Viac sa o týchto štyroch védických pravdách (4 tattvas), princípoch života dozviete z RANNÝCH SPRÁV* PARAMAHAMSA NITHYANANDU v priamom prenose denne od 2:30 hod. na Nithyananda TV *s prekladom z angličtiny do slovenčiny na Ustream *!


*Kliknite na oranžové nápisy a otvoria sa vám v novom okne

Friday, June 14, 2013

14. jún 2013

Z rannej správy Paramahamsa Nithyanandu, 14. jún 2013

Ľudské bytosti majú pocit, že žiť s čistým vedomím je prílíš veľa, že je to príliš veľa šťastia. Prosím pochopte. Čisté vedomie je ako obrovský oceán. Predstavuje príliš veľa radosti. Poviem vám, mnohí z vás nepoznajú tento priestor potom, ako dosiahli tri alebo štyri roky. To znamená potom, ako vo vás začal koreňový vzorec. Potom ako vo vás začal prvý koreňový vzorec už nepoznáte priestor tejto radosti, tejto extrémnej radosti žitia v čistom vedomí.

Zdá sa, že čistý priestor je trochu silný, že je to príliš veľa radosti. Ľudské bytosti majú pocit, že si ho nemôžu dovoliť. Je to ako keď nechcete mať celý oceán, ale chcete mať iba pláž. Pretože iba na pláži môžete urobiť plot a uistiť sa, že iní na ňu nevstúpia. Oceán môžete mať, ale nemôžete ho vlastniť! Prosím pochopte, že mať a vlastniť sú dve rozdielne veci! Všetci z nás môžeme mať celý svet. To nie je vôbec problém. Ale nemôžeme ho vlastniť. Tu začína problém! Mať je iné, vlastniť je iné. Celá dedina má chrám, ale váš dom vlastníte. Nielenže ho máte, ale vlastníte ho. Uistíte sa, že iní nemôžu do neho vstúpiť. Nechceme mať oceán, ale chceme ho vlastniť! 

Keď chcete vlastniť, tak začína problém! Ak chcete mať, tak môžete mať celý svet. Pochopte, nanešťastie, iba keď vylúčite ostatných, tak sa cítite ako víťaz. To nie je správne! Je to základné nesprávne pochopenie!

Nikdy nebudete slobodní, keď sa o to budete snažiť. Budete slobodní iba na základe správneho pochopenia o slobode. Nikdy nie vaším úsilím byť slobodní! Iba poznanie o slobode vám prinesie slobodu!

Vašu identitu definujete iba na základe vašich vzorcov. Bez vzorcov je to tak, ako keby ste boli v oceáne. Keď máte sami seba a dovolíte iným, aby vás mali, tak ste celebrita! Ak máte sami seba a dovolíte iným, aby vás mali, ste celebrita. Ak vlastníte sami seba, tak ste žobrák!

Čokoľvek chcete vlastniť, to vyschne. Čokoľvek máte a umožníte, aby to mali aj iní, to bude prekvitať.

Vaša úloha, ktorú hráte vo vašom živote, môže byť akákoľvek – právnik, lekár, inžinier, žena v domácnosti, vodca. Nech je to čokoľvek, možno to vlastníte. Rozhodnite sa, že od dnešného dňa to budete mať, nie vlastniť! Aj váš dom - rozhodnite sa, že ho budete mať. Každý kto má, ale nevlastní, je sannyasis, Jivan Mukta! 

Majte poznanie, ktoré máte, ale nevlastnite ho. Majte životný štýl, ktorý máte, ale nevlastnite ho. Majte čokoľvek, čo máte, ale nevlastnite to. Umožnite svetu, aby to mal! 


Majte a dovoľte iným, aby mali

V dnešnej rannej správe Paramahamsa Nithyananda rozprával o vzorcoch, s ktorými fungujeme, o význame slov ´koreňový vzorec´, o tom prečo je potrebné ukončenie, čo je ukončenie a ako ho urobiť: 

„Prosím počúvajte! Prosím, vstúpte do priestoru počúvania. Vzorce... Ľudské bytosti majú pocit, že život s čistým vedomím je prílíš veľa, že je to príliš veľa šťastia! Prosím pochopte, presne čítam záznamy z Akáše, najvyššie pravdy o tom, prečo sa vytvárajú koreňové vzorce. Čisté vedomie je ako obrovský oceán. Predstavuje príliš veľa radosti. Poviem vám, že mnohí z vás nepoznajú tento priestor potom, ako dosiahli tri alebo štyri roky. To znamená potom, ako vo vás začal koreňový vzorec. Potom ako vo vás začal prvý koreňový vzorec už nepoznáte priestor tejto radosti, tejto extrémnej radosti a života v čistom vedomí.

Vážne! Aj teraz som videl ľudí, ktorí keď nemajú nič, kvôli čomu by sa trápili, tak si vyberú niečo, čo sa stalo v minulosti – nejaké odmietnutie, nejakú depresiu, nejaké násilie. Vyberú si nejaký starý boj: ´Vážne! Pred dvoma rokmi prišla táto pani, pozrela na mňa a hovorila so mnou takto. Vtedy som sa s ňou nehádala, pretože som nemala silu. V tom čase som nebola dosť silná. Teraz som silná. Tak poďme! Začnime znova. Zavolám jej. Ak zodvihne, zodvihnem aj ja. Ak nie, zodvihnem ďalší telefonát a opýtam sa jej, prečo si nezodvihla?´ 

Vážne, naozaj! Aj keď momentálne nič nemáte, tak sa pokúšate vytiahnuť niečo z minulosti alebo sa posadíte a máte obavy z toho, aké starosti môžu prísť zajtra, pozajtra, aké neukončenia sa môžu stať zajtra, pozajtra, aká bezmocnosť sa môže udiať zajtra, pozajtra, v budúcnosti! 

Prosím počúvajte! Zdá sa, že čistý priestor je trochu silný, že je to príliš veľa radosti. Ľudské bytosti majú pocit, že si ho nemôžu dovoliť. Je to ako keď nechcete mať celý oceán, ale chcete mať iba pláž, pretože iba na pláži môžete urobiť plot a uistiť sa, že iní na ňu nemôžu vstúpiť! Oceán môžete mať, ale nemôžete ho vlastniť.

Prosím pochopte! ´Mať´ je iné, ´vlastniť´ je niečo iné! Všetci z nás môžeme mať celý svet. To nie je vôbec problém. Ale nemôžeme ho vlastniť. Tu začína problém! Mať je iné, vlastniť je iné. Celá dedina má dedinský chrám, ale váš dom vlastníte. Nielenže ho máte, ale vlastníte ho. Uistíte sa, že iní do neho nevstúpia. Nechceme mať oceán, ale chceme ho vlastniť! Keď ho chcete vlastniť, tak viete, že ho vlastniť nemôžete. Nielenže nemôžete odmietnuť, aby do neho vstúpili iné ľudské bytosti, nemôžete odmietnuť ani vstup zvieratám. Hlboko v oceáne žije toľko zvierat. Keď chcete vlastniť, tam začína problém. Keď chcete vlastniť, tak začína problém. Ak chcete mať, tak môžete mať celý svet. Pochopte, že nanešťastie iba vtedy, keď vylúčite ostatných, máte pocit, že ste víťaz, čo nie je správne! Nie je to správne! Je to základné nesprávne pochopenie! Prosím pochopte to! Prosím pochopte to!

Chcem, aby ste vedeli veľmi dôležitý fakt. Vôbec nikdy nebudete slobodní, keď sa o to budete snažiť. Sloboda sa vo vás udeje iba na základe správneho pochopenia o slobode. Nikdy nie vaším úsilím byť slobodní! Počúvajte! Vaše úsilie dosiahnuť slobodu vám nikdy neprinesie slobodu. Je to iba poznanie o slobode, ktoré vám prinesie slobodu! Pochopte to!

Takže, základná chyba, že vylúčenie, odstránenie iných je jediný spôsob ako môžete vlastniť alebo mať, je nesprávna. Na to, aby ste mali, nemusíte vylúčiť iných. Ale kvôli tomuto vzorcu, iba preto, že chcete vylúčiť iných, ste pripravení usadiť sa s niekoľkými akrami pláže. Ste pripravení vzdať sa celého oceánu! Presne na základe toho istého vzorca, iba na základe vašich vzorcov definujete vašu identitu. Bez vzorcov je to tak, ako keby ste boli v oceáne.

Poviem vám, že keď máte sami seba a dovolíte iným, aby vás mali, tak ste idol! Ak máte sami seba a dovolíte iným, aby vás mali, ste idol. Ak vlastníte sami seba, tak ste žobrák! Ste žobrák uviaznutý v špinavej štvrti! Pochopte! Ja mám sám seba a dovoľujem celému svetu, aby ma mal. Každý okolo mňa má pocit: ´Mám mimoriadne miesto pri Swamijim a Swamiji je pre mňa takisto mimoriadny.´ Aj o slovách, ktoré dostanú, niekto slová ako silné chilli, niekto dostane peper a niekto masala chilli, niekto zelené chilli, niekto červené chilli, povedia: ´Pozri, dostal som iba peper. Mám výnimočné miesto!´ ´Dostal som iba červené chilli. Mám mimoriadne miesto!´ Nech je to čokoľvek, dovoľujem každému, aby ma mal. 

Pochopte, že ak máte sami seba a dovolíte každému, aby vás mal, tak budete idol! V každej oblasti! Ak máte vaše telo a dovolíte každému, aby tiež vlastnil vaše telo, stanete sa idolom v oblasti, ktorá sa týka krásy alebo tela. Môže to byť Miss Universe, Mr Universe alebo herec alebo herečka, čokoľvek. Budete idolom v oblasti, ktorá sa týka krásy alebo tela. Ak máte vašu myseľ a dovolíte iným, aby ju tiež mali, stanete sa úžasným učiteľom. Stanete sa idolom v oblasti poznania. Ak máte vaše vlastné vedomie a dovolíte celému svetu, aby mal vaše vedomie, stanete sa inkarnáciou.

Pochopte, ak máte vaše telo a dovolíte celému svetu, aby ho vlastnil, stanete sa Miss Universe alebo Mr Universe, niečím podobným. Ak máte vašu myseľ a dovolíte iným, aby ju mali, stanete sa idolom v oblasti poznania. Ak máte vaše vedomie a dovolíte iným, aby ho mali, stanete sa inkarnáciou, idolom v oblasti vedomia.

Počúvajte! V akejkoľvek oblasti majte a dovoľte, aby to mali iní. Nezaseknite sa v sebectve. Nezachyťte sa v nesprávnej myšlienke, že vylúčenie iných je jediná cesta, ako môžete ostať chránení, v bezpečí. Nie! Ak každého vylúčite, budete osamotení. Budete trpieť osamelosťou. Život bude nudný. Videl som ľudí, ktorí majú obrovské domy, ktorí vylúčili iných a ostali úplne sami. Domy chudobných ľudí sú radostnejšie a bohatšie, prekvitajú množstvom ľudí, ktorí v nich žijú a oslavujú život viac ako domy takzvaných bohatých ľudí. O tom, či ste bohatí alebo chudobní rozhoduje v podstate to, či ´máte´ alebo ´vlastníte´. Človek, ktorý vlastní všetko, bude vždy chudobný. Človek, ktorý má a dovolí iným, aby mali, bude vždy bohatý. Mám tento ašrám a dovoľujem, aby ho mal celý svet. Preto je toto miesto večnou oslavou, Nithyothsava! 

Poviem vám, že ak chcete, aby nejaké miesto bolo vždy v radosti, aby bolo oslavou, tu je tajomstvo: Majte a dovoľte iným, aby mali! Majte a dovoľte iným, aby mali! 

Počúvajte! Jedna z prvotných chýb, ktorú robíte aj vo vašom vedomí je, že si myslíte, že iba keď vylúčite iných, môžete vlastniť vaše vedomie. Iba preto, aby ste vylúčili iných chcete vytvoriť hranice vo vašom vedomí. Nanešťastie nechápete, že tieto hranice môžu byť urobené na pláži, ale nie v oceáne. Tak sa usadíte na pláži, čo je doslova vysušená časť vás. Keď sa usadíte, tak plot, ktorý vytvoríte je to, čomu hovorím ´vzorce´. Plot, ktorý vytvoríte je to, čomu hovorím ´vzorec´. 

Počúvajte! Teraz definujem vzorec: Proces, prostredníctvom ktorého sa ručička vášho vedomia pohybuje znova a znova a pocit, že ste zaseknutí bez pokroku alebo úplnosti, je ´vzorec´. Proces, prostredníctvom ktorého sa ručička vášho vedomia pohybuje znova a znova, zaseknutie bez pokroku alebo pocitu úplnosti, je ´vzorec´.

Prečo sa pitie alkoholu stáva vzorcom, ale pitie vody nie? Oboje pijete každý deň. Vody pijete viac! Prečo sa pitie alkoholu stáva vzorcom, ale pitie vody nikdy? Pretože pitie vody vám prináša úplnosť a nie ste zaseknutí. Potom ako sa napijete vody, nemáte smäd, máte viac energie, nie ste zachytený v smäde alebo v ničom inom. Pohybujete sa, kráčate so svojim životom. Ale nanešťastie, všetci alkoholici sú buď zachytení v povznesenej nálade, lenivej alebo depresívnej nálade. Je to nálada spojená s alkoholom, ktorá spôsobuje, že sa zaseknete, nie samotný alkohol. 

Prosím pochopte, že keď pijete alkohol, ak sa cítite povznesení alebo leniví, tak chcete túto náladu znova a znova. To je dôvod, prečo začnete piť alkohol. Niekedy si začnete vychutnávať aj sebaľútosť, nálady obete, depresiu! Aj pre tento dôvod začnete piť alkohol! Je to vzorec, je to nálada, pocit zaseknutia, neúplnosti, ktoré spôsobujú, že sa alhokol stane návykovým vzorcom. Ak po pití alkoholu nemáte povznesenú, lenivú náladu alebo depresiu, nebudete mať smerom k alkoholu návykový vzorec. 

Ako si myslíte, že som toľko ľudí oslobodil od alkoholu a fajčenia iba pomocou meditácie, pomocou Vnútorného prebudenia alebo meditačných programov? Pretože najprv atakujem tento vzorec nálady. Uistím sa, že necítia ani vzorec povznesenia, ani vzorec depresie. Keď prelomíte tento vzorec, nebudú inšpirovaní piť alkohol. Potom táto závislosť, tento návyk zmizne. Závislosť zmizne.

Prosím pochopte, dnes som uviedol toľko konceptov. Chcem, aby ste získali podstatu.

Po prvé. Máte strach mať vaše vlastné čisté vedomie, pretože ho nemôžete vlastniť.

Po druhé. Takisto ako v príklade, pretože nemôžete oplotiť a vlastniť oceán, rozhodli ste sa usadiť na pláži. Pretože pláž môžete oplotiť a vlastniť. Nedovolíte iným, aby ju mali. Takisto, vedomie nemôžete oplotiť a vlastniť ho. Ale myseľ a telo môžete oplotiť a vlastniť. Usadili ste sa v tele a mysli ako v tom, čo je vaše.

Počúvajte! Počúvajte! Chcem, aby ste všetci počúvali! Táto informácia je dôležitá pre vás všetkých! Keď budete praktizovať integritu, autentickosť, zodpovednosť a obohacovanie, veľakrát sa dostanete do priestoru požehnania. To znamená, že ak niekoho požehnáte, okamžite sa to stane realitou! Ale ak nebudete učiť iných ako dosiahnuť tento priestor, stratíte ho, pretože tento priestor je oceán. Iba keď ho budú mať iní, môžete ho mať aj vy! Ak sa budete pokúšať vlastniť ho vylúčením iných, zrazu uvidíte, že ste na pláži, že už nie ste vo vode, že už nie ste v oceáne!

Počúvajte! Zakaždým, keď zažijete zázračné schopnosti, oblasť mystéria, zjednotené pole vedomia, tak obohacujte iných, aby to zažili. Budete si to vychutnávať naďalej. Ak to neurobíte, ak neobohatíte iných tým, aby si vychutnali túto skúsenosť... Počúvajte, ak nebudete mať a pomôžete iným, aby mali, uvidíte, že stojíte na zemi! Možno si myslíte, prosím počúvajte, možno si myslíte, že znova vnášam marketing, reklamu v mene obohacovania. Nie! Niekedy je tak smutné učiť ľudské bytosti. Majú svoje vlastné interpretácie pre všetko. Majú svoje vlastné urážajúce interpretácie pre všetko. Ak im nedáte jedlo, opýtajú sa: ´Prečo Swami robí Annadaan? Prečo nedáva ľuďom jedlo?´ Ak im začnete dávať jedlo, povedia: ´Ó, tým že dáva jedlo, priťahuje ľudí a robí z nich všetkých svojich žiakov, študentov a stúpencov.´ 

Aký máte problém s tým, že sa stanú mojimi stúpencami? ´Nie, nie, nie! Prečo by sa mali ľudia stať jeho stúpencami? Prečo by si mali ľudia dávať jeho maly? Prečo by sa mu ľudia mali klaňať?´ Ľudia majú toľko hlúpych otázok! Keď nedáte sannyas: ´Čo je to? Ako môžeš rozlišovať a diskriminovať?´ Ak dáte sannyas: ´Pozri, rozbíja rodiny. Robí zo všetkých mladých chlapcov a dievčat, ktorí by sa mali oženiť a vydať a žiť, svojich sannyasis!´ Ak nedáte sannyas nikomu, povedia: ´Pozri, on žije šťastný život v sannyas! Užíva si to! Ale nedelí sa o to s inými! Nepomáha iným, aby zažili osvietenie!´

Úbohí ľudia! Keď sú naplnení toľkými neukončeniami, tak nevedia, čo majú robiť! Jednoducho nevedia, čo majú robiť! Zvyčajne počas týchto chvíľ, keď ma ľudia posudzujú kvôli ich neukončeniam, v podstate čakám. Akékoľvek vysvetlenie podám, budú mať pre to svoju vlastnú interpretáciu. 

Včera som dostal na Facebooku správu. Jeden účastník Vnútorného prebudenia, myslím, že sa volá Sanjay Cheri, mi poslal veľmi urážajúcu správu. Vlastne mu nechcem ani odpovedať. Chcem počkať, kým neprejde viacerými ukončeniami. Urazil mňa a mojich ašramajtov. Chcem, aby vedel iba jednu vec: Ty so svojim jedným mozgom, pokúšajúcim sa praktizovať štyri princípy, si našiel neúplnosť vo mne a mojich ašramajtoch. Ja a moji ašramajti sa pokúšame žiť tieto štyri princípy zo stovkami mozgov, pretože sa navzájom neustále podporujeme, navzájom si pomáhame. Neustále pomáhame jeden druhému stať sa viac a viac autentickými, viac a viac úplnými, viac a viac integrovanými.

Takže, Sanjay Chari, žiadam iba o jednu vec. Určite ľudia, ktorí praktizujú ukončovanie a štyri princípy s pomocou toľkých mozgov, budú o trochu viac úplní, o trochu viac integrovaní, o trochu viac autentickí, o trochu viac zodpovední, o trochu viac obohacujúci. Žiadam ťa iba o to, aby si sa pozeral s otvorenými očami. Nechcem ti odpovedať. Počkám. Počkám na teba, kým nebudeš mať viac a viac úplnosti. 

Je to smutné, ľudské bytosti, ak budete naozaj úplní a budete ukazovať na neúplnosť iných, nebudete sa pokúšať mať podporu od iných. Videl som, že Sanjay Chari poslal túto správu každému. Pokúša sa získať podporu. Pokúša sa získať viac a viac podpory. Nemám záujem urážať ťa. Akúkoľvek odpoveď ti teraz dám, budeš ju brať ako urážku. Nebudeš sa na ňu pozerať. Takže počkám, pokým sa nestaneš viac úplným.

Poviem vám, prosím pochopte, chcem aby ste pochopili tento príbeh: Jeden chlapík išiel k lekárovi a povedal: ´Doktor, bolí ma rameno. Bolí ma na hrudi. Bolí ma žalúdok. Bolí ma koleno. Bolia ma nohy. Bolí ma lýtkový sval. Bolí ma v krku.´ Lekár dôkladne diagnostikoval. Nenašiel nič zlé. Ten istý chlapík prišiel ku mne. Pozrel som sa na neho a povedal som: ´Máš zlomeninu na tvojom prste. Pretože máš zlomeninu na tvojom prste, všade kde ho položíš, cítiš bolesť. A nanešťastie prisudzuješ túto bolesť tomuto miestu.´

Sanjay Chari, potrebuješ sa iba vyliečiť! Ale nanešťastie, keď sú ľudia neúplní a keď nemajú priestor počúvania, nebudú počúvať nič, čo poviete. Stanú sa iba viac a viac neúplní, arogantní, agresívny. Zvyčajne, keď vidím tento typ ľudí, iba čakám: ´V poriadku. Nech majú títo ľudia viac úplnosti, nech sa usadia.´ 

Pretože chcete mať sami seba a vylúčiť iných a vlastniť sami seba, iba chcieť mať seba samého nie je nič zlé. Ja mám moje schopnosti liečiť a umožňujem, aby mal celý svet tieto schopnosti. Mám moje Vaak Siddhi a pomáham celému svetu, aby mal moje Vaak Siddhi. Ak chcete iba mať, nie je na tom nič zlé. Ale vtedy, keď chcete vlastniť, začína sa diať niečo veľmi nesprávne. Keď budete vlastniť, tak skončíte vo vašom tele a mysli. Nebudete žiť ako vedomie. 

Poviem vám, jedna z najhorších vecí v živote je vlastnenie. Aparigraha znamená nesebeckosť. Neznamená to, že nebudete mať. Budete mať, ale nebudete vlastniť. To je to, čomu hovorím ´mať zodpovedne´. Mať zodpovedne znamená mať, ale nie vlastniť. Znamená to, že máte, ale neznamená to, že vylúčite iných. Poviem vám, keď budete mať a pomôžete iným, aby mali, váš život sa stane oslavou! Nesebeckosť neznamená, že nebudete mať. Nie! Budete mať, ale umožníte každému, aby mal. Budete mať najlepšie veci sveta a umožníte každému, aby ich mal. Budete mať krásnu krajinu, ale nebudete ju vlastniť tým, že ju nedovolíte mať iným. Umožníte, aby ju mal každý. To znamená, že tam bude prichádzať každý. Budete mať najlepšie poznanie, najlepší životný štýl. To neznamená, že to neukážete iným, že sa nebudete o to podieľať s inými, že to budete vlastniť! Nie! Budete sa o to podieľať s každým. Budete sa podieľať o váš životný štýl s každým. Budete sa podieľať o vaše poznanie s každým. Budete sa o neho podieľať s každým.

Pochopte, že všetko čo budete vlastniť, vyschne. Všetko čo máte a umožníte iným, aby to tiež mali, bude prekvitať. Veľakrát, keď začnete vlastniť duchovné sily, schopnosti, tak vyschnú. Videl som v mojom živote, že všetky schopnosti, ktoré som umožnil mať aj iným, tieto schopnosti neustále vo mne prekvitajú a prekvitajú v iných. Všetky schopnosti, ktoré som neumožnil mať aj iným, vždy vyschli. 

Nech je vaša úloha, ktorú hráte vo vašom živote akákoľvek – právnik, lekár, inžinier, žena v domácnosti, vodca, nech je čokoľvek, čo vlastníte: rozhodnite sa, že od dnešného dňa to budete mať, nie vlastniť! Aj váš dom - rozhodnite sa, že ho budete mať, že ho nebudete vlastniť. Každý kto má, ale nevlastní, je sannyasis, je Jivan Mukta! Majte budovu, v ktorej žijete, ale nevlastnite ju. Majte poznanie, ktoré máte, ale nevlastnite ho. Majte životný štýl, ktorý máte, ale nevlastnite ho. Majte všetko čo máte, ale nevlastnite to! Umožnite svetu, aby to mal. Nech to svet má.

Pochopte, iba som začal definovať ´vzorce´. Stále som nedokončil definovanie vzorca. Budem to dopĺňať v ďalších, ďalších, ďalších satsangoch. Takisto budem v ďalších satsangoch pokračovať v rozprávaní o tom, prečo vznikajú vzorce, ako vznikajú, čo je vzorec, prečo robiť ukončenie, ako ho robiť, čo je ukončenie.“

No comments:

Post a Comment