sa hanbím za svoje meno. Je to také dlhé meno, že meno ´Nithyananda´ sa niekde stratilo! Paramahamsa parivrajakaachaarya satchitananda pranava swaroopa…..! Myslím, že ho nedokážem zopakovať! V skutočnosti ho neviem naspamäť! Pochopte! Našťastie som si nevybudoval moju mamakaru a ahankaru na tomto titule.

Lekár, alebo inžinier, alebo právnik by malo byť vaše zamestnanie, nie vy! Sebaklamy a karmy, ktoré máte, nemôžu byť vašou značkou. Značka vášho života nemôže byť založená na sebaklame, ktorý je vo vás, ale na základe slobody, ktorú máte! 

Čoskoro sa Mahamandaleshwar zmení na niečo iné. Ale pretože mám v mojom vnútornom priestore slobodu, tak tituly, ocenenia, odmeny nie sú značkou pre môj život a nezaujímam sa ani o túto značku, ani sa necítim povznesený, hrdý na túto značku. Ako budem nadšený z toho, keď mi dáte takýto trishul (trojzubec) alebo malú deity (sošku boha), do rovnakej miery budem nadšený aj z titulu Acharya Mahamandaleshwar or Madurai Adheenam! Ak mi dáte pri sarva daršane iba deity alebo pero alebo hračku na hranie, ako veľmi budem z toho nadšený, poviem vám s integritou, autentickosťou, zodpovednosťou a obohacovaním, že iba do tej istej miery budem nadšený z hocijakého veľkého titulu, ocenenia, odmeny. Život, život nemôže byť ´značkovaný´ značkami uviaznutých konceptov, predstáv. Všetky vaše tituly nie sú nič iné ako uviaznuté identity. 

Niekedy sa ľudské vedomie pokúša prežiť tak, že sa drží identít, uviaznutých identít. Je to podobné ako keď sa strom pokúša prežiť tak, že sa drží parazita bez toho, aby vedel, že strom dáva život parazitovi! Dávate život vašim uviaznutým identitám! Je to také smutné, že sa strom pokúša držať parazita! Vy, ktorí ozdobujete tróny, začínate mať pocit, že tróny ozdobujú vás! Vy, ktorí ozdobujete identity, tituly, ocenenia, odmeny máte pocit, že ocenenia, odmeny, tituly ozdobujú vás! Nie! Nie! 

Poviem vám, že nič, čo sa deje vo vašom živote nie je také veľké, či je to dobré alebo zlé, pretože váš život nie je taký veľký! Pamätajte na to, že ani všetky vaše tituly, ocenenia, odmeny vás neozdobujú, ani hanlivé, ohováračské vyhlásenia iných vás nepotupia. Keď sa vás niekto pokúša očierňovať, očierňuje sám seba, nie vás! Poviem vám, že podľa zákona integrity, skôr ako vám povie urážlivé slová, už ich povedal vo vnútri sám sebe! Iba potom ich môže povedať vám! Takže každý kto očierňuje, trpí týmito slovami viac ako človek, ktorý je očierňovaný.

Kyselina najprv zničí nádobu, v ktorej je. Iba potom zničí človeka, na ktorého je vyliata. Kyselina najprv zničí nádobu, v ktorej je. Aspoň pre kyselinu môžete mať nádobu, ktorá ňou nemôže byť zničená. Ale pre urážlivé slová nemáte nádobu, ktoré ju nedokážu zničiť! Tieto urážlivé slová najprv zničia vaše srdce. Iba potom zničia človeka, na ktorého ich hodíte. 

Počúvajte! Počúvajte! Počúvajte! Keď pijete jed a očakávate, že zomrie váš nepriateľ, je to hlúposť! Hovoríte: ´Áno, áno. Pil som ho, ale posledný hlt jedu som vypľul na neho!´ Ale to ho nezabije! To je presne to, čo sa pokúšate robiť! Používate všetky urážlivé slová vo vašom vnútri a potom ich hádžete aj na iných! Bezpochyby, iní tieto slová neprijmú alebo ich nerozčúlia! Budete trpieť viac ako iní. Budete mŕtvi oveľa skôr, ako uvidíte mŕtvych ich.

Nájdite zdroj, ktorý sa cíti povznášaný identitami! Nájdite zdroj, ktorý sa cíti povznášaný identitami! Poviem vám, že strach z odmietnutia vás vedie smerom k menu a sláve. Každý kto zažil v mladosti to, že vaša láska bola odmietnutá... Keď to hovorím, nemyslím iba lásku medzi mužom a ženou. Aj keď bola vašimi spolužiakmi odmietnutá vaša žiadosť o priateľstvo. Keď ste sa chceli s niekým hrať a povedal nie. Keď ste sa chceli s niekým učiť a povedal nie. Aj takéto odmietnutie vytvára vo vás vzorec obracania sa k menu a sláve. Pretože vo vašom mene a sláve ste zahŕňaní pozornosťou. Keď ste boli odmietnutí, tak strach z odmietnutia vás donútil obracať sa, utiekať sa k menu a sláve. Takisto, keď bola odmietnutá vaša láska, tak iba preto, aby ste si dokázali, že máte cenu, vybudovali ste si vzorec žiadostivosti. 

Prosím počúvajte! Máte dobré správy! Včera som vám povedal, že žiadostivosť nemôže byť koreňový vzorec, pretože začína až potom, keď fyzicky dozriete. Ale všetky koreňové vzorce museli začať pred dosiahnutím veku štyroch alebo piatich rokov. Žiadostivosť nikdy nemôže byť koreňový vzorec. Môže byť iba vybudovaná na niektorých koreňových vzorcoch, na niektorých komplikovaných koreňových vzorcoch. Keď strach z odmietnutia a pocit bezcennosti vytvoria uzol, vytvorí sa na ňom vzorec žiadostivosti.

Zmätok v identite niekedy spôsobuje bisexualitu. Ak zanalyzujete a ukončíte váš koreňový vzorec, homosexuálovia a bisexuálovia môžu byť vyliečení. Počúvajte! Nechystám sa vyhlásiť, že homosexualita a bisexualita sú choroba, ale vyhlasujem, že môžu byť vyliečené! Nerobím prvé vyhlásenie, že je to choroba, ale robím druhé vyhlásenie, že môžu byť vyliečené! Pretože na zmätku v identite, ktorý si budujete, sa na niektorom koreňovom vzorci zvráteným spôsobom vytvorí žiadostivosť.

Je také smutné, naozaj smutné, že ľudské bytosti sa neustále trápia s takými jednoduchými problémami. Sú to naozaj jednoduché problémy, keď sa na nich budete pozerať z uhla riešení. Keď sa na nich budete pozerať z uhla problémov, budú príliš zložité. Keď sa budete na nich pozerať z uhla riešení, budú príliš jednoduché. Pretože je riešenie jednoduché, hovorím, že problém je jednoduchý. Pretože je problém veľký, myslíte si, že riešenie je veľké, zložité. 

Keď sa hlúpa myseľ pozerá z uhla problému, tak ľudia hovoria: ´Ó, tento problém je veľký, takže aj riešenie musí byť veľké! Musím si obstarať 270 bylín, 40 prírodných liekov, všetky ich úplne rozomlieť a brať dva a pol kilogramu každý deň ráno, večer, v noci. Iba potom bude homosexualita vyliečená!´ A nakoniec: ´Všetko by ste mali zbierať vy osobne a pripraviť si liek sami!´ Toto je spôsob, akým vnímate vaše problémy! Toto je spôsob, akým vnímate riešenia! Pretože je problém veľký, tak vnímate to, že riešenie je veľké, zložité. Hovorím vám, že kvôli tomu, že vnímam, že riešenie je jednoduché, vnímam to, že problém je malý! Predovšetkým, vy nie ste veľkí. Takže vaše problémy nemôžu byť veľké! Ste príliš malí. Vaše problémy môžu byť takisto iba príliš malé.

Ľudský život je tak krásne vymyslený, že aj vtedy, keď nenájdete riešenie, keď budete ticho, tak problémy zastarajú! Aj keď budete ticho, zbavíte sa problémov, problémy zastarajú! Ale budete nad nimi neustále premýšľať a komplikovať, komplikovať. Budete neustále držať problém nažive. Budete ho neustále udržiavať v bdelosti! 

Podstata dnešného satsangu je: 

Komplikované pripútanie je karma. Priamočiara karma je pripútanie. Pripútanie môže mať priame riešenie. Karmy potrebujú nepriame riešenie. Karmy potrebujú komplikované ukončenia. Pripútania potrebujú priame ukončenia. Hovorím vám, začnite robiť ukončenia! Budete oslobodení od pripútaní a kariem! Takže: ´Začnite proces ukončovania!´ je podstata dnešného satsangu.“

No comments:

Post a Comment