Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Monday, June 3, 2013

3. jún 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 3. jún 2013

Kolektívna zodpovednosť.... Keď budete cítiť, že ste zodpovední za celú skupinu, stanete sa súčasťou kolektívnej zodpovednosti. Počúvajte! Vždy keď si myslíte, že každý jeden je zodpovedný za svoj život, že vy ste zodpovedný za svoj život, tak nikdy nezažijete kolektívnu zodpovednosť v živote iných, nebudete mať osoh z kolektívnej zodpovednosti, ani nepochopíte, čo je kolektívna zodpovednosť.

Keď si myslíte, že každý je zodpovedný, poviem vám, že nikto nebude zodpovedný! Keď si myslíte, že vy ste zodpovední za nezodpovednosť každého, každý bude na to odpovedať s toľkou zodpovednosťou!

Rozhodnutie, že vy ste zodpovední, urobí všetko možným! Poviem vám, pôjdem o krok ďalej a poviem vám, že nepotrebujete dokonca nič robiť a iba na základe toho, že si uvedomíte, že vy ste zodpovední, sa veci stanú! Pochopenie, že vy ste zodpovední, posúva život dopredu!

Aj samotné uvedomenie si zodpovednosti, rozhodnutie, že budem konať z priestoru: ´Ja som zodpovedný!´, je veľkým prebudením, naplnením, ukončením.

Prečo sa necítite zodpovední? Sú to neukončenia, ktoré vás neustále nútia cítiť sa nezodpovednými. Najprv sa rozhodnite posunúť smerom k ukončeniu. Rozhodnite sa posunúť smerom k ukončeniu! Je to vaša neúplnosť, neukončenie, ktoré je zodpovedné za to, že sa necítite zodpovednými. Keď začnete byť zodpovednými, vaše neukončenia sa vyliečia, stanete sa úplnými. Keď začnete ukončovať všetky vaše neukončenia,stanete sa zodpovednými.

Počúvajte! Keď urobíte ukončenie so sebou, keď urobíte ukončenie s inými, keď urobíte ukončenie s celou rodinou, tak zrazu budete cítiť, že iba keď zoberiete zodpovednosť za iných, môžete zobrať zopdovednosť aj za seba! Keď nedokážete zobrať za iných, tak nedokážete zobrať zodpovednosť ani za seba! Poviem vám, že iní sú vám oveľa bližší ako veľa roztrieštených častí vás samých! 

Pochopte, že všetko čo vidíte navonok znamená, že vo vašom vnútri je nejaká časť, za ktorú musíte zobrať zodpovednosť.

Poviem vám, že ukončenie so všetkým spôsobí, že sa budete cítiť zodpovední za to, čo je navonok aj vo vašom vnútri. Keď budete cítiť zodpovednosť za iných, tam začína kolektívna zodpovednosť! Počúvajte! Iba keď sa budete cítiť zodpovední za každého, tam začína priestor kolektívnej zodpovednosti okolo vás!


O kolektívnej zodpovednosti žitia štyroch princípov

„Kolektívna zodpovednosť.... Keď budete cítiť, že ste zodpovední za celú skupinu, stanete sa súčasťou kolektívnej zodpovednosti. Počúvajte! Vždy keď si myslíte, že každý jeden je zodpovedný za svoj život, že vy ste zodpovedný za svoj život, tak nikdy nezažijete kolektívnu zodpovednosť v živote iných, nebudete mať osoh z kolektívnej zodpovednosti, ani nepochopíte, čo je kolektívna zodpovednosť. Pochopte to!

Budem ďalej rozprávať o tomto koncepte kolektívnej zodpovednosti z rôznych dimenzií. Pochopte. V tímovej práci slová ´kolektívna zodpovednosť´ znamenajú, že musí byť zodpovedný každý. Vo vesmíre slová ´kolektívna zodpovednosť´ znamenajú, že celok je zodpovedný. Pochopte tieto slová správne. Počúvajte! Vstúpte do priestoru počúvania! Keď si myslíte, že každý je zodpovedný, poviem vám, že nikto nebude zodpovedný! Keď si myslíte, že vy ste zodpovední za nezodpovednosť každého, každý bude na to odpovedať s toľkou zodpovednosťou!

Zodpovednosť je spontánna možnosť. Počúvajte! Či je to vaše zdravie, alebo bohatstvo, alebo vzťahy, alebo život, všade sa cítite bezmocní a chcete sa stať silnými. Môže to byť čokoľvek, akákoľvek situácia. Dnes ráno sa stala veľmi zvláštna situácia. Jeden človek z rodiny, ktorá robila Pada puju, prišiel a požiadal ma: ´Chcem rýchlo, v pokoji opustiť moje telo.´ Zvyčajne ľudia prídu a žiadajú o dlhý život. Ona požiadala: ´Chcem rýchlo, v pokoji opustiť moje telo.´ Takže vaša situácia môže byť akákoľvek. Čokoľvek môže byť vašou potrebou. Poviem vám, že čokoľvek môže byť vaša potreba alebo situácia.

Rozhodnutie, že zoberiete zodpovednosť, rozhodnutie, že ste zodpovední, urobí všetko možným! Poviem vám, pôjdem o krok ďalej a poviem vám, že nepotrebujete dokonca nič robiť. Iba na základe toho, že si uvedomíte, že vy ste zodpovední, sa veci stanú! Iba ak si uvedomíte, že ste zodpovední, tak pochopenie zodpovednosti posúva život dopredu. 

Väčšinu času si iba uvedomujem moju zodpovednosť. Nič iné nemusím robiť. Veci sa jednoducho dejú. Dnes vám poviem jedno z dôležitých tajomstiev. Aj keď niekto príde ku mne pre liečenie, alebo očakáva nejakú zázračnú podporu, pomoc, či ide o zdravie alebo rodinný obchod, alebo prácu, profesiu, o nejakú oblasť života, keď odo mňa ľudia očakávajú božský zásah a spôsobenie zázrakov, poviem vám, že urobím iba jednu vec. Nerobím žiadnu japa, alebo mantru, alebo meditáciu, alebo vytváranie priestoru. Nerobím nič! Iba cítim, že ja som za neho zodpovedný. To je všetko! Okamžite vidím, že uvedomenie si zodpovednosti otvorí dvere a vesmírna energia jednoducho do neho vstúpi, podporí ho, spôsobí zázraky, spôsobí, že sa udeje božský zásah.

Keď budete cítiť, že ste zodpovední, udeje sa božský zásah, udejú sa zázraky. Keď sa rozhodnete, že budete zodpovední, tak samotné uvedomenie si: ´Som zodpovedný!´ spôsobí, že spoločnosť, celá spoločnosť bude stáť za vami, bude žiť podľa vás. Poviem vám, že nielen ľudská spoločnosť, ale všetky výnimočné sily vesmíru vás budú podporovať. 

Ľudia sa pýtajú: ´Ako máme vidieť, že cítime zodpovednosť autenticky? Ako rozlíšime, či necítime iba neautentickosť a lenivosť a nič nerobíme?´ Počúvajte! Nemajte toľko pochybností sami o sebe! Aj keď začnete neauteticky, s lenivosťou, iba s pocitom zodpovednosti, ale nič nebudete robiť, tak tento pocit nevstúpi do vášho mozgu ako mŕtva myšlienka! Akýkoľvek pocit, akákoľvek myšlienka nebude mŕtva! akýkoľvek pocit, akákoľvek myšlienka nebude mŕtva! 

Prosím počúvajte! Aj keď to budete iba predstierať, keď si každý deň iba poviete: ´Budem integrovaný, budem integrovaný, budem integrovaný!´, ak vyhlásite vašu úplnosť pre túto chvíľu: ´Vyhlasujem, že dnes budem v integrite!´, tak aj vtedy, keď to budete iba predstierať, neuvedomujete si silu týchto slov! Uvidíte, že o mesiac alebo o dva, vás celé vaše bytie aj vesmír budú podporovať! Celé vaše bytie vás podporí! Celý vesmír vás podporí! 

Takže aj kvôli tomu, aby ste iba predstierali, aj kvôli tomuto zámeru, ak začnete žiť, ak začnete myslieť, ak začnete cítiť, ak si začnete uvedomovať zodpovednosť... Poviem vám, musíte vedieť jednu vec. Nie je to tak, že celá vaša osobnosť je rozbitá na kúsky. Je tam kúsok, ktorý je pod vašou kontrolou. Ak máte sto častí, možno šesťdesiat častí je rozbitých na päť častí, desať častí, dvadsať častí. Ale aspoň dvadsať až tridsať častí je vo vašich rukách. Keď si uvedomíte zodpovednosť, tak tých dvadsať častí začne byť zodpovednými. Veľa vašich častí môže byť rozpadnutých rôznymi spôsobmi, ale aj keď si tá integrovaná časť uvedomí zodpovednosť, tak uvidíte, že táto časť začne riadiť celé vaše bytie. Takže aj samotné uvedomenie si zodpovednosti, rozhodnutie, že budem konať z priestoru: ´Ja som zodpovedný!´, je veľkým prebudením, naplnením, ukončením.

Prečo sa necítite zodpovední? Sú to neukončenia, ktoré vás neustále nútia cítiť sa nezodpovednými. Najprv sa rozhodnite posunúť smerom k ukončeniu. Rozhodnite sa posunúť smerom k ukončeniu! Je to vaša neúplnosť, neukončenie, ktoré je zodpovedné za to, že sa necítite zodpovednými. Keď začnete byť zodpovednými, vaše neukončenia sa vyliečia, stanete sa úplnými. Keď začnete robiť ukončenia so všetkými vašimi neukončeniami, tak sa stanete zodpovednými. Je to taký začarovaný kruh...

Máte toľko neukončení sami so sebou a s inými! Nie ste nič iné ako zväzok neukončení. Ak máte toľko neukončení s inými, tak nikdy nebudete cítiť, že ste za nich zodpovední! Pretože váš pocit zodpovednosti za nich príde iba vtedy, keď k nim budete cítiť hlbokú lásku, keď urobíte s nimi ukončenie. Poviem vám, že celé moje vyučovanie, výchova sa deje preto, lebo cítim ukončenie s inými. Cítim sa za nich zodpovedný. 

Ľudské bytosti, keď máte neukončenia s vašimi podriadenými, zamestnancami, šéfom, tak nikdy nebudete schopní zobrať kolektívnu zodpovednosť. Pokým sa nebudete cítiť úplní, nikdy nebudete cítiť zodpovednosť ani sami za seba, ani za iných. 

Prvá vec, ktorú by mal každý jednotlivec urobiť, je nájdenie vášho koreňového vzorca a ukončenie so sebou samým. A ukončenie so všetkými ľuďmi, ktorí sú súčasťou vášho života. Urobte ukončenie! Počúvajte! Keď urobíte ukončenie sami so sebou, keď urobíte ukončenie s inými, keď urobíte ukončenie s celou rodinou, tak zrazu budete cítiť, že iba keď zoberiete zodpovednosť za iných, môžete zobrať zodpovednosť aj sami za seba! Keď nedokážete zobrať zodpovednosť za iných, tak nedokážete zobrať zodpovednosť ani sami za seba! 

Poviem vám, že iní sú vám oveľa bližší ako mnoho roztrieštených častí vás samých!Napríklad, ak chcete, aby sa niečo udialo... Keď zoberiete zodpovednosť za iných, tak bude pre vás ľahšie presvedčiť ich a dosiahnuť, aby to urobili. Potom presvedčiť všetky časti vás a dosiahnuť, aby sa to urobilo, bude ľahšie. Takže väčšinu času sa pokúšate zobrať zodpovednosť iba sami za seba bez toho, aby ste zobrali zodpovednosť za iných. To vedie iba k hlbšej a hlbšej nespokojnosti, hlbšiemu a hlbšiemu utrpeniu, hlbšej a hlbšej prázdnote a neukončeniu. 

Prečo si myslíte, že ľudia sa tak zaujímajú, prečo tak cítia, že učenie iných, kázanie iným je jednoduchšie ako kázať sami sebe? Pretože zobrať zodpovednosť za iných je jednoduchšie ako zobrať zodpovednosť sami za seba! Iní sú vám oveľa bližší ako vy sami! Tak ste sa vzdialili sami od seba! Poviem vám! Začnite najprv robiť veci, ktoré sú jednoduchšie. Pokiaľ ide o tieto štyri princípy, tak najprv začnite o nich kázať a potom ich budete praktizovať ľahšie. Začnite najprv rozprávať s ľuďmi. Hovorte, hovorte, hovorte! Patanjali hovorí: ´Prathamam dwaaram vaang Yogasya nirodhaha´ - ´Prvým krokom v joge je obmedzenie rozprávania.“ Hovorím vám na moju vlastnú zodpovednosť, že pri praktizovaní týchto štyroch princípov je prvým krokom hovoriť, hovoriť, hovoriť! Nekonečne hovoriť o týchto štyroch princípoch s inými! 

Áno, obmedzenie rozprávania príde vtedy, keď nastane obmedzenie myšlienok. Ale obmedzenie myšlienok príde iba potom, keď bude praktizovaná integrita. Integrita bude praktizovaná iba potom, ako začnete hovoriť, hovoriť, hovoriť! Neustále hovorte s inými o týchto štyroch princípoch. Stanú sa realitou vo vás!

Poviem vám! Začnite preberať zodpovednosť. Neustále hovorte s každým o týchto štyroch princípoch. Uvidíte, že budete schopní jednoducho povzniesť ľudí! A budete schopní povzniesť sami seba! Iba keď budete učiť iných, tak veľa zákutí, hlbokých zákutí vo vašom vnútri, vás začne počúvať. Keď zoberiete zodpovednosť za iných, iba vtedy začnete brať zodpovednosť za nepoznané časti vo vás. 

Váš neoblomný syn nie je nič iné ako neoblomná časť vášho ega. Váš arogantný brat nie je nikto iný ako vaše arogantné chápanie, ktoré máte vo vás. Váš otec, ktorý vás ovláda, nie je nič iné ako neukončenia, ktoré vás ovládajú. Vaša mama, ktorá vás ovláda, nie je nič iné ako závislosti, ktoré vás ovládajú vo vašom vnútri. Takže všetci okolo vás nie sú ničím iným ako časťami vo vás, vo vašom vnútri. Keď dokážete zobrať zodpovednosť za iných, iba potom dokážete úplne zobrať zodpovednosť sami za seba! Keď nedokážete zobrať zodpovednosť za nich, poviem vám, nedokážete presvedčiť túto časť vo vás. 

Berte zodpovednosť! Každý človek, ktorého vidíte vonku, akokoľvek komplikovaný môže byť, nie je ničím iným ako odrazom nejakej časti vo vás. Osvietená bytosť, ktorú uvidíte vonku, je super-vedomý priestor, ktorý máte vo vnútri. Keď vo vás nemáte tento rozmer, túto dimenziu, tak aj keď uvidíte osvietenú bytosť, nespoznáte ju! Budete vidieť iba zlato, ktoré má na sebe, ale neuvidíte zlato a bytosť, ktoré má vo vnútri!

Ľudia vonku, ktorí vás nepočúvajú, vaši podriadení, vaši pracovníci, ľudia, ktorí s vami pracujú, nie sú ničím iným ako odrazom vašej hlbokej lenivosti a nudy, ktoré máte vo vnútri. Ak nedokážete zobrať zodpovednosť za tých, ktorí vás nepočúvajú, tak nezoberiete zodpovednosť za nudu, ktorú cítite vo vašom vnútri. Poviem vám, že ľudia, ktorí zoberú zodpovednosť za tých, ktorí ich nepočúvajú, nikdy neupadnú do nudy, ktorú cítia vo vnútri.

Stále to vidím v mojom ašráme, že Swamis, ktorí neberú zodpovednosť za svojich podriadených, ktorí ich nepočúvajú, majú toľko nudy, toľko únavy a lenivosti v ich živote. Pretože tí, ktorí nepočúvajú, nie sú ničím iným ako odrazom vašej vlastnej nudy, únavy. Každý konflikt, ktorému čelíte navonok, je odrazom konfliktu, ktorý máte vo vnútri. Všetka bezmocnosť, ktorej čelíte navonok, nie je nič iné ako rozpor, konflikt, ktorý sídli vo vašom vnútri. Pochopte, že čokoľvek vidíte navonok znamená, že vo vašom vnútri je nejaká časť, za ktorú musíte zobrať zodpovednosť.

Vidím to veľmi jasne. Pokúšam sa to vyjadriť slovami... Vaše večné rozporuplné konflikty s vašou manželkou nie sú ničím iným ako odrazom večného konfliktu medzi vašou hlavou a srdcom. Vaša svokra, ktorá vás ovláda, nie je ničím iným ako odrazom vašich vzorcov závislostí, ktoré máte vo vašom vnútri a ktoré vás ovládajú. Ak nedokážete zobrať zodpovednosť za svokru, ktorá vás ovláda, tak nedokážete zobrať zodpovednosť za vaše vzorce závislostí, ktoré vás ovládajú a vyriešiť ich. Cítiť bezmocnosť pred vašou svokrou a cítiť bezmocnosť pred vašimi vzorcami závislostí, ktoré vás ovládajú, sú jedno a to isté! Sú jedno a to isté! Keď sa na to pozriete, tak to pochopíte.

Neustále robte ukončenia so všetkými vzorcami, ktoré máte. Či je to vzorec závislosti vo vašom vnútri, alebo protirečivé, konfliktné vzorce vo vašom vnútri, alebo konflikty bezmocnosti, ktoré cítite navonok, či je to vo vnútri alebo navonok, neustále ich riešte, riešte, riešte, ukončujte, ukončujte, ukončujte! Urobte ukončenie so všetkým! 

Poviem vám, že ukončenie so všetkým spôsobí, že sa budete cítiť zodpovední za to, čo je navonok aj vo vašom vnútri. Keď budete cítiť zodpovednosť za iných, to je priestor, kde začína kolektívna zodpovednosť! Počúvajte! Iba keď sa budete cítiť zodpovední za každého, to je priestor, kde začína okolo vás priestor kolektívnej zodpovednosti!

Keď budete pripravení zobrať zodpovednosť aj za tečúcu rieku, tak budete schopní zobrať zodpovednosť aj za krv, ktorá prúdi vo vás. Keď budete schopní zobrať zodpovednosť za prírodu okolo vás, tak nebude vo vás nič, čo nebudete schopní kontrolovať, ovládať. Budete schopní zobrať zodpovednosť za všetky výnimočné schopnosti vo vašom vnútri. 

Integrita, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie, všetky štyri spolu sa nazývajú ´samyama´. Samyama je nástrojom, zbraňou na to, aby ste získali výnimočné schopnosti. 

Počas tejto Guru Poornima otvoríme v Bidadi samyama nemocnicu. Budeme tu mať nemocnicu pre rôzne samyamy, kriye a ich praktizovanie. Počúvajte! Používaním sily samyamy môžete ľahko dosiahnuť ´ashta maha siddhis´. Môžete získať zdravie, bohatstvo vo vašom živote, radosť vo vašom živote, blaženosť vo vašom živote. Môžete urobiť čokoľvek. Môžete urobiť čokoľvek. Môžete dosiahnuť čokoľvek iba silou samyamy. Vytváram akadémiu a nemocnicu len kvôli tomu! Len kvôli tomu!“

No comments:

Post a Comment